Eli Donat, biògraf de Virgili, explica que l’any 26 aC Octavi August va escriure a Virgili (segurament des de Tarraco, en una pausa de les guerres càntabres), interessant-se pel poema que estava escrivint, l’Eneida. August demanava al poeta que li enviés almenys “un primer esbós” de l’obra. D’on sorgia aquesta impaciència? L’Eneida de Virgili és el poema nacional romà per excel·lència i una de les obres més influents i significatives de la literatura llatina, que explica la història d’Eneas, l’heroi que fuig de Troia i acaba sent el fundador mític de Lavínium.
Aquesta epopeia és una de les obres més importants de la literatura clàssica romana; la narració de les aventures d’Eneas ens ajuda a comprendre millor la mentalitat, els valors i la història de l'antiga Roma. Hi trobarem viatges apassionants, batalles, lluites entre déus i un heroi que navega i explora no només terres, sinó també temes universals com l'amor, l'heroisme, el sacrifici, la traïció i la lluita per la supervivència.
-
1a trobada en línia (15/04/2024). Personatges, trama i estructura
-
2a trobada en línia (13/05/2025). Final primera part i inici de la segona. Espais i llocs de l’Eneida
-
3a trobada en línia (10/06/2024) Recursos
- Introducció al context i la poesia èpica llatina amb Adolfo Egea
- La conferència "Els atributs perduts: Què portava a les mans l'August de Prima Porta", a càrrec d'Emma Zahonera i Jesús Mendiola, de MV Arte, i de la qual vam poder gaudir d'un tast a la Jornada presencial, no es va enregistrar. Però ells han fet un fil de Twitter (X), explicant l'essencial del seu treball i de les hipòtesis dels principals investigadors que ells presentaven. Són tres fils enllaçats entre sí.