BIBLOPSIA. Club de lectura sobre creació literària. Abril / Novembre 2024. Organitzen: Biblioteca Pública de Tarragona i Escola de Lletres.
Inscripcions: Places limitades. Inscripció prèvia a bptarragona.cultura@gencat.cat.
L’obra publicada ens arriba amb fulls ben lligats que ens atrauen i conquisten. Travessem horitzons sense moure’ns de la llar, llegim per plaer, per aprendre, comprendre i sentir. Però, què s’amaga rere les paraules ben teixides? Personatges i narradors al servei d’un autor o autora que fa ballar els mots al seu gust.
Biòpsia és l’extracció i examen d’un òrgan o fragment de teixit d’un cos viu.
Biblopsia és —perquè així volem que sigui— l’extracció i examen d’una obra o un fragment literari immortalitzat.
Per què aquell escenari i no un altre? Es llaura el terreny abans d’escriure o et llances a la pàgina en blanc com qui segueix un estel?
Des de l’Escola de lletres i la Biblioteca Pública de Tarragona proposem descobrir el procés d’escriptura que duen a terme diferents autors i autores de literatura catalana per donar fruit a les seves obres.
El club de lectura té com a objectius encoratjar el diàleg sobre el procés creatiu d’elaboració d’una obra literària; apropar escriptors/es de literatura catalana, aprenents, lectors, entre ells i cap a les entitats organitzadores; promoure autors/es principalment del Camp de Tarragona. Conèixer i treballar diferents gèneres literaris i obrir-se a noves experiències lectores i a nous mètodes d’escriptura.
Les lectures dels llibres seran prèvies a les sessions de comentaris; els llibres es podran agafar en préstec, en cas de disposar d’exemplars o bé es podran comprar a les llibreries.
:: PROGRAMACIÓ
:: NOVEMBRE - Dietari
Tractat d’anatomia. Òscar Palazón. Medusa, 2022.
De l’únic que estem segurs és que els homes de blanc van arribar-hi mentre dormíem, sigil·losament, ja que ningú no va adonar-se’n. Quan vam detectar-n’hi la presencia —dies o setmanes més tard—, ja eren a dins. S’hi havien fet forts, i encara que n’haguéssim tingut la determinació o l’audàcia, qualsevol intent d’expulsió hauria estat abocat al fracàs. Ells, en canvi, sí que van sortir-se’n. Havien cavat galeries i túnels a la nostra voluntat per tal de minar-la i anul·lar-la, un veritable formiguer per dominar-nos com si res". Així comença Tractat d’anatomia, la novel·la finalista del 41e Premi Just M. Casero, un dietari angoixant que barreja gèneres literaris, un laberint narratiu que convida el lector a endinsar-s’hi i el desafia a trobar-ne la sortida
Òscar Palazón (Lleida, 1969) Llicenciat en Filologia Anglogermànica. Ha publicat cinc novel·les, cinc poemaris i diversos relats i poemes en llibres col·lectius. Ha estat guanyador o finalista de més de 40 premis literaris dins i fora de Catalunya com ara el Premi Víctor Mora de Narrativa Breu (2002), el Premi de Poesia La Catalana de Lletres (2003 i 2004), el Premi de Narrativa Vila de l'Ametlla de Mar (2008), el Premi Guillem Colom i Ferrà de Poesia (2013), el Premi 7lletres (2017), el Premi Joaquim Ruyra (2018), el Premi Carles Hac Mor (2019) o el Premi Vila de Martorell de Poesia Catalana (2019).
Trobada: Dijous 14 de novembre a les 19 h. Dinamitza Ester Enrich Coma.
:: Hem llegit
:: ABRIL - Novel·la
Una història és una pedra llançada al riu. Mònica Batet. Angle Editorial, 2023.
El Futur Folklorista i el Futur Revolucionari es van fer amics en una escola de ball, tot i que a ells no els preocupava gens aprendre’n. De fet, només els interessen els contes populars (i després les cançons, i els jocs) i se’n fan uns grans experts, fins que un dia els governants alteraran el destí de tota la societat i, és clar, el d’ells dos. Entre la tradició oral i la literària, cada lector pot reconèixer els personatges i la ciutat on viuen malgrat que no tinguin nom. També el país on passa tot plegat, el moment històric, els canvis socials. Cada línia del llibre vibrarà dins seu amb el record de fets viscuts, coneguts o narrats: la lluita soterrada contra un poder dictatorial, el desig de llibertat plena, el verí paralitzant de la repressió, la força aglutinadora d’una cançó…
Mònica Batet (El Pont d’Armentera, 1976), llicenciada en Filologia Catalana, professora de català i editora. Ha publicat cinc novel·les i un recull de contes. Amb la seva primera novel·la, L’habitació grisa (Ed. Empúries, 2006), va guanyar el Premi de novel·la curta Just Manuel Casero. Amb la segona, No et miris el Riu (Ed. Meteora, 2012), va ser finalista al Premi Crexells. Amb la seva anterior novel·la, Nou illes al nord (Més Llibres, 2019) va guanyar el Premi Nollegiu. Alguns dels seus contes han estat traduïts a l’anglès, l’espanyol, el polonès i el grec.
Trobada: Dijous 18 d’abril a les 19 h. Dinamitza Ester Enrich Coma.
:: JUNY - Poesia
Faci’m oblidar el bosc. Sònia Moll. Godall Edicions, 2021.
Faci’m oblidar el bosc és la crònica d’un viatge als inferns del dolor, la malaltia, els medicaments i les teràpies per anestesiar-se de les ferides que causa la ferocitat de viure. Una recerca no sempre esperançada d’un aixopluc espiritual, material, humà. La veu poètica arriba al centre exacte esmolat del dol i la devastació, i des d’allà emprèn el retorn (amb escepticisme i un punt d’ironia) en direcció a un lloc des d’on sigui possible, potser, rescatar el desig. El llibre ens arriba després de set anys de silenci poètic i és el poemari més nu, colpidor i lacerant de Sònia Moll.
Sònia Moll (Barcelona, 1974) Filòloga i poeta catalana. Treballa com a professora de català per a adults i com a correctora i assessora lingüística. Va guanyar el premi Jalpí i Julià de Narrativa en la categoria juvenil l'any 1992. El seu primer llibre va ser la novel·la juvenil L'últim estrip d'aire (1998, Cruïlla). Ha publicat tres llibres de poemes: Non si male nunc (2008), I Déu en algun lloc (2014), traduït al castellà en versió bilingüe per Godall Edicions, i Faci'm oblidar el bosc (Godall Edicions). Va rebre el XXXII Premi "25 d'abril" Vila de Benissa per l'obra narrativa Creixen malgrat tot les tulipes (2013). En literatura infantil, ha publicat Fernando Botero. Un mar de historias (2016, Editorial Mediterrània, il·lustrat per Renata Srpcanska) i Els dimarts de la iaia Lola (2019, Edicions del Ratolí, il·lustrat per Joan Turu).
Trobada: Dijous 13 de juny a les 19 h. Dinamitza Jordi Vinyals.