L'estudi dels incunables es va iniciar abans de 1650, data del bicentenari de la invenció de la impremta, i des de llavors ha donat lloc a una especialització en la ciència bibliogràfica, la incunabulística que té per objectiu la identificació plena de totes les edicions impreses al segle XV amb assignació de taller i data d'impressió, i per altra part, el control i la localització de tots els exemplars que han sobreviscut a més de cinc segles. La figura més rellevant és la de l'alemany Konrad Haebler (1857 –1946) qui publicà i portants repertoris que avui encara avui no s’han superat; va ser també el primer director del primer del Gesamtkatalog der Wiegendrucke creat per la Staatsbibliothek de Berlín als anys vint del segle passat, i que com veurem continua essent un dels recursos de més projecció.
Els països capdavanters en la producció d’incunables foren Itàlia i Alemanya amb unes 10.000 edicions cadascun. Venècia va ser la ciutat més activa d’Europa, va tenir uns 200 tallers d’impremta i va generar al voltant d’unes 4.000 edicions, seguida de París amb més de 3.000 i Roma amb més de 2.000.
ISTC - Incunabula Short Title Catalogue
Base de dades impulsada per la British Library,que compta amb una base de dades (MEI) dissenyada específicament per registrar i cercar proves materials de llibres impresos del segle XV: propietat, decoració, enquadernació, anotacions manuscrites, segells, preus, entre d’altres. La xifra d’edicions incunables produïdes és al voltant d’unes 28.000, provinents de gairebé 350 ciutats europees.
GW - Gesamtkatalog der Wiegendrucke
Va tenir una primera versió impresa amb onze volums que s’inicià el 1925, i més recentment s’hi ha unit la base de dades; està en constant revisió, ampliació i especialització, i ha concentrat part dels seus esforços a la inclusió de còpies digitals de les edicions descrites. Es comptabilitzen arreu sobre les 30.000 edicions.
BECLaR - Biblioteca d'Edicions de Clàssics Llatins a Espanya
La Biblioteca d'Edicions de Clàssics Llatins a Espanya (BECLaR) està centrada en la investigació al voltant de la transmissió dels autors clàssics llatins a la impremta dels segles XV i XVI, amb una atenció particular als fons conservats a la Península Ibèrica. En aquest lloc web es donen a conèixer els resultats de l'equip de treball i estan disponibles els repertoris digitals següents: el Corpus d'Incunables de Clàssics Llatins a Espanya (CICLE), la primera fase de CECLE (Corpus d'Edicions de Clàssics Llatins a Espanya, 1501-1550) i el Corpus d'Incunables de Clàssics Llatins a Portugal (CICLPor).
A Catalunya les institucions que conserven més edicions son la Biblioteca de Reserva de la Universitat de Barcelona, seguida de la Biblioteca de Catalunya i de la Biblioteca del Monestir de Montserrat.
- Universitat de Barcelona - Biblioteca Patrimonial Digital (bipadi)
781 edicions, amb 200 duplicats - Biblioteca de Catalunya
Mostra del fons d'incunables de la Biblioteca de Catalunya constituït per uns 660 exemplars.