Àlbums il·lustrats
GENER
El día que me convertí en pájaro. Ingrid Chabbert ; Guridi. Tres Tigres Tristes, 2015.
Una història tendra sobre el primer amor i el que som capaços d’arribar a fer perquè l’altra persona també ens estimi. Raúl Nieto Guridi (Sevilla, 1970) s’ha convertit en un dels il·lustradors de referència en el panorama editorial actual. Amb un estil personal, aquest il·lustrador va estudiar l’especialitat de Pintura a la Facultat de Belles Arts de Sevilla, des de llavors ha treballat en gairebé tots els camps de la imatge, la impressió, el disseny i la publicitat. Des del 2010, la seva producció s’ha centrat en la il·lustració editorial infantil i el cartellisme. Els seus llibres han rebut diversos premis internacionals d’il·lustració.
FEBRER
El banc blau d'Albert Asensio. Babulinka Books, 2016.
Un deliciós àlbum il.lustrat sobre el pas del temps i les noves oportunitats. Una història on, al voltant d'un banc blau, uns s'enamoren, d'altres es fan amics i d'altres s'acomiaden per sempre. L'únic que roman, impertorbable, és el banc. Aquest àlbum va rebre el Premi Llibreter 2019.
L’Albert Asensio (Horta de Sant Joan, 1974) va estudiar disseny gràfic a l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona i l’any 2007 va començar a treballar com a il·lustrador per a diferents editorials. La seva obra ha estat distingida amb diversos premis.
MARÇ
Romance de Blexbolex. Libros del Zorro Rojo, 2013.
Blexbolex, pseudònim de Bernard Granger, és un dibuixant i il·lustrador francès que va estudiar pintura a l’Escola de Belles Arts d’Angoulême on va descobrir la seva passió per la serigrafia. La seva obra, inspirada pel disseny vintage, la novel·la negra i les pel·lícules de Jacques Tati, barreja mètodes antics d’impressió amb noves interpretacions i tècniques. Els seus llibres s'han publicat a tot el món i és molt venerat pel seu enfocament experimental i innovador en la producció de llibres jugant amb l’estructura de la narració, amb el llenguatge i el disseny. Tot això i més ho trobarem a Romance, que com si d’un joc de construccions es tractés exigeix que el lector agafi les peces i amb la seva imaginació en cerqui el significat.
ABRIL
Off de Xavier Salomó. Flamboyant, 2019.
Àlbum sense paraules sobre els riscos de l’energia nuclear. Una història molt personal que dona peu a moltes lectures i permet reflexionar sobre el potencial dels humans per canviar el món que ens envolta.
Xavier Salomó (Sabadell, 1976) és diplomat en Dibuix i Il·lustració a l’Escola Massana de Barcelona. Ha estat dues vegades guanyador del Premi Junceda atorgat per l’Associació Professional d’Il·lustradors de Catalunya i ha rebut molts premis a França. ‘Off’ va significar un punt d’inflexió en la seva producció editorial.
MAIG
Bombástica naturalis d’ Iban Barrenetxea. A buen paso, 2010.
Tractat de botànica en clau d’humor que recopila les invencions d’un famós i imaginari botànic. Com si es tractés d’un estudi científic Ibarrenetxea ens ofereix un diccionari etimològic de plantes, arbres i fruites posant a prova la seva imaginació i la dels lectors convidant-los a jugar. L’autor combina la ‘serietat’ del text amb unes il·lustracions d’estil molt personal on la natura es converteix en la protagonista. Aquesta obra ha estat guardonada amb el premi d’honor a la Biennal d’Il·lustració de Bratislava l’any 2011. Iban Barrenetxea (Elgóibar, 1973) va estudiar disseny gràfic i a partir del 2010 es dedica al món de la il·lustració.
JUNY
Espejo de Suzy Lee. Barbara Fiore, 2010.
Àlbum sense paraules que juga amb la imatge d’un mateix reflectida al mirall. La línia que separa les dues pàgines serveix de frontera entre la il·lusió i la realitat i és un símbol del món simètric. El contrast entre allò real i allò imaginari ens condueix a un final inesperat. ‘Espejo’ és la primera obra que Suzy Lee va concebre per a ‘La trilogia del límit’ de la quan també formen part: ‘La ola’ i ‘Sombras’. Suzy Lee (Seül, 1974) va estudiar pintura a la Universitat Nacional de Seül i va especialitzar al Camberwell College of Arts de Londres.
