Còmics amb Emili Samper Prunera. Tardor 2024
Accedeix al club
Emili Samper Prunera és investigador i professor a la Universitat Rovira i Virgili. Ha centrat la seva activitat investigadora en la literatura oral i popular i també en l'estudi del còmic. Ha guanyat premis de prestigi com el 29è Premi Valerí Serra i Boldú, considerat el guardó més important de cultura popular catalana, amb el treball Les rondalles de Cels Gomis: edició, catalogació i estudi.
#Llegim
:: Desembre
Cassandra Darke. Guió i dibuix de Posy Simmonds. Salamandra Graphic, 2020
Cassandra Darke és una marxant d’art egoista i solitària que viu en una luxosa mansió al barri de Chelsea (Londres). Convertida en una pària social a causa d’un escàndol, Cassandra es troba vivint una existència aïllada i amb problemes financers. La seva vida dona un gir quan un esdeveniment inesperat la força a abandonar el seu confort i a enfrontar-se a una realitat més crua i perillosa.
L’obra presenta il·lustracions detallades amb un estil característic de Posy Simmonds, combinant textos i imatges de manera fluida per aprofundir en la psicologia dels personatges i és una reflexió sobre la solitud, la redempció i la complexitat de les relacions humanes, amb un toc de crítica social.
Cassandra Darke ha estat elogiat per la seva profunditat narrativa i la seva capacitat per abordar temes contemporanis amb ironia i sensibilitat. Posy Simmonds aconsegueix una vegada més captivar els lectors amb una història rica en matisos i visualment atractiva.
Trobada: 2 de gener de 2025, 18 h
#Hem llegit
:: Octubre
Aprendiendo a caer. Guió i dibuix de Mikael Ross. Reservoir Gráfica, 2024
Quan la mare de Noel pateix un accident i entra en coma, la vida d’aquest jove canvia de dalt a baix. Obligat a deixar el seu pis a Berlín, es trasllada a la tranquil·la localitat de Neuerkerode (Baixa Saxònia), on ha de fer front a una nova realitat i aprendre a valdre’s per si mateix. Per primera vegada, Noel s’enfronta sol a la vida i ha de descobrir en qui pot confiar i a qui pot estimar.
Mikael Ross va passar dos anys a Neuerkerode per documentar-se i conèixer de prop els seus residents, treballadors i familiars per obtenir una representació fidel i empàtica de la realitat. Aquesta comunitat és coneguda per ser pionera des de 1868 en oferir un model de vida i treball per a persones amb discapacitat intel·lectual. Aquest context aporta una profunditat especial a la història.
Aprendiendo a caer ha estat molt ben rebut per la seva capacitat de tractar temes delicats amb sensibilitat i honestedat. La combinació de la història personal de Noel i el context de Neuerkerode ofereix una perspectiva única i emotiva sobre la discapacitat i la resiliència amb unes il·lustracions detallades i expressives que complementen i enriqueixen la narrativa, ajudant a transmetre les emocions i els reptes dels personatges. L’obra, traduïda a vuit idiomes, ha rebut diversos guardons.
:: Novembre
La noche que llegué al castillo. Guió i dibuix d’Emily Carroll. Sapristi, 2019
En un castell sinistre, ple d’ombres allargades i passadissos infinits, s’amaga un secret mortal. Ningú ha sortit viu per explicar-ho, però una nova i valenta visitant està decidida a descobrir què s’hi amaga. Aquesta noia, coneguda com la Noia-gata, s’enfronta a la Comtessa, la senyora del castell, una figura aterridora de presència intocable i insaciable.
Emily Carroll és coneguda per les seves il·lustracions atmosfèriques i inquietants i l’ús d’una paleta de colors foscos i un traç detallat per crear una atmosfera de terror i misteri. En aquesta història explora temes de poder, seducció i supervivència, amb un to gòtic que evoca els contes de terror clàssics.
La noche que llegué al castillo ha estat aclamat per la seva capacitat de crear una atmosfera opressiva i captivadora amb una narrativa visual potent. Carroll aconsegueix equilibrar el terror i la bellesa en una història breu però impactant.