Taller de lectura, creació i escriptura. Agnès Llorens
Maig - Juny
Un passeig pel costat fosc; bogeria, monstres i mons possibles
Juliol
El pacte amb el Diable
Agost
Teixir el misteri
De quina manera els autors de misteri i terror gòtic han aconseguit modelar les nostres pors? Què en podem aprendre del seu estil?
Vam treballar autors com Mary W. Shelley, Bram Stoker, H.P Lovecraft i Edgar Allan Poe per analitzar i vam llegir els seus textos coneguts i, finalment, vam proposar pràctiques d’escriptura que ens van permetre aplicar algunes de les seves tècniques als nostres textos.
Setembre
Els vampirs de Perucho
Les històries de vampirs, la fantasia i les aventures, el rerefons històric i la cultura pop. Aquests són alguns dels ingredients que reuneix ‘Les històries naturals’ de Joan Perucho, un text que ens seduirà per la seva lleugeresa i que, alhora, ens permetrà practicar tècniques d’escriptura basant-nos en el mite del vampir i la seva penetració en el nostre imaginari popular.
Octubre
Descriure el desig en la literatura
Què és el desig i com s’ha tractat en algunes de les novel·les més conegudes de la literatura?
Vam proposar un viatge, fet de lletres i de frases, que uneix alguns arguments universals coneguts per tothom. Us vam proposar redescobrir arguments, trencar falsos mites i també desvetllar algunes de les claus per a escriure el vostre relat. A través de pràctiques concretes i d’exemples, vam reflexionar sobre el paper que juga, avui dia, la literatura de l’erotisme.
Novembre
La bellesa i la lletjor fetes lletres
Bonics i lletjos, boniques i lletges. La literatura ha concreat moltes frases destinades a enaltir i defenestrar personatges coneguts per a tots a causa del seu aspecte físic. Sempre hem considerat la bellesa de la mateixa manera?
A partir d’exercicis concrets i de relats curts, ens vam dedicar a descobrir si el nostre paradigma respecte a l’aspecte físic és manté o si va canviant i si és diferent en cadascú.
Desembre
Un àpat cuinat amb frases
Una cassola que bull, un dinar de tres plats o una tapa ràpida… tot té el seu moment i tots els instants en els quals la gastronomia és la protagonista tenen el seu lloc en la literatura.
Ens vam apropar a les eines literàries per tractar la gastronomia. Volem que el gust sigui el protagonista de la fi d’aquest 2020, llegint relats que ens faran obrir la gana, provant receptes basades en llibres i també escrivint sobre el més dolç dels sentits.
Tallers PNL. Ramón Rodríguez
Juliol
El Viatge de l'Heroi: una metodologia de canvi personal i professional.
Tots nosaltres ens trobem enmig d’un viatge, d’una aventura, d’un camí ple de perills i d’oportunitats, de monstres, de companys, de mentors, de tresors per descobrir. Joseph Cambpell, antropòleg, va dir que totes les històries, totes les vides, són un Viatge de l’Heroi. I que totes les vides comparteixen els mateixos elements, els mateixos personatges. Llavors, ¿podem predir el següent capítol?.
En aquest taller vam aprendre a identificar el nostre propi viatge de l’heroi per tal de tenir un major coneixement de nosaltres mateixos i una major capacitat de decisió i influència en el nostre futur, en la nostra pròpia vida i en la de les persones del nostre entorn.
Agost
Que no ens venguin la moto: Introducció al Pensament Crític.
Vivim envoltats d’informació. Contínuament ens bombardegen centenars, milers de dades, notícies, opinions, secrets desvetllats, rumors… és per tant difícil distingir entre la veritat i la mentida, entre les bones intencions i les no tan bones, entre les opinions vàlides i les mal argumentades. I també és difícil fer-se una opinió pròpia de la realitat sense caure en errors, en enganys, en falses realitats.
