Llegim clàssics. Eneida, Virgili. Abril / Juny 2024
Organitzen: Biblioteca Pública de Tarragona, La Casa dels Clàssics i Festival Tarraco Viva. Col·laboren: Museu Nacional Arqueològic de Tarragona i Biblioteques de Barcelona.
Accés al club
Eneida. Virgili. La Casa dels Clàssics, juliol del 2019
Eli Donat, biògraf de Virgili, explica que l’any 26 aC Octavi August va escriure a Virgili (segurament des de Tarraco, en una pausa de les guerres càntabres), interessant-se pel poema que estava escrivint, l’Eneida. August demanava al poeta que li enviés almenys “un primer esbós” de l’obra. D’on sorgia aquesta impaciència? L’Eneida de Virgili és el poema nacional romà per excel·lència i una de les obres més influents i significatives de la literatura llatina, que explica la història d’Eneas, l’heroi que fuig de Troia i acaba sent el fundador mític de Lavínium.
Aquesta epopeia és una de les obres més importants de la literatura clàssica romana; la narració de les aventures d’Eneas ens ajuda a comprendre millor la mentalitat, els valors i la història de l'antiga Roma. Hi trobarem viatges apassionants, batalles, lluites entre déus i un heroi que navega i explora no només terres, sinó també temes universals com l'amor, l'heroisme, el sacrifici, la traïció i la lluita per la supervivència.
Descobreix l'èpica clàssica amb la nova edició del club de lectura Llegim Clàssics, on llegirem plegats l’Eneida, de Virgili.
:: PROGRAMA
- Dilluns 8 d'abril: Inici club, benvinguda per Tellfy.
- Dilluns 15 d'abril a les 19 h primera trobada en línia.
Personatges, trama i estructura, amb Georgina Rodríguez Miró.
- Dilluns 29 d'abril a les 19 h primera conferència en línia.
Introducció a la poesia èpica llatina, amb Adolfo Egea, filòleg clàssic, expert en l’obra virgiliana.
Amb una gran influència del poeta Homer, l’ Eneida de Virgili és un gran exemple de la poesia èpica llatina. Amb aquesta xerrada ens endinsarem en el context i bases d’aquest gènere literari per a entendre’l millor.
- Dilluns 13 de maig a les 19 h segona trobada en línia.
Final primera part i inici de la segona. Espais i llocs de l’Eneida, amb Georgina Rodríguez Miró.
- Dissabte 25 de maig a les 12 h segona conferència en el marc de Tarraco Viva. SSTT cultura, Major, 14
August i la seva època, amb Joaquín Ruiz de Arbulo.
August va desplegar tot un seguit de polítiques per a glorificar Roma i enfortir les seves estructures polítiques, socials i culturals. La creació de l’ Eneida no es pot entendre sense aquesta conjuntura. En la jornada presencial del club de lectura a Tarraco Viva, Joaquín Ruíz ens oferirà el context històric d’aquest moment tan fascinant en que Virgili escriu l’Eneida.
Joaquín Ruiz de Arbulo, catedràtic d’arqueologia de la Universitat Rovira i Virgili i investigador de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica. Expert en arqueologia urbana i en divulgació del patrimoni, ha estudiat el món grec i romà a Catalunya a les ciutats d’Empúries i Tàrraco, i també la influència del món clàssic en la cultura ibèrica.
- Dilluns 3 de juny a les 19 h tercera conferència en línia.
Les dones a l’Eneida. Amb Mònica Miró, filòloga llatina, professora d’història i cultura clàssiques.
L’Eneida és una obra centrada principalment en l’heroi Eneas però a l’obra de Virgili hi apareixen personatges femenins que tenen un paper rellevant. Així, parlarem de Dido, Creusa, Venus… i altres personatges amb un impacte significatiu en la trama, oferint diversitat de perspectives i emocions a l'èpica clàssica.
Mònica Miró, llicenciada en Filologia Llatina i en Filologia Francesa i Màster en Història de les Religions. Professora, escriptora, traductora i divulgadora del món clàssic, ha estat docent a la Universitat de Barcelona, a la Universitat Pompeu Fabra i a la Universitat Oberta de Catalunya.
Ha publicat nombrosos estudis sobre llengua i cultura llatines, literatura francesa, antropologia de les religions i llengua i literatura catalanes. Autora fins ara de quatre llibres de poesia i ha compilat i traduït del llatí al català i al castellà, sota el títol de Perennia, una mostra de poesia epigràfica funerària llatina (Godall Edicions, 2015 i 2016)
- Dilluns 10 de juny tercera trobada i cloenda en línia.
Influències de l’obra fins als nostres dies. Amb Georgina Rodríguez Miró.