
Tallers de ciència. Alerta aiguats!. Catalunya 2100, cap on anem climàticament?. Intel·ligència artificial i ciència. Octubre / Desembre 2023.
Accedeix al taller
Jordi Toda Savall, llicenciat en Física i meteoròleg al Servei Meteorològic de Catalunya.
Qui més qui menys ha categoritzat, o ha sentit la temptació de fer-ho, d’exagerades o innecessàriament alarmistes segons quines prediccions meteorològiques. La impossibilitat, per imperatiu físic, de concretar espacialment i temporalment al 100x100 un fenomen meteorològic obliga a treballar en termes de probabilitat, terme encara poc assimilat per la població. En aquest taller parlarem de les seves bondats i limitacions, n’estudiarem la terminologia relacionada i aprofundirem en la didàctica amb l’objectiu d’una millor comprensió i aprofitament de la informació.
Avançat el taller també veurem quin és l’escenari que ens espera a Catalunya el 2100 a escala climàtica segons les projeccions climàtiques que es duen a terme ja des de fa anys a casa nostra i que també des de fa anys demostren la seva fiabilitat.
Acabarem l’any submergits en la intel·ligència artificial, valorarem com ens pot canviar la vida amb ella, els beneficis que ens pot aportar i també els seus riscos.
Pel que fa a la metodologia donarem una base teòrica, en forma de documentació, dels conceptes que es vagin introduint. Es farà una videoconferència quinzenal per a la posada en comú dels coneixements adquirits. Es faran trobades presencials d’observació i visita a un observatori astronòmic.
:: PROGRAMACIÓ
:: OCTUBRE - Alerta d’aiguat!
Estem preparats per a una correcta gestió de la informació en termes de perill meteorològic? S’avisa bé? massa? massa poc? Durant aquest mes d’octubre donarem eines perquè la distància, en termes de significat i comprensió, entre el que es diu i s’interpreta sigui tan petita com sigui possible.
Treballarem punts com l’educació terminològica: avís, risc, perill, determinisme, probabilitat...; la filosofia, ètica i intel·ligència al voltant d’un avís de perill; i també els tipus d’avisos de perill (SMP) a Catalunya.
Videoconferències: dimecres, 4 d’octubre, de 18.30 a 19.30 h i dimecres, 25 d’octubre, de 18.30 a 19.30 h
:: NOVEMBRE - Catalunya 2100
És quelcom esperable que moltes coses canviïn amb el pas dels anys... però que apreciem variacions significatives en l’àmbit climàtic, a escala temporal humana, no deix de ser sorprenent... i preocupant. En aquest mes de novembre veurem quin és l’escenari climàtic que ens espera a la Catalunya del 2100 i com serà de diferent del d’ara.
Analitzarem d’on venim, on estem i cap on anem climàticament a Catalunya, també les projeccions climàtiques; què són i què ens diuen de casa nostra; i la Catalunya 2023 vs. Catalunya 2100.
Videoconferències: dimecres, 8 de novembre, de 18.30 a 19.30 h i dimecres, 29 de novembre, de 18.30 a 19.30 h
:: DESEMBRE - Intel·ligència artificial i ciència
Blade Runner (1982), descriu un futur on conviuen éssers humans i “éssers humans artificials”, els replicants, idèntics físicament però mancats d’emocions i d’empatia o, com a mínim, amb una resposta diferent de la humana amb relació a aquestes.
En 1982 podia semblar molt futurista... ara també? Cap a on ens pot portar la intel·ligència artificial? Treballarem la seva història i valors.
Videoconferències: dimecres, 13 de desembre, de 18.30 a 19.30 h i dimecres, 27 de desembre, de 18.30 a 19.30 h