-
2022
-
2023
2022
:: “Llibres gairebé savis. Encara” cicle assaig amb Esteve Masalles.
Albert Camus a la Pesta, volia mostrar-nos que les pitjors epidèmies no són les que tensionen el sistema sanitari, sinó les morals. En moments de crisi surt el pitjor de la societat en forma d’insolidaritat o irracionalitat, però també s’obre pas el millor. Sempre hi ha justos que se sacrifiquen per a cuidar els altres.
A la contracoberta de Pandèmia i postveritat de Jordi Pigem, llegim: “Estem personalitzant els robots i, a la vegada, estem robotitzant les persones. Sembla una paradoxa. No ho és.” L’autor ens proposa comprendre la complexitat del que ha succeït durant la pandèmia: l’eclosió del “No hi ha res vertader, tot és permès” i la possibilitat que el suposat mirall nítid de la ciència estès entelat des del començament. Les seves anàlisis i la crida a un sentit comú davant la tecnologia i la salut han creat força debat i certa polèmica en els mitjans que ens són més propers. No és gens corrent que un llibre d’assaig escrit originalment en català arribi a les cinc edicions.
Tal vegada el problema planetari més alarmant d’ara sigui el canvi climàtic. Philipp Blom estudia a “Lo que está en juego”, com diverses societats i imperis van saber adaptar-se a l’anomenada “petita edat de gel” dels segles XVII i XVIII.
:: 6 poemas 6 mujeres 6 poetas, Tertúlia de Poesia Castellana i Hispanoamericana amb Juan González Soto.
Són dues poetes del segle xx, Blanca Varela (Supe, Perú, 1926-2009) i Ángela Figuera (Bilbao, 1902-1984), un altra del segle xix, Josepa Massanés i Dalmau (Tarragona, 1811-1887), una poeta del segle xviii, sor Ana de San Jerónimo (Madrid, 1696-1771), un altra del segle xvii, sor Juana Inés de la Cruz (San Miguel Nepantla, México, 1648-1695) i, finalment, una poeta de la segona meitat del segle xv, Florencia Pinar.
:: Pin i Soler: ‘No es bo estimar tant’
Amor de Manel Castromil.
Manel Castromil Pérez, nascut al Figaró el 1971, va començar a escriure als dotze anys copiant versos de Bécquer i llegint el que seria el seu primer referent literari, el poeta César Vallejo.
“Amor”, va estar valorada pel jurat del Pin i Soler per la seva qualitat literària i per l'originalitat de la veu narrativa. En destaquen els recursos estilístics i literaris, la disposició del text en pàgina, l'absència d'acotacions de diàleg o les frases curtes. Al llarg de la novel·la que té un caire de suspens psicològic, el seu protagonista es pregunta repetidament el perquè és mereixedor de tant d’amor.
2023
:: 6 poemas 6 mujeres 6 poetas, Tertúlia de Poesia Castellana i Hispanoamericana amb Juan González Soto.
:: FEBRER
14 de febrer de 2023 «Salgo a la calle y voy en ascua viva». Concha Méndez (Madrid, 1898 - 1986)
28 de febrer de 2023 «No sabes de qué lejos he llegado». Fina García Marruz (La Habana, 1923 - 2022)
:: MARÇ
14 de març «Nocturno» Delmira Agustini (Montevideo, 1886 - 1914)
28 de març «Anacreóntica» María Gertrudis Hore Ley (Cádiz, 1742 - 1801)
:: ABRIL
18 d’abril «Fatal rigor ejecutando aleve» Marcia Belisarda (Ajofrín, 1613 - 1665)
25 d’abril «Ni basta disimular» Isabel de Vega (segunda mitad del siglo XVI)
:: “Llibres gairebé savis. Encara” cicle assaig amb Esteve Masalles.
:: FEBRER
Allegro ma non troppo de Carlo M. Cipolla ; traduït de l'italià per Ton Vilalta.
:: MARÇ
Pau : el valor de la vida als nostres dies de Jordi Armadans.
:: ABRIL
El Futur de la humanitat : decàleg per a la supervivència de la nostra espècie d'Eudald Carbonell.
:: Club de Lectura Llegim el Patrimoni. La història amb mirada de dones.
Organitzen: Biblioteca Pública de Tarragona, Museu Nacional Arqueològic de Tarragona. Amb la col·laboració d’ ONCE Tarragona. Condueix: Joana Zaragoza Gras.
Voleu viatjar al món antic? Escoltar paraules de dones i saber què pensaven, què feien, com passaven el seu temps? Us interessa escoltar la defensa d’una dona davant del tribunal que la vol condemnar? Endinsar-vos en el món romà per conèixer els complots i anar descobrint les conspiracions de la ma del detectiu Marc Didio Falco i la dona de la seva vida?
Ara teniu la oportunitat de descobrir totes les incògnites.
Joana Zaragoza Gras, és doctora en Filologia Grega per la Universitat de Barcelona, fins el 2019 va ser professora titular de Filologia Grega de la Universitat Rovira i Virgili, d’on també va ser degana i vicerectora. Les seves línies principals d’ investigació han estat la medicina en el món antic, on ha traduït obres de Galè, i els estudis del món de les dones al món antic; ha format part de grups de recerca com el de Creació i Pensament de les Dones, de la Catedra UNESCO; ha publicat llibres i nombrosos articles.
:: ABRIL
La filla d’Homer de Robert Graves.
La princesa siciliana Nausicaa s’empodera en una difícil situació i aconsegueix salvar el tron del seu pare, salvar el germà i desempallegar-se dels pretendents, 700 anys abans de la nostra era. Graves pren com a base la teoria de Samuel Butler (1896) que creu que l’Odissea és obra d’una dona i ens presenta els fets, amb alguns canvis, explicats per aquesta noia.
:: MAIG
Focs de Marguerite Yourcenar.
Nou històries curtes de base mitològica explicades des d’un altre punt de vista. Dones com Fedra, Antígona, Clitemnestra o Safo ens donaran una nova visió de la seva història. Aquiles o Patrocle quedaran desmitificats. Això i molts més ens ho desvetlla Yourcenar en aquesta obra.
:: JUNY
La plata de Britania de Lindsey Davis.
Un detectiu privat, Marc Didio Falco, haurà de passar per molts entrebancs per tal de descobrir el complot contra l’emperador Vespasià (any 70). Una dona, Helena Justina, farà de contrapunt d’aquesta novel.la històrica.