Autors italians
Seda d’Alessandro Baricco.
El mateix autor va definir la seva obra dient que és una història, no una novel·la o un conte, una història, però tampoc una història d’amor, si no hauria valgut la pena explicar-la, són moltes coses més. Quan no tenim un nom per definir les coses, aleshores utilitzem les històries.
Aquesta obra és delicada, breu, però extremadament intensa. És un gran haiku resistent i suau com la seda. La lectura de Seda ens transporta a uns sentiments i una pau desconegudes i alhora molt properes.
L’Amiga genial d’Elena Ferrante.
Aquesta novel·la és atrevida, posa llum a sentiments que sovint es volen amagar. Dues amigues, un barri més aviat pobre de Nàpols creixen juntes i experimenten juntes. Ens dibuixa un retrat sentimental de l’experiència femenina, la rivalitat, l’amistat com no s’havia vist mai abans en la literatura. Dues protagonistes i un món nou.
El misteri sobre qui és realment l’autora, ajuda a fer créixer encara més l’interès per aquesta obra i les següents que la segueixen. Algú ha escrit sobre sentiments d’una manera sincera però sembla que se n’amaga.
La solitud dels nombres primers de Paolo Giordano.
Aquesta novel·la utilitza la metàfora de les matemàtiques i dels nombres primers per presentar-nos dos personatges, Alice i Mattia. L’autor permet que entenguem perfectament la seva psicologia, els acompanyem i veiem com tot i la gran atracció que els uneix, la vida els posa a prova.
Entre els nombres primers n’hi ha que encara son més especials, son aquells que els matemàtiques anomenen els primers bessons, doncs no obstant encara que resten propers, sempre els separa un nombre parell. Una novel·la ben construïda i a la vegada molt delicada.
Lèxic familiar de Natalia Ginzburg.
Lèxic familiar és el retrat dels Levi, família jueva i antifeixista que va viure a Torí, de 1930 fins a 1950. La Natalia, una de les filles del professor Levi, va escriure un llibre fascinant, una narració autobiogràfica que reflecteix la història de la Itàlia antifeixista, on les anècdotes quotidianes es barregen amb reflexions profundes sobre la llibertat i la consciència de si mateixa. Amb aquest llibre, el talent de Natalia Ginzburg arriba a la seva expressió més lliure. El lector hi trobarà una novel·la precursora de la narrativa del jo, on la matèria literària es conjuga a partir de la pròpia vida i la realitat de l’autora.
«Un llibre impressionant, una “novel·la” autobiogràfica de joventut, un gran exemple de literatura del jo del segle xx.» Manuel Rodríguez Rivero, Babelia.
El Bell estiu de Cesare Pavese.
“En aquells temps, sempre era festa”. A voltes, els inicis d’un llibre amaguen l’essència de l’obra. Aquest és el cas.
Amb El bell estiu, Cesare Pavese s’adreça al món mític de la seva infantesa, als turons i les viles del Piemont, on va passar tants estius. Tothom ha tingut, en algun moment de la seva vida, un estiu lluminós i clar, que inevitablement ha deixat pas a la tardor. És així com els adolescents d’aquesta breu novel·la, esperançats i vitals, perden la innocència en el transcurs dels dies. Tanmateix, sempre queda el record.
El Baró rampant d'Italo Calvino.
El Baró rampant, escrita el 1957, és la segona novel·la de la trilogia Els nostres avanpassats. Està ambientada a Ombrosa (Ligúria) a l'època de la Il·lustració i transcorre per la Revolució francesa i la Restauració. Ens explica la història de Cosimo Piovasco di Rondó, fill d'un noble, que un dia als dotze anys decideix pujar dalt d'un arbre com a protesta contra l'autoritat familiar. Aquesta decisió la mantindrà al llarg de tota una vida intensa i compromesa amb els valors de la llibertat i l'ajut als més desfavorits. Amb ell viurem els fets més importants del seu temps.
Còmics
El paseo de los sueños. Zidrou & Mai Egurza.
