Taller de lectura, creació i escriptura. Agnès Llorens
Gener
Neurones d’alumini; L’home i la màquina en la literatura.
Avui dia, depenem més que mai de màquines i teclats per a fer la feina del dia a dia i, en l’últim any, també per mantenir les nostres relacions socials i personals. Tot i els darrers mesos, la conversa amb les màquines fa anys que dura i trobem exemples de la literatura que són testimonis d’aquesta relació, a vegades més tensada i altres més relaxada.
Com veiem a les màquines i com ens veuen elles a nosaltres? A través d’històries que ens parlen de robots, coets espacials i ordinadors aprendrem com la ficció modela els nostres somnis, pors i ideals.
Febrer
Somnis de ficció; quan dormim creem històries.
Dormir ens permet descansar, però és també una porta oberta a la imaginació. Són molts els escriptors i escriptores que han buscat noves idees i inspiració en tot allò que els traspassava la imaginació. En aquest taller analitzarem algunes d’aquestes figures, ens centrarem en la creació del nostre propi diari de somnis i aplicarem l’escriptura automàtica com una eina per a desenvolupar la nostra imaginació. Preparats per a començar a viatjar? Cordeu-vos el cinturó.
Març
Dietaris que expliquen l’inexplicable
Seguir un dietari és un exercici bàsic que qualsevol persona amb ganes d’escriure pot seguir per millorar el seu estil, aprendre del dia a dia i, perquè no, per reflexionar. Descriure el que hem viscut és viure-ho dues vegades i aquesta eina ens permet usar tots els recursos al nostre abast per escriure la més apassionant de les històries, que és la nostra.
Dediquem el tercer mes de l’any a endinsar-nos en alguns dels dietaris més coneguts d’escriptors que a tots ens sonen, per aprendre més de la seva vida, però sobretot, per agafar idees sobre com podem reescriure els propis records per a fer-ne ficció.
Abril
EL VIATGE DE TOTS ELS HEROIS
Què tenen en comú l’Odissea, el Senyor dels Anells, Harry Potter? Hi ha alguna superestructura que agrupi moltes de les trames que ens enganxen a una història fins que no la finalitzem?
En aquest taller ens submergirem en les arrels de la narratologia per navegar en la teoria del Viatge de l’Heroi, l’estructura clàssica que arquetipa moltes de les narracions que coneixem i que ens permet descobrir les arestes positives i negatives dels nostres protagonistes, dels antagonistes i també de tots els girs argumentals que mantenen l’emoció de la trama. A través de la teoria de Jung i Vogler, ens endinsarem en tots els viatges interiors i exteriors que fan possible totes aquelles històries que no moren mai. Agafeu el bitllet per escriure el recorregut dels vostres herois?
Maig
ECOS JAPONESOS (1)
La mitologia japonesa amaga personatges de gran interès per la nostra imaginació. Des dels ancestrals monstres yōkai, meitat home i meitat animal, els fantasmes yūrei que vaguen entre els vius i els morts, o els dimonis oni, que donen cos a les emocions doloroses, farem un recorregut als principals mites del sol naixent i veurem quina part d’aquest esquelet mitològic sustenta l’organisme de la literatura japonesa actual.
Aquesta és una oportunitat per endinsar-nos una mica més en aquesta cosmogonia tan enigmàtica i aliena a la nostra societat occidental i per a descobrir nous autors. Doneu veu a aquests mites a través del vostre relat.
Juny
ECOS JAPONESOS (2)
Com neixen les llegendes urbanes? Quina relació tenen aquestes històries sense amo amb el pòsit de les creences ancestrals? Partint de les claus de la mitologia clàssica japonesa, veurem com els mites es reinterpreten i s’adapten a l’època actual en el cinema o el manga i, evidentment, traçarem un mapa dels autors actuals del país del sol naixent, més enllà dels autors que habitualment omplen els aparadors de les llibreries.