OCTUBRE
Mundo loco. Atak. Editorial Fulgencio Pimentel, 2014.
Fent servir com a excusa el passeig d'un ratolí, Atak dibuixa un món boig en què tot sembla funcionar al revés, convidant al lector a reflexionar sobre allò que podríem millorar en el nostre món que només és assenyat en aparença. L’àlbum esdevé un espectacle pictòric gràcies a les riques i elaborades il·lustracions a pàgina completa de l'autor i un joc constant d'anada i tornada entre la veritat i la mentida.
Atak, nom artístic de Georg Barber (Frankfurt, 1967), és un referent permanent de l'underground i l'avantguarda centreeuropea dels darrers anys que té les seves arrels en el còmic oferint un art energètic, provocador, impactant i farcit de detalls i referències a la cultura popular.
NOVEMBRE
El nen perfecte. Àlex González i Bernat Cormand. Sd edicions, 2013.
És la història d’en Daniel, un nen perfecte als ulls de tothom: responsable, obedient, ordenat... Però a la vida de Daniel, com a la realitat, res no és el que sembla i tothom amaga secrets que es descobreixen quan cau la nit. Bernat Cormand (Barcelona, 1973-2021) llicenciat en filologia catalana inicià la formació artística fent escultura, dibuix i il·lustració. Va treballar per a algunes editorials coordinant col·leccions de novel·la i assaig, fou professor associat a Traducció i Interpretació (Universitat Pompeu Fabra), director de la revista Faristol, especialitzada en literatura infantil i juvenil i crític de literatura infantil i juvenil per al diari Ara.
DESEMBRE
L’estranya mare. Heena Baek. Kókinos, 2021.
A la mare d'en Jojo se li complica el dia. Mentre és a la feina li truquen de l'escola: el seu fill té febre i l'han fet anar a casa. La dona, nerviosa, truca a la seva mare perquè en tingui cura però la comunicació falla i el missatge el rep un estrany personatge... Una fada protectora? Una deessa dels núvols? Un àngel solidari? Aquest ésser tan singular accepta de fer d'estranya mare.
Heena Baek (Seül, 1971) és llicenciada en Tecnologia de l'Educació i anys després estudia animació de personatges als EEUU. El cinema i els estudis de direcció i narració són la base del treball per a la creació dels seus àlbums. L’any 2020 va guanyar el premi Astrid Lindgren Memorial.
Autors italians
GENER
Chavales del Arroyo de Pier Paolo Pasolini. Nórdica Libros, 2013.
Escrita el 1955, és la primera novel·la de Pasolini i és la millor porta d'accés a la seva obra. Es tracta d'una extraordinària crònica de la vida als suburbis de Roma durant els anys que van seguir la Segona Guerra Mundial, i és una obra mestra tant pels aspectes etnogràfics com pels purament literaris, atrapa l'atenció des de la primera línia. Pasolini va retratant persones les vides de les quals segueixen una lògica perifèrica, aliena a les il·lusions tant de les classes altes com de l'obrerisme tradicional. A més, la mirada potent del que seria després un gran cineasta, recorre les cases i els carrers de Roma, de manera que la ciutat és un altre personatge, i molt important, del llibre. Per tot això, Chavales del arroyo és una obra clau de la literatura del segle xx i s'hi troben les millors aspiracions del moviment neorealista italià.
FEBRER
La extranjera de Claudia Durastanti. Editorial Anagrama, 2020.
La protagonista d'aquesta història –la mateixa autora– se sent estrangera per diversos motius: és filla de pares muts, cosa que la va apartar del món «normal»; descendent d'una família d'emigrants que van sortir d'Itàlia cap als Estats Units i va néixer a Brooklyn, a un país estranger. Després, quan amb sis anys va tornar a Itàlia amb la seva mare al poble de la família, va ser estrangera al seu país d'origen, per no haver nascut allà, i segueix sent-ho quan decideix marxar a viure a Londres.
MARÇ
El viaje de Luigi Pirandello. Nórdica Libros, 2015.
