Dijous 12 de desembre a les 18.30 h a la Biblioteca. Entrada lliure!
El Cinema, conegut també com el Setè Art, és per excel·lència l’art de l’artifici, en el sentit que gairebé tot el que és de debò, queda fora de la pantalla i, per tant, dels ulls de l’espectador.
El que la càmera en ensenya és el que algú ha triat, deixant fora de l’enquadrament tot allò que ens amaga: els ventiladors que fan moure els cabells de la protagonista, les mànegues que, per fer veure que plou, reguen damunt del cotxe dels dolents, el gran matalàs protector que para el cop del pistoler que cau de dalt del Saloon, les piscines en les quals es roden les escenes marines, les escenes de nit, que es roden de dia, els exteriors que es roden en interiors, els edificis que només tenen façana i que s’aguanten drets amb contraforts de fusta...
Tot és artifici: la por, les rialles, les morts, l’amor... Quan algú pateix fam i set, al desert, on ningú pot socórrer-lo, té més de vint tècnics entre maquilladors, càmeres, electricistes, maquinistes; fins i tot rulot amb llit i dutxa i càtering!
“Cine dins del Cine” presenta alguns dels films que mostren com es fan les pel·lícules, com les llàgrimes i la sang són de pot i, com molts cops, els actors no són qui ens pensem; n’hi ha que tenen més “dobles” que dits a les mans.
Raül Contel, director i divulgador cinematogràfic, ha aconseguit diversos premis en el camp del curtmetratge. Els seus primers treballs foren, entre altres: Cos trencat (1980), Gish (1980), Secuencias de un grupo (1981) i Amort (1982). Al 1990 va estrenar l’obra teatral infantil Contes per a garrinets.
Crits sords va ser guardonat amb el Premio de Cinematografia de la Generalitat el 1985 i el de Nuevos Realizadores del Ministerio de Cultura. Va ser un dels 15 fundadors del Col·legi de Directors de Cinema de Catalunya.
Entre les seves darreres obres i comptem les obres teatrals “No hi ha res com ser siamés” (1993) i Qui es casarà amb en Jordi (2015).
També ha impartit cursos d’iniciació al llenguatge cinematogràfic, ha col·laborat en diferents publicacions culturals i ha estat un dels 15 fundadors del Col·legi de Directors de Cinema de Catalunya.
Actualment també fa xerrades i conferències a l’entorn temàtic de pel·lícules.