Octubre
La màgia com a transformació
1.1 Màgia, il·lusionisme, alquímia, fetilleria, santeria i bruixeria
1.2 L’arquetip del mag i el mentor
1.3 La crida al món màgic
1.4 La màgia com a transformació: bacanals, sortilegis i pocions
Octubre - Novembre
La figura del mag en la literatura
2.1 Merlí, Morgana i el cicle artúric
2.2 Influència del Mag d’Oz en la literatura
2.3 Els grans mags de Tolkien i l’univers del món de Lord of the rings
2.4 Mags i màgia en la literatura actual
2.5 PRÀCTICA: Les lleis de la màgia de Brandon Sanderson
Novembre
La alquímia
3.1 Alquímia i literatura
3.2 La Divina Comèdia
3.3 Frankenstein
3.4 Fulcanelli i la catedral de Notre Dame (Notre-Dame de Paris, Victor Hugo)
3.5 El pèndol de Foucault
3.6 El Mundodisco de Terry Prachett
Novembre-Desembre
La caça de bruixes
4.1 La bruixeria com a fenomen ancestral
4.2 La caça de bruixes
4.3 Signes i símbols atribuïts a la bruixeria
4.4 Bruixeria i feminisme: la persecució de les dones
4.5 La Wicca i les creences del segle XX
Desembre
Les bruixes en la literatura
5.1 Arrels de la mitologia clàssica: Circe i Hècate
5.2 El mite de Lilith
5.3 Shakespeare: les bruixes de Macbeth
5.4 La bruixa en la rondalla clàssica
5.5 Llegendes de Bécquer
5.6 El realisme màgic de Gabriel García Márquez
5.7 La bruixa i la maga en els relats de Julio Cortázar
5.8 PRÀCTICA: Hécate i la maga interior
Taller de ciència. Jordi Toda
Març
Veritats i mentides del Canvi Climàtic
Glòria… Filomena… ventades… hiverns més curts… estius més llargs… sentim a parlar molt sobre el Canvi Climàtic. El clima és un sistema dinàmic, està sotmès a canvi continu. El clima canvia ara, canviava fa milions d’anys i canviarà d’aquí milions d’anys... Per tant, per què parlem tant del Canvi Climàtic si és quelcom natural? Potser perquè, a banda de tenir una component natural, l’activitat de l’ésser humà fa que a aquesta component natural se n’hi hagi d’afegir una altra d’antròpica. En aquest taller veurem quina és aquesta contribució de l’activitat humana. També aprendrem a diferenciar temps de clima, aprendrem coses sobre la relació energètica entre la Terra i l’atmosfera...
Abril
Els núvols; formació i tipus
En aquest taller aprendrem la física (sense fórmules) que hi ha darrere la formació dels núvols. Veurem quins són els mecanismes que els formen així i també aprendrem a fer-ne una primera classificació segons l’altitud. Tindrem temps també per estudiar-ne algunes curiositats relacionades.
Maig
Vols fer d’home del temps?
En aquest taller veurem quina és la rutina d’un home del temps. N’aprendrem els passos essencials i arribarem a fer un pronòstic (personal) del temps en format vídeo.
Juny
Física experimental.
En aquest taller “entrarem" a casa alguns fenòmens físics. Construirem, des d’un núvol a un tornado. Tot de manera senzilla i sense cap perill.
-Construcció d’un núvol:
En el passat taller del mes d’abril vam veure quin era el mecanisme responsable en la gènesi dels núvols. Vam comprovar la importància del vapor d’aigua, dels ascensos d’aire, de les diferències de temperatura entre dues masses d’aire i també dels nuclis de condensació. En aquest experiment, reproduirem, a casa, les condicions de l’atmosfera i ens construirem el nostre propi núvol particular.
-Construcció d’un tornado.
Un tornado és un dels fenòmens meteorològics més potencialment destructius que existeix. Poden arribar a tenir ratxes de vent superiors a 400 km/h. En el nostre experiment també intentarem reproduir, a casa, les condicions per tal de formar el nostre propi tornado. Això sí, amb velocitats molt més prudents.
