Biblioteca Virtual de la Premsa Històrica
La Biblioteca Virtual de Premsa Històrica, gestionada pel Ministeri de Cultura i Esport, és un repertori extens de premsa amb valor històric i cultural, publicada en qualsevol de les llengües de l’Estat Espanyol. Hi podreu trobar digitalitzades 67 capçaleres de premsa de les comarques de Tarragona conservades a la Biblioteca Pública de Tarragona. Destaquen el Boletín Oficial de la Província de Tarragona, La Cruz : Diario Catòlico (Tarragona) o Las Circunstancias : diario republicano gubernamental (Reus).
Premsa Catalana digitalitzada
És un inventari cooperatiu desenvolupat per la Biblioteca de Catalunya. Inclou revistes i diaris catalans, des de començaments del s. XIX, que tenen versions digitalitzades. A 2019 comptava amb la descripció i enllaç a unes 2.000 capçaleres.
L’eina facilita la localització dels títols digitalitzats en accés obert a partir d’un únic inventari des d’on s’enllaça al portal en què estan publicats. Actua, també, com a instrument de suport a la planificació per a altres possibles digitalitzacions, atès que comprèn tant les publicacions ja accessibles a la xarxa com les que estan en procés de publicació.
Revistes catalanes amb Accés Obert (RACO)
Repositori cooperatiu, mantingut pel Consorci Universitari de Catalunya. S’hi poden consultar, en accés obert, articles a text complet de revistes científiques i culturals editades a Catalunya, entre elles moltes publicacions periòdiques de centres d’estudis de les comarques de Tarragona; per exemple Butlletí Arqueològic (Tarragona), La Resclosa (Vila-rodona), Quaderns de Vilaniu (Valls), Aplec de treballs (Montblanc) o Kesse (Tarragona).
Premsa digitalitzada de la ciutat de Tarragona
Una part important del fons de publicacions periòdiques de la Biblioteca Hemeroteca Municipal de Tarragona (BHMT) pot ser consultat en línia: 97 capçaleres de premsa que representen més de 366.000 planes digitalitzades. Cronològicament abasten des 1808 fins març de 2011. Destaquen la col·lecció de diverses èpoques del Diari de Tarragona, des de 1808 fins 1975, i la de premsa apareguda durant la Segona República, la Guerra Civil i els inicis del Franquisme.
Ilercavònia
Ilercavònia identifica la plataforma digital de la secció local de la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa. S’hi aplega tota la informació digital en quatre col·leccions diferents:
- La col·lecció d’imatges Seqüències formada per un bloc de fotografies relacionades amb Tortosa i la seva gent, procedents del fons de la biblioteca o bé de donatius.
- La col·lecció Monogràfics és un recull de monografies. N’hi ha tres: la primera és una pàgina web sobre la figura del tortosí Cristòfol Despuig, autor dels Col·loquis de la Insigne ciutat de Tortosa (1557), creada per Miquel Àngel Arasa i integrada a Espais Escrits: Xarxa del Patrimoni Literari Català. La segona monografia, amb recull de premsa, fotografies i documents, és sobre la figura del polític i escriptor Marcel.lí Domingo. La tercera monografia, també en format de pàgina web, és sobre el periodista, escriptor i professor Josep Bayerri, amb articles digitalitzats apareguts a La Vanguardia, El Punt, Nou Diari, o el setmanari L’Ebre.
- La col·lecció Programes de Festes de la Cinta inclou els publicats entre 1906 i 1997. Un buscador localitza i presenta les contribucions històriques, etnogràfiques i patrimonials d’autors tan diversos com Francesc Gimeno, Enric Bayerri, Jesús Massip, J. González Cirer, Gerard Vergés, Secundino Sabaté i més recentment les d’Albert Curto o Ramon Miravall.
- Base de dades Ilercavònia de premsa local i comarcal actual. Un buscador facilita l’accés a una base de dades amb gairebé 12.000 articles i notícies apareguts a la premsa local i comarcal de les Terres de l’Ebre. S’hi troba la referència a la publicació, un resum de la notícia i la imatge digitalitxada del text original.