Aquest estiu s’ha netejat i restaurat la façana de la Biblioteca del carrer Fortuny – Gasòmetre, a càrrec del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, cosa que no s’havia fet en tota la història de l’edifici. L’empresa RÈCOP, especialitzada en conservació de patrimoni, ha dut a terme les tasques de neteja i restauració que s’han iniciat el mes de juliol i han durat fins a finals de setembre.
L’edifici té una història que es remunta a l’any 1946 quan les Carmelites de la Vetlla començaren els tràmits per la construcció d’un col·legi residència a uns terrenys de la seva propietat, a l’actual carrer Fortuny, cantonada amb Gasòmetre, lloc de l’actual Biblioteca. L’obra s’inicià amb els arquitectes Josep M. Pujol de Barberà (1871-1949) i Antoni Pujol Sevil (1902-2001), i es feren treballs de demolició de la roca. Ben aviat, però, a l’abril de 1948 les Carmelites paralitzaren les obres i el posaren a la venda.
Als anys cinquanta des de la Diputació de Tarragona, i amb la finalitat de donar un impuls cultural es va valorar fer un Palau de la cultura seguint el model d’èxit de la ciutat de Girona. Havia de reunir la Biblioteca Provincial i la Biblioteca Popular de la Diputació, l’Arxiu Històric Provincial, la Comissió Provincial de Monuments i l’Institut d’Estudis Tarraconenses Ramon Berenguer IV recentment creat amb l’objectiu de fomentar i coordinar treballs d’investigació a les comarques meridionals de Catalunya. Aquests equipaments culturals junts en un mateix edifici havien de millorar la seva projecció cultural a la ciutat i al territori.
La compra del solar la va fer la Diputació i la va cedir a l’Estat per tal que fes l’obra. Les obres s’iniciaren l’any 1955 amb l’arquitecte Francesc Monravà Soler (1888-1968), i una primera part important fou l’adaptació d’allò construït que estava pensat com a convent. L’obra es perllongà i va ser l’estiu del 1962 quan es va obrir al públic amb una exposició dedicada al Monestir de Poblet, amb peces bibliogràfiques, documentals i artístiques, que va representar l’inici de la seva activitat cultural a la ciutat. Feliciano Conde Conde va ser Director de la Biblioteca i de l'Arxiu Històric Provincial de Tarragona.