En aquest taller vam aprendre a analitzar les experiències que ens arriben del món i a qüestionar les notícies i les opinions, les idees que ens volen fer creure o que ja creiem. Vam aprendre a posar en dubte els missatges de tot tipus (discursos polítics, anuncis publicitaris, comentaris sobre l’actualitat, etc.) per tal de detectar errors, malentesos, Fake News, intents de manipulació…fins i tot vam posar en dubte els nostres propis pensaments, per tal de ser més conscients i més lliures…
Setembre
La Metàfora com a eina de comunicació en el dia a dia. Contes, anècdotes i històries.
Les metàfores són una eina molt poderosa per influir en els pensaments i les emocions de les persones. No només per fer dormir un infant, també per ensenyar-li un valor de vida. No només per entretenir a un adult dins una sala de cinema, també per emocionar-lo davant d’una injustícia històrica o per proposar-li una direcció de futur.
A tots ens agraden les històries. Tots quedem atrapats per un bon conte, una anècdota divertida, fins i tot per un acudit enginyós.
En aquest taller vam aprendre a dissenyar metàfores per tal d’utilitzar-les per a influir en les persones del nostre entorn, per posar una idea en la seva ment o per emocionar-les, per ajudar-les a prendre decisions o per regalar un missatge d’esperança.
Octubre
Introducció a la PNL com a eina de creixement personal
Novembre
Introducció al Coaching com a metodologia de consecució d'objectius
Desembre
Storytelling: explica la teva història i la del teu projecte
Taller de poesia. Adrià Targa
Desembre
Poetes en confinament: la casa
Ausiàs March no vol que el molestin. Allunyat definitivament del món cortesà, es dedica a administrar les seves terres i després s’asseu hores i hores a l’escriptori, on compon un dels majors monuments literaris de la seva època. Segles després, un jove comte italià, Giacomo Leopardi, no gosa sortir al carrer perquè la gent del seu poblet, Recanati, es burla de la seva deformitat física i de la seva fixació pels estudis: el jove es consola mirant llargament per la finestra i imagina l’infinit rere les tanques de la seva casa paterna, on es limita a escoltar el cant de les noies que passen sota la finestra i a mirar el guspireig de les estrelles, elements per a ell igualment inabastables. Emily Dickinson fa anys que no surt de la seva habitació: només rep i respon les cartes dels amics. Joaquim Folguera, cuidat pels seus pares, morirà a l’edat de vint-i-cinc anys a causa d’una llarga malaltia que el deixarà al llit, però suplirà la vida que passa pel carrer bastint una de les obres més madures i singulars de la seva generació. Víctima d’una altra mena de malaltia, Miquel Bauçà s’allunyarà del món confinant-se en una caravana, sense contacte amb familiars ni amics. Són els marginats en el sentit etimològic del terme. Des del marge, han compost algunes les millors pàgines de la literatura universals. En aquest taller llegirem els seus poemes, hi buscarem les connexions i provarem d’escriure partint de les seves lliçons, des de les formes mètriques als seus universos, mai més ben dit, completament singulars.
Taller de Patrimoni. Íngrid Bartomeu
Desembre
El patrimoni cultural i immaterial de les Terres de l'Ebre
El patrimoni cultural immaterial a les Terres de l'Ebre. Totes i tots som fills d'una cultura que es va transmetent i adaptant de generació en generació. Festa, jocs, oficis, música, formes d'organització, llegendes... són testimonis d'un llegat cultural que ens vincula amb la identitat, el paisatge, les formes de treballar, gaudir o alimentar-nos i determina la nostra manera d'entendre el món. En aquest taller, ens vam endinsar en les manifestacions culturals ebrenques a través de l'IPCITE (Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l'Ebre), per conèixer com es construeix una de les eines de salvaguarda d'aquest patrimoni. També ens vam apropar als textos fonamentals de la Convenció per a la salvaguarda del patrimoni cultural immaterial de la UNESCO i vam reflexionar sobre les idees que s'hi exposen.