Dijous 10 d’octubre a les 18 h "Línies juganeres” (taller infantil)
Antoni Tàpies (Barcelona, 1923-2012) és reconegut com un dels artistes més destacats del segle XX. Durant la seva infantesa va créixer en un ambient social i cultural marcat pel republicanisme catalanista. En plena Guerra Civil Espanyola, en paral·lel a la formació acadèmica, practicava el dibuix i la pintura de forma autodidàctica. A la dècada de 1940, les seves obres amb papers, cartons, cordes, arròs, fils i filferro prefiguraven les anomenades pintures matèriques, superfícies opaques amb aparença de mur, fetes amb pols de marbre barrejat amb pigments d’una gamma de colors limitada, amb les que va arribar a la maduresa del seu art i va irrompre en els cercles artístics internacionals a mitjan dècada de 1950.
La constant exploració de les propietats expressives dels materials travessa els més de seixanta anys de la seva trajectòria artística, en els que va treballar amb palla, fusta, roba, objectes, terra xamotada, bronze, vernissos, goma-escuma, planxes metàl·liques, tèxtils sintètics, amb la tècnica de l’aerosol, i d’altres.
Al llarg de la seva extensa trajectòria artística, Tàpies es va consolidar com un referent de modernitat i d’avantguarda a escala nacional i internacional.
PROGRAMA:
:: Dimarts 8 d’octubre a les 19 h
'Tàpies revisat'
Conferència a càrrec de Maria Sellarès
Entrada lliure
Antoni Tàpies (1923-2012) va ser l'artista més significatiu de la segona meitat del segle XX a Catalunya i a l'Estat espanyol, amb una decisiva projecció internacional des de mitjan anys cinquanta del segle passat. La seva obra va aportar al camp de l'estètica una reflexió sobre la matèria no des d'un punt de vista formal, sinó des de l'interès per les seves possibilitats màgiques i de transformació.
:: Dijous 10 d’octubre a les 18 h
'Línies juganeres'
Taller adreçats a infants partir de 5 anys a càrrec de la Fundació Antoni Tàpies.
Inscripciò prèvia a través de formulari.
Quantes maneres hi ha de dibuixar? Us proposem un taller per experimentar diferents tipus de línies i traços: n’hi haurà de tímids i de moguts, de nerviosos i de feliços. De vegades no podrem mirar el paper, en uns altres moments potser ens haurem d’ajudar d’un mirall o haurem d’empescar-nos tècniques enginyoses per capturar textures i marques. Un dau gegant ens ajudarà a descobrir alguns dels signes i de les tècniques de dibuix que Antoni Tàpies feia servir a les seves obres. Una font d’inspiració que ens permetrà percebre que hi ha un munt de maneres de dibuixar una línia o un traç.