Àlbums il·lustrats
:: GENER
Shhh! Tenim un pla. Chris Haughton. NubeOcho, 2014.
Tres caçadors amb gorra i caçapapallones fracassen repetidament en el seus intents per a enxampar ocells i esquirols al bosc. Cada vegada fan callar el petitó que els acompanya i saluda les bestioles. Però l’estratègia del petit sembla realment més efectiva...
Chris Haughton (Dublin, 1978) es defineix a si mateix com a dissenyador i autor d'àlbums il·lustrats. Ha treballat durant molt de temps de manera independent col·laborant activament amb organitzacions de comerç just. L’any 2008 comença la seva trajectòria com a il·lustrador cercant l'essència mateixa de les històries i explicant històries a través d'imatges més que no pas paraules i on no hi falta mai el seu punt d’ humor. La seva obra ha rebut nombrosos premis internacionals.
:: FEBRER
L'entrada de Crist a Brusel·les. Andrea Antinori. Libros del Zorro Rojo, 2018.
Àlbum il·lustrat, colorista i desenfadat inspirat en la pintura homònima de finals del segle XIX 'L’entrada de Crist a Brussel·les', obra del pintor belga James Ensor, precursor de l’expressionisme del segle XX, i conegut pel seu esperit avantguardista i el seu afany provocador. L’autor recrea en aquest llibre el context previ a «l’entrada» amb una lectura visual, carregada d’ironia, d’un quadre que també és una caricatura de la hipocresia i els convencionalismes socials
Andrea Antinori (Recanati, Itàlia, 1992) va estudiar il·lustració a l’Institut Universitari de Disseny (ISIA) a Urbino i a l’Escola Massana de Barcelona. Des de 2013 ha treballat com a il·lustrador per a diverses editorials. L’any 2017 guanya el premi Andersen amb la ‘La zuppa dell’Orco’ amb text de Vincent Cuvellier. Ha treballat a la galeria parisenca ‘Les Artychauts’ i per a la revista anglesa ‘Create’.
:: MARÇ
On és el meu barret? Jon Klassen. Milrazones, 2012.
L’os no troba el seu barret. On és? I si algú l’ha robat? Amb paciència i cortesia, pregunta a tots els animals amb què es creua si l’han vist. Però cadascuna d’aquestes bestioletes li respon que no en saben res. Però quan tot just comença a desanimar-se, una senzilla pregunta d’un cérvol li fa despertar, de sobte, la memòria i el porta a renovar la recerca, s’ha de dir, amb certa set de venjança. Trobarà finalment el barret?.
Jon Klassen (Winnipeg, Canadà, 1981) va estudiar animació i va treballar en pel·lícules d’animació abans de dedicar-se a la il·lustració. Després d’il·lustrar, amb èxit, llibres d’altres autors es va dedicar a crear les seves pròpies històries. La seva obra ha rebut el reconeixement internacional amb nombrosos premis, entre els més destacats la medalla Caldecott l’any 2013. És membre de l’Ordre del Canadà per la seva contribució a la literatura infantil.
:: ABRIL
Paraíso. Bruno Gibert; traducció: Teresa Duran. Cuatro azules, 2009
Un nen s'adreça al seu avi mort i li demana, en un diàleg sense respostes, sobre la seva existència al paradís. Un àlbum que ens parla de la mort, el dolor i el record amb una combinació de tons: un de més distanciat que ens ofereix la gràfica de la senyalística (senyals de trànsit, logos, pictogrames..) i un to emotiu a través del text.
Bruno Gibert (Vincennes, França, 1961) compta amb una llarga trajectòria com il·lustrador i escriptor. Després d'estudiar arts aplicades es va convertir en dissenyador gràfic de publicitat. Ha il·lustrat una trentena d'àlbums d'altres autors i ha escrit una desena de títols propis. També ha publicat novel·les per adults. L'any 2010 va guanyar el premi Coup de Coeur al Saló de Montreuil.
:: MAIG
Rínxols d'Or i els tres ossos. Olivier Douzou; traducció de Teresa Duran. Kalandraka, 2022
L’il·lustrador occità ens ofereix un remake modern, innovador i abstracte del conte tradicional amb nombres i elements tipogràfics que recreen l’atmosfera i l’argument de Rínxols d’Or a casa dels tres ossos. Amb enormes dosis de creativitat i d’enginy, combinant i capgirant nombres, Douzou introdueix uns punts d’humor a una història coneguda per tothom que ens parla dels límits de la llibertat individual.
Olivier Douzou (Rodez, França, 1963). Llicenciat en arquitectura és escriptor, il·lustrador i dissenyador gràfic. Va fundar i dirigir fins l'any 2001 la col·lecció Joventut de l’editorial Rouergue entre altres editorials. Ha publicat una cinquantena de títols i ha guanyat diversos premis destacan el Bologna Ragazzi (1999).
:: JUNY
¿Mau iz io? Carson Ellis. Barbara Fiore, 2016
Àlbum que recrea de manera molt visual el cicle de la vida, l'amor a la natura i als animals. Formigues, escarabats, aranyes i marietes són els insectes protagonistes d'aquest àlbum que convida al lector a tractar d'entendre el seu idioma estrany i divertit. L'any 2016 va rebre el premi Caldecott.
Carson Friedman Ellis (Vancouver, Canadà, 1975) Va estudiar pintura a la Universitat de Montana. La seva obra està inspirada en l'art popular i el misticisme. Ha escrit i il·lustrat diferents àlbums il·lustrats i ha rebut diversos premis. És coneguda pel seu treball amb la banda de rock indie folk The Decemberists per a la qual ha creat imatges d'àlbums, samarretes, llocs web, pòsters i escenografies.
:: OCTUBRE
Animals domèstics. Jean Lecointre ; traducció de Teresa Duran. Ekaré, 2013
Gossos, gats, granotes, mosques, mosquits, papallones i ratolins antropomòrfics omplen les pàgines d’aquesta història en forma de fotonovel·la. Una estètica retro que serveix per a il·lustrar una història sobre la incapacitat humana per a entendre segons quines obvietats i per a demostrar que la convivència no és tan fàcil com sembla.
Jean Lecointre (1964) és un artista atípic de l’escena gràfica contemporània. Il·lustrador, autor i realitzador. Les seves fotocomposicions i collages són surrealistes, extraordinaris i originals.
:: NOVEMBRE
En Gran i en Petit. Henri Meunier i il·lustracions de Joanna Concejo ; traducció: Laura Vaqué Sugrañes. Thule, 2021
Senyora i Senyor donen a llum a en Petit. Gairebé a el mateix temps, en Gran apareix al seu jardí. Senyora i Senyor decideixen criar-los com a germans. Segons passa el temps, en Petit creix i en Gran minva i la seva relació canvia. Una faula poètica sobre la germanor, la complicitat i la solidaritat, il·lustrada amb una dolçor i una sensibilitat que acompanyen la progressió dels sentiments.
Joanna Concejo (Splusk, Polònia, 1971) il·lustradora i artista formada en Disseny i Gràfica a l’Escola Superior de Belles Arts de Poznan. Des de 2008 ha il·lustrat nombrosos llibres i ha estat seleccionada per a mostres i exposicions col·lectives i individuals.
:: DESEMBRE
Fem veure que... André Marois i il·lustracions de Gérard Dubois. Libros del Zorro Rojo, 2022
Dos amics surten a jugar fora de casa i, mentre recorren cada racó de la granja, converteixen el seu entorn en un món de fantasia. Amb una estètica que recorda als manuals de bona conducta, ret homenatge a la diversió sense límits que ens ofereix «jugar a inventar», als jocs a l’aire lliure, en els quals s’incorporen tots els elements de l’entorn.
Gerard Dubois (Argenteuil, 1968) és un il·lustrador francès que viu a Montreal. El seu treball ha aparegut en desenes de llibres i en mitjans com The New York Times, The Wall Street Journal i The Washington Post. Ha rebut el Premi Hamilton King i quatre medalles d’or de la Societat d’Il·lustradors.
Autors italians
:: GENER
La vida mentirosa de los adultos, d'Elena Ferrante.
Dos anys abans de marxar de casa, el meu pare va dir a la meva mare que jo era molt lletja». Així comença aquesta novel·la extraordinària sobre el descobriment de la mentida, l'amor i el sexe, narrada per la inoblidable veu de Giovanna, una jove entossudida a conèixer la seva tieta Vittoria, incomprensiblement esborrada de les converses i àlbums de fotografies. Amb això desencadenarà sense saber-ho l'enfonsament de la seva família intel·lectual i burgesa, perfecta només en aparença. Mestra absoluta de la intriga, Ferrante crea una trama de sorpreses i lliga prodigiosament la misteriosa història familiar i amorosa al voltant d'una polsera que passa de mà en mà. Ningú com ella per descriure la complexitat de les passions humanes i totes les intermitències del pensament i el cor.
:: FEBRER
La esposa joven, d'Alessandro Baricco.
En fer divuit anys, i segons el que s'havia acordat prèviament, l'esposa jove torna d'Argentina i es presenta a casa de la família per poder casar-se amb el fill, el seu promès. Tot i això, hi ha un petit problema: aquest ha partit en viatge de negocis i ningú sap amb exactitud quan tornarà, ni si ho farà. S'inicia així una llarga espera en una vila italiana, a principis del segle XX, en què la jove tindrà l'oportunitat d'anar coneixent en profunditat una família peculiar. Tot això sota l'atenta mirada de Modest, el majordom, que és capaç, amb els cops de tos, d'assessorar l'esposa jove per moure's en aquest excèntric món. Una de les novel·les més audaces de Baricco, amb aquest sabor agredolç propi de les seves obres, en què es combinen sàviament pàgines d'un erotisme inaudit, divertides escenes de vida familiar, reflexions sobre l'art de viure i també de morir i digressions d'un narrador que medita, alhora que els crea i els dona veu, sobre aquests personatges i mons de ficció després dels quals s'emmascaren les seves pròpies experiències.
:: MARÇ
La hiedra,de Grazia Deledda.
