La Biblioteca Pública Provincial de Tarragona es va crear el juliol de 1846 i es va obrir al públic el gener de 1847. L’origen dels seus fons, igual que les biblioteques de les capitals de província, van ser els llibres que es van aplegar procedents dels convents suprimits l’any 1837 arran de les desamortitzacions eclesiàstiques.
A la ciutat de Tarragona van arribar tard (1840-1847) i es concentraren a la plaça del Pallol al voltant de l’Acadèmia de Dibuix i Nàutica i de la Sociedad Económica de Amigos del País. Les Comisiones de Monumentos, creades a les capitals de província el 1844, tenien com a objectiu prioritari la recollida del patrimoni dels béns mobles procedents dels convents i monestirs, i en el cas del bibliogràfic, la creació de les biblioteques provincials.
El 1846 s’encarregà la Biblioteca a l’exfrare franciscà Joaquin Caballero, qui podria reunir i classificar els fons amuntegats a la Plaça Pallol. El 14 de gener de 1847, en el moment de la inauguració, el cap polític de Tarragona Francisco Belza qualificava la Biblioteca com un dels grans vehicles d’instrucció pública vinculada a l’Institut d’Ensenyament Secundari, i descrivia el ric llegat procedent de monestirs i convents de la demarcació, i que calia augmentar amb obres modernes. No es volia demorar, però, la seva obertura als estudiosos de totes classes de la societat, i s’obria de deu a dotze del matí i de tres a dos quarts de quatre de la tarda.
Després de 175 anys, volem continuar reivindicant la importància de les biblioteques vinculades a l’aprenentatge i a l’accés universal a la cultura. Per aquest motiu aquest programa vol fer-ho al costat d’escriptors i d’investigadors, i es vol adreçar especialment a la ciutadania.
Actualment, la Biblioteca Pública de Tarragona és una biblioteca de titularitat estatal gestionada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Som conscients del poder transformador de la cultura i, per tant, impulsem el gust per la lectura, la literatura, la història i el patrimoni, en especial de les comarques tarragonines. Com a biblioteca pública reivindiquem també la importància de fer-ho des de ben petits i al llarg de la vida.