Àlbums il·lustrats
:: GENER
La reina a la cova. Júlia Sardà ; traducció de Tina Vallès. Blackie Books, 2022
Un conte de fades modern. Un món fantasmagòric, ple de màgia i imaginació, un cant a la llibertat i a l’amor entre germanes.
Júlia Sardà (Barcelona, 1987) Filla del pintor Jordi Sardà i Valls (1953-2019 va estudiar a l'Escola Massana, Escola Joso i la Facultat de Belles Arts de Barcelona. En acabar els estudis va treballar un temps per a Disney Pixar i després es va establir com a artista independent. Ha rebut encàrrecs de nombroses editorials europees.
:: FEBRER
Si vols... t’ho explico. Montserrat Cebrián Sabat i il·lustracions d’Yvonne Fuster Forcadell. Insitu Comunicació, 2017
Àlbum il·lustrat creat a partir d’un poema escrit per la tarragonina MontserRat Cebrián per a donar suport anímic a les persones que pateixen una malaltia com el càncer o un moment fosc de desànim en la seva vida.
Yvonne Fuster (Alcanar, 1972) Graduada en Tècniques i Procediments Pictòrics a l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona i a l'Escola Llotja de Barcelona. Ha treballat també en el món de l’educació com assessora de Visual i Plàstica en diferents escoles tarragonines. Viu a Els Pallaresos (Tarragona) i combina la seva tasca d’il·lustradora amb la del servei d’Arts i Educació de l’IMET (Institut Municipal d’Educació a Tarragona). Ha publicat una dotzena de contes, la majoria en editorials locals.
Familiari. Mar Cerdà. Comanegra, 2018
Un llibre-joc que ens servirà per a entendre que els models tradicionals de famílies han canviat i que cada família és única i especial. La combinació de les quinze làmines permet de formar més de 80.000 famílies diferents, amb totes les particularitats que puguem imaginar.
Mar Cerdà (Barcelona, 1984) Va estudiar a l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya i il·lustració a l’Escola de la Dona. Ha publicat una quinzena de llibres en diferents editorials estatals. Combina la feina d’il·lustració amb la de creació d’obres originals per a galeries internacionals. Actualment viu a Tarragona i és membre de l’AIT (Associació d’Il·lustradores de Tarragona). Forma part de la secció d’art del Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar de Riudoms que cerca incentivar activitats culturals fora de les grans ciutats.
:: MARÇ
En el bosque. Ana María Matute ; Elena Odriozola. Libros del Zorro Rojo, 2017
Relat de fabulació i fantasia, extret del discurs que va pronuciar Ana María Matute quan va ingressar a l’Academia de la Lengua Española el 1996. Edició especial que conté el discurs i una col·lecció de nou targetes il·lustrades que combinades a l’atzar premeten de crear escenes i relats dins d’un mateix paisatge: el bosc.
Elena Odriozola (Sant Sebastià, 1967) il·lustradora basca, de projecció internacional, amb una extensa obra i premis i reconeixements rebuts tant en l'àmbit de l'Estat espanyol com internacionalment. Entre els premis que li han estat atorgats es troben el Premi Euskadi de Literatura per la il·lustració (2009, 2013), el Premi Nacional d'Il·lustració (2015) i la Poma d'Or de la Biennal d'Il·lustració de Bratislava (2015).
:: ABRIL
La Gran qüestió. Wolf Erlbruch. Kókinos, 2005
Els nens són plens de preguntes. Però hi ha una pregunta, la més gran, per a la qual no és fàcil de trobar-hi resposta. El gat, l'àvia, la pedra, el jardiner, el conill, el gos, la mare... tots aporten una resposta possible, però cada nen quan creixi haurà de trobar la seva pròpia.
Wolf Erlbruch (1948-2022) Va estudiar Disseny Gràfic i va treballar en el camp de la publicitat abans de dedicar-se a la literatura infantil. A la seva obra tracta temes de gran sensibilitat i profunditat com ara la mort i el sentit de la vida. Ha estat guanyador del Deutscher Jugendliteraturpreis (1993 i 2003) el Premi BolognaRagazzi (2001) i el premi Hans Christian Andersen (2006).
:: MAIG
El Bosque dentro de mi. Adolfo Serra. Fondo de Cultura Económica, 2016.
Un nen descobreix, en el seu reflex a l'aigua, un personatge enigmàtic. Empès per la seva imaginació, el personatge i el nen emprenen un viatge, ple de pors i somnis, a través del bosc fins a la ciutat. Un àlbum sense mots on la natura, la fantasia i la interpretació del lector juguen un paper molt important.
Adolfo Serra (Terol, 1980) va sentir la crida del dibuix des de molt jove, encara que va decidir estudiar Publicitat i Relacions Públiques. Va treballar en diverses agències de publicitat fins que la il·lustració es va tornar a creuar en el seu camí i va tornar als llapis i les aquarel·les.
:: JUNY
El Armario chino. Javier Sáez Castán. Ekaré, 2016.
Un armari enigmàtic que connecta dos mons. Dues històries que transcorren en paral·lel. Un llibre que es llegeix en dues direccions. En aquesta inquietant narració gràfica la màgia de Sáez Castán introdueix el lector en una atmosfera estranya i ens posa davant d'un intel·ligent palíndrom visual.
Javier Sáez Castán (Osca, 1964) autor i il·lustrador d'àlbums, còmics, novel·les i altres artefactes il·lustrats. Els seus llibres han rebut premis i reconeixements tan importants com el del Banco del Libro de Venezuela, el White Ravens, dues nominacions al premi ALMA i el Premio Nacional de Ilustración 2016.
Autors italians
:: GENER
La Retornada de Donatella Di Pietrantonio. Duomo.
Amb la maleta en una mà i una bossa amb sabates a l'altra, una noia de tretze anys truca a una porta darrere la qual hi ha un món desconegut, estrany. Comença així aquesta història vehement i captivadora, amb una adolescent que d'un dia per l'altre és tornada a la seva família biològica i ho perd tot: una casa confortable, a les seves millors amigues, l'afecte incondicional dels pares, o dels que creia que eren els seus pares. La seva nova llar és petita, fosca, hi ha germans per tot arreu i poc menjar a taula. Però hi ha Adriana, la germana petita que li obre molt més que la porta de casa seva.
:: FEBRER
El difunto Matías Pascal de Luigi Pirandello. Nórdica Libros.
Publicada el 1904, El difunt Matías Pascal va suposar un gir en la narració costumista de l'època i va anticipar un tipus de relat en què el que és fonamental és l'estudi psicològic del personatge, cosa que després seria una norma contínua al teatre de Pirandello. Matías Pascal se'n va a Montecarlo fugint de les seves circumstàncies: una sogra que el martiritza, deutes creixents i una feina que no el satisfà. De cop passarà un extraordinari esdeveniment que li donarà l'oportunitat d'alliberar-se. A partir de llavors serà una altra persona... Com totes les grans novel·les, El difunt Matías Pascal accepta múltiples lectures: s'hi pot veure des d'una hilarant farsa a un profund estudi de la solitud humana vista per un home sense identitat ni passat, que decideix reconstruir la seva vida començant des de zero. En última instància, Pirandello ens mostra amb virtuosa senzillesa l'essència tragicòmica de l'ésser humà, quan és desposseït de la màscara que sempre l'acompanya.
:: MARÇ
Un vol màgic de Giovanna Giordano. L'Altra Editorial.
Juny del 1935. Un aviador italià de vint-i-tres anys, a qui diuen Mosquit perquè aterra en qualsevol lloc i és silenciós, arriba a l’Àfrica en missió secreta. Abans de descobrir quines tasques li encomanarà l’exèrcit ja s’adona que ha anat a parar a un territori màgic on l’esperen l’insòlit i la meravella. De seguida coneix un seguit de personatges tan característics i entranyables com ell: per començar, el capità Beba Mondio, savi i melancòlic, en Pappamondo, un papagai verd, groc i vermell que parla i té ulls de robí, i una esclava preciosa, la Tsahai. Sobre el rerefons de la tragèdia de brutalitat i sang i bombes que va representar la colonització italiana de l’Àfrica oriental, Giovanna Giordano desplega una faula commovedora en què les aventures de Giulio Giamò, el pilot «ebri de vida, ebri d’aire, ebri de vent i de sol», el portaran a conèixer l’amistat i l’estranyament, l’amor i la mort. Un vol màgic és una novel·la plena de vitalitat i optimisme, de llum, un relat que ens reconcilia amb la vida sense renunciar a la intel·ligència ni a la qualitat literària.
