Trobades presencials un dilluns al mes. Tardor 2024. Places limitades. Inscripció prèvia.
Un club on el llibre il·lustrat n'és el protagonista. Un espai de trobada i de conversa per adults amants de la il·lustració on gaudim de la lectura i descobrim autors i il·lustradors imprescindibles. Un espai on puguem deixar-nos atrapar per les imatges.
El club estarà conduït per l’Imma Pujol Farrés, bibliotecària, i la Conxita Gil Grant, mestra i amant dels àlbums.
Obrir un àlbum il·lustrat és com desembolicar un regal: no se sap ben bé què hi haurà a dins fins que s’ha obert. La forma, la mida, les il·lustracions, la textura de les pàgines, el text… Tot ens xiuxiueja detalls sobre el seu contingut.
Les lectures les podeu demanar a la biblioteca a partir de l'1 d'octubre.
Places limitades. Inscripció a través de formulari i a la Biblioteca.
#Llegim
DESEMBRE
Dilluns 16 a les 18.30 h
:: El nen gris de Lluis Farré; il·lustracions de Gusti. La Galera, 2011.
El personatge principal d’aquest llibre és un nen insensible, incapaç d’emocionar-se, un nen gris. Els seus pares intenten proporcionar-li activitats que l’alegrin, el sorprenguin… però no ho aconsegueixen. Només la situació de risc que viurà el seu hàmster, amb el qual té una relació afectiva especial, desvetllarà en l’infant una tempesta d’emocions i records que l’ompliran de color i modificaran la seva aparença gris.
Premi Hospital Sant Joan de Déu (2006), Premi Junceda (2007) i The White Ravens List (2007).
Gustavo Ariel Rosemffet Abramovich (Buenos Aires, 1963) és conegut pel seu nom artístic Gusti i actualment viu a Barcelona. Va estudiar a l'escola d'art de Fernando Feder de Buenos Aires, on va obtenir el títol de tècnic en disseny i promoció publicitària. Les seves primeres passes professionals el van vincular amb el món de l'animació: a l'Estudi Catú Cine Animación, on va realitzar curtsmetratges publicitaris, i també als estudis de dibuixos animats Hanna Barbera, on va col·laborar fins a l'any 1985. Després d'aquesta primera etapa, l'any 1986 va iniciar una altra etapa centrada ja de ple en el món de la il·lustració infantil i juvenil. Durant la seva carrera ha rebut nombrosos premis i reconeixements.
#Hem llegit
OCTUBRE
Dilluns 21 a les 18.30 h
Amb la presència de Joan Rioné, editor de Piscina, un petit oceà
:: Lluny del món de K.P. Kavafis; disseny i il·lustracions de Mar Borrajo. Piscina, un petit oceà, 2024
L'editorial tarragonina Piscina, Un Petit Oceà, presenta un nou llibre singular que continua enriquint un catàleg on tot podria dir-se que està fora de col·lecció. Joan Rioné, editor i artífex d’aquest títol, ha agafat els vuit versos del poema ‘El mur’, escrit pel poeta greg Konstandinos P. Kavafis l’any 1897, els ha donat a la il·lustradora i dissenyadora Mar Borrajo, i els han convertit en un àlbum. Les paraules de Kavafis prenen un nou significat al costat de la proposta visual de la Mar.
Mar Borrajo (Tarragona, 1984) va cursar Belles Arts a la Universitat de Barcelona i a Massachusetts College of Art de Boston. Després va continuar aprenent de la mà de l’Escola Eina, on va fer el Màster en Tipografia avançada. Més tard, va tornar a la UB per cursar el màster de Tipografia: Disciplina i Usos.
El seu treball professional es centra en el disseny editorial, les cobertes de llibres, la identitat corporativa, la tipografia, la direcció d’art i la il·lustració. Ha impartit classes i tallers de tipografia, disseny gràfic, creativitat i collage a la Fundació Miró, l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona i Eserp Business School, entre d’altres. També ha participat en diverses exposicions tant individuals com col·lectives. Actualment és professora a l’Escola d’Art i Superior de Disseny Deià de Barcelona, tasca que compagina amb la feina de grafista.
NOVEMBRE
Dilluns 25 a les 18.30 h
:: Allà on viuen els monstres de Maurice Sendak. Kalandraka, 2004
Castigat sense sopar per les seves entremaliadures, en Max emprèn un viatge simbòlic des de la seva habitació fins a un lloc fantàstic, tot travessant un temps/espaï mític a on s’enfronta amb les seves pors. Després de convertir-se en el rei de tots els monstres, tant ferotges com entranyables, torna al punt de partida, a on l’espera el sopar. Una travessia d’anada i tornada, des de la realitat a la ficció, sense que res ni ningú expliqui si el que ha succeït ha estat producte d’un somni.
Publicat per primera vegada el 1963, va suscitar certa polèmica pel tractament poc exemplar dels infants, però ha arribat a ser un clàssic de la LIJ i un referent imprescindible. S’ha traduït a nombroses llengües i és una de les obres més venudes de tots els temps.
Maurice Sendak (Brooklyn 1928- Connecticut 2012) Des del 1951 va realitzar més de 90 llibres infantils, una prestigiosa trajectòria per la qual va rebre el 1970 el Premi Andersen, i el Premi Laura Ingalls Wilder el 1983. El 1996 el Govern dels Estats Units li va fer entrega de la Medalla Nacional de les Arts i el 2003 li van concedir el Premi Internacional Astrid Lindgren de Literatura Infantil, juntament amb l’autora austríaca Christine Nöstlinger. Fill d’immigrants jueus d’origen polonès, Maurice Sendak va estudiar pintura i dibuix a l’Art Students League de Nova York. Va impulsar una autèntica revolució dins el panorama literari infantil tant per les idees, la forma i el contingut dels seus llibres.