Els fons antics i patrimonials són d'accés limitat únicament a investigadors. Per preservar el fons, aquest no es troba en prestatgeries de lliure accés sinó en dipòsits i àrees d'accés restringit al personal de la Biblioteca.
Part d'aquests fons estan digitalitzats en dues realitzacions; a la Biblioteca Virtual del Patrimoni Bibliogràfic amb els 306 manuscrits procedents dels escriptoris dels monestirs de Santes Creus i de Poblet i, en segon lloc, a la Biblioteca Virtual de Premsa Històrica, amb 67 capçaleres de diaris de la demarcació de Tarragona que daten de finals del segle XIX i de les primeres dècades del segle XX.
La Biblioteca Virtual del Patrimoni Bibliogràfic és un projecte cooperatiu del Ministeri de Cultura i les comunitats autònomes l'objectiu del qual és la difusió, mitjançant facsímils digitals, de col·leccions de manuscrits i llibres impresos antics que formen part del Patrimoni Històric.
Aquesta iniciativa permet consultar sense restriccions fons que, per les seves característiques, resulten difícilment accessibles. Inclou més de dues-centes cinquanta mil pàgines de quasi mil títols conservats a les Biblioteques Públiques de l'Estat. S'ha iniciat la participació, mitjançant la signatura de convenis, d'altres institucions que conserven fons patrimonials.
La Biblioteca Virtual de Premsa Històrica és un projecte en marxa, resultat d’un procés de digitalització cooperativa del Ministeri de Cultura, les comunitats autònomes i altres institucions de la memòria, amb el que es pretén, simultàniament, preservar i fer accessibles uns materials bibliogràfics que es caracteritzen per ser exemplars únics i, per tant, de difícil accés.
Pautes d'utilització dels fons patrimonials
- Les consultes cal fer-les sempre prèvia petició o bé a la Direcció del centre a través del correu electrònic de la Biblioteca (bptarragona.cultura@gencat.cat) o bé per telèfon parlant directament amb la persona responsable de la gestió dels fons patrimonials (Dolors Saumell, 977 240 331)
- Les consultes són preferentment els matins, de dimarts a divendres, de 10 a 15 h. No obstant és possible fer consultes del Fons Antic en el mateix horari de la Biblioteca sempre que siguin amb un horari concertat amb anticipació.
- Durant la consulta, caldrà deixar el carnet d’investigador que us identifiqui i us acrediti com a tals, i que us serà retornat quan acabeu de fer la consulta. Si no disposeu del carnet d’investigador, heu de parlar prèviament amb la Direcció o amb la persona que gestiona els fons patrimonials.
- La petició d'obres es realitzarà sempre mitjançant paperetes en les quals constaran les dades completes de l'usuari i les de l'obra sol·licitada que la Biblioteca conservarà en un registre d’usuaris i consultes.
- La consulta de determinats fons patrimonials, la pèrdua o el deteriorament dels quals es consideri irreparable, caldrà que siguin consultats sota vigilància estricta.
- Per altra part, una obra original podrà ser exclosa per motius de conservació a criteri de la Direcció de la Biblioteca.
- Durant la consulta, no es permet posar paper ni cap altra cosa sobre les obres patrimonials, tampoc escriure, subratllar o calcar damunt dels fulls o de les cobertes.
- Durant la consulta es permet, en general, l’ús de càmeres fotogràfiques sense flaix.