Adriana Braggi no ha sortit de casa seva a Sicília els últims tretze anys. Viuda des dels cinquanta, viu en el dol i la reclusió. Una sobtada malaltia farà possible el viatge on descobrirà la vida i l'amor. Aquest relat forma part dels Contes per a un any, que com assenyalava Josep Pla, "són decisius perquè n'ha sortit gairebé tot el teatre de l'autor, per no dir-ho tot". A més, és un magnífic accés a la prosa de Pirandello, ja que hi són presents molts dels temes de tota la seva obra: la vida i la mort, el paper de les dones a Sicília i la bellesa dels paisatges italians. "No hi ha conte més realista i alhora més autònom de la realitat que aquest de Pirandello en què la vida és el temps de mirar per una finestreta de tren que viatja cap al no-res i comprendre que tot dura un instant però és etern".
ABRIL
Montedidio, d'Erri de Luca.
Des del terrat de casa seva, el protagonista de Montedidio albira, sota les fileres de roba estesa, gairebé tota Nàpols. Aquest és el seu refugi, a l'aire lliure, on intima amb el seu primer amor, Maria, i on exercita el llançament, impossible i final, del bumerang que li va regalar el pare. A través de les vivències que va anotant als trossos de paper que li regala l'impressor del barri, don Liborio, coneixem els seus primers passos al món adult, treballant com a aprenent en un taller. Comença a viure, a sentir l'amor i la tristesa de la pèrdua, a valorar l'amistat i les reflexions d'un vell sabater a qui despunten unes ales sota la gepa.
MAIG
L'acabadora, de Michela Murgia.
La Maria Listru té sis anys, tres germanes grans i una mare pobra i viuda. Viu en un poble de l'interior de Sardenya, durant els anys cinquanta. La modista del poble és una dona sense fills que no es va arribar a casar mai. Entre la nena i la modista es teixeix un singular vincle maternofilial, només possible en una cultura com la de Sardenya que -com tantes illes- ha aconseguit preservar antigues tradicions amb naturalitat. Entre aquestes tradicions hi ha l'art secret de la modista, que és l'ofici d'acabadora, la que ajuda a ben morir.
JUNY
Planimetria d'una família feliç, de Lia Piano.
El pare sap dibuixar el món, desafia la força de la gravetat i construeix una embarcació de vela al soterrani. La mare és bellíssima, calça talons alts i està envoltada de piles encara més altes de llibres. La Maria, la mainadera, parla un calabrès tancat, no sap llegir i té un cor més gran que l’enorme jardí de la casa. Els fills són tres: el Marco, víctima dels primers embats de la pubertat, el Gioele, afectat per un tartamudeig incontrolable i una perillosa passió per la química, i la "tapdebassa", que des de l’alçada dels seus sis anys observa i explica. I després, hi ha la casa: la vil·la protegida per un mur a dalt del turó, amb Gènova als peus, on la família acaba d’instal·lar-se per intentar d’una vegada esdevenir normals.
OCTUBRE
La noia amb la Leica, d’Helena Janeczek.
L’1 d’agost de 1937 una desfilada de banderes roges travessa París. És la comitiva fúnebre per Gerda Taro (Stuttgart, 1910-El Escorial, 1937), la primera fotògrafa caiguda en un camp de batalla. Justament aquell dia hauria fet 27 anys. Robert Capa, a primera fila, està desfet: junts, havien estat feliços, ell li havia ensenyat a fer servir la Leica i després tots dos se n’havien anat a la guerra d’Espanya. Entre els assistents s’hi troben altres amics que coneixien Gerda des de molt abans i que va deixar en ells una forta petjada. Ella els va decebre i ferir, però la seva joia de viure, la seva set de llibertat són espurnes capaces de tornar-se a encendre. N’hi ha prou amb una trucada per desencadenar els records.
Així comença aquesta novel·la, rigorosament documentada, sobre una dona en la qual en una època especialment convulsa cristal·litzen la joventut, l’alegria de viure, el talent i el compromís en un temps de crisi econòmica, d’ascens del nazisme, de persecució i de guerra.
NOVEMBRE
Dues vides, d’Emanuele Trevi.
