Taller de lectura i creació poètica amb Adrià Targa Ramos. Tardor 2024.
Amb la col·laboració de l’Escola de Lletres.
Accedeix al taller
Adrià Targa Ramos (Tarragona, 1987) es va formar a la Universitat de Barcelona amb la llicenciatura de Filologia Clàssica, mentre publicava els seus primers llibres de poemes: L'exili de Constança (La gent del llamp / Cossetània, 2008) i Boques en calma (Edicions 62, 2011) amb el qual es va proclamar guanyador del premi Gabriel Ferrater de Sant Cugat. Des de llavors ha publicat altres títols com Ícar (Edicions Poncianes, 2015) i La plaquette Liorna (Els papers díscols, 2015). El 2020 va ser guardonat amb el premi Vicent Andrés Estellés de Burjassot per Canviar de cel, publicat el 2021. L'any 2024 ha guanyat el Premi de poesia Jocs Florals de Barcelona amb el llibre Acròpolis, publicat aquest mes de setembre. Col·labora amb alguns mitjans digitals i ha estat conductor de diversos tallers de poesia i creació literària a l'Escola de Lletres de Tarragona.
PROGRAMACIÓ:
:: Octubre: Les roses de Darwix
Mahmud Darwix (Al-Birwa, oest de Galilea, 1941 - Houston, Texas, 2008) és potser el poeta més popular i llegit de la poesia àrab contemporània, a banda d’haver-se erigit com un dels símbols més rellevants de la resistència palestina. La seva poesia és un prodigi d’imatges que són capaces de travessar els murs de la traducció. D’això va la seva poesia: de murs i de presons, però també de roses, de llibertat i de maletes desfetes, perdudes; de convertir, en resum, la poesia en la segona pàtria de qui ha estat expulsat de la seva terra però no, afortunadament, de la seva llengua.
:: Novembre: Zagajewsky i l’elegia elèctrica
La poeta i traductora Xènia Dyakonova s’ha encarregat de triar i traduir la poesia d’Adam Zagajewsky (Lviv, 1945 - Cracòvia, 2021), un dels autors més rellevants de la nova poesia polonesa. En aquest curs fullejarem la seva antologia i descobrirem la veu franca i alhora profunda d’un autor que sap combinar com pocs el pensament més elevat amb una dicció neta i clara, polida i sense artificis, sempre disposada a despertar el punt just d’emoció en el lector.
:: Desembre: Les dones i els fruits
En aquest darrer curs de l’any, tornarem a un dels grans clàssics de la poesia catalana, llibre fundacional del Noucentisme poètic: Els Fruits Saborosos de Josep Carner (Barcelona, 1884 - Brussel·les, 1970), un recull sobre la dona en les seves diferents edats escrit per un home encara jove, que acabaria convertint-se en el príncep de la poesia catalana i que va fascinar i marcaer, amb aquests seu segon llibre, tota una generació de catalans i catalanes. Mirarem de descobrir com ha passat el temps per damunt d’aquests fruits, si han madurat correctament o si, com deia un altre poeta, “al poc petit hi ha poca confitura”.