-Disc de Newton.
En el taller sobre els núvols vam parlar de per què el cel és blau (o es veu blau) i els núvols són blancs (o es veuen blancs). Vam comentar que els núvols dispersen en totes direccions i amb la mateixa intensitat tots els colors. La suma de tots els colors és, per tant, el blanc. En aquest experiment en parlarem i ho demostrarem.
-Pressió de l’aire.
En aquest experiment veurem com variant la temperatura d’una massa d’aire d’un determinat volum variem també la pressió que exerceix sobre les parets del recipient. Mitjançant això veurem com podem introduir un ou bullit dins una ampolla mentre s’intentar equilibrar la pressió interna i externa del recipient.
Octubre - Desembre
L’ànim d’aquest taller serà submergir-nos una mica més en el vast món de la meteorologia. Per un costat parlarem de la part més coneguda d’aquesta, la predicció del temps. En farem una mica d’història, n’analitzarem els trets bàsics i farem un primer pas cap a la interpretació dels models meteorològics. Més enllà, ens endinsarem a la meteorologia catalana. Veurem com està de salut la meteorologia a Catalunya, la seva contribució única al món i més coses. També parlarem del que ens amoïna més, potser... Més aiguats, més fenòmens extrems... En parlarem i analitzarem, de forma senzilla, els últims episodis a casa nostra.
Es treballarà una base teòrica tot i aportar continguts al canal dels conceptes que es vagin introduint; s’inclouran dues trobades presencials i una videoconferència quinzenal posant en comú conceptes i dubtes.
Elements de predicció del temps.
Meteorologia catalana “extrema”.
Meteorologia catalana “històrica”.
Tallers PNL. Ramón Rodríguez
Gener
“El Principi d'Arquimedes: Mentalitat de futur pel nou any”.
Ens esperen nous temps. L'any 2020 ens ha fet conscients de moltes coses, bones i no tan bones, sobre nosaltres mateixos i les nostres vides. I el 2021 pot ser l'inici de coses diferents i millors, però ens caldrà tenir l'actitud adequada.
Febrer
“Estratègia Disney: Creativitat personal pel nostre dia a dia”.
La pròpia vida és en bona mesura una creació personal. Moltes de les coses que ens passen, i la forma com les afrontem, depenen de com nosaltres mateixos decidim fer-ho. Una actitud creativa, oberta a coses noves i valenta ens pot ajudar a canviar les coses. En aquest taller aprendrem d'una de les ments més creatives que ha existit mai: Walt Disney.
Març
“Escriure i créixer: Introducció a l'Escriptura terapèutica”.
Escriure és una forma d'ordenar les idees, els pensaments i les emocions. Un diari personal, un conte, una poesia... són formes d'expressar la nostra vida interior. Però escriure també ens pot servir per canviar, per millorar, per reflexionar i deixar enrere dificultats i dissenyar un futur millor. En aquest taller farem molts exercicis que ens ajudaran.
Abril
"Que res ens aturi. Augmenta la teva motivació".
Escriure aquell llibre, anar al gimnàs, fer la feina de casa, sortir a caminar...Quantes vegades has començat alguna cosa que poc temps després has abandonat? En aquest taller aprendrem a alimentar la nostra la motivació element fonamental per tal que qualsevol projecte, qualsevol objectiu, qualsevol somni es faci realitat.
Maig
- Liderar el canvi: estratègies per a construir el futur.
Tenim el futur a tocar. No sabem com serà ni quin serà el nostre paper en ell, però ara més que mai cal que aprenguem i practiquem eines per assumir amb garanties allò que estigui a les nostres mans. Liderar i autoliderar-nos en el camí que tenim per davant, agafar les regnes, decidir.
Juny
- Eines per afrontar i resoldre conflictes.
