La Biblioteca presenta el Pla estratègic (2014-2016) i ens disposem a fer una valoració dels seus resultats. Al llarg del pla s’ha fet un seguiment que ha volgut detectar les dificultats i buscar solucions sempre que s’han vist necessàries.
El pla s’estructura en quatre grans àrees estratègiques que s’han treballat per tot l’equip de professionals que eficientment han anat desenvolupant projectes, objectius i accions des de l’any 2014 fins al 2016. Tot plegat sota el lema de “Biblioteca per a tothom: amb la voluntat d’ampliar i millorar l’accés a la cultura als ciutadans”, que posa de manifest un dels grans reptes de tota biblioteca pública, que és arribar al màxim nombre de ciutadans.
Lectura i formació per a tothom
La primera àrea estratègica ‘Lectura i formació per a tothom’ es proposa consolidar i fer més atractiva l’oferta formativa i lectora entre la població.
Volem destacar objectius com diversificar els tallers de formació, on s’han treballat les llengües, tant en una vessant de lectura com en la de conversa. En aquest sentit notar que s’ha incrementat el 62% les assistències i les valoracions globals dels usuaris que han augmentat fins arribar a un 8,87 sobre 10 l’any 2016.
Un altre aspecte que s’ha treballat és la difusió de la història tarragonina a través de tallers, conferències i itineraris: de 8 activitats que es varen fer l’any 2014 amb 111 assistents s’ha arribat l’any 2016 a fer-ne 27 i que els assistents passin a ser 914. Especialment en aquestes activitats s’ha col·laborat amb arxius, museus, altres biblioteques, Consorci de Normalització Lingüística, Institut Ramon Muntaner, entre d’altres.
Dins d’aquesta àrea s’ha treballat també la lectura en família i la creativitat on s’han consolidat els laboratoris de lletres i imatges. I també s’ha volgut posar en valor la lectura a través dels clubs de lectors que aquest passat 2015 varen fer 10 anys.
Consulteu el document
Atraure nous públics i millorar l'experiència dels usuaris
Una segona àrea estratègica s’ha centrat en atraure nous públics i millorar l’experiència dels usuaris, tema difícil tenint en compte les limitacions físiques de la Biblioteca, especialment en el tema de l’espai. En aquest àmbit s’han fet accions sobre els espais al públic, com per exemple les modificacions en el mobiliari de la Sala infantil (2015) i el taulell de la Planta primera (2016). Altres accions han anat dirigides a buscar una millor visibilitat a la col·lecció, reformant àrees concretes com la reunificació de les ciències socials, o la millora de les ciències. Un aspecte important ha estat el treball en el projecte de Biblioteques inclusives incrementant la compra de materials especials o també el projecte de Biblioaprop on la Biblioteca es desplaça a un centre sociosanitari per portar els seus serveis.
En el marc digital s’ha volgut també atraure nous públics i millorar-ne l’experiència a través de canviar la imatge i els continguts del bloc Cinemúsica, amb la creació d’un nou bloc per tal de apropar la història i el patrimoni tarragoní (Biblioteca & TGN: cultura i patrimoni).
Consulteu el document
Comunitat educativa. Biblioteca i Escola
La tercera línia estratègica s’ha centrat en la comunitat educativa i en treballar junt amb els mestres de la ciutat de Tarragona; ens hem apropat a les necessitats de la comunitat educativa en relació a la biblioteca: jornada oberta als mestres, creació d’un grup de treball amb l’ILEC (Impuls a la Lectura), etc.
Ha estat en el marc d’aquest grup de treball format per mestres i bibliotecaris que s’han dut a terme tallers adreçats a mestres, preparació de lots per les escoles, activitats de promoció de la lectura amb els grups-classe. Així mateix s’ha ampliat la col·lecció de coneixements de la Sala infantil.
Consulteu el document
Valor del patrimoni
Finalment un darrer àmbit ha sigut projectar a la ciutadania el valor del patrimoni en diversos àmbits: un conjunt d’accions s’han centrat en la pàgina web on s’han modificats apartats i s’han introduït d’altres, exposant les col·leccions que reuneix la Biblioteca, i també tot allò que es pot consultar de forma digitalitzada. Així mateix s’han difós les col·leccions a través de mostres-exposicions en vitrines i també col·laborant amb altres agents del patrimoni, especialment arxius.
En aquest marc de treball patrimonial voldríem destacar la catalogació i difusió de la Biblioteca del convent d’Escornalbou del que s’han catalogat i donat accés a 470 títols tot introduint-los al Catàleg Col·lectiu del Patrimoni Bibliogràfic de Catalunya.