
Club de Novel·la negra, amb Margarida Aritzeta Abad. Setembre / Desembre 2023
Accedeix al club
Margarida Aritzeta Abad és escriptora, investigadora i ha estat professora de Teoria de la Literatura a la Universitat Rovira i Virgili; actualment una de les veus més importants de la narrativa catalana. Va debutar amb el premi Víctor Català de contes i narracions (1980) i el premi Sant Joan de novel·la (1983). Des d’aleshores ha publicat més de quaranta obres i nombrosos treballs d’investigació i crítica literària. Durant uns anys va formar part del col·lectiu literari Ofèlia Dracs, al qual deu el gust per practicar gèneres diversos i alhora fer una literatura de qualitat. L’any 2019 se celebrà una Jornada sobre la seva obra literària a la Càtedra Josep Anton Baixeras de Patrimoni Literari Català; la Universitat Rovira i Virgili en va publicar els textos el 2020.
#Llegim
:: OCTUBRE
Asesinato en el Comité Central de Manuel Vázquez Montalbán
Amb aquesta lectura ens afegim a l’homenatge a l’autor en el vintè aniversari de la seva mort.
En una reunió de rutina del Comitè Central del Partit Comunista d’España, de sobte s’apaguen els llums i apareix assassinat el secretari general del partit, Fernando Garrido. A partir d’aquí, s’inicien dues línies d’investigació: la que porta el comissari Fonseca, designat pel govern, i Pepe Carvalho, contractat pel PCE. Els dos investigadors presenten des de bon començament posicions antagòniques i clarament enfrontades. La trama es desenvolupa a Madrid en plena crisi de l’eurocomunisme i amb tot d’interrogants sobre el futur polític espanyol molt pocs anys després de la mort de Franco. La novel·la ens ofereix un retrat viu de la societat de l’època (es va publicar el 1981) amb ironia, sexe, gastronomia i molta, molta aventura.
:: NOVEMBRE
Caso clínico de Graeme Mcrae Burnet
La primavera de 2020, Graeme Mcrae Burnet rep una carta d’un desconegut que l’informa de l’existència d’uns quaderns que podrien ser «la base d’un llibre interessant.» Intrigat, Mcrae llegeix els quaderns, datats als anys seixanta, i descobreix la història d’una dona que, al Londres de l’època, sospita que el suïcidi de la seva germana va ser incentivat pel seu psiquiatre, el famós terapeuta A. Collins Braithwaite, «un contemporani de R. D. Laing i una mena d’enfant terrible del moviment de l’antipsiquiatria dels anys seixanta». La dona, decidida a saber la veritat, adopta una identitat falsa i va a la consulta de Braithwaite per sotmetre’s a teràpia. O a antiteràpia. I aquí comença alguna cosa terrible.
:: DESEMBRE
Ulls verds de Joyce Carol Oates
La novel·la explora les complexitats d’una família que amaga secrets i que viu sota la batuta d’un pater familias maltractador, en Reid Pierson, famosíssim esportista retirat que fa de comentarista d’esports a la televisió. La història ens l’explica en primera persona la Franky, filla d’en Reid i la Krista Connor, i ho fa amb una veu narrativa molt potent que retrata les emocions intenses i contradictòries d’estimar un pare tot i saber que és maltractador, de no voler-ho assumir, de culpar una mare de tota la situació que viuen malgrat saber que ella n’és víctima, etc.
#HemLlegit
:: SETEMBRE
A foc lent de Paula Hawkins
El descobriment del cadàver d'un noi assassinat brutalment en una casa flotant de Londres desencadena sospites sobre tres dones. La Laura és la noia conflictiva que va quedar amb la víctima la nit en què va morir; la Carla, encara de dol per la mort d'un familiar, és la tieta del noi, i la Miriam és la indiscreta veïna que oculta informació sobre el cas a la policia. Tres dones que no es coneixen però que tenen diverses connexions amb la víctima. Tres dones que, per diferents motius, viuen amb ressentiment i que, de manera conscient o inconscient, esperen el moment de reparar el mal que els han fet.