Aquesta novel·la tracta amb especial habilitat un dels temes més importants a la narrativa de Grazia Deledda: el desfer-se, la progressiva decadència, la desaparició. L'ambient que se'ns presenta a la casa dels Decherchi entronca amb la situació decadent de moltes famílies de la noblesa italiana rural, les quals, incapaços d'adaptar-se als nous temps, dilapiden les restes del seu minvat patrimoni en ocurrències estèrils . Enmig d'aquest context malenconiós, se'ns presenta Annesa, criada i filla adoptiva de la família Decherchi, que patirà amb aquesta els errors i les faltes de Paulu, un hereu jove, prematurament consumit i incapaç de trobar el seu lloc en un món a contínua transformació. "L'heura" dibuixa, doncs, amb línies cuidades i ben definides, la història d'un personatge profundament marcat pel seu conflicte interior, i que perseguirà l'amor mentre s'enfronta a una circumstància vital difícil i opressiva.
:: ABRIL
Estimat Pier Paolo de Dacia Maraini
Dacia Maraini va ser una de les amigues més íntimes de Pier Paolo Pasolini, amb qui va compartir lectures, projectes cinematogràfics i fins i tot casa, quan Dacia tenia com a company l'escriptor Alberto Moravia. Tots tres van viatjar pel món i en especial per Àfrica, viatges als quals sovint es va sumar Maria Callas. Quan fa cent anys del naixement del poeta i cineasta, Dacia Maraini li escriu una sèrie de cartes en què recrea la seva amistat, els seus viatges, les seves discussions sobre el feminisme, sobre l'escriptura, la relació de Pasolini amb la seva homosexualitat i amb les seves grans amigues com Elsa Morante, Laura Betti, Silvana Mauri Ottieri o la pròpia Callas. I reviu amb detall el moment en què va saber del seu assassinat, l'estupor i la incredulitat dels dies posteriors, i la ràbia present encara avui perquè mai no s'ha investigat prou qui ho va ordenar. Pasolini va ser sempre un personatge incòmode, radicalment crític amb la societat de consum i amb la uniformització de les consciències que ja veia venir. Molts eren els seus enemics i els interessats a tapar-li la boca. La veu dolorosa i indignada d'Alberto Moravia el va cridar al funeral: "Ha mort un gran poeta. Poetes com Pasolini, en neix un cada segle". De la mà de Dacia Maraini, aquest llibre ens obre les portes a la comprensió de la persona i l'obra d'un dels creadors més grans i de les ments més lúcides de les últimes dècades.
:: MAIG
Araceli d'Elsa Morante
Manuele és un home d'uns quaranta anys que cultiva amb cura la infelicitat. Peculiar, misantrop i homosexual, viu amb el record sempre present de la dona que li va donar la vida i que va morir quan ell era un nen: la bella i rebel Araceli. A la recerca de les arrels, Manuele decideix deixar Milà i aventurar-se fins a un poble perdut d'Almeria, d'on procedeix la família materna. Aquest viatge, que es va imaginar com un retrobament, aviat es converteix en un malson en què es difumina l'antiga imatge d'Araceli i triomfen els fantasmes del narrador. Apareix també el seu oncle, un soldat que va combatre a la Guerra Civil, i el pare, un noble piemontès i etern rival de Manuele, i finalment s'imposa el lament d'un home que no va créixer i que prefereix plorar els amors perduts a les morts reals. Fosca i captivadora, Araceli és l'última novel·la que va escriure Elsa Morante, guanyadora del Premi Médicis Étranger i considerada per la crítica el seu testament literari: una mirada a l'Espanya abandonada del desert d’Almeria a les darreries del franquisme i un dels retrats femenins més esquinçadors que hagi donat la literatura contemporània.
Còmics
:: GENER
Contrato con Dios. Guió i dibuix de Will Eisner. Norma, 2021.
L’any 1978 Will Eisner va publicar Contrato con Dios, un recull de quatre relats curts sobre un grup de jueus pobres que viuen en un mateix edifici a la ciutat de Nova York. L’autor estatunidenc, en aquell moment amb 61 anys i després d’haver triomfat comercialment amb la publicació de The Spirit, va voler que l’obra es posés a la venda a les llibreries tradicionals i no pas a les de còmic i es va comercialitzar amb la indicació “novel·la gràfica”. Per aquest motiu ha estat considerada el punt d’inflexió que va permetre entrar el còmic al món adult i que va popularitzar aquesta denominació per referir-se als còmics de temàtica profunda, dirigits a un públic adult, i d’un format que l’apropa al llibre i no a les publicacions seriades.
Els anys 1988 i 1995, Eisner va escriure dues seqüeles ambientades al mateix edifici, Ansia de vivir i La avenida Dropsie, formant, juntament amb l’obra inicial, una trilogia que s’acostuma a publicar conjuntament. La influència de Will Eisner al món del còmic és inqüestionable i la lectura d’aquesta obra ens permetrà veure per què la seva aparició va suposar un punt d’inflexió.
:: FEBRER
Todo bajo el sol. Guió i dibuix d’Ana Penyas. Salamandra Graphic, 2021.
Anys 60. El turisme de masses, motor del desenvolupament econòmic d’aquesta època, té unes conseqüències devastadores per a una família de la costa llevantina que veu com, en diferents èpoques, les seves esperances i els projectes de futur s’ensorren per l’avançament inexorable de la totxana. El paisatge i la riquesa natural es transformen i són substituïts per un nou model de turisme que prioritza el benestar dels visitants davant dels habitants d’aquells indrets.
Després de guanyar el Premi Nacional de Còmic amb Estamos todas bien, l’autora valenciana Ana Penyas ens presenta en aquesta obra una reflexió sobre l’efecte que han tingut l’especulació urbanística i el turisme de masses i com han desplaçat els habitants del seus propis territoris. Una reflexió que podem estendre més enllà del llevant peninsular i que des d’una mirada local qüestiona la globalitat.
:: MARÇ
El libro de los insectos humanos. Guió i dibuix d’Osamu Tezuka. Planeta Cómic, 2021.
Amb una influència del cinema negre americà i del fulletó literari, El libro de los insectos humanos (1970-1971) ens presenta una història plena de girs de guió, de ritme frenètic i de personatges extrems. La protagonista, Toshiko Tomura, és una joveneta amb la capacitat de mimetitzar qualsevol habilitat i temperament de les persones que l’envolten i la seva forma de vida consisteix precisament a xuclar la vida dels altres per aconseguir l’èxit en qualsevol camp, sense importar el preu que s’haurà de pagar.
Conegut com “el deu del manga”, Osamu Tezuka és l’autor japonès més influent i important de la història i un dels més prolífics. Amb el seu talent va revolucionar el manga després de la Segona Guerra Mundial reinventant-ne el llenguatge i posant les bases d’una de les indústries del còmic més potents del món. El libro de los insectos humanos és una de les seves primeres obres dirigides a un públic adult.
:: ABRIL
Maldita tesis. Guió i dibuix de Tiphaine Rivière. Grijalbo, 2016
Farta d’aguantar els seus alumnes, Jeanne decideix deixar la feina a l’escola per començar una nova aventura: farà la tesi doctoral. El tema que vol estudiar és el motiu laberíntic de la paràbola de la llei d’El procés de Kafka. Sembla que tot li va de cara, ja que com a director comptarà amb l’eminent professor Alexander Karpov, tot un especialista en la matèria; i, a més, guanyarà uns calerons treballant a la universitat. Però les coses (sobretot les burocràtiques) no són mai com semblen...
Tiphaine Rivière recull en aquest còmic la seva pròpia experiència després de tres anys de ser alumne de doctorat i administrativa en una important universitat francesa i ho fa utilitzant l’humor i la sàtira. Al còmic vertebra en forma d’història les experiències gràfiques prèvies sobre aquest mateix tema que havia compartit al seu blog.
:: MAIG
Rondallas. Guió i dibuix de Santi Casas. Planeta Cómic, 2022
A través de vuit episodis (i un epíleg), Santi Casas ens presenta la seva particular visió de rondalles, llegendes, tradicions i mites de diferents cultures a través de les quals es tracten temàtiques com l’acceptació del nostre costat fosc, l’engany de les aparences, la lluita per la supervivència o la irracionalitat de la por. Un mateix univers presentat sota una estètica manga que ofereix una nova lectura a històries que ens han acompanyat des dels inicis dels temps.
Rondallas es va publicar, en format sèrie, a Planeta Manga, revista que reprodueix el format i el contingut de les revistes manga japoneses amb la particularitat que inclou només autors espanyols. El volum recopilatori dona sentit i coherència a l’univers fantàstic creat per Santi Casas i inclou un epíleg de l’autor on dona les claus de cada relat i mostra esbossos d’algunes pàgines.
:: JUNY
La balada del norte 1. Guió i dibuix d’Alfonso Zapico. Astiberri, 2015
Tristán Valdivia, periodista i editor sense èxit, abandona Madrid per tornar a casa seva, a Astúries, i retrobar-se amb el Marquès de Montecorvo, el seu pare, propietari, entre d’altres, de les mines on són explotats treballadors de totes les edats. En el seu retorn, Tristán trobarà una realitat que poc té a veure amb la seva vida bohèmia a la capital espanyola. Una realitat representada per Apolonio, capatàs respectat d’una d’aquestes mines. El xoc entre els poderosos, que no volen cedir cap privilegi sinó tot el contrari, i els obrers, que reivindiquen unes condicions dignes, acabarà en l’esclat de la Revolució d’Astúries.
Iniciada l’any 2015 i finalitzada l’any 2023 amb un total de 4 toms, La balada del norte posa sobre paper i tinta la Revolució d’Astúries de 1934, la insurrecció de les forces d’esquerres que volien substituir la Constitució de 1931 per un règim socialista i que, encara avui dia, aixeca polseguera ja que es veu com un aixecament popular comparat a la Comuna de Paris o bé com el primer episodi de la posterior Guerra Civil.
:: JULIOL
El gran buit. Guió i dibuix de Léa Murawiec. Finestres/Salamandra Graphic, 2023.