Els conflictes, els malentesos, les discussions, són presents en el nostre dia a dia. De fet, són inevitables en el procés de comunicació i convivència. Aprendre a identificar el seu origen i comprendre els processos que es donen és imprescindible per afrontar i resoldre aquestes situacions. En aquest taller ho farem.
Taller de poesia. Adrià Targa
Gener
Poetes en confinament: la presó
«Desert d’amics, de bens i de senyor / en estrany lloc i en estranya contrada...» Així comença un dels poemes més famosos de Jordi de Sant Jordi, que tracta el tema de la segona entrega de “Poetes en confinament”: la pèrdua forçada de la llibertat, en aquest cas, per l’ingrés a presó. Llegirem versos de poetes que han passat una temporada més o menys llarga entre barrots (com el mateix Jordi de Sant Jordi, però també Óssip Mandelstam, Miguel Hernández o César Vallejo) i veurem què n’ha quedat, d’aquesta temporada als inferns, en les seves composicions poètiques. Si els poetes de l’anterior taller havien escollit la reclusió, els d’ara inverteixen totes les seves forces a donar un sentit al seu nou statu quo. Com en el taller anterior, mirarem d’apropar-nos a aquests poetes també des de la creació literària.
Febrer
Poetes en confinament: l’exili
Ovidi va ser exiliat per l’emperador August a causa d’un poema i un error. Mai més no tornaria a Roma, però el desterrament li serviria per compondre algunes de les elegies més tristes (i més belles) de la poesia clàssica, amb un to marcadament autobiogràfic. Carles Riba també va patir l’exili en la seva pròpia carn, i va compondre en la seva elegia a Súnion un dels grans temples on encara ens refugiem, alguns, quan volem tornar a casa: la de la bona poesia, mesurada i tenaç. Però no tot són elegies. Com ells, Josep Carner —recordem que, tot just enguany, l’any Carner commemora el cinquantè aniversari de la seva mort— va donar-nos la seva pròpia visió de l’enyorança de la pàtria, més assossegada i dolça, però no exempta de tristor, com es demostra en el seu poema Bèlgica. Fora de casa, doncs, però confinats a la seva manera fora dels confins de la pròpia terra, aquests poetes i molts d’altres (Armand Obiols, Joan Oliver o Clementina Arderiu en són altres exemples) no van saber enfrontar-se a l’exili sinó amb els mots de la seva tribu, únic lligam amb un món que canviava depressa, o que tal vegada estava a punt de desaparèixer.
Març
Cicle “La vida al marge". Sandro Penna i Josep Piera.
Josep Piera va traduir fa anys una antologia de Sandro Penna, el poeta italià que més bé ha expressat l'amor pels noiets. Alhora, el valencià és autor d'una vasta obra poètica que comparteix temes amb l'italià. Poetes de l'amor grec, lluminós, mediterrani i prohibit. Un trampolí per oblidar la terra, ni que sigui un instant.
Abril
L'illa de Maria Antònia Salvà.
Aïllada a Llucmajor, a Mallorca, Maria Antònia Salvà se sent com un cactus a punt d'esberlar el test. Als anys trenta del segle XX, imagina les noies del proper mil·lenni (el nostre) i els adreça un epigrama, com el nàufrag que llença una ampolla al mar. Traductora infatigable de les files noucentistes, és el moment de destapar l'ampolla i descobrir la seva pròpia veu, sense filtres de cap mena.
Maig
Els oficinistes grecs: Kavafis, Kariotakis, Kavadias.
Reprimits i desfermats, suïcides i vitalistes, frustrats i somiadors. La literatura neogrega és rica en figures literàries funcionarials i grises, oprimides per la llum a l'altra banda de la finestra, pel record dels amors de joventut, pels viatges mai no realitzats. Kavafis, Kariotakis i Kavadias contenen les dues cares de la moneda. La nostàlgia comença amb Ulisses.
Juny
L'ombra de Rosalía.