:: ABRIL
Res és veritat. Verònica Raimo. Edicions del 1984, 2023.
Una mare amb ansietat que truca als fills tothora per tranquil·litzar-se, un pare obsessionat amb la higiene que sempre està a punt per desinfectar-ho tot i a tots, un germà gran que és el centre de totes les atencions. La família de la Veronica, la protagonista, és d’allò més peculiar, fins i tot per educar els fills, la sobreprotecció és tal que tenen prohibit anar amb bicicleta, nedar o jugar al pati amb els amics. Així doncs, no és estrany que la Veronica, nascuda en aquest quadre familiar on regna l’avorriment, fracassi en l’intent de fer-se adulta i acabi convertint-se en escriptora, i mentidera, inventant-se històries per no perdre el seny, fins al punt d’acabar-se-les creient.
Càustica i irreverent, Raimo saboteja la novel·la de formació des de dins i ens ofereix la millor medicina per a les ferides de la infantesa: l’humor.
Premi Strega Giovani 2022 i Premi Viareggio 2022.
:: SETEMBRE
Els Amors difícils. Italo Calvino. Edicions 62, 2014.
Els amors difícils és el títol amb què Italo Calvino va recollir (per primera vegada el 1958) aquesta sèrie de relats. Definició irònica, sens dubte, perquè quan es tracta d’amor o d’amors, les dificultats són molt relatives. O com a mínim, el que hi ha en la base de moltes d’aquestes històries és una dificultat de comunicació, una zona de silenci al fons de les relacions humanes.
:: OCTUBRE
La Disciplina de Penélope. Gianrico Carofiglio. Duomo Ediciones, 2022.
Una dona dura i fràgil a la vegada; un homicidi sense resoldre, i un pare que busca la veritat, que vol recuperar l’honor perdut quan va ser investigat per l’assassinat de la seva dona. Penélope de la seva banda, es dibuixa com una figura femenina de traços èpics, una heroïna absolutament inoblidable en una escriptura que no dona treva als lectors.
:: NOVEMBRE
Tragèdia siciliana. Ottavio Cappellani. Clandestina Editorial, 2024.
Alfio Turrisi és un digne representant de la nova màfia catanesa del segle xxi: pallús i embrillantinat però amb màster a Londres, d’on ha tret les maneres de gentleman i un luxós Aston Martin. Està enamorat de la glamurosa Betty, superb exemplar de barbie siciliana. Però hi ha un petit inconvenient: és la filla consentida de Turi Pirrotta, cap local de la màfia tradicional, la de samarreta imperi i pistola frenètica. Dues visions contraposades del negoci més pròsper d’Itàlia que desencadenen una versió mediterrània de Romeu i Julieta. Però l’illa, ai las, ja no és la de l’època del Gattopardo: avui qualsevol tragèdia corre el perill de desembocar en farsa. O era a l’inrevés? Ottavio Cappellani ens regala una mirada teatral de la Sicília d’avui dia, una desfilada d’aristòcrates pollosos, polítics analfabets, gàngsters ineptes i dramaturgs ploramiques que faria avergonyir (o cargolar-se de riure) Tomasi di Lampedusa i Pirandello. Una comèdia parapolicíaca exuberant i escenogràfica. La Sicília que no ens pensàvem que pogués existir. En efecte: una farsa.
:: DESEMBRE
M. : el hijo del siglo. Antonio Scurati. Alfaguara, 2020.
La història humana està plena d'individus els noms dels quals perduraran per sempre; n'hi ha d'altres tan icònics que se'ls coneix només pel nom de pila. Però hi ha una altra categoria, la d'aquells que ni tan sols poden ser nomenats i per als qui n'hi ha prou amb una lletra: a ella pertany Benito Mussolini. Aquesta és la biografia novel·lada d'un home i, a través d'ell, també la d'una època sencera, la del sorgiment del feixisme. Però el fill del segle és sobretot una història vibrant, hipnòtica, amb la profunditat d'un assaig i el ritme narratiu de la millor ficció contemporània, sobre com una societat va decidir entregar-se als deliris de grandesa d'un sol home.
Còmics
:: GENER
Sota els còdols, la platja. Guió i dibuix de Pascal Rabaté. Finestres/Planeta Cómic, 2023.
L’Albert, en Francis i l’Édouard són uns joves amb un prometedor futur que aprofiten els darrers dies de vacances en un poblet de platja francès mentre gaudeixen sense cap preocupació del vi i del mar. Tot canviarà amb l’aparició de l’Odette que els obrirà un nou món.
Seleccionat al Festival Internacional de la BD d’Angulema l’any 2022, aquesta història situada a principis dels anys seixanta ens mostra el conflicte entre la tradició familiar, la joventut i la lluita de classes. Els seus protagonistes hauran de triar entre seguir la moral burgesa o la moral llibertària.
:: FEBRER
Què. Guió i dibuix de Max. Finestres/Salamandra Graphic, 2023.
Un personatge en plena crisi existencial parteix cap a la ciutat de Trapisonda acompanyat d’en Titola, que no és altra que la seva veu interior amb qui manté un diàleg constant. Junts faran un viatge iniciàtic que reflecteix les contradiccions del nostre món.
Aquest camí portarà el protagonista a trobar-se amb personatges insòlits. Des de bruixes que qüestionen el patriarcat fins a un cavall amb dots interpretatives. Tots ells prendran la paraula i dialogaran sobre temes d’actualitat, com les contradiccions del capitalisme, el paper dels influenciadors o la masculinitat tòxica. Amb aquest còmic iniciàtic Max va guanyar la primera edició del Premi Finestres de Còmic en català.
:: MARÇ
Hypericon. Guió i dibuix de Manuele Fior. Salamandra Graphic, 2023.
Teresa aconsegueix una beca per anar a Berlín a treballar en una gran exposició sobre el descobriment de la tomba de Tutankamon. Allí coneixerà a Ruben, un jove artista italià que viu en un pis ocupat i que afronta la vida amb total espontaneïtat. Tot i les evidents diferències entre ells l’atracció que senten és irrefrenable i canviarà els seus rumbs previstos.
La seva història conviurà amb el seguiment de la descoberta de la tomba de Tutankamon a la Vall dels Reis de l’any 1922 gràcies al diari de camp de Howard Carter que Teresa llegeix per preparar l’exposició. L’autor italià Manuele Fior ens il·lustra de manera esplèndida aquesta aventura amorosa juvenil que està farcida de lligams entre els dos protagonistes i l’important descoberta arqueològica recreada.
:: ABRIL
Tauró Blanc. Guió i dibuix de Genie Espinosa. Finestres/Sapristi, 2023
Maude viatja a la petita illa de Jesmond per buidar la casa de les pertinences del seu pare difunt i haurà de fer front a una sèrie de records que la portaran a reconstruir la figura paterna. Al mateix temps, l’illa de Jesmond exhibeix una excitació creixent entre la població, que es prepara per celebrar el desè aniversari de l’estranya aparició d’un gran tauró blanc.
Autora del còmic Hoops (llegit al club de lectura), Genie Espinosa ens presenta en el seu nou còmic un viatge oníric, amb connexions amb el món real i amb vivències personals, seguint el seu estil gràfic tan característic.
:: MAIG
Ocultos. Guió i dibuix de Laura Pérez. Astiberri, 2019.
En el món en què vivim hi ha altres dimensions ocultes, plenes de forces desconegudes i lleis naturals misterioses. Ocultos, de l’autora valenciana Laura Pérez, explora aquestes realitats secretes, presentant històries, sensacions, moments i reflexions que revelen la seva existència, tot i que resten invisibles als nostres ulls.
L’obra ens transporta a universos enigmàtics, utilitzant diversos recursos gràfics que s’adapten a cada història, creant un conjunt de missatges i imatges en constant transformació i, sovint, inquietants. Ocultos ha estat guardonat amb el Premi El Ojo Crítico de Cómic 2020, el Premi Ignotus al millor còmic nacional 2020 i el Premi Splash Sagunt al millor àlbum nacional 2019.
:: JUNY
Nimona. Guió i dibuix de ND Stevenson. Océano Historias gráficas 2019.
Nimona, és una jove metamorfa que pot transformar-se en gairebé qualsevol ésser viu en pocs segons i que té un desig insaciable per executar plans malvats. Ballister Negrocorazón és un supervilà que accepta la seva ajuda, malgrat les seves reticències inicials. Mentre Nimona vol executar plans malvats de manera immediata, Ballister els prepara amb paciència. El còmic, d’ambientació medieval fantàstica, barreja acció, humor i una trama que qüestiona conceptes com la bellesa i el poder.