Napoleón Cavallo es desperta al llit de la seva veïna Linh Yu i no sap com hi ha anat a parar. Què ha passat? Com hi ha entrat si la porta de l’habitació estava tancada?. Aquest estrany succés és el punt de partida d’un esdeveniment peculiar que afectarà tot el veïnat i que provocarà la proliferació de passejos onírics nocturns. El conegut guionista belga Zidrou ens explica aquesta història i els llapis de la dibuixant Mai Egurza els trasllada a la vinyeta en un deliciós conjunt que ens fa viatjar pel món dels somnis.
Stumptown. El caso de la chica que se llevó el champú (pero se dejó el Mini). Greg Rucka & Matthew Southworth.
Dex Parios és una investigadora privada amb uns mètodes particulars per resoldre els casos i que no passa per un bon moment. Això pot canviar quan li encarreguen que trobi la filla de la propietària del casino que ha desaparegut. És la seva oportunitat per sortir del pou. O potser per embolicar-ho tot una mica més?.
El conegut guionista Greg Rucka forma tàndem amb el dibuixant Matthew Southworth en aquesta història que farà les delícies dels aficionats a la novel·la negra.
Cómo hablar con chicas en fiestas. Fabio Moon & Neil Gaiman.
Dos nois van a una festa plena de noies que es comporten d’una manera ben peculiar i són molt més del que semblen. La intenció inicial que tenen ells d’anar-hi a lligar es veurà alterada per l’entrada en aquesta estranya festa. Fabio Moon dibuixa aquesta adaptació en còmic d’un relat de l’escriptor Neil Gaiman en què es barregen costumisme i màgia a parts iguals, com ja ens té habituats el creador de l’univers de Sandman.
El tesoro del Cisne Negro de Paco Roca & Guillermo Corral.
Una empresa caça tresors nord-americana localitza un gran botí a l’Atlàntic que prové, pel que sembla, del Cisne Negro, una fragata espanyola enfonsada a començaments del segle XIX. El govern espanyol engegarà tota la seva maquinària per impedir que aquest tresor quedi en mans d’aquesta empresa i per evitar malmetre la seva imatge.
Basada en una història real, Paco Roca il·lustra aquesta aventura escrita per Guillermo Corral, que va viure aquests fets en primera persona. El resultat és un còmic que barreja l’estil d’aventures propi de Tintín o Corto Maltès i un estil realista, gairebé de documental, que ens presenta la descripció real d’un esdeveniment com aquest, farcit de funcionaris, tràmits, advocats i el CNI en una trama vertiginosa.
Fun Home. Una familia tragicómica d'Alison Bechdel.
Després de la mort del seu pare, Alison descobreix una fotografia d’un home jove en roba interior. Es tracta d’un antic alumne del seu pare i el cangur de la família. Aquesta troballa, juntament amb la d’altres fotografies, propicia una redescoberta, per part de la protagonista, de la figura del seu pare.
Amb aquesta obra, premiada i reconeguda fins i tot en àmbits externs al món del còmic, Alison Bechdel grata en el seu passat per descobrir la veritable orientació sexual del seu pare, un descobriment paral·lel al de la seva pròpia sexualitat. El còmic, farcit d’elements i referents literaris, convida el lector a fer aquest viatge al mateix temps que es redescobreixen les grans obres de la literatura universal.
El dia 3 de Miguel Á. Giner, Cristina Durán & Laura Ballester.
El dia 3 ens presenta la crònica del pitjor accident de metro de la història d’Espanya, que va tenir lloc a València el 3 de juliol de 2006, sis dies abans de la visita a la ciutat del papa Benet XVI. La versió oficial, de la mà de les autoritats, va voler passar pàgina de la tragèdia davant la proximitat de la visita del summe pontífex i les investigacions posteriors van ser obstaculitzades. Però davant de tot això, les víctimes i els seus familiars es van unir i van mantenir una lluita mitjançant mobilitzacions per esbrinar què havia passat realment i com es podia evitar que es tornés a repetir un fet com aquest.