Si ningú pensa en tu, desapareixes. La “presència de les persones” és el que marca l’existència en el món on viu Manel Naher, una noia que ha de competir amb la popularitat d’una cantant que es diu com ella i que s’endú tota l’atenció. Davant d’això, la protagonista s’aferrarà amb dents i ungles a la seva existència i prendrà decisions que marcaran el seu futur.
Léa Murawiec signa amb aquest còmic distòpic el seu debut i ho fa d’una manera contundent i original gràficament. La història que ens presenta ens parla de les identitats, del culte als egos, de la visibilitat a les xarxes socials i dels nostres límits per sobreviure. Amb aquesta obra de debut va aconseguir el Gran Premi del Públic del Festival Internacional de la BD d’Angulema de 2022.
:: AGOST
Una pequeña mentira. Guió de Mario Torrecillas. Dibuix d’Artur Laperla. Astiberri, 2019.
Enzo és un nen apassionat pel futbol que juga en un equip local valencià que somia en convertir-se en professional. Un cercapromeses de l’Arsenal el veu en acció i aquí s’obre una porta per convertir-se en professional. Tot i els seus esforços, no el seleccionen, però decideix dir al seu pare, divorciat i amb problemes amb l’alcohol, que sí que l’han fitxat i que se l’emportaran a Anglaterra. Una “petita mentida” per treure el seu pare del pou que tindrà conseqüències...
Publicat anteriorment amb el títol Dream Team, aquest còmic ens parla de l’esport infantil, de les relacions entre pares i fills i dels somnis truncats. L’any 2019 va ser adaptat al cinema amb el títol Fourmi (“Formiga”, el renom del nen protagonista a la pel·lícula) sota la direcció de Julien Rappeneau a qui havia fascinat la sensibilitat de l’obra i la barreja d’humor i emoció.
:: SETEMBRE
Dreaming Eagles. Guió de Garth Ennis. Dibuix de Simon Coleby. Planeta Cómic, 2021.
Anys 40 del segle XX. Les lleis dels Estats Units segreguen la població blanca de l’afroamericana i, a l’exèrcit, es prohibeix explícitament que aquests darrers puguin ser pilots de combat. La necessitat d’incorporar pilots, però, farà que a Tuskegee (Alabama) es dugui a terme un experiment per entrenar afroamericans. Reggie Atkinson serà un d’ells i, vint anys després, veurà com el seu fill Lee s’involucra activament dins del moviment pels drets civils. Aquest fet donarà peu a una conversa entre pare i fill en la qual Reggie recordarà aquells anys i què va suposar per al reconeixement dels drets dels afroamericans aquella generació de pilots que van combatre Hitler a la Segona Guerra Mundial.
Amb guió de Garth Ennis i dibuix de Simon Colby, Dreaming Eagles, publicada originalment en sis números l’any 2016 a Aftershock, ens presenta aquest episodi històric que va suposar, no només la lluita contra l’amenaça nazi sinó també contra la intolerància dins dels Estats Units.
:: OCTUBRE
El faro. Guió i dibuix de Paco Roca. Astiberri, 2004
Francisco, un jove soldat republicà ferit a la guerra, fuig del conflicte i arriba a un indret on només hi ha un far. Allí coneix Telmo, el faroner que es fa càrrec d’aquest far que ja no funciona. La trobada de tots dos farà que Francisco es replantegi moltes coses i que descobreixi mons desconeguts que desencadenen una història farcida de referències literàries i amb l’element fantàstic com a eix.
Publicat l’any 2004 (i reeditat, amb extres, el 2011), El faro forma part de l’obra de caire fantàstic de Paco Roca (juntament amb Las calles de arena) i és una primera incursió a la temàtica de la guerra civil i l’exili que tractarà posteriorment a El ángel de la retirada i Los surcos del azar.
:: NOVEMBRE
Frankenstein ¡Está vivo! Guió de Steve Niles. Dibuix de Bernie Wrightson i Kelley Jones. Planeta Cómic, 2019
L’any 1983 el dibuixant Bernie Wrightson va il·lustrar Frankenstein, després de set anys de treball. El 2012, acompanyat del seu amic i guionista Steve Niles, Wrightson va dibuixar de nou el conegut monstre creat per Mary Shelley en una història que reprèn el final de la novel·la original i ens presenta un monstre ple de remordiments que empren tot sol un viatge sense rumb per descobrir la seva pròpia humanitat.
Wrightson va morir abans de finalitzar l’obra deixant preparats uns esbossos que Kelley Jones, seguint les seves indicacions, va completar per acabar aquesta història sobre uns dels monstres més icònics de la literatura universal que ha traspassat formats i fronteres. Aquesta lectura forma part de les activitats del cicle La ciutat a cau d’orella, dedicada en la seva onzena edició a Els nostres monstres.
:: DESEMBRE
Cenizas. Guió i dibuix d’Álvaro Ortiz. Astiberri, 2012
Polly, Moho i Piter, tres amics que ja han passat dels trenta i que fa anys que no es veuen, emprenen un viatge en cotxe seguint una misteriosa creu marcada en un mapa que marca el lloc on han de llençar les cendres del seu amic Héctor, complint la seva darrera voluntat. Durant el trajecte es toparan amb trobades, persecucions, motels de carretera, matons, cementiris de vaixells, discussions i mil vicissituds més en una barreja de road movie i thriller.
Guardonada el 2013 amb el Premi Dolmen al millor guió i reeditada amb motiu del desè aniversari (amb nombrosos extres), el 2023 ha estat nominada a millor obra internacional als Premis Harvey. Álvaro Ortiz, conegut per la seva activitat a les xarxes i amb obres humorístiques com El murciélago sale a por birres o Prdro y Maili, va elaborar aquest còmic gràcies a una beca de residència a Angulema.
Idiomes. Alemany
:: GENER
Professor Bernhardi de Arthur Schnitzler.
Der liberale jüdische Arzt Bernhardi, Leiter einer Privatklinik, hindert einen katholischen Priester daran, einer im Sterben liegenden Patientin die letzte Ölung zu erteilen, was ihr ihren Zustand erst bewusst machen würde. Professor Bernhardis menschliche Handlungsweise wird zum Ausgangspunkt einer gegen ihn geführten antisemitischen Kampagne. Schnitzlers Drama zeigt, wie tief verwurzelt die Judenfeindlichkeit in der österreichischen Gesellschaft bereits um 1900 war.
El metge jueu Bernhardi, director d'una clínica privada, no deixa que un mossèn catòlic faci la última unció a una pacient a punt de morir, perquè llavors ella s'assabentaria del seu estat. La manera de fer, molt humana, del metge serà el focus d'una campanya antisemita contra ell. L'obra de teatre de Schnitzler mostra que cap al 1900 l'antisemitisme ja estava molt arrelat en la societat austríaca.
:: FEBRER
Drei Männer im Schnee, d'Erich Kästner.
Ein Millionär setzt sich in den Kopf, als «armer Mann» verkleidet die Menschen kennenzulernen, wie sie wirklich sind. Dabei erlebt er einige Überraschungen. Erst nach vielen turbulenten Ereignissen finden alle Beteiligten sich und ihre Identität wieder und haben allen Grund, Verschiedenes zu feiern. Dieses märchenhafte und im Grunde so wahrhaft menschliche Geschehen wird von Erich Kästner mit köstlichem Humor erzählt. Treffend schildert er auch das Milieu, in dem sich die Geschichte abspielt.
Un milionari es disfressa de "pobre" per conèixer com són realment les persones. A partir d'aquí tindrà algunes sorpreses i alguna vivència estranya, després de les quals podrà celebrar l'experiència, de nou amb la seva veritable identitat. Kästner narra amb un humor exquisit aquesta història, gairebé un conte, amb molta dosi de veritat i un ambient magistralment descrit.
:: MARÇ
Jugend ohne Gott d'Ödön von Horváth.
In diesem Roman beschreibt Horváth eine Jugend ohne Orientierung, Empathie und Zivilcourage. Auch der Ich-Erzähler, ein Gymnasiallehrer, ist kein Held, sondern repräsentiert den Typus des Mitläufers. Zwar lehnt er die autoritär-militaristische Gesellschaft, in der er lebt, ab, doch aus Angst um seine Stellung leistet er keinen offenen Widerstand.
Als er in einen Mordfall unter seinen Schülern verwickelt wird, schweigt er zunächst. Später jedoch bekennt er sich zu seiner Mitschuld und findet dadurch allmählich zu Gott, zur Wahrheit (zurück).
En aquesta novel·la, Horváth descriu una joventut desorientada, sense empatia ni valor cívic. El protagonista, un mestre d'institut, tampoc és cap heroi, sinó que s'adapta al sistema, com la majoria. I per molt que rebutgi l'autoritarisme militar de la societat en què viu, no ofereix resistència per por a perdre la feina.
Quan es veu embolicat en un cas d'assassinat d'un alumne, primer també calla. Però després reconeix la seva part de culpa. És a partir d'aquí que retrobarà Déu i la veritat.
:: ABRIL
Leben des Galilei de Bertolt Brecht
In fünfzehn Bildern werden die Lebensstationen Galileo Galileis zwischen 1609 und 1637 von Padua über Florenz und Rom bis zum Lebensende in Florenz abgeschritten. Galilei lehrt im Dienst der Republik Venedig Mathematik an der Universität Padua. Er hat bereits die Entdeckung der Jupitermonde und ihrer dem Ptolemäischen System widersprechenden Bewegungen gemacht. Das Vaticanum bestätigt zwar seine Entdeckungen, setzt jedoch seine Lehre auf den Index. Galilei wird vor die Inquisition bestellt und widerruft unter Androhung der Folter seine Lehre von der Bewegung der Erde.
Les estacions de la vida de Galileu Galilei entre 1609 i 1637 des de Pàdua passant per Florència i Roma fins al final de la seva vida a Florència es recullen en quinze quadres. Galileu és professor de matemàtiques a la Universitat de Pàdua al servei de la República de Venècia. Ja ha descobert les llunes de Júpiter i els seus moviments, que contradiuen el sistema ptolemaic. El Vaticà confirma els seus descobriments, però els posa en entredit. Galileu és convocat davant la Inquisició i, sota l'amenaça de tortura, revoca el seu ensenyament sobre el moviment de la terra.