L'ombra de Rosalía de Castro, la més gran poeta romàntica del segle XIX en gallec i en castellà, plana damunt la literatura gallega contemporània. I no sempre és l'ombra que ve a burlar-se d'una desolació indefugible. És també l'ombra de l'erudició i del geni, tan influent en poetes contemporànies com Xohana Torres o Chus Pato.
Octubre - Desembre
El poeta és un fingidor.
Ja ho va dir Fernando Pessoa: només a través del fingiment i la mentida aconseguim transmetre allò que sentim de debò. En aquest curs veurem quatre poetes en un de sol: són els heterònims del mateix Pessoa (Alberto Caeiro, Álvaro de Campos i Ricardo Reis) i el mateix poeta ortònim, el poeta que amb "Mensagem" va cantar les glòries imperials de Portugal. En aquest taller crearem els nostres propis heterònims, i comprovarem com la ficció pot superar la realitat, també en la poesia.
Taller de Patrimoni.
- Patrimoni immaterial al Camp i al Priorat, a càrrec de Raquel Ferret
Gener
El patrimoni immaterial al Camp i al Priorat
Què és el patrimoni immaterial? El folklore oral: la literatura popular, el cançoner, el llegendari...
Febrer
La vida quotidiana i la festa. Els costums a la vida quotidiana, la gastronomia, el cicle de l’any...
Març
Música, dansa i teatre.
- La batalla de l’Ebre: història, memòria i paisatge, a càrrec de Maite Hernández i Andreu Caralt
Abril
Part I. El combat
Anàlisi de les causes bèl·liques i polítiques de la batalla de l’Ebre, el seu inici, fases de desenvolupament i conclusió, amb atenció especial als factors que van afavorir l’extrema duresa i perllongament de l’enfrontament.
Maig
- Part II. Els protagonistes
Estudi dels diversos contingents d’homes que hi van participar caracteritzats per la seva afinitat ideològica, religiosa o nacionalitat; el rol de les dones durant la batalla i històries singulars de combatents i civils.
Juny
- Part III. La memòria
Descripció del procés de monumentalització i recuperació de vestigis del territori de la batalla de l’Ebre, el vincle dels supervivents amb el paisatge del conflicte, i la conversió en un espai d’interès turístic, cultural i patrimonial.
Octubre-Desembre
Històries de terra i aigua - Literatura i territori
Aquest taller pretén fer un recorregut pels principals autors ebrencs del s. XX. Prenent com a punt de partida i com a fil conductor el territori, analitzarem la relació entre les seves obres i el lloc en el qual se situen, així com les diverses tècniques narratives que apropen el lector als escenaris de casa nostra.
BLOC 1: Argila - Passeig per la prosa d’Artur Bladé, Sebastià Juan Arbó i Jesús Moncada.
BLOC 2: Fang -Viatge líric per la poesia de Gerard Vergés, Desideri Lombarte i Zoraida Burgos.
BLOC 3: Aiguabarreig - Cap a on va, aquest riu? Una mirada concisa sobre la visió de la terra d’aigua de les nostres autores i autors coetanis.
Educació emocional
Abril: Teixim vincles familiars i La consciència de les emocions
Maig: Tècniques de regulació emocional i Enfortir l’autoestima
Juny: La relació familiar positiva i Aprendre a viure en positiu
Taller d'Art amb Francesc Marco Palau
Juny-Juliol
Taller Any Palau Ferré. Al llarg dels dos mesos de durada, el taller “Any Palau Ferré a la Biblioteca Pública de Tarragona” s’estructurarà a partir de 10 àmbits cronològics, que s’enviaran setmanalment a través de Tellfy i a partir dels quals s’aniran desenvolupant les diferents temàtiques.
Cadascun dels 10 àmbits inclourà un text explicatiu sobre la temàtica, imatges de quadres de l’artista així com alguns enllaços complementaris a articles i clips audiovisuals.
Des de la coordinació del taller, a més, s’anirà fent seguiment d’aquelles interaccions, preguntes o curiositats que vagin sortint a Tellfy en cadascun dels àmbits treballats.