Guardonat amb el Premi Nacional del Còmic del 2019, El dia 3 ens presenta d’una manera clara, entenedora i gràficament molt interessant, la història de la lluita contra el silenci, l’oblit i la mentida de les famílies que van patir aquest tràgic accident.
Novel·les feministes per llegir el món
El conte de la serventa de Margaret Atwood.
Obra famosa que ens transporta a una distòpia no gaire llunyana en la qual les dones es veuen sotmeses a una vida dedicada únicament al servei reproductiu.
Matriarcada de Charlotte Perkins.
Charlotte Perkins, una gran escriptora poc valorada, imagina una ginecocràcia accidental, tot i que feliç i harmoniosa en aquesta lectura.
Literatura infantil i juvenil
The secret garden de Frances Hodgson Burnett.
De cop i volta Mary Lennox es queda tota sola al món i de viure a la càlida Índia imperial anglesa, haurà de tornar a l’illa grisa i ennuvolada, i a vuire amb un tiet de qui no sap gairebé res. En arribar, un únic lloc li serà vedat, aquell que amaga secrets, plors i que es coneix com el jardí secret.
Caperucita en Manhattan de Carmen Martín Gaite.
Sara Allen es una nena de deu anys que viu a Brooklyn, Nova York. El seu desig més gran és anar sola a Manhattan per a portar a la seva àvia un pastís de maduixa. L’àvia d’aquesta moderna Caputxeta ha sigut cantant de music-hall i s’ha casat vàries vegades. El llop es míster Woolf, un pastisser milionari que viu prop de Central Park en un gratacels amb forma de pastís. Però el fil màgic d’aquest relat es centra en miss Lunatic, una rodamón sense edat que viu de dia amagada a l’Estàtua de la Llibertat i que surt de nit per a intervenir en les desgràcies humanes o, si és necessari, arribar a regalar un elixir capaç de vèncer la por.
Paraíso inhabitado d'Ana María Matute.
Adriana és una nena que arriba al món quan l’amor entre els seus pares ja està caducat. . Per tal de fugir del seu entorn ingrat es crea un paradís propi en la seva imaginació. Però aquesta precària felicitat trontolla quan comença a anar al col·legi i entra en contacte amb el món dels adults, un món estrany i sovint hostil. Una novel·la plena de sensibilitat, rebel·lió i sinceritat.
Idiomes. Anglès
Elwood Curtis is a young and studious Afro-American boy, committed to justice and the fight for civil rights. After riding, by mistake, in a stolen car on his way to university, he is adjudicated delinquent and sent to the Nickel Academy, a juvenile reformatory in Florida. Awarded with the 2020 Pulitzer Prize for Fiction and based on a real story, The Nickel boys narrates one of the darkest episodes of racial violence in the United States educational system during the 60s.
“We must believe in our souls that we are somebody, that we are significant, that we are worthful, and we must walk the streets of life every day with this sense of dignity and this sense of somebody-ness.” ― The Nickel Boys by Colson Whitehead.
The Handmaid’s tale is a dystopian and feminist book where the worst of the feelings is that the same story can happen at any time. The plot sets in a totalitarian state known as Gilead and it is narrated through Offred, the main character, who struggles for individuality.
“We were the people who were not in the papers. We lived in the blank white spaces at the edges of print. It gave us more freedom. We lived in the gaps between the stories.” ― The Handmaid's tale by Margaret Atwood.
One of Jane Austen’s most vivid characters. Smart, single and rich, Emma Woodhouse believes that she is an excellent matchmaker, but her confidence sometimes leads to several romantic misadventures.
“There is no charm equal to tenderness of heart,' said she afterwards to herself. 'There is nothing to be compared to it. Warmth and tenderness of heart, with an affectionate, open manner, will beat all the clearness of head in the world, for attraction: I am sure it will.” ― Emma by Jane Austen.
Idiomes. Francès
La Mare au diable de George Sand.