Amb aquesta obra ND Stevenson va guanyar el Premi Slate Cartoonist Studio al millor webcòmic, un Eisner i un premi Cybils. L’estiu del 2023 es va estrenar la seva adaptació audiovisual amb la implicació de l’autor, amb una àmplia experiència al sector de l’animació.
:: OCTUBRE
Aprendiendo a caer. Guió i dibuix de Mikael Ross. Reservoir Gráfica, 2024
Quan la mare de Noel pateix un accident i entra en coma, la vida d’aquest jove canvia de dalt a baix. Obligat a deixar el seu pis a Berlín, es trasllada a la tranquil·la localitat de Neuerkerode (Baixa Saxònia), on ha de fer front a una nova realitat i aprendre a valdre’s per si mateix. Per primera vegada, Noel s’enfronta sol a la vida i ha de descobrir en qui pot confiar i a qui pot estimar.
Mikael Ross va passar dos anys a Neuerkerode per documentar-se i conèixer de prop els seus residents, treballadors i familiars per obtenir una representació fidel i empàtica de la realitat. Aquesta comunitat és coneguda per ser pionera des de 1868 en oferir un model de vida i treball per a persones amb discapacitat intel·lectual. Aquest context aporta una profunditat especial a la història.
Aprendiendo a caer ha estat molt ben rebut per la seva capacitat de tractar temes delicats amb sensibilitat i honestedat. La combinació de la història personal de Noel i el context de Neuerkerode ofereix una perspectiva única i emotiva sobre la discapacitat i la resiliència amb unes il·lustracions detallades i expressives que complementen i enriqueixen la narrativa, ajudant a transmetre les emocions i els reptes dels personatges. L’obra, traduïda a vuit idiomes, ha rebut diversos guardons.
:: NOVEMBRE
La noche que llegué al castillo. Guió i dibuix d’Emily Carroll. Sapristi, 2019
En un castell sinistre, ple d’ombres allargades i passadissos infinits, s’amaga un secret mortal. Ningú ha sortit viu per explicar-ho, però una nova i valenta visitant està decidida a descobrir què s’hi amaga. Aquesta noia, coneguda com la Noia-gata, s’enfronta a la Comtessa, la senyora del castell, una figura aterridora de presència intocable i insaciable.
Emily Carroll és coneguda per les seves il·lustracions atmosfèriques i inquietants i l’ús d’una paleta de colors foscos i un traç detallat per crear una atmosfera de terror i misteri. En aquesta història explora temes de poder, seducció i supervivència, amb un to gòtic que evoca els contes de terror clàssics.
La noche que llegué al castillo ha estat aclamat per la seva capacitat de crear una atmosfera opressiva i captivadora amb una narrativa visual potent. Carroll aconsegueix equilibrar el terror i la bellesa en una història breu però impactant.
:: DESEMBRE
Cassandra Darke. Guió i dibuix de Posy Simmonds. Salamandra Graphic, 2020
Cassandra Darke és una marxant d’art egoista i solitària que viu en una luxosa mansió al barri de Chelsea (Londres). Convertida en una pària social a causa d’un escàndol, Cassandra es troba vivint una existència aïllada i amb problemes financers. La seva vida dona un gir quan un esdeveniment inesperat la força a abandonar el seu confort i a enfrontar-se a una realitat més crua i perillosa.
L’obra presenta il·lustracions detallades amb un estil característic de Posy Simmonds, combinant textos i imatges de manera fluida per aprofundir en la psicologia dels personatges i és una reflexió sobre la solitud, la redempció i la complexitat de les relacions humanes, amb un toc de crítica social.
Cassandra Darke ha estat elogiat per la seva profunditat narrativa i la seva capacitat per abordar temes contemporanis amb ironia i sensibilitat. Posy Simmonds aconsegueix una vegada més captivar els lectors amb una història rica en matisos i visualment atractiva.
Idiomes. Alemany
:: GENER
Die unwürdige Greisin und andere Geschichten, de Bertolt Brecht.
Wir lesen Erzählungen des deutschen Dichters und Dramatikers Bertolt Brecht, die er im Exil geschrieben hat und Teil der Kalendergeschichten (1949) sind. In der Erzählung vom Titel (1939) geht es um zwei Lebensabschnitte einer nun greisen Frau. Der Erzähler ist deren Enkel, der die ganze Situation durch den Briefwechsel zwischen seinem Vater und seinem Onkel mitbekommt. So erfahren wir, wie die Greisin mit 72 nach dem Tod ihres Mannes ihr Leben schlagartig ändert. Aber in den Erzählungen werden wir auch berühmten Menschen aus der Geschichte begegnen.
Llegirem narracions que l’autor i dramaturg Bertolt Brecht va escriure durant l’exili i van passar a formar part de les seves Històries de calendari (1949). A la història del títol veiem les dues parts de la vida d’una dona vella. El narrador és el seu net que s’assabenta de la situació a partir de l’intercanvi de cartes entre el pare i l’oncle. Així descobrim com l’anciana canvia radicalment de vida als 72 anys, amb la mort del seu home. Però també trobarem personatges històrics al llarg d’aquestes històries.
:: FEBRER
Berliner Kindheit um Neunzehnhundert, de Walter Benjamin.
Wenn man sich an seine Kindheit und Jugend erinnert, muss man auch die eigene Position im Hier und Jetzt einbauen. So richtet auch der deutsche Philosoph und Literaturkritiker Walter Benjamin seinen Blick in die Vergangenheit und verknüpft die Kindheitserinnerungen mit seiner Gegenwart: Anfang der 30er Jahre, schon unter dem Schatten der heraufziehenden Nazidiktatur, zeichnete er in den Miniaturen verklärte Momentaufnahmen einer glücklichen, bürgerlich-sicheren Kindheit, aber er erkannte auch erste Anzeichen für die Saat der Barbarei, die ihm die Gegenwart zerstörte.
Recordar la infantesa passa per incloure la perspectiva actual de l’ara i aquí. Així és també com el filòsof i crític literari alemany, Walter Benjamin, s’apropa al passat amb Infància a Berlín cap al 1900: per connectar els records d’infantesa amb el seu present. A principis dels anys 30, sota l’ombra de la dictadura nazi, capta moments de la seva infantesa feliç, sota la seguretat d’una existència burgesa, que són com miniatures del Berlín d’aquells anys. Però ja reconeix la llavor de la barbàrie que destruirà el seu present.
:: MARÇ
Mein Weg über die Pyrenäen – Erinnerungen 1940/41, de Lisa Fittko.
In einigen Exil-Erinnerungen ist, wenn es um einen Pyrenäen-Fluchtweg aus dem besetzten Frankreich ging, von einer «F-Route» die Rede – wer oder was sich hinter dem F verbirgt, wird nicht erklärt. Das vorliegende Buch löst dieses Rätsel: Der alte Schmugglerpfad wurde nach Lisa und Hans Fittko benannt, die monatelang von der Auslieferung bedrohte Hitlergegner zur spanischen Grenze geführt hatten. Es wäre nicht geschrieben worden, wenn nicht durch einen Zufall Gershom Scholem von Lisa Fittko gehört und sie gedrängt hätte, ihre Pyrenäenüberquerung mit Walter Benjamin aufzuschreiben.
En algunes històries de l’exili, quan es parla de la ruta dels Pirineus des de la França ocupada, s’esmenta la ruta “F”. En aquest llibre “La meva ruta pels Pirineus” descobrim què s’amaga darrere aquesta ruta que va agafar el nom de la parella Lisa i Hans Fittko. Van salvar molts opositors de Hitler conduint-los per un antic camí de contrabandistes. Lisa Fittko no l’hauria escrit, si una casualitat no hagués fet que Gershom Scholem sentís parlar d’ella. Li va demanar que narrés la travessia pels Pirineus amb Walter Benjamin.
:: ABRIL
Die Ausgewanderten. Vier lange Erzählungen. W.G. Sebald
Die Erzählungen zeichnen die Lebensläufe von vier Männern mit jüdischem Familienhintergrund nach. Es handelt sich um vier innerlich und sozial Ausgewanderten, zu denen der Ich-Erzähler immer wie zufällig in eine persönliche Beziehung tritt. Pogrome, Holocaust, Auswanderung und das stille Fortwirken dieser Traumata oder auch durch eine verheimlichte Homosexualität bestimmen die Lebensläufe der Hauptfiguren.
Les narracions repassen les vides de quatre homes de famílies jueves. Es tracta de quatre emigrats, socialment i a nivell íntim, amb els quals el narrador estableix gairebé per casualitat una relació. Pogroms, holocaust, emigració, amb els seus traumes, així com una homosexualitat amagada, marquen les vides d’aquests personatges.