:: MAIG
Das Brot der frühen Jahre d’Heinrich Böll
Den Inhalt dieser Erzählung beschreibt Heinrich Böll in einem Brief an seinen Verleger: «Es ist die Geschichte eines jungen Mannes, der jetzt [1955] 24 ist, am Kriegsende 13 – 14 war, in die Stadt kommt, zunächst hungert, dann aber „mitmischt“, auf Karriere setzt, diese sogar macht – und dann durch die Liebe zu einem jungen Mädchen in eine andere Richtung gezogen wird.
Heinrich Böll descriu el contingut d'aquesta història en una carta al seu editor: «És la història d'un jove que ara [1955] té 24 anys. Al final de la guerra, quan tenia 13-14 anys, va arribar a la ciutat, gairebé es va morir de fam, però poc a poc va començar a “implicar-se” en diversos negocis i a fer carrera. Desprès s’enamorarà d’una noia i la vida el portarà en una altra direcció.
:: JUNY
Die Stimmen von Marrakesch d’Elias Canetti
Die Eindrücke einer Reise nach Marrakesch im Jahr 1954 verarbeitete Elias Canetti zu literarischen Impressionen. In immer neuen Versuchen fängt er den flüchtigen Charme Marrakeschs ein: das Stimmengewirr der farbenprächtigen Märkte, orientalische Gerüche, Kameltreiber, Strassenverkäufer, Bettler und Blinde. Herzstück der Impressionen ist der Besuch im jüdischen Viertel, in der Mellah; dort fühlt sich Canetti, der als jüdischer Autor aus Wien fliehen musste, wie an einem lang ersehnten Ziel.
Elias Canetti va transformar les impressions d’un viatge a Marràqueix el 1954 en imatges literàries. Amb elles va captar l’encant fugaç de Marràqueix: l’enrenou de veus als mercats colorits, les olors orientals, els camellers, venedors ambulants, captaires i cecs. El cor de les impressions és la visita al call jueu, a la Mellah; allà Canetti, que va haver de fugir de Viena com a autor jueu, sent com si hagués arribat a un destí llargament esperat.
:: SETEMBRE
Im Krebsgang, de Günter Grass
Der Literaturnobelpreisträger (1999) thematisiert in dieser Novelle den Untergang des deutschen Flüchtlingsschiffes «Wilhelm Gustloff» im Januar 1945 vor der pommerschen Küste. Dieser forderte geschätzte 9000 Menschenleben. In seinem neun Kapitel umfassenden Werk vermischt Grass reale und fiktionale Ereignisse und Charaktere sowie verschiedene Handlungsstränge aus Vergangenheit und Gegenwart.
El premi Nobel de Literatura 1999 tracta en aquesta novel·la els fets del vaixell alemany «Wilhelm Gustloff», que al gener de 1945 es va enfonsar ple de refugiats davant la costa de Pomerània. Es calcula que hi van perdre la vida unes 9000 persones. Al llarg dels nou capítols de l’obra, Grass barreja esdeveniments i personatges històrics amb ficticis, alhora que va lligant trames del passat i del present.
:: OCTUBRE
Die Schutzbefohlenen, d’Elfriede Jelinek
Die Schutzbefohlenen ist ein Sprachkunstwerk von Elfriede Jelinek aus dem Jahr 2013, in dem sich die Literaturnobelpreisträgerin (2004) kritisch mit der herrschenden Flüchtlingspolitik und ihren Folgen auseinandersetzt. Jelinek thematisiert in Einzel- und Chorstimmen die aktuellen Menschenrechtsverletzungen und entlarvt dabei den geheuchelten Menschenrechtsdiskurs in öffentlichen Verlautbarungen.
Els Desemparats és una obra de l’any 2013 en la qual la Premi Nobel austríaca (2004) analitza críticament la política de refugiats dominant i les seves conseqüències. En la seva filigrana lingüística, Jelinek dona veu a individus i a col·lectius, com en un cor, per parlar de violacions de drets humans, i desemmascarar a la vegada la hipocresia a favor dels drets humans en els discursos oficials.
:: NOVEMBRE
Der Mensch ist ein großer Fasan auf der Welt, d’ Herta Müller
In Der Mensch ist ein großer Fasan auf der Welt beschreibt die Literaturnobelpreisträgerin (2009) Herta Müller das auseinanderfallende, in vielen Aspekten noch archaische Leben in einem rumänischen Dorf, wo die banat-deutsche Familie Windisch auf ihre Ausreisegenehmigung wartet. Während immer mehr Nachbarn das Dorf verlassen, muss die Familie weiter warten. Erst als sich die Tochter Amalie für die Ausreisegenehmigung verkauft, bekommen die Windischs die ersehnten Papiere.
A L’home és un gran faisà en el món, la Premi Nobel 2009 Herta Müller descriu la vida arcaica en un petit poble romanès en procés de desintegració, on els Windisch, una família alemanya del Banat, esperen obtenir l’autorització per viatjar. Cada cop són més els veïns que abandonen el poble mentre la família s’ha d’esperar. Només si venen la filla aconseguiran els papers anhelats.
:: DESEMBRE
Die Angst des Tormanns beim Elfmeter, de Peter Handke
Gleich zu Beginn des Buches geschieht ein Mord – doch um einen gängigen Kriminalroman handelt es sich bei der Erzählung Die Angst des Tormanns beim Elfmeter des Literaturnobelpreisträgers (2019) Peter Handke nicht. Der Monteur Josef Bloch glaubt entlassen worden zu sein und streift ziellos herum. Nachdem er wie nebenbei eine Zufallsbekanntschaft ermordet hat, verlässt er die Stadt und reist in ein Dorf an der Grenze Österreichs. Alles erscheint ihm sinnlos.
Només començar el llibre, es produeix un assassinat; però no estem davant d’una novel·la negra segon l’ús. En la narració La por del porter davant del penal, el Premi Nobel 2019 Peter Handke ens presenta el muntador Josef Bloch que, convençut que l’han acomiadat de la feina, vagareja sense rumb. Després de cometre un assassinat gairebé per casualitat, se’n va a un poble de la frontera austríaca. Tot plegat li sembla un sense sentit.
Idiomes. Anglès
:: GENER
1984 by George Orwell.
Who controls the past controls the future: who controls the present controls the past.'
Hidden away in the Record Department of the sprawling Ministry of Truth, Winston Smith skilfully rewrites the past to suit the needs of the Party. Yet he inwardly rebels against the totalitarian world he lives in, which demands absolute obedience and controls him through the all-seeing telescreens and the watchful eye of Big Brother, symbolic head of the Party. In his longing for truth and liberty, Smith begins a secret love affair with a fellow-worker Julia, but soon discovers the true price of freedom is betrayal.
George Orwell's dystopian masterpiece, Nineteen Eighty-Four is perhaps the most pervasively influential book of the twentieth century.
:: FEBRER
The Casual Vacancy by J.K.Rowling.
When Barry Fairbrother dies unexpectedly in his early forties, the little town of Pagford is left in shock. Pagford is, seemingly, an English idyll, with a cobbled market square and an ancient abbey, but what lies behind the pretty façade is a town at war. Rich at war with poor, teenagers at war with their parents, wives at war with their husbands, teachers at war with their pupils...Pagford is not what it first seems. And the empty seat left by Barry on the parish council soon becomes the catalyst for the biggest war the town has yet seen. Who will triumph in an election fraught with passion, duplicity and unexpected revelations?
Blackly comic, thought-provoking and constantly surprising, The Casual Vacancy is J.K. Rowling’s first novel.
:: MARÇ
At the Mountains of Madness by H. P. Lovecraft.
'To that flash of semi-vision can be traced a full half of the horror which has ever since haunted us'
A feature story of Lovecraft's celebrated Cthulhu Mythos, "At the Mountains of Madness" is the story of an expedition deep into the barren wastes of Antarctica, where a discovery so horrific and impossible is made that the survivors dare not report the truth until they must to save the lives of another expedition.
At the Mountains of Madness ranks among Lovecraft's most terrifying novellas, and is a firm favourite among fans of classic horror.
:: ABRIL
A Confederacy of Dunces by John Kennedy Toole
A monument to sloth, rant and contempt, a behemoth of fat, flatulence and furious suspicion of anything modern - this is Ignatius J. Reilly of New Orleans, noble crusader against a world of dunces. The ordinary folk of New Orleans seem to think he is unhinged. Ignatius ignores them, heaving his vast bulk through the city's fleshpots in a noble crusade against vice, modernity and ignorance. But his momma has a nasty surprise in store for him: Ignatius must get a job. Undaunted, he uses his new-found employment to further his mission - and now he has a pirate costume and a hot-dog cart to do it with...
Never published during his lifetime, John Kennedy Toole's hilarious satire, A Confederacy of Dunces is a Don Quixote for the modern age.
:: MAIG
Go Set a Watchman by Harper Lee
An historic literary event: the publication of a newly discovered novel, the earliest known work from Harper Lee, the beloved, bestselling author of the Pulitzer Prize-winning classic, To Kill a Mockingbird.
Originally written in the mid-1950s, Go Set a Watchman was the novel Harper Lee first submitted to her publishers before To Kill a Mockingbird. Assumed to have been lost, the manuscript was discovered in late 2014.
Go Set a Watchman features many of the characters from To Kill a Mockingbird some twenty years later. Returning home to Maycomb to visit her father, Jean Louise Finch—Scout—struggles with issues both personal and political, involving Atticus, society, and the small Alabama town that shaped her.
Exploring how the characters from To Kill a Mockingbird are adjusting to the turbulent events transforming mid-1950s America, Go Set a Watchman casts a fascinating new light on Harper Lee’s enduring classic. Moving, funny and compelling, it stands as a magnificent novel in its own right.
:: JUNY
Hateship, Friendship, Courtship, Loveship, Marriage: Stories by Alice Munro
Hateship, Friendship, Courtship, Loveship, Marriage (2001) is a collection of nine short stories by Nobel Prize-winning Canadian author Alice Munro exploring the complexities of the human heart, featuring characters grappling with major changes and life-altering scenarios in their interpersonal relationships. Like all Munro tales, the collection is mostly set in rural Canada. Hateship, Friendship, Courtship, Loveship, Marriage received numerous accolades, including the Los Angeles Times Book Prize for Fiction; a nomination for the National Book Critics Circle Award for Fiction; and appearances on both The New York Times and Time magazine best-of fiction lists.
