Amb motiu de la 25a convocatòria del Premi Pin i Soler de novel·la, la Casa de les Lletres ha organitzat una exposició amb la pretensió de fer balanç de les 24 convocatòries anteriors i, alhora, contribuir a la difusió del premi, de les obres vencedores i de la difusió que han tingut. L’exposició es pot visitar a la Biblioteca Pública de Tarragona fins al 15 de novembre.
Les entitats (centres educatius, biblioteques, etc.) que desitgin poder disposar de l’exposició, poden demanar-ne informació en aquesta adreça: lletres.tgna@tarragona.cat

Capellà, poeta guardonat als Jocs Florals, defensor de la llengua catalana, orador de masses, activista cultural, biògraf... Mossèn Ramon Muntanyola i Llorach (l'Espluga de Francolí, 1917 – Barcelona, 1973) va ser un home polièdric que, a banda de la seva tasca pastoral, va destacar per la seva producció literària, pel seu compromís social i per l’energia i convicció amb què defensava els seus postulats. Afable i obert, els que el van conèixer asseguren que “mai no tenia un no per a ningú”.
Des del mes d’abril de 2017 ha estat homenatjat amb tot un seguit d'actes que s'allargaran tot l'any coordinats per l'Ajuntament de l'Espluga de Francolí, i per l’historiador Josep M. Vallès, amb la col·laboració d'altres municipis vinculats a Muntanyola i de la Diputació de Tarragona, entre altres institucions.
PROGRAMA
Dilluns 23 d'octubre 2017, a les 19 h
Conferència: Ramon Muntanyola. Sacerdot
A càrrec de Josep M. Grau. Historiador.
Dijous 26 d'octubre 2017, a les 19 h
Lectura comentada de poemes: Muntanyola, l'obra poètica
Intervindrà Eugeni Perea i llegiran poemes: Benigne Rios, Montserrat Masdeu, Josep M. Valles i altres.

Més informació:
Tastets de patrimoni té per objectiu donar a conèixer de primera mà, i posar en valor així, el patrimoni de les comarques de Tarragona a través de la presentació de xerrades, rutes i sortides culturals, preparades des dels centres d’estudis locals i comarcals, qui en són també autors o impulsors.
Els tastets s’organitzen des de l’any 2004 per la Biblioteca i l’Institut Ramon Muntaner, Fundació Privada dels Centres d’Estudis de Parla Catalana, qui s’encarrega de prestar suport i difusió als projectes d’estudi del patrimoni i promoció cultural fets des dels centres i instituts d’estudis.
Es programen dos cicles a l’any. Aquesta tardor 2017 coneixerem el patrimoni del Montsià.
PROGRAMACIÓ
- Primer Plat :
Dimecres 25 d’octubre 2017 “El camp d’aviació de La Sénia”. Victòria Almuni. Centre d’Estudis Seniencs
L'any 1937 el govern de la República va fer construir un aeròdrom militar a la Sénia per tal d'instal·lar una dotació aèria. L'estada de l'exèrcit republicà va ser breu per les circumstàncies del desenvolupament de la guerra. L'abril de 1838 va passar a estar controlat per l'exèrcit franquista i es va convertir en base d'operacions de la Legió Cóndor alemanya. Avui, l'equipament de l'antiga caserna de comandament és un centre d'interpretació que permet explicar el paper de l'aviació en la guerra i l'impacte que aquestes instal·lacions van tenir sobre la població civil. El recentment inaugurat Centre d'Aviació Històrica mostra reproduccions de naus a mida real i permet viure'n el procés de confecció. Al nucli de població de la Sénia diferents emplaçament permeten recrear escenes quotidianes del moment del conflicte.
Victòria Almuni i Balada, doctora en Història de l'Art i catedràtica de Geografia i Història a l'ensenyament secundari. Presidenta del Centre d'Estudis Seniencs i membre de l'Associació del Camp d'Aviació de la Sénia. Ha centrat la seva recerca en l'estudi de diversos monuments i edificis rellevants de les comarques compreses a la diòcesi de Tortosa. Des de ben jove ha estat membre del Centre d’Estudis Seniencs des d’on ha desplegat un important activisme cultural. Entre la seva bibliografia destaca la dedicada a la Catedral de Tortosa
- Segon Plat:
Dimecres 22 de novembre 2017 “Un Passeig per la Història. El Conjunt Rupestre de la Serra de Godall”. Agustí Vericat, tècnic de Turisme de l’Ajuntament d’Ulldecona.
El Conjunt d’Art Rupestre “Abrics de l’Ermita” forma part de la Ruta de l’Art Rupestre, creada al 2005 pel Museu d’Arqueologia de Catalunya. D’una qualitat exepcional son testimoni dels pobladors que hi van viure ara fa entre 4.000 i 5.000 anys i que tenien com a lloc d’hàbitat el que es coneix avui en dia com la Foia d’Ulldecona.
Agustí Vericat, llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona, és tècnic de turisme i a l’actualitat és també el Director del Centre d'Interpretació d'Art Rupestre Abrics de l'Ermita. Es defineix com un apassionat tot terreny de l'activisme cultural, en lluita continua envers l'expansió d'horitzons i els lligams entre el passat i el futur des del present, on la Història, el Patrimoni i la música són els motors d'un projecte transversal. Compta amb una llarga trajectòria d’activisme cultural on la música i el patrimoni han sigut les seves dues grans passions. L’any 2005 creà el cicle Jornades Musicals a l'Ermita de la Pietat: que a l’actualitat s’ha consolidat com un dels referents musicals arreu de les Terres de l’Ebre i del nord del País Valencià.
Més informació aquí.
- Postres
Dissabte 2 de desembre 2017
Matí: Visita guiada al Camp d’aviació de La Sénia a càrrec de Victòria Almuni, Centre d’Estudis Seniencs.
Tarda: Visita a la pintures rupestres a càrrec d’Agustí Vericat.

