El Fons Montoliu és un llegat fet per Manuel de Montoliu i de Togores (1877-1961), crític i historiador de la literatura, d'ascendència tarragonina. Va néixer a Barcelona i pertanyia a una família de l’aristocràcia catalana. El seu pare, Plàcid de Montoliu i Sarriera, fou alcalde de Tarragona i diputat a Corts per la mateixa ciutat, fou un polític tarragoní de filiació monàrquica, cosa que li valgué el títol de Marquès de Montoliu per la seva defensa del tron del futur Alfons XII.
Llicenciat en lletres l’any 1903, es va moure en l’ambient modernista de l’època, i freqüentà les tertúlies artístiques a l’estudi d’Alexandre de Riquer. L’any 1908 amplià estudis de filologia a Alemanya. Altre cop a Barcelona treballà en les Oficines Lexicogràfiques de l’Institut d’Estudis Catalans i l’any 1914 començà a publicar, en col·laboració amb Pompeu Fabra, el Diccionari Aguiló. Entre els anys 1921 i 1934 va ser professor de literatura a la Universitat de Barcelona i va col·laborar d’una manera continuada a la premsa durant més de mig segle. Una part de la seva obra crítica publicada al Poble Català va ser recollida a Estudis de literatura catalana; i la publicada a La Veu de Catalunya entre els anys 1926 i 1933 s’edità en quatre volums sota el títol Breviari crític. L’any 1943, després de la mort de la seva muller, la violinista Júlia Vidal, ingressà a Montserrat i després a Poblet, però no hi perseverà.
El Fons Montoliu de la Biblioteca Pública de Tarragona
Fons de monografies a la Biblioteca Pública de Tarragona es compon d'un miler d’exemplars molts d’ells signats pels autors. La majoria d'aquests llibres integraven la seva pròpia biblioteca i hi destaquen com a temàtiques la literatura i la crítica literària.
El fons de monografies està catalogat i es pot consultar al catàleg del Sistema de Lectura Pública de Catalunya .
Papers d'arxiu. També formen part del llegat una col·lecció de papers d'arxiu, integrats per manuscrits, mecanografiats,... molts d'ells originals de treballs del propi Manuel de Montoliu; i també documents relacionats amb els càrrecs de Manuel de Montoliu com a assessor de cultura de la Diputació de Tarragona (nomenat l’any 1945) i com a membre actiu de diverses institucions culturals vinculades al territori com el Patronat per a la Restauració del Monestir de Poblet i l' Institut d’Estudis Tarraconenses Ramon Berenguer IV.
La col·lecció de papers d'arxiu s'agrupa en sis caixes que mantenen la seva classificació original i està inventariada. Consulteu l'inventari.
Papers varis. El llegat inclou també 36 volums facticis on hi són relligats sermons, discursos, publicacions periòdiques, etc., amb un total de 670 fulletons impresos dels segles XVIII i XIX. Consulteu l'inventari.
El Fons Montoliu de la Biblioteca Pública de Tarragona és complementari del fons conservat a la Biblioteca de Catalunya ; bàsicament correspondència de l’autor i que pot aportar dades interessants per a l’estudi de la cultura catalana de la primera meitat del segle XX.