:: MAIG
Animal triste. Monika Maron.
Die Erzählerin in diesem Roman erinnert sich zum letzten Mal an ihre Liebe, die ihr im Sommer 1990, am Ende der DDR, begegnete. Nachdem ihr Geliebter sie verlassen hat, zieht sie sich aus der Welt zurück und wiederholt seitdem die Zeit mit ihm als eine nicht endende Liebesgeschichte. Die Liebe zu Franz, der jenseits der Mauer aufgewachsen ist, wird zur obsessiven Leidenschaft und Maβ aller Dinge für die Hauptfigur.
La narradora d’aquesta novel·la recorda l’història d’amor que va viure a l’estiu de 1990, al final de la RDA. Després que el seu amant l’abandonés, es va retirar del món per reviure mentalment aquella història com si no tingués fi. L’amor per Franz, que va crèixer a l’altra banda del mur, es converteix en obsessió i mesura de totes les coses per a la protagonista.
:: JUNY
Der Spaziergang von Rostock nach Syrakus. F. C. Delius.
F. C. Delius erzählt die spannende und komische Geschichte eines kritischen DDR-Bürgers, der einmal etwas von der Welt sehen wollte, Italien sehen, um dann heimzukehren - und dem es gelang. Es geht um den Behauptungswillen von Sehnsüchten gegen alle gesellschaftliche und staatliche Ordnung.
F. C. Delius narra la història emocionant i divertida d’un ciutadà crític amb el règim de la RDA que va voler una vegada veure una mica de món i viatjar per Itàlia abans de tornar a casa, i ho va aconseguir. La narració tracta així de la voluntat de perseguir somnis per sobre de les normes socials i estatals imposades.
::OCTUBRE
Die Geschichte von Herrn Sommer, de Patrick Süskind
Das ist die Geschichte von einem Mann mit Namen ›Herr Sommer‹. Kein Mensch wusste, wie Herr Sommer mit Vornamen hieß, und kein Mensch wusste auch, ob Herr Sommer einem Beruf nachging. Man wusste nur, dass Frau Sommer einen Beruf ausübte, und zwar den Beruf der Puppenmacherin. Aber alle kannten Herrn Sommer, denn er war ständig unterwegs in diesem Bilderbuch für Erwachsene.
Aquesta és la història d’un home amb el nom de “senyor Sommer”. Ningú coneixia el seu nom de pila, ni tampoc si tenia cap ofici. Només se sabia que la senyora Sommer treballava fent nines. Ara bé, tothom sabia que el senyor Sommer no parava mai quiet en aquest relat, que ve a ser un conte il·lustrat per a adults.
::NOVEMBRE
Liebesfluchten, de Bernhard Schlink
Wir lesen Erzählungen vom Autor des Romans Der Vorleser, die im Jahr 2000 veröffentlicht wurden. Erzählt werden Episoden aus dem Leben von Männern unterschiedlichen Alters. Alle haben gegenwärtige oder vergangene Beziehungsprobleme zu lösen, deshalb geht es in dem Buch nicht nur um Liebe sondern auch um Vergangenheit und viel mehr.
Llegirem diverses històries de l’autor de la novel·la El lector que es van publicar l’any 2000. S’hi narren passatges de la vida d’alguns homes d’edats diverses. Tots tenen problemes en les seves relacions, actuals o passades, per això el llibre no tracta només de l’amor sinó també del passat, entre molts altres temes.
::DESEMBRE
Paràboles i paradoxes (zweisprachig: Deutsch und Katalanisch), de Franz Kafka
Wir beenden das Kafka Jahr, indem wir kurze Texte von ihm lesen, die voll Verfremdung sind. Aber hinter dieser Verfremdung finden wir die wichtigsten Themen für den Autor: die Schwierigkeiten vor dem Gesetz und vor dem Staat, die Erbsünde, der Babelturm sowie andere Parabeln aus den Augen des genialen Autors.
Tancarem l’any Kafka amb aquest recull de textos breus, plens d‘estranyesa. Però rere aquesta estranyesa, s’hi troben les qüestions que van obsessionar una de les ments més particulars i laberíntiques del segle passat: la feixuguesa davant de la llei i de l’Estat, el pecat original, la Torre de Babel i altres paràboles des de la mirada del genial autor.
Idiomes. Anglès
:: GENER
Stories by Doris Lessing.
This major collection contains all of Doris Lessing’s short fiction, other than the stories set in Africa. Set in London, Paris, the south of France, the English countryside, these thirty-five stories reflect the themes that have always characterized Lessing’s work: the bedrock realities of marriage and other relationships between men and women; the crisis of the individual whose very psyche is threatened by a society unattuned to its own most dangerous qualities; the fate of women.
Lessing's people are instantly recognizable and real - actresses, journalists, a T.V. producer, an aging rake, an old woman poorer than poor, a little diamond cutter, an elderly gentleman in Regent's Park, and always the couples - married, having affairs, having ended affairs - whose emotional progress she traces with an uncanny and unerring intelligence about the ways in which relationships proceed and feel, how they alternatively repress and provoke that self-knowledge which is crucial to the development of character and spirit.
Here are thirty-five stories, ranging from short, resonant sketches to the superb novellas, The Temptation of Jack Orkney and The Other Woman. They constitute a major aspect of Doris Lessing's work, powerfully conveying the uncompromising vision of one of the most passionately admired writers in the world today.
:: FEBRER
Death, etc. by Harold Pinter.
A collection of Harold Pinter’s most moving plays, prose, and poetry on war, injustice, and death.
Throughout his life, playwright and political activist Harold Pinter has consistently cast light on the hypocrisy of conformist truths in pure and simple terms. Awarded the Wilfred Owen Prize in 2004 for his poetry condemning U.S. military intervention in Iraq, Mr. Pinter has succeeded as no other of his generation in combining his artistry with his political activism. Death etc. brings together Pinter’s most poignant and especially relevant writings in this time of war.
From chilling psychological portraits of those who commit atrocities in the name of a higher power, to essays on the state-sponsored terrorism of present-day regimes, to solemn hymns commemorating the faceless masses that perish unrecognized, Mr. Pinter’s writings are as essential to the preservation of open debate as to our awareness of personal involvement in the fate of our global community.
:: MARÇ
Little Fires Everywhere by Celeste Ng. Penguin Press.
From the bestselling author of EVERYTHING I NEVER TOLD YOU, a riveting story that traces the intertwined fates of the picture-perfect Richardson family and the enigmatic mother and daughter who upend their lives
In Shaker Heights, a placid, progressive suburb of Cleveland, everything is planned – from the layout of the winding roads, to the colours of the houses, to the successful lives its residents will go on to lead. And no one embodies this spirit more than Elena Richardson, whose guiding principle is playing by the rules.
Enter Mia Warren – an enigmatic artist and single mother – who arrives in this idyllic bubble with her teenaged daughter Pearl, and rents a house from the Richardsons. Soon Mia and Pearl become more than tenants: all four Richardson children are drawn to the mother-daughter pair. But Mia carries with her a mysterious past and a disregard for the status quo that threatens to upend this carefully ordered community.
When old family friends of the Richardsons attempt to adopt a Chinese-American baby, a custody battle erupts that dramatically divides the town--and puts Mia and Elena on opposing sides. Suspicious of Mia and her motives, Elena is determined to uncover the secrets in Mia's past. But her obsession will come at unexpected and devastating costs.
Little Fires Everywhere explores the weight of secrets, the nature of art and identity, and the ferocious pull of motherhood – and the danger of believing that following the rules can avert disaster.
:: ABRIL
The Catcher in the Rye. J.D. Salinger
The Catcher in the Rye is J . D. Salinger's world-famous novel of disaffected youth.
Holden Caulfield is a seventeen- year-old dropout who has just been kicked out of his fourth school. Navigating his way through the challenges of growing up, Holden dissects the 'phony' aspects of society, and the 'phonies' themselves: the headmaster whose affability depends on the wealth of the parents, his roommate who scores with girls using sickly-sweet affection.
Written with the clarity of a boy leaving childhood behind, The Catcher in the Rye explores the world with disarming frankness and a warm, affecting charisma which has made this novel a universally loved classic of twentieth-century literature.
'If you really want to hear about it, the first thing you'll probably want to know is where I was born and what my lousy childhood was like, and how my parents were occupied and all before they had me, and all that David Copperfield kind of crap, but I don't feel like going into it, if you want to know the truth.'
The first of J. D. Salinger's four books to be published, The Catcher in the Rye is one of the most widely read and beloved of all contemporary American novels.