In the her tenth collection, Alice Munro achieves new heights, creating narratives that loop and swerve like memory, and conjuring up characters as thorny and contradictory as people we know ourselves.
A tough-minded housekeeper jettisons the habits of a lifetime because of a teenager’s practical joke. A college student visiting her brassy, unconventional aunt stumbles on an astonishing secret and its meaning in her own life. An incorrigible philanderer responds with unexpected grace to his wife’s nursing-home romance.
Hateship, Friendship, Courtship, Loveship, Marriage is Munro at her best, tirelessly observant, serenely free of illusion, deeply and gloriously humane.
All the tales in Hateship, Friendship, Courtship, Loveship, Marriage serve as a reminder that human relationships are rarely easy, but their rewards can be nourishing and enduring. While the mysteries of the heart may never be totally understood, the bonds we form with others in a relationship often make the weight of the uncertainties more bearable. As Munro herself once said, "Moments of kindness and reconciliation are worth having, even if the parting has to come sooner or later."
:: OCTUBRE
Good Omens by Terry Pratchett & Neil Gaiman
There is a distinct hint of Armageddon in the air. According to The Nice and Accurate Prophecies of Agnes Nutter, Witch (recorded, thankfully, in 1655, before she blew up her entire village and all its inhabitants, who had gathered to watch her burn), the world will end on a Saturday. Next Saturday, in fact. So the armies of Good and Evil are amassing, the Four Bikers of the Apocalypse are revving up their mighty hogs and hitting the road, and the world's last two remaining witch-finders are getting ready to fight the good fight, armed with awkwardly antiquated instructions and stick pins. Atlantis is rising, frogs are falling, tempers are flaring. . . . Right. Everything appears to be going according to Divine Plan.
Except that a somewhat fussy angel and a fast-living demon -- each of whom has lived among Earth's mortals for many millennia and has grown rather fond of the lifestyle -- are not particularly looking forward to the coming Rapture. If Crowley and Aziraphale are going to stop it from happening, they've got to find and kill the Antichrist (which is a shame, as he's a really nice kid). There's just one glitch: someone seems to have misplaced him. . . .
First published in 1990, Neil Gaiman and Terry Pratchett's brilliantly dark and screamingly funny take on humankind's final judgment will surely be cherished by the devout and the damned alike until the end of all things.
:: NOVEMBRE
Persuasion by Jane Austen
Persuasion is the last novel fully completed by Jane Austen. It was published at the end of 1817, six months after her death. The story concerns Anne Elliot, a young Englishwoman of 27 years, whose family is moving to lower their expenses and get out of debt, at the same time as the wars come to an end, putting sailors on shore. They rent their home to an Admiral and his wife. The wife’s brother, Navy Captain Frederick Wentworth, had been engaged to Anne in 1806, and now they meet again, both single and unattached, after no contact in more than seven years. This sets the scene for many humorous encounters as well as a second, well-considered chance at love and marriage for Anne Elliot in her second "bloom".
:: DESEMBRE
A Christmas Carol by Charles Dickens
'If I had my way, every idiot who goes around with Merry Christmas on his lips, would be boiled with his own pudding, and buried with a stake of holly through his heart. Merry Christmas? Bah humbug!'
To bitter, miserly Ebenezer Scrooge, Christmas is just another day. But all that changes when the ghost of his long-dead business partner appears, warning Scrooge to change his ways before it's too late. Ebenezer Scrooge learns through a series of ghostly visitations the true value of charity, good humour and love for his fellow man. The spirits of Christmas Past, Christmas Present and Christmas Yet to Come, each with a terrifying message, point the way toward the old miser’s salvation.
Set in Victorian London that Dickens knew so well, the story is full of wonderful characters: Bob Cratchit, the impoverished clerk; the wretched Tiny Tim, whose plight moves readers to tears; the grizzly ghost of Jacob Marley dragging his chain of money boxes behind him “like a tail”; and a whole host of incidental players.
"A Christmas Carol" captures the heart of the holidays like no other novel.
Idiomes. Francès
:: GENER
L'École des femmes d'André Gide.
Gide présente dans l'École des femmes un triptyque de trois histoires qui s'entremèlent avec trois personnages principaux: la femme et son journal intime, son mari et leur fille Geneviève.
André Gide, auteur français, engagé, lauréat du prix Nobel en 1947, né à Paris et considéré comme le père du nouveau roman, mouvement littéraire qui s’inscrit dans la littérature d’après-guerre.
Livre court et très recommandable!
:: FEBRER
Thérèse Raquin d'Émile Zola.
La passion dévorante et réprimée de Thérèse émerge avec toute sa puissance lorsque Laurent apparait dans sa vie matrimoniale ennuyeuse et monotone...
Thérèse Raquin fait partie des chefs-d'oeuvre qui ont inauguré le naturalisme en France. Il est le premier roman à succès de l'écrivain français Émile Zola, chef de file du naturalisme et considéré en France comme l'un des romanciers majeurs du XIXe siècle.
Une tragédie à ne pas manquer!
:: MARÇ
Elles ont aimé un homme plus jeune Récits de vies de Jeanne Teisson.
D'Aliénor d'Aquitaine à Marguerite Duras, Marie Curie, Édith Piaf, Sarah Bernhardt, George Sand, Colette... Vingt femmes d'envergure et de talent qui ont aimé un homme plus jeune sont réunies dans ce recueil de biographies, documenté et loin des clichés que Jeanne Teisson a écrit pour ses lecteurs. L'auteur a publié depuis 1993 des nouvelles, contes, romans et a obtenu plusieurs prix.
:: ABRIL
Nouvelles de Guadeloupe Récits de voyage, de Gisèle Pineau
Partir à la découverte des traditions et de la culture de la Guadeloupe avec Gisèle Pineau est une bonne proposition de lecture pour entamer la nouvelle saison.
Un recueil de récits porteurs d’espoir qui montre la diversité et revendique l’histoire, la langue et l’identité.
Nouvelle voix au sein des écrivains d’outre-mer, elle est auteure de nombreux livres et a fait un bon apport de la culture créole à la littérature francophone.
:: MAIG
Au revoir, facteur !, de Jules Boulard
Situons-nous dans les années soixante, avec Antoine Pierlot, le facteur de toujours d’un joli village de l’Ardenne belge qui ne va pas tarder à prendre sa retraite lorsqu’on lui adjoint un nouveau collègue à qui il va devoir former…
Après trente ans de service, notre facteur se pose beaucoup de questions à propos de sa relève, son savoir-faire personnel et le lien affectif qu’il a créé avec les habitants…
Jules Boulard, membre de la Société des poètes français est un auteur à découvrir !
:: JUNY
Un sac de billes, de Joseph Joffo
En 1941, alors que Paris est occupé par l’armée allemande, Joseph et Maurice, deux frères juifs âgés de dix et douze ans, quittent la ville et partent seuls sur les routes pour tenter de gagner la zone libre.
À travers leur regard, Joseph Joffo donne à lire une vision inédite de la Seconde Guerre mondiale, traversée certes par la douleur, mais aussi par la gaieté et les cocasseries de l’enfance.
Ce récit autobiographique, publié pour la première fois en 1973, est un des plus grands succès de librairie de ces dernières décennies. Maxime Baudouin s’empare de cette histoire avec énergie et finesse, et fait revivre ce livre culte qui n’avait encore été jamais enregistré.
:: JULIOL
Des provisions de bonheur Recueil de nouvelles, de Dominique Costermans.
Voici le premier volet d’une trilogie de recueils de nouvelles de la nouvelliste Dominique Costermans, maintes fois primée pour ses textes courts. Un titre sucré pour seize nouvelles acidulées, douces-amères, mordantes, cyniques et tendres comme la vie même où, magie, émotions et enchantements sont réunis dans une écriture légère, fluide et plaisante à la lecture !
Le bonheur, ça vous parle ?
:: AGOST
Dans le métro de Paris!, de Dominique Détune.
Voici un recueil de petites histoires quotidiennes qui se passent dans le métro de Paris et mettent en lumière l’univers de ce transport souterrain si fréquenté qui dessert les quartiers de la grande ville.
Cet essai de Dominique Détune, un amoureux de Paris depuis toujours et passionné par le chemin de fer électrique de la capitale française depuis son enfance, vous fera transiter autrement dans le métro où chaque voyage a été pour lui une découverte unique.
Vous descendez où, s’il vous plait, à Liège où à la Bastille ?
:: SETEMBRE
Le gigot à la ficelle, de Jean-Marc Savary.
Voici un roman qui parle de cuisine et de Fifine, une femme passionnée par la gastronomie, « une exploratrice, une aventurière de la gamelle » et non pas celle des restaurants à la fourchette « design » et à l'addition indigeste.
Vous pourrez y savourer chaque page et la délicatesse d’écriture de Jean-Marc Savary « Les pommes de terre qui détachent une peau épaisse et terreuse, ouate chocolatée qui se déroule en langues douces, sans faire de bruit (…) Le potiron, enfin dans sa carapace préhistorique. Armure orangée, gainée tout autour par des ceintures invisibles qui serrent la chaire en bourrelés (…) Un roman plein de saveurs et d'émotions qui se dégustent !
Aimez-vous cuisiner ?
:: OCTUBRE
La vie devant soi, de Romain Gary
Romain Gary est le génial écrivain qui a réussi un tour de passe assez unique en prenant un faux nom d’auteur et être le premier double lauréat de l’histoire du prestigieux prix Goncourt. Dans La vie devant soi il nous offre un récit touchant, une histoire d’amour déchirante, en racontant avec des mots d’enfant la vie quotidienne de Momo, son protagoniste. Le garçon va faire tout pour aider Madame Rosa, une Polonaise rescapée d’Auschwitz et traumatisée depuis la guerre qui tient une pension à Belleville…Les thèmes comme le racisme, l’antisémitisme, l’euthanasie, la drogue, le bonheur, la liberté, la dignité, la guerre d’Algérie, l’altérité, la tolérance, la misère de la condition humaine sont abordés avec maitrise depuis la vision réelle et acide de cet adolescent souffrant.