Més informació a:
El mar bressol de CONTES. CONTES des del bressol arriba a la vuitena edició i s’adreça a un públic familiar. Volem fondre en una sola proposta el llegat del nostre mar, un Mediterrani viu, molt proper i alhora desconegut, farcit d’històries, mites i llegendes que formen part del nostre imaginari col·lectiu, i que des de la família s’ha transmès al llarg de generacions. Al mateix temps ens proposem fer una tasca de recuperació del patrimoni tradicional immaterial, centrat en explicar un conte inspirat en el Serrallo i basat en la memòria de pescadors i persones vinculades al món de la pesca.
La 8a edició d'El mar bressol de CONTES. CONTES des del bressol s’insereix en el marc del conveni de col·laboració entre la Biblioteca Pública de Tarragona i el Museu del Port de Tarragona amb l'objectiu de desenvolupar activitats conjuntes al voltant del foment de la lectura i del patrimoni marítim.
PROGRAMACIÓ
- Diumenge 22 d’octubre a les 12 h al Museu del Port de Tarragona
Ballmanetes amb Alma i la mar de contes. Per a famílies amb infants fins a 4 anys - Dimarts 24 d’octubre a les 17:30 h. Punt de trobada: Museu del Port de Tarragona
Contes del Serrallo a la barca. Passeig en golondrina.
Edat: a partir de 5 anys - Dijous 2 de novembre a les 17:30 h a la Biblioteca Pública
El mar, taller de natura amb Marina San José
Edat: a partir de 5 anys - Diumenge 12 de novembre a les 12:00 h al Museu del Port de Tarragona
L’hora del conte amb Adriana Segurado
Edat: a partir de 5 anys
**Important: activitats amb aforament limitat. Cal fer reserva prèvia.
Les inscripcions es podran fer a la la Biblioteca Pública de Tarragona al telèfon: 977 240 331 o per correu electrònic: bptarragona.cultura@gencat.cat.
També us podeu inscriure al Museu del Port de Tarragona, al telèfon: 977 295 400 ext. 4422 i 4411 o per correu electrònic: museuport@porttarragona.cat

Dissabte 11 de novembre a les 10 h a la Secció Local de la Biblioteca Pública
Conferència: Tarraco Tarraquna Tarragona, la ciutat a l’alta edat mitjana
Com es va passar de la Tarraco romana a la Tarragona medieval? Aquesta època, tot i ser la menys coneguda de la història de la ciutat, és la que traça la seva continuïtat a través dels segles, des de la substitució de la Imitatio Romae per la Civitas Christiana durant l'antiguitat tardana, passant per l'establiment d'una seu metropolitana en època visigoda, la conquesta islàmica que en comportà un abandó quasi total a partir del segle VIII i, finalment, l'ocupació cristiana a finals del segle XI.
En aquesta xerrada parlarem dels canvis urbanístics, econòmics, socials i culturals que s'hi esdevingueren durant aquests més de vuit-cents anys i establirem les raons per les quals encara avui dia és el període de la història de Tarragona que menys es coneix.
Dissabte 11 de novembre a les 11.30 h
Ruta: Tarraco Tarraquna Tarragona, la ciutat a l’alta edat mitjana
Per comprendre l'evolució de Tarragona des de l'antiguitat tardana fins a la conquesta cristiana caldrà que ens moguem per la part alta de la ciutat, ja que l'entramat urbà actual encara beu de l'ocupació privada de l'espai públic del fòrum provincial, que ocupava la totalitat de la terrassa superior del turó on s'estableix Tarraco, a partir del segle IV dC. D'aquesta manera, veurem diferents espais que tenen l'origen en aquella època, com la catedral de Tarragona, la casa de l'Ardiaca, el carrer de les Coques, la plaça d'en Rovellat, ca la Garsa, la capella de Sant Pau del seminari, i altres; també analitzarem com moltes d'aquestes construccions aprofiten material arquitectònic de l'època romana i finalment acabarem la visita a la torre del Pretori, on podrem veure una maqueta que reprodueix la Tarragona medieval.
Pineda Vaqué és historiadora i col·labora habitualment a la premsa camptarragonina. Treballa en creació i gestió de continguts de la web i de les xarxes socials i en l'assessorament en criteris de qualitat editorial de publicacions.
Per participar en la ruta cal inscripció prèvia, ja que les places són limitades.
Les inscripcions es poden fer per correu electrònic a: bptarragona.cultura@gencat.cat o per telèfon al: 977 240 331