'The handbook of the adolescent heart' The New Yorker.
:: MAIG
Dracula. Bram Stoker
Of the countless vampire movies, books, and plays out there, Bram Stoker's Dracula is still the OG of blood-sucking monsters. Told as a series of letters and journal entries, this classic follows a young Englishman to Transylvania where he encounters his client Count Dracula.
When Jonathan Harker is summoned to Transylvania to finalize a property deal for the mysterious Count Dracula, he stumbles upon an ancient evil he is unprepared to face. When that evil escapes to England, the entire nation is suddenly under threat - disturbing incidents unfold - an unmanned ship is wrecked; strange puncture marks appear on a young woman's neck; a lunatic asylum inmate raves about the imminent arrival of his 'Master'. Determined group of adversaries prepare to battle the Count and only an aged vampire hunter, Professor Abraham Van Helsing, can put a stop to the bloodshed.
Sensual, dark and thrilling, Bram Stoker's Dracula remains the seminal work of Gothic fiction. A masterpiece of the horror genre, Dracula also probes identity, sanity and the dark corners of Victorian sexuality and desire.
'The very best story of diablerie which I have read for many years' Arthur Conan Doyle.
:: JUNY
The Midnight Library. Matt Haig
Somewhere out beyond the edge of the universe there is a library that contains an infinite number of books, each one the story of another reality. One tells the story of your life as it is, along with another book for the other life you could have lived if you had made a different choice at any point in your life. While we all wonder how our lives might have been, what if you had the chance to go to the library and see for yourself? Would any of these other lives truly be better?
In The Midnight Library, Matt Haig's enchanting blockbuster novel, Nora Seed finds herself faced with this decision. Faced with the possibility of changing her life for a new one, following a different career, undoing old breakups, realizing her dreams of becoming a glaciologist; she must search within herself as she travels through the Midnight Library to decide what is truly fulfilling in life, and what makes it worth living in the first place.
:: OCTUBRE
Something Wicked This Way Comes by Ray Bradburry
It's All Hallow's Eve, and Cooger and Dark's Pandemonium Shadow Show has come to town.
Hear the music, see the lights, shrug off life's worries and enter a place where dreams are not dreams, and wishes can be real.
Few American novels written this century have endured in the heart and mind as has this one - Ray Bradbury's incomparable masterwork of the dark fantastic. A carnival rolls in sometime after the midnight hour on a chill Midwestern October eve, ushering in Halloween a week before its time. A calliope's shrill siren song beckons to all with a seductive promise of dreams and youth regained. In this season of dying, Cooger & Dark's Pandemonium Shadow Show has come to Green Town, Illinois, to destroy every life touched by its strange and sinister mystery. And two inquisitive boys standing precariously on the brink of adulthood will soon discover the secret of the satanic raree-show's smoke, mazes, and mirrors, as they learn all too well the heavy cost of wishes -- and the stuff of nightmare.
Ray Bradbury's seminal tale of life in small-town America is as prescient today as it was sixty years ago.
:: NOVEMBRE
Wuthering Heights by Emily Brönte
“Whatever our souls are made out of, his and mine are the same.”
There are few more convincing, less sentimental accounts of passionate love than Wuthering Heights. This is the story of the savage, tormented foundling Heathcliff, who falls wildly in love with Catherine Earnshaw, the daughter of his benefactor, and of the violence and misery that result from their thwarted longing for each other.
A book of immense power and strength, it is filled with the raw beauty of the moors and an uncanny understanding of the terrible truths about men and women. It is an understanding made even more extraordinary by the fact that it came from the heart of a woman who lived most of her brief life in remote rural England. Emily Brontë died a year after this great novel was published.
:: DESEMBRE
The Fraud by Zadie Smith
From acclaimed and bestselling novelist Zadie Smith, a kaleidoscopic work of historical fiction set against the legal trial that divided Victorian England, about who gets to tell their story—and who gets to be believed It is 1873. Mrs. Eliza Touchet is the Scottish housekeeper—and cousin by marriage—of a once-famous novelist, now in decline, William Ainsworth, with whom she has lived for thirty years. Mrs. Touchet is a woman of many interests: literature, justice, abolitionism, class, her cousin, his wives, this life and the next. But she is also sceptical. She suspects her cousin of having no talent; his successful friend, Mr. Charles Dickens, of being a bully and a moralist; and England of being a land of facades, in which nothing is quite what it seems. Andrew Bogle, meanwhile, grew up enslaved on the Hope Plantation, Jamaica. He knows every lump of sugar comes at a human cost. That the rich deceive the poor. And that people are more easily manipulated than they realize. When Bogle finds himself in London, star witness in a celebrated case of imposture, he knows his future depends on telling the right story. The “Tichborne Trial”—wherein a lower-class butcher from Australia claimed he was in fact the rightful heir of a sizable estate and title—captivates Mrs. Touchet and all of England. Is Sir Roger Tichborne really who he says he is? Or is he a fraud? Mrs. Touchet is a woman of the world. Mr. Bogle is no fool. But in a world of hypocrisy and self-deception, deciding what is real proves a complicated task. . . .
Based on real historical events, The Fraud is a dazzling novel about truth and fiction, Jamaica and Britain, fraudulence and authenticity and the mystery of “other people.”
Idiomes. Francès
:: GENER
Je voudrais que quelqu’un m’attende quelque part, d'Anna Gavalda. J'ai lu.
Le recueil de nouvelles Je voudrais que quelqu’un m’attende quelque part est le premier recueil de nouvelles de l’écrivaine à succés Anna Gavalda et a été classé dans les meilleures ventes pendant des mois puis traduït dans des trentaine de langues. Le style de cette auteure est direct, moderne, décontracté et débarrassé de tous tabous. Elle écrit simplement, utilise parfois l’argot et le langage oral du quotidien et tous ses personnages sont crédibles.
L’amour est le thème qui prédomine sous toutes ses facettes et les personnages sont puisés de notre jour à jour.
:: FEBRER
L’écume des jours de Boris Vian. Pauvert.
L’écume des jours est un roman qui s’inscrit dans le renouvèlement du genre romanesque marquant l’époque d’après-guerre et qui se caractérise par une écriture en apparence désinvolte, absurde et pleine d’éléments surréalistes.
Vian y fait une critique du monde du travail, de la guerre et de la religion et une parodie du philosophe Jean Paul Sartre et du courant existentialiste.
La musique de jazz très en vogue dans les années 1940 occupe une place importante dans le récit.
Colin est un jeune homme riche et snob, insouciant qui va faire la connaissance de Chloé à une fête qu’organise son amie Isis, en tomber amoureux, se marier. Une maladie fera irruption dans leur vie l’obligeant à reformuler tous ses principes…
:: MARÇ
Charlotte, de David Foenkinos. Gallimard.
David Foenkinos, est un écrivain français des plus renommés du panorama littéraire contemporain. Très populaire en France, il est considéré comme un incontournable de sa génération.
Grand passionné d’art, il a obtenu divers prix dont notamment celui du prix Goncourt des lycéens et le prix Renaudot pour Charlotte Salomon, livre qui parcourt la vie de cette artiste allemande juive née à Berlin et décédée à Auschwitz en 1943.
:: ABRIL
5 textes féministes, d’Olympe de Gouges à George Sand. Olympe de Gouges-Claire de Durfort-George Sand-John Stuart Mill-Jack London
Ce recueil est composé de cinq textes féministes parcourant les XVIIIe, XIXe et XXe siècles :
Déclaration des Droits de la Femme et de la Citoyenne d’Olympe de Gouges, Ourika de Claire de Durfort Duras, Indiana de George Sand, De l’assujettissement des femmes de John Stuart Mill et La Petite Dame dans la Grande Maison de Jack London.
Mouvements de libération des femmes, questions d’égalité raciale et sexuelle, revendication du droit au divorce, liberté et égalité des sexes entre d’autres sont des thématiques qui sont à l’ordre du jour dans le monde entier.
Textes qui font réfléchir !
:: MAIG
Parce que je t’aime. Guillaume Musso
Layla, petite fille de cinq ans, disparaît dans un centre commercial de Los Angeles. Ses parents, brisés, finissent par se séparer. Cinq ans plus tard, elle est retrouvée à l'endroit exact où l'on avait perdu sa trace. Elle est vivante mais reste plongée dans un étrange mutisme. À la joie des retrouvailles, succèdent alors les interrogations : où était Layla pendant cette période ? Avec qui ? Et surtout : pourquoi est-elle revenue ?
Guillaume Musso est le premier écrivain français à avoir reçu le prix italien Raymond-Chandler, qui récompense les maîtres du roman noir. Distrayant !