:: NOVEMBRE
La tresse!, de Laetitia Colombani
Le livre La Tresse est écrit avec grande sensibilité et simplicité et l'auteure nous livre une histoire qui se lit d'une traite grâce à une construction bien rythmée et des personnages attachants. Elle partage le récit de vie de trois femmes qui ne se connaissent pas, qui vivent chacune d'elles dans trois endroits de la planète et dans une culture et réalité complètement différente les unes les autres. Elles ont toutes de graves contraintes mais elles vont avoir le courage d'aller jusqu'au bout des choses et prendre en main leur destin. Un lien merveilleux, subtil et tressé unit pourtant Smita, en Inde, Giulia à Palerme et Sarah, à Montréal, trois femmes qui n'ont rien à voir l'une de l'autre ou peut-être bien que oui... Un premier roman de Laetitia Colombani qui aborde la déchéance sociale, l’exclusion, la dignité, l’identité.
:: DESEMBRE
Quelqu’un de bien, de Françoise Bourdin
Quelqu’un de bien est un audio-livre de Françoise Bourdin, une romancière et scénariste très populaire en France, qui raconte l’histoire de Caroline Serval, une généraliste dans le Luberon exerçant son métier avec passion et dévouement, aux côtés de sa sœur Diane, secrétaire médicale.
Devant la pénurie de médecins qui sévit dans la région, elle doit accepter de plus en plus de patients, au détriment de sa vie privée. Sa seule perspective est de recruter un confrère pour agrandir le cabinet.
Cependant, qui acceptera de s'établir dans ce village de Provence, certes magnifique mais loin de tout?
Idiomes. Italià
:: GENER
Caracreatura, Pino Roveredo.
Caracreatura è un monologo in cui una voce di donna rimette in piedi lo scheletro di una storia. La sua è la vicenda di una madre travolta dalla furia della vita. Di suo figlio, che si è smarrito nella droga. Di suo marito, incapace di dare forma alle emozioni con parole che s'ingolfano sempre prima di uscire. Un libro duro, scomodo, capace di disegnare con le parole la tragedia che ogni giorno va in scena nelle strade delle nostre città. Una penna maschile quella di Pino Roveredo, abile nel dar voce alla lotta di una madre.
:: FEBRER
Il cavaliere inesistente, Italo Calvino.
Questo mese leggiamo un classico della letteratura italiana ambientato nell'inverosimile Medioevo dell'epica cavalleresca e vicino alla realtà dei nostri giorni. Protagonista del romanzo è Agilulfo, che altro non è che un’idea, un’armatura bianca e vuota, che va avanti solo con la forza di volontà e la fede nella sua causa. Il caotico intreccio della storia fatto di inseguimenti, inconvenienti e risoluzioni, porta alla sistemazione dei vari personaggi, che si perdono, oppure trovano il loro posto nel mondo.
Calvino ci regala un romanzo divertente da leggere, ma soprattutto un romanzo sulla ricerca di sé e della propria strada.
:: MARÇ
Mille anni che sto qui, Mariolina Venezia.
Premio campiello nel 2007, questo libro ci presenta una storia ambientata nella Basilicata più arcaica. Mille anni che sto qui è una saga che attraversa più di un secolo, dall'Unità d'Italia alla caduta del muro di Berlino. Al centro della storia vi sono le mille vicende protagonizzate dalla famiglia lucana dei Falcone. I fatti si sviluppano uno dopo l'altro nel trascorrere del tempo sullo sfondo di un silenzioso passaggio di testimone che vede le generazioni susseguirsi.
:: ABRIL
La bella estate de Cesare Pavese
Cesare Pavese, altro illustre rappresentante della letteratura neorealista, ci accompagna con questi tre brevi romanzi nel passaggio traumatico dall'età dell'ingenuità all'età adulta. Una narrazione piacevole la sua, caratterizzata dalla semplicità insita nella capacità di far parlare i fatti, le persone e i luoghi per raccontare la realtà. La bella estate, vincitore del Premio Strega nel 1950, è anche il racconto che dà il nome alla raccolta. La storia, ambientata in una Torino grigia, riesce a trasmettere, in modo estremamente poetico, quella dimensione di sogno e di speranze che ancora non prendono forma e che è l'essenza stessa dell'adolescenza.
:: MAIG
Il metodo del coccodrillo de Maurizio De Giovanni
Un giallo a tutto tondo ci arriva da uno degli scrittori napoletani più in voga del momento, di quelli capaci di rimanere in cima alle classifiche di vendita per intere settimane. Con questa storia De Giovanni ci presenta l'ispettore Giuseppe Lojacono che ritroveremo in altri suoi romanzi. Gli eventi si svolgono in una Napoli inedita e lontana dagli stereotipi, dove tutti sono presi dalle loro cose; è questo l'ambiente ideale in cui un killer freddo e metodico agirà indisturbato...
:: JUNY
Sostiene Pereira, Antonio Tabucchi
Sostiene Pereira, è un romanzo storico ambientato nel Portogallo della fine degli anni Trenta, agli albori della dittatura salazariana. È il libro che ha reso il suo scrittore, Antonio Tabucchi, immortale agli occhi dei cultori della letteratura contemporanea e non solo. Questo libro, vincitore del premio Campiello nel 1994, rappresenta un raro esempio di romanzo italiano contemporaneo celebrato in tutto il mondo, forse perché è incentrato sul valore della libertà e insiste sull'importanza dell'esercizio dello spirito critico costituendo una grande lezione di letteratura civile.
:: JULIOL
Febbre, Jonathan Bazzi.
Edito nel 2019, è l’esordio di Jonathan Bazzi; romanzo autobiografico ha da subito ricevuto importanti premi oltre ad arrivare finalista al Premio Strega nel 2020. Febbre è di un libro denso di temi che in Italia vengono sistematicamente arginati e che per questo si fa portavoce di una realtà spesso ignorata; crudo, ironico e sincero racconta una storia che costringe il lettore a immergersi nelle proprie emozioni.
:: AGOST
Vita, Mazzucco.
Vita, è una saga storica pubblicata nel 2003 e vincitore nello stesso anno del premio Strega. Racconta della grande ondata migratoria degli italiani verso un’America di illusioni e speranze. Il romanzo di svolge nei primi anni del Novecento quando i migranti allora eravamo noi e ci racconta la storia di due bambini che si vedono catapultati da una realtà di miseria di un paese del basso Lazio alla vita in una realtà straniera, dove tutto e nuovo, caotico, spesso ostile. Lì potranno avere una vita diversa, magari migliore da quella che avrebbero trovato nel Mezzogiorno italiano di quegli anni. Melania Mazzucco nel suo Vita tesse le trame di un romanzo corale in una narrazione che è universale e che diventa la storia di tutti quelli che hanno sognato e sognano una vita migliore.
:: SETEMBRE
A ciascuno il suo, Leonardo Sciascia.
A ciascuno il suo (1966) è il secondo romanzo giallo di Leonardo Sciascia, una delle più grandi figure letterarie del Novecento italiano ed europeo. Strettamente legato a Il giorno della civetta (1961) per temi e contenuti è ambientato in una Sicilia mafiosa e crudele. Il duplice omicidio è connesso alla politica e si ispira a un fatto di cronaca contemporanea. Amaro e sarcastico questo romanzo rappresenta un gioiello narrativo tradotto in decine di lingue.
Italo Calvino scrivendo a Sciascia l'avrebbe commentato così: "Ho letto il tuo giallo che non è un giallo, con la passione con cui si leggono i gialli, e in più il divertimento di vedere come il giallo viene smontato, anzi come viene dimostrata l'impossibilità del romanzo giallo nell'ambiente siciliano”.
:: OCTUBRE
Il viaggiatore notturno, Maurizio Maggiani
Premio strega nel 2005, Il viaggiatore notturno è una sorta di narrazione orale trasposta su carta. Il protagonista/narratore è un etologo che si trova nel cuore del deserto del Sahara e aspetta il passaggio delle rondini affiancato da 12 accompagnatori. In questo sfondo Maurizio Maggiani, con estrema delicatezza e maestria, tesse una tela di narrazioni e personaggi che scompaiono e ritornano e trasporta il lettore/ascoltatore con sé, davanti al fuoco, in una notte di veglia, in un luogo remoto.
:: NOVEMBRE
Un mese con Montalbano, Andrea Camilleri
Andrea Camilleri non ha bisogno di presentazioni e il suo personaggio è noto a tutti anche grazie alla serie televisiva “Il commissario Montalbano”. Nella sua ampia produzione letteraria Camilleri ci regala questa raccolta di racconti edita per la prima volta nel 1998 da Arnoldo Mondatori Editore. Si tratta di una raccolta che, sulla scia di Novelle per un anno di Pirandello, contiene trenta racconti, uno per ogni giorno del mese: trenta indagini alla ricerca di una giustizia che il commissario Montalbano si sforza di perseguire nel cuore della Sicilia.
:: DESEMBRE
Michela Murgia, diverse opere
Questo mese ci addentreremo nella figura di Michela Murgia, scrittrice, attivista, drammaturga, opinionista, critica letteraria recentemente scomparsa. Ogni partecipante al club leggerà un libro diverso, da Chirù a Istruzioni per diventare fascisti a Noi siamo tempesta a Accabadora e offrirà, durante l'incontro, spunti di riflessione, osservazioni per approfondire e comprendere il lavoro e il pensiero della Murgia grazie all'ampia eredità di testi e idee che lei stessa ci ha lasciato. Questo è il nostro omaggio a una scrittrice italiana che la memoria manterrà per sempre viva.
Llegir el teatre
:: GENER
Terra baixa (Reconstrucció d'un crim). Àngel Guimerà amb versió de Pablo Ley. Direcció Carme Portaceli. Sala Gran. Del 18/01/2023 al 26/02/2023.
L’obra més universal d’Àngel de Guimerà sobre el bé i el mal.
