Club d’Autors italians amb Maria Roig Alsina. Setembre - Desembre 2024
Maria Roig Alsina és guionista, professora i creadora; el seu treball es desenvolupa entre la comunicació, les lletres i el cinema, i concretament en l’escriptura de guions. Cap de comunicació del Festival Ja Veus i de l’Escola de Lletres de Tarragona, on també porta la gestió i imparteix classes de creació literària. Quan tenia 21 anys va decidir marxar a viure a Itàlia, on tenia família, a estudiar Història de l’Art. Amb la tesi “Del calaix a la pantalla. Memòries, pràctiques i conservació del cinema familiar” finalitzà els seus estudis a la Universitat de Macerata, i sempre ha viscut a cavall entre Catalunya i Itàlia.
Accés al club
#Llegim
:: NOVEMBRE
Tragèdia siciliana. Ottavio Cappellani. Clandestina Editorial, 2024.
Alfio Turrisi és un digne representant de la nova màfia catanesa del segle xxi: pallús i embrillantinat però amb màster a Londres, d’on ha tret les maneres de gentleman i un luxós Aston Martin. Està enamorat de la glamurosa Betty, superb exemplar de barbie siciliana. Però hi ha un petit inconvenient: és la filla consentida de Turi Pirrotta, cap local de la màfia tradicional, la de samarreta imperi i pistola frenètica. Dues visions contraposades del negoci més pròsper d’Itàlia que desencadenen una versió mediterrània de Romeu i Julieta. Però l’illa, ai las, ja no és la de l’època del Gattopardo: avui qualsevol tragèdia corre el perill de desembocar en farsa. O era a l’inrevés? Ottavio Cappellani ens regala una mirada teatral de la Sicília d’avui dia, una desfilada d’aristòcrates pollosos, polítics analfabets, gàngsters ineptes i dramaturgs ploramiques que faria avergonyir (o cargolar-se de riure) Tomasi di Lampedusa i Pirandello. Una comèdia parapolicíaca exuberant i escenogràfica. La Sicília que no ens pensàvem que pogués existir. En efecte: una farsa.
:: DESEMBRE
M. : el hijo del siglo. Antonio Scurati. Alfaguara, 2020.
La història humana està plena d'individus els noms dels quals perduraran per sempre; n'hi ha d'altres tan icònics que se'ls coneix només pel nom de pila. Però hi ha una altra categoria, la d'aquells que ni tan sols poden ser nomenats i per als qui n'hi ha prou amb una lletra: a ella pertany Benito Mussolini. Aquesta és la biografia novel·lada d'un home i, a través d'ell, també la d'una època sencera, la del sorgiment del feixisme. Però el fill del segle és sobretot una història vibrant, hipnòtica, amb la profunditat d'un assaig i el ritme narratiu de la millor ficció contemporània, sobre com una societat va decidir entregar-se als deliris de grandesa d'un sol home.
#HemLlegit
:: SETEMBRE
Els Amors difícils. Italo Calvino. Edicions 62, 2014.
Els amors difícils és el títol amb què Italo Calvino va recollir (per primera vegada el 1958) aquesta sèrie de relats. Definició irònica, sens dubte, perquè quan es tracta d’amor o d’amors, les dificultats són molt relatives. O com a mínim, el que hi ha en la base de moltes d’aquestes històries és una dificultat de comunicació, una zona de silenci al fons de les relacions humanes.
:: OCTUBRE
La Disciplina de Penélope. Gianrico Carofiglio. Duomo Ediciones, 2022.
Una dona dura i fràgil a la vegada; un homicidi sense resoldre, i un pare que busca la veritat, que vol recuperar l’honor perdut quan va ser investigat per l’assassinat de la seva dona. Penélope de la seva banda, es dibuixa com una figura femenina de traços èpics, una heroïna absolutament inoblidable en una escriptura que no dona treva als lectors.