:: ABRIL
5 textes féministes, d’Olympe de Gouges à George Sand. Olympe de Gouges-Claire de Durfort-George Sand-John Stuart Mill-Jack London
Ce recueil est composé de cinq textes féministes parcourant les XVIIIe, XIXe et XXe siècles :
Déclaration des Droits de la Femme et de la Citoyenne d’Olympe de Gouges, Ourika de Claire de Durfort Duras, Indiana de George Sand, De l’assujettissement des femmes de John Stuart Mill et La Petite Dame dans la Grande Maison de Jack London.
Mouvements de libération des femmes, questions d’égalité raciale et sexuelle, revendication du droit au divorce, liberté et égalité des sexes entre d’autres sont des thématiques qui sont à l’ordre du jour dans le monde entier. Textes qui font réfléchir !
:: JUNY
La Gloire de mon père. Texte intégral récité par Pagnol. Marcel Pagnol
Grâce à la succession Marcel Pagnol, la Librairie sonore des éditions Frémeaux & Associés a l’honneur de présenter cet enregistrement totalement inédit de l’un des textes francophones les plus connus au monde – La gloire de mon père, dans la lecture de son auteur en personne ! Plus qu’un testament posthume, la voix de Marcel Pagnol nous révèle un imaginaire intemporel qui est l’un des plus beaux chants d’amour à la Provence de notre patrimoine littéraire ; un véritable hymne à la vie devenu l’un des fleurons de la mémoire collective des Français de toutes générations. Magnifique !
:: OCTUBRE
Moi, Tituba, sorcière de Salem, de Maryse Condé
Tituba, est une orpheline, née à la Barbade, et initiée aux pouvoirs surnaturels par Man Yaya, faiseuse de sorts et guérisseuse. Sa rencontre avec John Indien l'entraîne à Boston puis au village puritain de Salem, au service d'un nouveau maître, le révérend Paris.
Elle est accusée injustement de sorcellerie à cause de ses connaissances et de sa liberté d'esprit, puis jetée en prison, finalement amnistiée après le procès des sorcières de Salem en 1692.
La belle plume de Maryse Condé mêle réalité et fiction dans un roman fascinant au temps des Nègres marrons et des premières révoltes d’esclaves!
:: NOVEMBRE
Chagrin d’école, de Daniel Pennac
Chagrin d’école est un essai critique de l’écrivain Daniel Pennac sur l’enseignement, une réflexion sur la pédagogie, sur les disfonctionnements de l’institution scolaire, sur le rôle des professeurs, de la famille et les possibles conséquences positives ou absolument néfastes qui peuvent affecter l’élève pour construire son identité. L’auteur revient sur ses années passées sur les bancs de l’école, sur cette étiquette de cancre le vrai, celui qui en souffre et qui trouvera à travers la lecture une aide et alliée précieuse.
:: DESEMBRE
Le ravissement de Lol V. Stein, de Marguerite Duras
Le Ravissement de Lol V. Stein, l’héroïne de ce roman, est probablement l’une des œuvres les plus hermétiques de Marguerite Duras à la fois intrigante comme déconcertante. Lol V. Stein est un personnage mystérieux et fascinant, hanté par le souvenir d’un amour et que l’on connait à travers le narrateur et d’autres personnages du livre. Dans cet audiolivre, Fanny Ardant prête sa voix exceptionnelle, grave, vibrante, passionnée, pour notre plaisir, effleure le profond velours des phrases et fait surgir des échos qui se prolongent en chacun, bien après l’avoir entendue…À écouter et à commenter!
Idiomes. Italià
:: GENER
Gomorra, deRoberto Saviano. A. Mondadori Scuola.
Nel 2006 il mondo editoriale italiano è stato sconvolto da un bestseller inaspettato, trasformatosi in poco tempo in un terremoto culturale, sociale e civile: Gomorra. Un libro anomalo in cui Saviano racconta la camorra come nessuno aveva mai fatto prima, unendo il rigore del ricercatore, il coraggio del giornalista d’inchiesta, la passione dello scrittore e, soprattutto, l’amore doloroso per una città da parte di chi vi è nato e cresciuto. Per scriverlo si è immerso nel “Sistema” e ha svelato come, un’organizzazione criminale possa tenere in pugno un’intera regione.
:: FEBRER
Impossibile, d'Erri De Luca. Feltrinelli Editore.
Erri De Luca ci regala un libro che è una profonda riflessione sui temi della giustizia, della libertà e della fraternità. A quarant'anni dal processo che li ha visti uno nei panni del pentito, l'altro in quelli dell'accusato, due uomini si incrociano su un sentiero di montagna poco battuto. Il primo è vittima di un incidente, il secondo chiama i soccorsi, ma non c'è più nulla da fare. E ora se ne sta di fronte al magistrato che è convinto che quella caduta sia un regolamento di conti. Il magistrato scarta l'ipotesi dell'incidente perché per lui la coincidenza di quell'incontro in montagna è impossibile; l'uomo che ha di fronte gli risponde che impossibile è la definizione di un avvenimento fino al minuto prima che accada. Subito dopo diventa inevitabile. Con questo libro lo scrittore napoletano, che nelle sue opere ci ha sempre abituato alla riflessione ci regala pagine risolute e profonde.
:: MARÇ
Lessico Famigliare, de Natalia Ginzburg. Einaudi.
Lessico famigliare è un famoso romanzo autobiografico di Natalia Ginzburg, vincitore, nel 1963, del premio Strega. Si tratta di una grande saga, che narra episodi diversi della famiglia dell'autrice in un periodo storico che va dagli anni precedenti a quelli successivi alla seconda guerra mondiale. Racconta una quotidianità attraversata da eventi e da personaggi di rilievo della cultura italiana. Evidentemente il linguaggio è un punto focale del romanzo, il lessico è alla base di qualsiasi rapporto familiare: se si ride, si litiga o non ci si parla, il merito o la colpa è sempre di come viene utilizzata la lingua.
:: ABRIL
La Solitudine dei numeri primi. Paolo Giordano. Mondadori, 2010
Esordio di Paolo Giordano La solitudine dei numeri primi è un romanzo di formazione che attraverso una struttura letteraria gestita sapientemente dall’autore racconta l’intreccio delle vite di Alice e Mattia, due bambini dall’infanzia difficile che segnerà per sempre le loro vite.
Vincitore del premio Strega, del Campiello e di molti altri riconoscimenti è stato il libro più venduto in Italia nel 2008.
:: MAIG
Se una notte d’inverno un viaggiatore. Italo Calvino. Mondadori, 2002
Dalla penna di Italo Calvino nasce nel 1979 Se una notte d’inverno un viaggiatore. Metaromanzo per eccellenza, racconta la storia di un Lettore che, nel tentativo di leggere un romanzo, è costretto, sempre per vicissitudini diverse, a interromperne la lettura e a cominciarne un altro. È un romanzo che riflette sul piacere di leggere romanzi.
:: JUNY
La Ferocia. Nicola Lagioia. Einaudi, 2016
Vincitore del premio strega 2015 La Ferocia si presenta come un romanzo a metà tra il giallo e il romanzo familiare.
Ambientato tra Bari e Taranto racconta i delicati meccanismi di una famiglia complessa che vive in una Puglia strangolata dalla criminalità e dall’omertà.
:: OCTUBRE
La forma dell'acqua, Andrea Camilleri
Edito nel 1994 è il libro esordio della serie dedicata al commissario Montalbano.
L'argomento centrale della storia è la mafia. Siamo di fronte a un giallo a tutti gli effetti, un piccolo capolavoro della produzione del nostro giallista per eccellenza in cui ci vengono presentati con estrema maestria i personaggi che ritroveremo in tutta la saga e poi nella serie: la scontrosa fidanzata Livia, il fedele Fazio, e poi Augello e Catarella sullo sfondo. Lo stile è quello che conosciamo e che abbiamo anche trovato leggendo "Un mese con Montalbano", scorrevole e ironico. La Sicilia c'è sempre, nell'ambientazione, nella tematica, nel linguaggio. E non manca poi il colpo di scena finale del tutto inatteso.
:: NOVEMBRE
La portalettere, Francesca Giannone
La portalettere è un libro nuovo, edito nel 2023 e vincitore del Premio Bancarella 2023. Gli ingredienti principali del libro sono gli anni '30 italiani, un paesino del Sud, una donna del Nord e un incontro che cambierà entrambi.