Terra baixa és, per sobre de tot, una obra de teatre d’emoció trepidant que llisca des del drama rural cap a la tragèdia romàntica per esclatar en un últim crit alliberador, quan el Manelic etziba, després d’haver assassinat l’amo: «He mort el llop! He mort el llop! He mort el llop!». Tres vegades, a fi que quedi clar. El bé triomfa sobre el mal, la virtut sobre el vici, la puresa de les muntanyes (prop del cel) sobre la mesquinesa de la terra baixa (i, a baix de tot, la Barcelona industrial de finals del segle XIX i les seves misèries).
Darrere del crim passional d’en Manelic batega clarament un drama social que, llegit des del segle XXI, anticipa de moltes maneres la història del segle XX. El treballador (Manelic) que s’enfronta a l’amo (Sebastià) per alliberar el seu futur (Marta) és un transsumpte de la lluita de classes i no cal tenir gaire imaginació per veure-hi un origen no gens remot de la Guerra Civil (amb tantes anticipacions com es vulguin: Setmana Tràgica, Trienni Bolxevic, dictadura de Primo de Rivera...).
:: FEBRER
Quan ens haguem torturat prou de Martin Crimp. Direcció Magda Puyo. Sala Petita. Del 26/01/2023 al 19/02/2023.
Un joc perillós de poder i dominació.
L’obra de Martin Crimp, inspirada en la novel·la Pamela de Samuel Richardson, planteja la relació de sis personatges de diversos estatus socials i edats, que representen un joc perillós de poder i dominació. Aquesta obra irromp en el debat contemporani per tal d’explorar la naturalesa desordenada, i sovint violenta, del desig, la naturalesa performativa dels rols masculins i femenins, la fluïdesa del gènere, les possibles contradiccions entre la ideologia feminista i l’atracció sexual o la mediatització del desig a través del poder econòmic.
Moltes de les qüestions que planteja l’obra ens ronden pel cap des de fa temps: els límits de la identitat de gènere, els límits del llenguatge que ens falla, que ens constreny i ens traeix constantment mantenint-nos en els paradigmes establerts que finalment només provoquen confusió i frustració.
Aquesta és una peça atractiva i provocadora que pot enutjar, emocionar, divertir o simplement deixar perplex el públic, però no hi ha cap dubte que caldrà parlar-ne a la sortida, i sempre m’ha semblat que això és una de les coses més importants que pot motivar el teatre.
:: MARÇ
Vent de garbí i una mica de por de Maria Aurèlia Capmany. Direcció Judith Pujol. Sala Petita. Del 16/03/2023 al 16/04/2023.
La por immobilitzadora als canvis.
Cadaqués, Sitges i Caldetes. Diversos estiuejants gaudeixen de les vacances en situacions similars però en moments històrics molt diferents: durant el juliol del 1968, el 17 de juliol del 1936 i el 30 de juliol del 1909. A través d’aquest recorregut pel temps, l’espectacle es transforma en un mirall de l’immobilisme i l’hermetisme de la burgesia catalana.
Quan en una entrevista televisiva Montserrat Roig preguntà a Maria Aurèlia Capmany sobre el retrat de la burgesia catalana en la seva obra, aquesta respongué:
La burgesia catalana és molt novel·lable, perquè no s’assembla a l’anglesa. Perquè és inestable, és insegura, és canviant […], és curta, s’acaba, es destrueix a si mateixa, és agònica i intranquil·la i això, naturalment, la converteix en un personatge col·lectiu enormement atractiu.
Partim del text Vent de garbí i una mica de por per continuar observant els patrons del comportament burgès, per continuar travessant la sensació de desclassats, per imaginar una quarta revolució, un quart estiu i un quart i etern immobilisme d’aquestes classes benestants.
:: ABRIL
El temps i els Conway. J.B. Priestley. Direcció Àngel Llàcer.
És l’any 1919 i la Kay, una de les filles, celebra el seu aniversari. Durant aquesta celebració, i mitjançant una peculiar utilització del temps, l’autor ens mostra com els membres d’aquesta acomodada família anglesa amb grans expectatives davant la vida acabaran sense aconseguir cap d’aquestes aspiracions.
:: MAIG
Mal de coraçon. Companyia Solitària. Victoria Szpunberg. Direcció Andrea Jiménez.
Mal de coraçon és una de les maneres amb què Santa Teresa anomena la seva malaltia. No se sap amb certesa què patia exactament, però el que sí que és evident és que la seva relació amb el dolor era forta i intensa.
A la nostra obra, tres personatges agònics i mig alcoholitzats, que pateixen algun dolor a l’ànima, es troben en un bar. Un espai que, com el convent, reuneix gent que d’alguna manera necessita fugir de la quotidianitat. Ànimes assedegades, fidels al lloc que habiten, que poden tenir visions, si no místiques, com a mínim distorsionades.
Una cambrera, que en realitat és actriu, prepara un càsting per a un musical sobre Santa Teresa; un enamorat ressentit i mig paranoic que creu que la seva parella l’ha deixat per Déu, i un professor de filosofia moribund i fracassat que desitja ser redimit. Antiherois sense rumb que no troben el seu lloc al món. Fora, un diluvi ha aturat la ciutat.
:: JUNY
Medea. Eurípides
Amb Medea, Eurípides dona el tret de sortida a un dels caràcters femenins que més han seduït literats, cineastes i creadors plàstics del segle XX.
Medea és un dels personatges femenins més polièdrics de la tragèdia de tots els temps: dona i fetillera, esposa i amant, filla, germana i mare, símbol de la dona humiliada i venjadora fins a l’extrem del seu propi dolor. Abandonada pel seu espòs Jàson, que vol casar-se amb la filla del rei de Corint, se sent enganyada i menystinguda i actua en conseqüència: primer assassina la seva rival i després mata els fills que ha tingut amb Jàson.
Eurípides aprofità aquest personatge mític per posar en escena les interioritats emocionals d'una dona humiliada. Amb una visió que ultrapassava el seu temps, Eurípides dóna vida a una Medea que reclamava els mateixos drets que tenen els homes.
:: OCTUBRE
Un dia. Mercè Rodoreda.
La lectura de Un dia està vinculada a la representació de La Plaça del Diamant i Flors i Viatges. És una obra dramàtica en tres actes que va ser editada a Barcelona l'any 1993, dins del recull El torrent de les flors i es va estrenar al Teatre Grec de Barcelona, el 27 de juliol de 1993, dirigida per Calixto Bieito.
Un dia, anys després de la seva redacció, va donar lloc a una de les millors novel·les de Mercè Rodoreda: Mirall trencat.
L'obra presenta la història de tres generacions d'una família, sense un ordre cronològic. Possiblement Un dia és la més complexa de les seves obres, ja que conté escenes de passat i present intercalades, barrejant també personatges reals i espectrals, així donant a entendre com el passat segueix present i marca els llocs per sempre.
:: NOVEMBRE
Electra. Sòfocles
Electra és considerada una de les obres de Sòfocles més perfectes pel que fa a l’estructura dramàtica,
Electra, plena de dolor per l’assassinat del seu pare Agamèmnon, planeja, junt amb el seu germà Orestes, venjar-se de l’assassina, la seva mare Clitemnestra. Els plans d’Electra i Orestes els endinsaran en un món a la frontera amb el regne dels morts, precipitant l’acció cap a una fatalitat que l’oracle d’Apol.lo ja havia predit.
:: DESEMBRE
La Festa. Daniela Feixas
Sis relats sobre l’adolescència construïts a partir de confidències reals.
Festa, eufòria, ball, excessos i sexe. Un grup d’adolescents intenta digerir tot el que ha viscut en la darrera festa per decidir com encararan la propera festa que se celebrarà aquesta nit al teatre.
Quatre històries extretes d’entrevistes reals fetes a adolescents formen el punt de partida d’una peça coral sobre les seqüeles del consum massiu de la pornografia des de molt joves i com crea una eròtica de la violència, la cosificació de les dones i una insatisfacció profunda difícil de confessar.
Novel·la negra
:: GENER
L’home impassible de Miquel Àngel Estradé.Premi Gregal de novel·la històrica 2014.
Quan en Connor i en Pat, dos expistolers de l’IRA, el setembre de 1936 van acceptar lencàrrec de la Natàlia Puigmaçana de matar els assassins del seu germà religiós i del seu marit empresari, no podien saber que aquella catalana exiliada, rica i elegant no els deia pas tota la veritat. Els dos sicaris arriben a la Barcelona del 1936 i s’hi troben un niu de serps de republicans, gent dEstat Català, comunistes, anarquistes i militants de la FAI avesats al xantatge i a l’assassinat.
:: FEBRER
No diguis res de Patrick Radden Keefe.
El desembre del 1972, a Belfast, uns homes amb passamuntanyes es van emportar Jean McConville de casa seva. No la van tornar a veure. Tenia trenta-vuit anys i era mare de deu fills. Aquest és només un dels molts episodis ocorreguts durant el conflicte que es coneix com els Troubles. Aquest llibre sobre el conflicte nord-irlandès i les seves repercussions utilitza el cas McConville com a punt de partida per mostrar una societat devastada. La violència brutal no només va deixar marca en persones com els fills de McConville, sinó també en membres de l'IRA ressentits.
:: MARÇ
L’òmnibus de la mort de Toni Orensanz.
El 13 de setembre de 1936 va arribar a Falset un autobus de color negre amb unes calaveres pintades. Davant l’estupefacció de tot el poble, en van baixar una quarantena d’homes mal afaitats i armats fins a les dents. L’endemà van sortir al balcó de l’Ajuntament per anunciar la mort de vint-i-set veïns en nom de la Revolució. L’òmnibus de la mort és la història d’un crim que amaga els odis i les revenges d’un poble i que desvela el funcionament i el rastre de sang que el grup armat La Brigada de la mort va deixar per Catalunya i Aragó.
