Nicolau Spindeler i Joan Rosembach
La impremta la va introduir Nicolau Spindeler, pioner a Tortosa (1477) i que havia estat a Barcelona (des del 1478), per després passar a València (1489-1500) i finalitzar la seva activitat de nou a Barcelona. A Tarragona Nicolau Spindeler s’hi va instal·lar els anys 1484 i 1485 probablement fugint de la pesta de la ciutat de Barcelona. De Tarragona es coneixen dues obres, el Manipulus curatorum i, de finals d'any (24 de desembre de 1484), el Breviarium tarragoní, probablement encarregats pel capítol de la Catedral. Tal com succeeix arreu els centres impressors sorgits al segle XV ho fan en bona part a les seus episcopals que disposen de recursos econòmics. A la ciutat, serà a finals de segle, el 1498, quan es documenta la presència d'una altra premsa, la de Joan Rosembach, que va arribar de Barcelona per encàrrec del capítol de la Catedral per imprimir llibres litúrgics; Rosembach el 1498, va elaborar una Expositio aurea himnorum i un Breviarium Tarraconense. L'any següent, va imprimir el Missale Tarraconense i el Diurnalis Tarraconense als que va contribuir econòmicament el comerciant, M. Sitges que avança els diners. El seu treball a la ciutat va culminar el 1500 i aquell any es va traslladar a Perpinyà, per després passar a Barcelona i Montserrat. A la ciutat de Tarragona la impremta no retornarà fins al darrer terç del segle XVI.
Més informació
Blanco Fernández, Carlos. “La iglesia como editora. Experiencias contrarreformistas en el arzobispado de Tarragona (XVI-XVII)”. 2009.
Del Arco Molinero. La Imprenta en Tarragona, apuntes para su historia y bibliografia. J. Pijoán, 1916.
De los Reyes Gómez, Fermín. “La iglesia y la introducción de la imprenta en España”. Memoria Ecclesiae, 2009, vol. 32, p. 67-110.
Sánchez Real, José "Las impresiones de Rosenbach en Tarragona." Butlletí Arqueològic. Reial Societat Arqueològica Tarraconense, núm 30 (1950) ; p. 59-65.