La portalettere è ispirato alla vera storia della bisnonna dell'autrice, della famiglia Greco e della comunica di Lizzanello dove nel 1934 da una corriera scendono Carlo, figlio del Sud che rientra a casa, e sua moglie Anna, triste e preoccupata, quale vita la attende in quella terra sconosciuta? Lei fiera e spigolosa non si piegherà mai alle leggi non scritte che imprigionano il Sud e nel 1035 fa qualcosa di rivoluzionario, diventa la prima portalettere di Lizzanello, notizia che farà storgere il naso agli abitanti del paese e invece diventerà il filo invisibile che unisce gli abitanti del paese.
:: DESEMBRE
L'arte della gioia, Goliarda Sapienza
L'arte della Gioia è un libro diventato importante anche per la sua storia editoriale. Finito di scrivere nel 1976 è stato pubblicato postumo solo nel 1998 nella sua versione integrale. Fu solo nel 2001 che inizió ad ottenere successo quando la Rai dedica a Goliarda Sapienza una trasmissione dal titolo Goliarda sapienza, l'arte di una vita permettendo al libro di essere pubblicato in larga scala. Tutto ruota intorno alla figura di Modesta, una donna vitale e scomoda, potentemente immorale secondo la morale del tempo. È una donna siciliana in cui si fondono carnalità e intelletto e attraversa bufere storiche e tempeste sentimentali sempre protetta da un prezioso talismano, "l'arte della gioia".
Llegir el teatre
:: GENER
Bodas de sangre de Federico García Lorca.
Tres de les convidades i un dels músics del casament entre El Novio i La Novia han quedat atrapades al banquet, esperant la tornada de la resta de convidats, que han marxat degut a un seguit de contratemps. Entre trossos de pastís, flors seques i espelmes gastades narren el que ha passat a un públic que esdevé convidat de la celebració.
Un segundo bajo la arena és un espectacle que mescla teatre i música en directe a partir de l’argument de Bodas de sangre de Federico García Lorca. Un espectacle plantejat com una experiència on el públic es converteix en un nou convidat que permet reprendre la celebració interrompuda i concloure el ritual. Es desdibuixen les línies que separen públic i intèrprets, de manera que totes seiem a les taules d’aquest banquet nupcial, xerrem, brindem, i compartim un vespre de celebració.
:: FEBRER
Els Watson, de Laura Wade. Teatre Nacional de Catalunya : Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura.
Els personatges d’Els Watson, la novel·la inacabada de Jane Austen, han hagut d’esperar més de dos segles perquè algú els portés a l’escenari per acabar d’explicar la seva història, just des d’allà on l’havia deixada l’autora. Però us asseguro que ha valgut la pena! Quina festassa organitzen juntes Jane Austen i Laura Wade! Quanta intel·ligència, sensibilitat i sentit de l’humor! I quant de teatre! M'agrada pensar en Els Watson com un regal lluminós que tenim moltes ganes de fer a l'espectador. O sigui que com menys coses n'expliqui, millor. Diré només que aquell tòpic que diu "un clàssic rabiosament contemporani", aquí, hi escau d'allò més. Josep Maria Mestres.
:: MARÇ
Macbeth, de William Shakespeare. Adaptació: Pau Carrió.
Pau Carrió retorna a Shakespeare. Aquesta vegada, dirigeix la història maleïda del general Macbeth que, enlluernat per una trobada amb tres éssers malignes, entra en una espiral d’ambició i de destrucció tràgica. Maquinació, poder i tragèdia.
Un nit, Macbeth i Banquo, generals al servei del rei Duncan d’Escòcia, es troben tres bruixes que profetitzen a Macbeth es convertirà en guàrdia personal de Glamis i Cawdor i acabarà sent rei, i a Banquo, que engendrarà reis. Poc després, Macbeth descobreix que efectivament ha estat nomenat guàrdia de Cawdor, una revelació que el fa creure en la resta de la profecia. Quan el rei Duncan aprofita aquest fet per honrar Macbeth visitant-lo al castell de Dunsinane, tant ell com la seva dona s’adonen que ha arribat el moment de dur a terme un pla per matar-lo i assolir així el poder pel qual està, segons sembla, predestinat. Però el destí i els encanteris tenen les seves pròpies lleis.
:: ABRIL
Ifigènia a l’Àulida. Eurípides. Adesiara, 2013.
La tragèdia se centra en el sacrifici d’ Ifigènia, quan el seu pare, Agamèmnon, lidera les tropes que han d’arribar per mar a Troia, a la recerca d’Helena, esposa de Menelau), raptada -aparentment- pel príncep troià Paris. Però els vaixells liderats per Agamèmnon (germà de Menelau) no tenen la sort que el vent els acompanyi per poder culminar amb èxit la seva missió.
Per solucionar-ho, Agamèmnon -rei de Micenes- s’encomana als oracles, que li exigeixen el sacrifici de la seva filla Ifigènia per tal que els vents tornin a ser-li favorables.
A l’espectacle del teatre Lliure (Montjuic) la directora Alicia Gorina, a partir de les peces Ifigènia a Àulida i Ifigènia entre els taures d’Eurípides, fa una mirada humanista, crítica i irònica a aquesta figura mítica entre l’ordre i la revolta, i al valor sagrat del sacrifici en la tragèdia clàssica.
:: MAIG
Els criminals. Ferdinand Bruckner. Teatre Nacional de Catalunya, 2013.
Un reguitzell de personatges que comparteixen edifici han comès un seguit de delictes que posaran al descobert els errors de la justícia i els límits de les administracions amb l’ús i abús del poder.
Una obra crítica i plena d’intriga que planteja temes com l'avortament, els delictes de llibertat sexual, la pena de mort o la corrupció i l’arbitrarietat de la justícia.
:: JUNY
Amnèsia. Nelson Valente. Teatre Nacional de Catalunya, 2024.
Amnèsia és una comèdia del dramaturg argentí Nelson Valente sobre les dificultats d’entendre’s entre els diferents membres d’una família a l’hora d’enfrontar-se al fet que la mare, puntal de la família, necessitarà ajuda a partir d’ara perquè ja no podrà viure sola.
Amb un humor irònic, l’autor i director argentí ens planteja un tema delicat però inevitable: I ara, qui cuida la mare?
:: OSTUBRE
Hamlet.02. Direcció i dramatúrgia Sergi Belbel. Representació al TNC: 18/09/24 al 06/10/24
Hamlet, cada vegada més boig a ulls de tothom, troba per fi una manera per dur a terme la seva venjança: el teatre
Després d’haver estrenat Hamlet.01 i d’haver portat arreu del territori el primer acte de l’obra de Shakespeare, Sergi Belbel i Enric Cambray estrenen Hamlet.02 al TNC per seguir sorprenent el públic mentre analitzen el segon acte de Hamlet.
Sergi Belbel ha reconvertit una de les principals tragèdies en un veritable exercici d’Stand-up comedy a través de la figura del monologuista que narra i comenta al públic el que va succeint durant l’obra. Enric Cambray és qui porta tot el pes de l’espectacle i qui interpreta tots i cadascun dels personatges, entrant i sortint constantment de la ficció mentre analitza aquest text universal amb molt d’humor per poder arribar fins al fons de la qüestió.
:: NOVEMBRE
Ànima. Blanca Bardagil, Oriol Burés, Víctor G. Casademunt i Marc Gómez. Música Adrià Barbosa i Abel Garriga. Dates de representació al TNC: 26/09/24 al 27/10/24
És l’acció de desitjar la que construeix la nostra ànima. Ànima és un crit a la llibertat creativa i individual de les dones en forma de musical.
La indústria de les pel·lícules d’animació dels grans estudis nord-americans de finals dels anys trenta és l’entorn i el punt de partida que serveix per explicar una història de superació i lluita de les dones per poder demostrar que mereixien ocupar un lloc que, fins aleshores, havia estat reservat només per als homes.
Una partitura i un llibret excel·lents en mans d’un equip jove i ple de talent per a la creació d’aquest nou musical de gran format, en català, que obrirà la temporada del TNC a la Sala Gran.
:: DESEMBRE
Vosaltres, les bruixes. Jan Vilanova Claudín. Direcció Alícia Gorina. Dates de representació al TNC: 02/10/24 al 03/11/24
Què va passar realment durant la cacera de bruixes a Catalunya?
Jan Vilanova indaga sobre tot allò que va envoltar les bruixes, sobre els atacs contra la dona que la societat amagava darrere de les acusacions per bruixeria, sobre la por al que és diferent en una societat autoritària i patriarcal. Vosaltres les bruixes és el resultat final d’aquest procés d’investigació, una obra de teatre documental basat en documents històrics i judicials reals que s’articula entorn de diversos processos contra bruixes i bruixots que van tenir lloc al llarg dels segles XV i XVI a Catalunya.
