Febrer / Juny 2025. Places exhaurides

Us proposem llegir, sense presses, obres assagístiques adreçades a un públic ampli. En sentit etimològic, assaig és provatura, aproximació, intent. Convenim que res no ens assegura obtenir un coneixement just, racional, noble i prudent sobre els temes que es plantejaran; ni tan sols que ens apropem una mica a la saviesa. No es tracta d’adquirir certeses o trobar solucions, però, tal vegada haver llegit amb atenció i haver compartit amb altres lectors intuïcions i dubtes, ens torni més curiosos i més responsables.
:: INSCRIPCIONS
Places limitades, inscripció prèvia a partir del dilluns 27 de gener al telèfon 977 240 331 a bptarragona.inscripcions@gencat.cat o presencialment a la Biblioteca.
:: PROGRAMA
FEBRER
#Llegim No prendràs el nom de Déu en va / Ignasi Moreta. Barcelona: Fragmenta Editorial, octubre de 2023.
La gran temptació de les elits religioses és instrumentalitzar la divinitat. Déu es converteix en una font de legitimació de voluntats, interessos i comportaments ben humans. ¿Fins a quin punt, així, és lícit parlar de Déu?
Trobada: Dimecres 26 de febrer a les 18.30 h, amb l'Esteve Masalles Feliu com a moderador.
MARÇ
#Llegim Lo Mig del món / Roser Vernet. Barcelona: Club Editor, setembre de 2023.
Tots som habitants d’un lloc. És un vincle que tenim sense voler-ho, sovint sense pensar-hi. Però determina la nostra relació amb coses primordials: amb l'aigua, la manera de fer casa, els usos de la terra... amb tot allò que dibuixa l’horitzó i fa que vulguis quedar-te o partir.
Trobada: Dimecres 26 de març a les 18.30 h, amb la presència de l'autora.
ABRIL
#Llegim L'Origen dels altres / Toni Morrison; pròleg de Ta-Nehisi Coates; traducció de Ferran Ràfols Gesa. Barcelona: Ara Llibres, 2018.
La identitat i la raça vertebren la literatura de la premi Nobel Toni Morrison. Quin és el motiu que empeny els humans a construir la figura de «l’altre»? Per què ens espanta tant, la seva presència? Toni Morrison repassa passatges de la seva pròpia experiència i també de la història, la política i especialment de la literatura.
Trobada: Dimecres 30 d'abril a les 18.30 h, amb l'Agnès Martí Budesca com a moderadora.
MAIG
#Llegim Les Petites virtuts / Natalia Ginzburg; traducció: Elena Rodríguez. Barcelona: Àtic dels Llibres, 2015.
Onze textos entre l’autobiografia i l’assaig. Onze formes de «sentir» fets, coses, gestos, veus. Què és l’amistat? Què significa la virtut? Quin valor tenen parlar i callar? Quin és el sentit d’una vida? En aquest llibre trobem el retrat de la vida a la regió dels Abruços, la guerra i la por i la pobresa consegüents; el record estremidor i sostingut de Cesare Pavese; l’experiència de ser dona i mare, o estampes de la vida conjugal.
Trobada: Dimecres 28 maig a les 18.30 h, amb Ascensión Micó Fernández com a moderadora.
JUNY
#Llegim: L'Esperit de l'esperança : contra la societat de la por / Byung-Chul Han. Herder, 2024.
Fins ara els llibres de Byung-Chul Han s’han mostrat crítics amb el règim neoliberal, entès també com el conjunt de pràctiques de la contemporaneïtat. En aquesta nova obra, l’última, canvia de perspectiva. Guerres, migracions massives, genocidis, catàstrofes climàtiques i crisis diverses ens confronten amb un possible col·lapse més o menys proper. Malgrat tot, l’esperit humà es capaç de fer fecund el més erm, pot remoure els escenaris més desoladors. Byung Chul Han proposa no veure el nostre món com si l'apocalipsi estigués al tombar de la cantonada. Tampoc veure’l amb optimisme, sinó amb esperança. No és el mateix.
Trobada: Dimecres 25 de juny a les 18.30 h, amb l'Esteve Masalles Feliu com a moderador.