
Terra, Energia i Canvi global. Tallers de ciència amb Jordi Toda Savall. Estiu 2025
Accedeix al taller
Jordi Toda Savall, físic i meteoròleg.
Aquest taller d’estiu amplia la mirada cap a les relacions entre energia, entorn natural i entorns urbans en el context del canvi climàtic global. A través d’una base teòrica i sessions interactives, aprofundirem en les fonts d’energia sostenibles, la importància dels ecosistemes naturals i els efectes del desenvolupament urbà sobre el clima i la salut humana. Una proposta per reflexionar sobre el nostre paper com a ciutadania en la construcció d’un futur resilient i conscient.
Pel que fa a la metodologia tindrem una base teòrica, en forma de documentació en format PDF (o similar) dels conceptes que anem introduint; utilitzarem altres materials com notes de veu, articles, opinions, etc. En algunes ocasions podrem també comptar amb la participació de reconeguts experts en cada tema mensual.
Es farà una videoconferència quinzenal per a la posada en comú dels coneixements adquirits.
Programa
:: JULIOL
Energia i sostenibilitat
L’energia és clau per al desenvolupament humà, però també un dels principals factors de canvi ambiental global. Aquest mes explorarem les diferències entre fonts renovables i fòssils, com consumim energia a la vida quotidiana i els reptes de la transició energètica cap a models més sostenibles.
Videoconferències: dimecres, 10 de juliol, de 18.30 a 19.30h i dimecres, 24 de juliol, de 18.30 a 19.30h.
:: AGOST
Sistemes naturals i serveis ecosistèmics
Els ecosistemes ens proporcionen beneficis essencials: aire pur, aigua neta, aliments, regulació climàtica, entre d’altres. Aquest mes descobrirem com funcionen aquests sistemes, com ens hi relacionem i per què és crucial protegir-los.
Videoconferències: dimecres, 7 d’agost, de 18.30 a 19.30h i dimecres, 21 d’agost, de 18.30 a 19.30h.
:: SETEMBRE
Urbanització, clima i salut
La urbanització massiva transforma el territori i influeix en el clima i la salut. Aquest mes veurem com el disseny de les ciutats afecta la temperatura local, la qualitat de l’aire i la resiliència davant del canvi climàtic.
Videoconferències: dimecres, 4 de setembre, de 18.30 a 19.30h i dimecres, 18 de setembre, de 18.30 a 19.30h.