Maig / Juliol 2023

En aquesta nova edició del club de lectura de clàssics, tractarem dues de les comèdies més conegudes i representades de Plaute que ens deixaran apropar a la quotidianitat de les ciutats romanes d’època republicana. En l’Amfitrió Plaute recrea de manera hilarant un dels mites clàssics més coneguts: la concepció d’Hèrcules per part de Júpiter, un episodi ple d’equívocs que acaba convertit en una tragicomèdia. En la Comèdia de l’olla (o Auluaria), en canvi, seguim la història d’un vell avar que un bon dia es troba una olla plena de diners enterrada a casa seva.
La lectura estarà conduïda des de la Casa dels Clàssics i comptarà amb intervencions, trobades virtuals i conferències que ens permetran ampliar i aprofundir al gènere literari i a l’època de la Roma republicana.
La lectura serà en format paper i la podeu demanar a la Biblioteca.
Accés al club
:: PROGRAMA
- Dimarts 2 de maig s’inicia la lectura via Tellfy.
- Dilluns 8 de maig a les 19 h, en línia. Plaute en context, amb Esther Artigas Álvarez.
Plaute és un dels autors llatins més rellevants. Les seves comèdies han inspirat molts comediògrafs com Shakespeare i Molière. l’Amfitrió i la Comèdia de l’olla són dues de les seves comèdies més conegudes i representades i ens permeten acostar-nos a la quotidianitat de les ciutats romanes en època republicana. En aquesta conferència, Esther Artigas ens contextualitzarà l’autor i la seva època.
Esther Artigas Álvarez és doctora en Filologia Clàssica per la Universitat de Barcelona, i des de l’any 1990, professora titular del Departament de Filologia Llatina de la Universitat de Barcelona. Una de les seves línies de recerca és el teatre llatí arcaic, al qual dedica també una part de la seva docència. En l’àmbit de la poesia dramàtica ha publicat els llibres Pacuuiana. Marco Pacunio en Cicerón, Publicacions i edicions UB, Barcelona, 1990; Marc Pacuvi. Tragèdies FMB. Barcelona 2009; Plaute. Els Bessons, Adesiara, Martorell, 2012. L’escena antiga, Adesiara, Martorell, 2016. Plaute . El soldat fanfarró, Adesiara, Martorell, 2018. Ha participat i participa en diferents projectes de recerca i d’innovació docent.
- Dissabte 20 de maig de les 10.45 a les 19 h. Jornada presencial del Club de Lectura.
A les 12 h, conferència De què reien els romans? La comèdia a l’antiga Roma, amb Jesús Carruesco.
Pels romans el teatre tenia una important funció social tant en el vessant formatiu com en l’entreteniment. Des de l’arqueologia i l’estudi històric aplicat a aquest gènere podem acostar-nos millor a l’obra de Plaure i conèixer i comprendre millor la vida quotidiana de l’època.
Jesús Carruesco és professor de la Universitat Rovira i Virgili i especialista en literatura grega i en el llegat clàssic en la música i en la dansa; president de l’Associació Cultural Societat Catalana de Teatre Grecollatí (SCGTL); membre investigador del grup de recerca ARPA-LIRA Arqueologia de les Produccions Artístiques, Literatura, Iconografia i Recepció de l’Antiguitat i forma part de diversos grups de recerca internacionals com ara IMAGINES Project: Reception of Antiquity in the Visual and Performative Arts.
- Dilluns 5 de juny: segona trobada del club en línia.
- Dilluns 19 de juny 19 h, en línia. On són les dones? Representació femenina i gènere al teatre llatí amb M. Teresa Quintillà Zanuy.
La cultura escrita romana és fruit de la visió i valors de l’època, dels quals la nostra tradició n’és hereva directa. El paper de la dona a la comèdia llatina sovint està encasellat entre el personatge prototip de la matrona romana o de la donzella verge i resta poc espai per altres interpretacions. Amb la lectura de Plaute i aquesta conferència esbossarem el concepte que la literatura llatina tenia de la dona.
Teresa Quintillà Zanuy es doctora en Filologia llatina; actualment és catedràtica de llatí a l’Institut d’Educació Secundària Guindàvols de Lleida, àmbit en que exerceix la docència des de 1990. És autora del llibre La dona i la llengua llatina. Descripció lèxica i interpretació etnolingüística. Les seves investigacions estan centrades en el camp de la semàntica i l’etnolingüística; recentment s’interessa per l’estudi dels sexolectes en la llengua llatina.
- Dilluns 3 de juliol: tercera trobada en línia del club.
Organitzen: Biblioteca Pública de Tarragona, La Casa dels Clàssics i Festival Tarraco Viva. Col·laboren: Museu Nacional Arqueològic de Tarragona i Biblioteques de Barcelona