Alícia Gorina porta a escena aquest text coincidint amb el sisè centenari del primer document sobre bruixeria a Europa, originari de les Valls d’Àneu.
Novel·la negra
:: GENER
Maigret i la jove morta de Georges Simenon. Navona.
El cos d’una jove vestida de manera elegant apareix en un parc de Montmartre, a París. L’inspector Maigret investiga el cas, però sembla que ningú és capaç d’identificar la víctima. A fi de treure l’entrellat de l’assassinat, l’inspector Maigret haurà de col·laborar amb el seu rival d’ofici, l’inspector Lognon, per investigar el passat de la jove i descobrir què l’ha portat a aquest destí fatalment tràgic.
(Una segona lectura del mateix autor: La neu era bruta)
:: FEBRER
Sobre la llosa de Fred Vargas. Amsterdam.
Poc després que el comissari Adamsberg hagi tornat a París, havent tancat un cas a la Bretanya, la policia de Rennes li demana ajuda per resoldre un crim que sembla que té relació amb una fosca llegenda local: el fantasma d’un comte anomenat «el Coix», la pota de fusta del qual continua ressonant pels passadissos del castell de Combourg. L’Adamsberg es desplaça amb el seu equip a la zona, on s’ha trobat el cadàver d’un veí després que el sinistre caminar del Coix se sentís de nit pels carrers de Louviec.
:: MARÇ
L’Escanyapobres de Narcís Oller.
L'Escanyapobres és la novel·la més coneguda de Narcís Oller. L'autor mostra l'avarícia i les seves conseqüències mortals amb tres personatges centrals: l'Oleguer, Donya Tuies i don Magí Xirinac, el notari de la vila. Els tres personatges menyspreen tot allò que no estigui relacionat amb els diners i la riquesa i, a poc a poc, van allunyant-se de la realitat i del món que els rodeja.
L’autor ha seguir el model de les grans obres que s’han escrit sobre la figura de l’AVAR i n’ha fet una versió adequada a l’època (que va ser precursora de La febre d’or, del mateix Oller, i de L’Argent, d’Émile Zola). Els avars anteriors a qui Oller homenatja en la seva novel·la són: Plaute, La comèdia de l’Olla; Carlo Goldoni, L’avar; Molière, L’avar; William Shakespeare, El mercader de Venècia; Charles Dickens, El conte de Nadal.
El dia 16 de març, dissabte al matí, farem una ruta de L’Escanyapobres per l’Espluga de Francolí, entre les 10h. i les 13h. Serà d’assistència lliure i responsabilitat individual i cadascú hi arribarà i es desplaçarà pels seus mitjans.
:: ABRIL
La Casa sense clau. Earl Derr Biggers. Clandestina Editorial, 2023.
John Quincy Winterslip, membre de l'alta societat de Boston, viatja a Hawaii per visitar els seus familiars Dan i Amos, que fa anys que van deixar la ciutat a favor de la calma paradisíaca. Ara bé, a l'illa l'espera una sorpresa: Dan ha estat assassinat. Mentre investiga per descobrir la veritat, es deixa seduir per l'estil de vida de Honolulu, radicalment diferent de l'estrès bostonià. Per resoldre el misteri comptarà amb l'ajuda de la seva tia Minerva i de l'enigmàtic detectiu Charlie Chan. Aquesta novel·la és el primer llibre de les aventures de Charlie Chan, el detectiu protagonista de diverses adaptacions cinematogràfiques i televisives durant la primera meitat del segle XX.
:: MAIG
Ara direu que estic boig. Andreu Martín. Alrevès, 2021.
Ara m'adormo, ara em desperto, ara m'adormo. Així és la vida de Francesc Ascàs, un jove extravagant, intrusiu i diferent, que sent veus i diu coses estranyes, que dibuixa còmics i està enganxat a les prediccions d'una maga televisiva, i tot això reclòs en el pis on viu, amb l'única claror que li proporcionen les escletxes de les persianes abaixades. Fins que un dia apareix morta Blanca Benito, la seva veïna i única amiga, i serà aleshores quan la policia l'acusa d'homicidi, per ser el boig de l'escala, perquè ja se sap que un boig és capaç de tot.
:: JUNY
Novel·les feministes per llegir el món
:: GENER
Florescència de la Kopano Matlwa
Florescència és una novel·la que explora els conflictes racials, econòmics i de gènere de la Sud-àfrica postapartheid. Una obra de Kopano Matlwa que torna a demostrar la seva capacitat d’abordar, de manera íntima i emotiva, problemes polítics de gran complexitat.
:: FEBRER
Dones valentes de la Txell Feixas
Aquest llibre és un homenatge a les dones que no s’han sotmès i que estan canviant la història de l’Orient Mitjà. En aquesta regió hi ha una revolució en marxa, persistent i determinada com cap altra: comença just quan neix una nena, i continua en la seva infantesa, joventut, plenitud i vellesa. És la revolució de les dones.
:: MARÇ
Tinc un coll que fa pena de la Nora Ephron
Amb un sentit de l'humor àcid i sense pèls a la llengua, Nora Ephron es retrata, en aquests assajos, com una cuinera obsessiva, una mare desastrosa i una ciutadana apassionada i militant. Però, per sobre de tot, ens parla obertament i amb perplexitat genuïna de l'experiència de fer-se gran, de l'envelliment del cos i la decadència de la ment, de la frustració de perdre el ritme i de veure que el món comença a girar massa depressa.
:: ABRIL
Les nostres mares. Gemma Ruiz Palà. Proa, 2023
A les protagonistes d'aquesta novel·la, nascudes durant la dictadura, no els deixen desplegar el seu talent. Però elles planten cara i no s’acoquinen davant de res ni ningú. I amb sororitat i alegria, defugen la gàbia domèstica, mantenen la pulsió artística, s’atreveixen al més impensable per l'amor d'un fill, lideren les lluites veïnals, descobreixen el feminisme i pugen en aquells xàrters a Londres per ser mestresses del seu destí.
:: MAIG
El vel de la deessa. Glòria Sabaté i Marín. Columna, 2020.
Pocs mesos després de l'esclat de la Setmana Tràgica, Barcelona, atordida, s'arrapa a la vida. Un grup de francmaçones encapçalades per l'Ángeles López de Ayala, sota l'aixopluc de la Societat Progressiva Femenina, s'aferren a l'educació com a via per lluitar contra el rol social que els ha estat imposat pel fet d'haver nascut dones.
:: JUNY
Matrioixques. Marta Carnicero Hernanz. Quaderns Crema, 2022.
La Hana viu un doble exili: un d'estrictament geogràfic i un altre d'íntim, que la manté apartada de la vida que l'envolta per por de prendre mal. Dos mil quilòmetres enllà, en un entorn privilegiat, la Sara, que acaba de fer divuit anys, està ansiosa per ser lliure. Totes dues faran descobriments tan amargs com inesperats a mesura que escurcen la distància que les separa.
:: OCTUBRE
Punto de cruz de Jazmina Barrera
Jazmina Barrera entreteixeix diferents temps, converses i vivències per explicar-nos la relació entre Mila, Dalia i Citlali, que troben en l'amistat l'eina més poderosa de cura i resistència. El brodat és l'altre protagonista, una activitat que al llarg de diferents èpoques i cultures ha reflectit la repressió i la llibertat, la comunitat i l'art de les dones.
:: NOVEMBRE
Las cosas que perdimos en el fuego de Mariana Enríquez
Les autodenominades «dones ardents», que protesten contra una forma extrema de violència domèstica; una estudiant que s'arrenca les ungles i les pestanyes; els anys d'apagada dictades pel govern durant els quals s'intoxiquen tres amigues... En aquests dotze contes seguirem les peripècies i investigacions de cossos que desapareixen o reapareixen en el moment menys esperat.
:: DESEMBRE
La extraña desaparición de Esme Lennox de Maggie O’Farrell
Un dia l’Iris Lockhart rep una notícia sorprenent: una germana de la seva àvia de qui no ha sentit a parlar mai està a punt de sortir de l’hospital psiquiàtric on ha passat part de la seva vida. Però, per què no se n’ha parlat mai, a la família?
Tinet. Contes breus i premiats
El Premi TINET de narrativa curta per Internet és un guardó literari atorgat en el marc dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona. Llegirem el recull dels finalistes de la 26a edició: “El primer lloc del món i altres contes” (Cossetània Edicions).
Amb la conducció d'Ester Enrich. A la primera trobada, que serà presencial, amb la presència de l'escriptor Antoni Heitzmann relat guanyador de l'última edició.