C’est son roman le plus connu! C’est un roman champêtre! Ces personnages sont dotés d’un grand sens moral!.
Trois contes de Gustave Flaubert.
Il recherche la perfection du style. Il se distingue par la profonde psychologie de ses personnages. C’est un écrivain de référence dans la littérature universelle.
Boule de Suif de Guy de Maupassant.
Il a écrit plus de trois-cents nouvelles et a vécu de sa plume en tant que chroniqueur dans les journaux.
Le bal d'Irène Némirovsky.
Le bal est un court et délicieux roman d'Irène Némirovsky, écrivaine de grand prestige pendant les années trente, née à Kiev et dont l'oeuvre est écrite en français. Dans une écriture claire et intimiste, elle nous décrit un milieu social en ascension, celui des nouveaux riches, dans le contexte historique des années folles à Paris à travers Antoinette, une lucide, révoltée et romantique adolescente...
La Peste d'Albert Camus
La Peste est là, elle se propage, régresse, s’accroît même si l’on ne veut pas y croire. Le désespoir, la ville en quarantaine, sa fermeture, l’ambiance de claustrophobie, la peur. Un livre écrit au milieu de guerres qui se lit comme une allégorie au fascisme, comme un témoignage réel qui sert à méditer sur le sentiment et la condition de l’Humanité commune à tous et, dérive en abstraction sous la plume d'Albert Camus, écrivain majeur du XXe siècle.
Petit Piment d'Alain Mabanckou
Llegir el Teatre
El Servei de Biblioteques, el Teatre Nacional de Catalunya i Arola Editors col·laboren per dur a terme el foment de la lectura de textos teatrals, millorar la mirada crítica de l'espectador i afavorir l'assistència al teatre.
Decameró de diversos autors.
Les cartes de Víctor Català.
L'Hèroe de Santiago Rusiñol.
Novel·la Negra
Novel·la criminal (Estirant el fil del crim).
El model clàssic de la novel·la policial ens mostra un detectiu o un policia que segueix el fil d’un crim per desvelar el misteri i identificar el criminal.
El gos dels Baskerville de Conan Doyle.
La veïna d'Isabel-Clara Simó.
Estirar el fil del crim a la manera clàssica per descobrir l’assassí o trobar un crim estirant el fil de la vida quotidiana. Dues maneres d’afrontar el plantejament d’unes novel·les que ens mostren les entranyes més fosques i sovint invisibles de la nostra societat.
Si quan et donen per mort un dia tornes de Lluís Llort.
Ojos de agua de Domingo Villar.
Estirar el fil del crim sovint comporta sorpreses quan el relat posa la mirada en personatges que no haurien de ser el protagonistes de la trama. Dues maneres d’afrontar el plantejament de la història i dues maneres d’aprofundir en aspectes sovint invisibles de la nostra societat.
Un dia de caça de Gerard Guix.
La vídua de Fiona Barton.
Premis Literaris Tarragona. Pin i Soler
Tsunami d'Albert Pijuan. 30è premi Ciutat de Tarragona Pin i Soler
Hi ha dies en què la vida és bella, bellíssima; n'hi ha d'altres, en canvi, que sembla un infern. Això ho descobreixen tres cosins, fills dels tres germans fundadors d'un grup turístic amb hotels arreu del món. Als divuit anys, gaudeixen com mai i com ningú durant la inauguració del nou hotel a Sri Lanka: festes, alcohol, submarinisme, paisatges exòtics, luxe asiàtic... Ebris de tota la inconsciència de la joventut i de les facilitats econòmiques al seu abast. Però les coses canviaran dràsticament quan una alerta de tsunami s'escampa per tots els racons de l'oceà Índic. En qüestió de minuts, hauran de deixar enrere l'illa i les bretolades que hi han perpetrat. Som al 2004 i aprendran que totes les accions tenen conseqüències -per a bé i per a mal- i que aquest, segurament, no serà el darrer tsunami de les seves vides.