:: ABRIL - Mèxic
El monstruo pentápodo de Liliana Blum
(Mèxic, Planeta 2020)
Raymundo Betancourt és un ciutadà model: professional, honest, responsable i solidari, compromès amb el benestar de la seva comunitat. Però la vida no només és feina. Aquest personatge exemplar també es permet alguns plaers senzills: els xiclets de canyella i les nenes que té segrestades al soterrani
:: MAIG - Argentina
Tuya de Claudia Piñeiro
(Penguin Random House 2021)
Un cor dibuixat amb pintallavis travessat per un “Te quiero” i signat "Tuya" fa veure a Inés que el seu marit l’enganya. A partir d’aquí, comença un relat policial vertiginós i trepidant que retrata de manera implacable la vida familiar de la classe mitjana argentina.
:: JUNY - Cuba
La transparencia del tiempo de Leonardo Padura
(Tusquets 2018)
Al detectiu Mario Conde (el personatge habitual de la novel·listica de Padura), cada vegada més crític i escèptic amb el seu país, li encarreguen una tasca inesperada: Bobby, un antic company d’institut, li demana ajuda per recuperar la imatge d’una marededeu negra que li han robat. Conde descobreix que es tracta d’una peça molt més valuosa del que li han dit i això el porta a ficar-se en una trama complexa i complicada que transcorre pels baixos fons de l’Havana, que comporta diversos crims i té les arrels molt fondes.
:: SETEMBRE
A foc lent de Paula Hawkins
El descobriment del cadàver d'un noi assassinat brutalment en una casa flotant de Londres desencadena sospites sobre tres dones. La Laura és la noia conflictiva que va quedar amb la víctima la nit en què va morir; la Carla, encara de dol per la mort d'un familiar, és la tieta del noi, i la Miriam és la indiscreta veïna que oculta informació sobre el cas a la policia. Tres dones que no es coneixen però que tenen diverses connexions amb la víctima. Tres dones que, per diferents motius, viuen amb ressentiment i que, de manera conscient o inconscient, esperen el moment de reparar el mal que els han fet.
:: OCTUBRE
Asesinato en el Comité Central de Manuel Vázquez Montalbán
Amb aquesta lectura ens afegim a l’homenatge a l’autor en el vintè aniversari de la seva mort.
En una reunió de rutina del Comitè Central del Partit Comunista d’España, de sobte s’apaguen els llums i apareix assassinat el secretari general del partit, Fernando Garrido. A partir d’aquí, s’inicien dues línies d’investigació: la que porta el comissari Fonseca, designat pel govern, i Pepe Carvalho, contractat pel PCE. Els dos investigadors presenten des de bon començament posicions antagòniques i clarament enfrontades. La trama es desenvolupa a Madrid en plena crisi de l’eurocomunisme i amb tot d’interrogants sobre el futur polític espanyol molt pocs anys després de la mort de Franco. La novel·la ens ofereix un retrat viu de la societat de l’època (es va publicar el 1981) amb ironia, sexe, gastronomia i molta, molta aventura.
:: NOVEMBRE
Caso clínico de Graeme Mcrae Burnet
La primavera de 2020, Graeme Mcrae Burnet rep una carta d’un desconegut que l’informa de l’existència d’uns quaderns que podrien ser «la base d’un llibre interessant.» Intrigat, Mcrae llegeix els quaderns, datats als anys seixanta, i descobreix la història d’una dona que, al Londres de l’època, sospita que el suïcidi de la seva germana va ser incentivat pel seu psiquiatre, el famós terapeuta A. Collins Braithwaite, «un contemporani de R. D. Laing i una mena d’enfant terrible del moviment de l’antipsiquiatria dels anys seixanta». La dona, decidida a saber la veritat, adopta una identitat falsa i va a la consulta de Braithwaite per sotmetre’s a teràpia. O a antiteràpia. I aquí comença alguna cosa terrible.
:: DESEMBRE
Ulls verds de Joyce Carol Oates
La novel·la explora les complexitats d’una família que amaga secrets i que viu sota la batuta d’un pater familias maltractador, en Reid Pierson, famosíssim esportista retirat que fa de comentarista d’esports a la televisió. La història ens l’explica en primera persona la Franky, filla d’en Reid i la Krista Connor, i ho fa amb una veu narrativa molt potent que retrata les emocions intenses i contradictòries d’estimar un pare tot i saber que és maltractador, de no voler-ho assumir, de culpar una mare de tota la situació que viuen malgrat saber que ella n’és víctima, etc.
Novel·les feministes per llegir el món
:: GENER
Hierba, de Keum Suk Gendry-Ki.
Aquesta és la història real d’una supervivent: Lee Ok-Sun, una jove coreana que durant la Guerra del Pacífic fou explotada com a «dona del consol», l’eufemisme utilitzat per l’exèrcit imperial japonès per referir-se a les esclaves sexuals.
:: FEBRER
La revuelta de las putas, d'Amelia Tiganus.
Partint de la seva experiència personal, Amelia Tiganus ens aporta una mirada analítica i divulgativa sobre la prostitució a l’Estat Espanyol i ens convida a reflexionar vers el veritable subjecte d’aquest aparent contracte: l’home patriarcal.
:: MARÇ
Una vida en acogida de Melatu Uche Okorie.
Melatu Uche Okorie s’inspira en la seva pròpia experiència per tal d’oferir un relat crític amb clau feminista i antiracista del sistema irlandès d’acollida de les persones nouvingudes a Irlanda i, per extensió, a Europa.
:: ABRIL
Cap més veu de Maïssa Bey
Després de complir condemna per matar el seu marit surt en llibertat. Des d'aleshores la seva vida segueix una rutina confinada entre les parets de casa seva, intentant amagar-se de les mirades i els judicis dels veïns. Maïssa Bey ens apropa a la situació de les dones a Algèria i ens proposa una reflexió sobre els extrems als quals pot arribar una dona després de dècades de violència estructural.
:: MAIG
Un vespre al paradís de la Lucia Berlín
Lucia Berlin ens endinsa en unes històries plenes de vida, d’ànima i de veritat que tenen la força de canviar la nostra mirada sobre el món i les relacions entre les persones. Els seus relats, la majoria autobiogràfic, testimonien l’esperit poc convencional i vital de l’autora, els horrors de l'addició i de la síndrome d'abstinència, la força irracional de la passió amorosa i la fragilitat del desamor i la solitud.
:: JUNY
Vista Chinesa de Tatiana Salem Levy
Júlia és una jove i prometedora arquitecta encarregada de dissenyar el camp de golf de la futura Vila Olímpica de Rio de Janeiro. Un dia surt a córrer fins al mirador Vista Chinesa, al Parc de la Tijuca, als afores de la ciutat. De cop i volta, un home l’apunta amb una arma i l'arrossega fins al bosc, on la viola. Anys després, ella decideix escriure una carta als seus fills per explicar-los els fets.
:: JULIOL
El Feminisme és per a tothom de la Bell Hooks.
Què és el feminisme? Una de les grans autores de la teoria feminista ens ofereix una introducció breu i accessible, on la naturalesa del feminisme i la seva promesa positiva d’eliminar el sexisme, l’explotació sexista i l’opressió.
:: AGOST
La historia de mis tetas de Jennifer Hayden.
La historia de mis tetas és una novel·la gràfica a partir de la qual l’autora convida a les lectores a reflexionar de manera sarcàstica sobre el sentit polític, personal i emocional que tenen els pits per a una dona al llarg de la seva vida i en les seves diverses etapes.
:: SETEMBRE
Mamut de l’Eva Baltasar.
La protagonista de Mamut és una dona arcaica atrapada en la vida moderna. El seu medi és la ciutat, on signa contractes per viure. Vol tenir un fill i això l’obliga a fer-se amb homes. ¿Com resistir el formiguer humà quan tens instint de caçador solitari?
:: OCTUBRE
La vegetariana, de Han Kang.
La vegetariana explica el progressiu despreniment de la condició humana d'una dona que ha decidit deixar de ser allò que l'obliguen a ser. El lector, com un parent més, assisteix atònit a aquest acte subversiu que fracturarà la vida social i familiar de la protagonista.
:: NOVEMBRE
La malnata / La malnacida, de Beatrice Salvioni.
La Magdalena ajuda a la Francesca a desfer-se del cos del seu violador. L'amistat entre les dues nenes va començar un any abans, i està marcada per la rebel·lió i la cerca de llibertat més enllà de la rígida jerarquia social del poble.
:: DESEMBRE
El ball de les boges / El baile de las locas, de Victoria Mas.
Som al París de 1885. Un aparent acte festiu a l'Hospital de la Salpêtrière amaga una sòrdida realitat: el ball no és més que un dels últims experiments del professor Charcot, decidit a convertir a les malaltes de la Salpêtrière en dones com les altres.
Llegim clàssics
MAIG / JULIOL
Plaute, l’Amfitrió i la Comèdia de l’olla.
En aquesta nova edició del club de lectura de clàssics, tractarem dues de les comèdies més conegudes i representades de Plaute que ens deixaran apropar a la quotidianitat de les ciutats romanes d’època republicana. En l’Amfitrió Plaute recrea de manera hilarant un dels mites clàssics més coneguts: la concepció d’Hèrcules per part de Júpiter, un episodi ple d’equívocs que acaba convertit en una tragicomèdia. En la Comèdia de l’olla (o Auluaria), en canvi, seguim la història d’un vell avar que un bon dia es troba una olla plena de diners enterrada a casa seva.
La lectura estarà conduïda des de la Casa dels Clàssics i comptarà amb intervencions, trobades virtuals i conferències que ens permetran ampliar i aprofundir al gènere literari i a l’època de la Roma republicana.
Premis TINET. Contes breus i premiats
OCTUBRE / DESEMBRE
Les filles de la nit i altres contes
(25è Premi de narrativa curta per Internet Tinet). Aquesta obra conté els quinze contes escollits d’entre més de dos-cents setanta treballs presentats. En Joan Guasch, la Rosa Gurrera, en Henrik Hdez.-Villaescusa, en Lluis Planellas i la Montse Toledo ens acompanyaran en aquest primer Club de lectura dels Premis Tinet. Dinamitzarà la trobada l’escriptora Ester Enrich Coma. Parlarem del conte com a gènere literari i ens endinsarem en cada una de les històries i estils que ens ofereix l’obra. Aquest col·loqui és obert a tothom i es realitza amb la idea que, qui ho desitgi, intervingui en la conversa.