A primera vista, aquest llibre es presenta com la història de dues vides, la de Rocco Carbone i Pia Pera, escriptors morts prematurament i vinculats per una profunda amistat. Trevi descriu les seves diferents naturaleses, en redibuixa els trets i els comportaments. Tanmateix, l'enorme i suggerent singularitat del text no rau en l'intent impossible de restaurar dues existències, sinó en un d'aquells fenòmens misteriosos al voltant dels quals gira la literatura: l'amistat. «Tot i tenir obsessions diverses i inconciliables –diu Trevi a les pàgines inicials—, el seu lligam va ser transparent i feliç fins al final, com passa quan Eros, aquest infame ociós, no hi fica el nas.»
DESEMBRE
La penumbra que hemos atravesado, de Lalla Romano.
Què se'ns narra en aquestes pàgines que, des del títol, citen Marcel Proust i el seu "temps recobrat"? Una escriptora madura torna als llocs de la seva infància, recreats en els detalls amagats en cada pedra, darrere cada porta, a l'ombra dels pòrtics, a les olors que porta el vent... Quan era nena, l'escriptora va passar els primers anys de la seva vida observant les meravelles de la muntanya, imaginant com eren els seus pares realment i què feien abans que ella i la seva germana petita vinguessin al món. El pare, a principis del segle XX, era fotògraf aficionat; la mare, molt més jove que ell, semblava una mica apartada de tot, encara que era prou sociable... i molt elegant. Amb una saviesa plena d'encant, Lalla Romano ens ofereix en aquest text seu de 1964 una obra bellíssima i exacta, amb pàgines mai massa malenconioses ni massa doloroses que rastregen la felicitat perduda. La dita sembla dir-nos l'autora, es troba als plecs del temps, en aquests desplaçaments que de vegades es creen entre el passat i el present. Tota la novel·la està impregnada, per tant, d'un sentiment del després, de les coses reconegudes només quan han passat i desaparegut. La mateixa Romano va dir en una entrevista: "No hi ha penediment ni nostàlgia en aquest llibre, ja que aquell món no està perdut. És cert que ha passat, irrevocablement; però ara sento el seu mèrit, és a dir, ho comprenc, ho estimo i, finalment, ho tinc. Com diu Faulkner, la felicitat no és, però va ser".
Còmics
GENER
Hoops. Guió i dibuix de Genie Espinosa. Sapristi, 2021.
En un món just i en pau sense la presència d’homes (tots han desaparegut misteriosament), tres adolescents (Kubo, Gor i Pipa) entren accidentalment en un univers paral·lel. Les tres amigues protagonitzen un viatge oníric que ens recorda l’Alícia de Carroll, s’enfronten a amenaces estranyes i ho fan conjuntament i de manera solidària en una aventura plena de ritme i de música.
Hoops és el primer còmic de Genie Espinosa, una obra que recull tot allò que la il·lustradora ja havia ensenyat anteriorment en altres formats. Ara ho porta un pas més enllà en aquesta història plena de colors i de jocs formals, que exemplifica l’empoderament femení i la pròpia acceptació. Formalment, el còmic no deixa indiferent i el seu contingut admet diversos, i interessants, nivells de lectura.
FEBRER
Maus. Relat d’un supervivent. Guió i dibuix d’Art Spiegelman Trilita, 2015.
Maus ens presenta el testimoni de Vladek Spiegelman, pare de l’autor, un jueu polonès supervivent dels camps d’extermini nazi, i ho fa d’una manera com no s’havia vist mai abans. Aquesta crònica de l’Holocaust no és només un testimoni gràfic sinó que també ofereix una reflexió sobre el sentiment de culpa que persegueix els supervivents i mostra la força i les possibilitats del còmic com a forma narrativa. En aquest sentit, el dibuix està al servei del contingut, amb un nivell elevat de simbolisme, amb la representació dels jueus com a ratolins i dels nazis com a gats.
Guardonat amb el Premi Pulitzer l’any 1992, tot i ser un còmic, Maus és una lectura imprescindible que ha deixat petjada en lectors però també en autors, l’obra dels quals no s’explica sense aquest còmic d’Art Spiegelman.
MARÇ
Batman: Año Uno. Guió de Frank Miller Dibuix de David Mazzucchelli ECC, 2020.
Tot gran personatge té un origen i Batman: Año Uno ens presenta, de la mà de Frank Miller i David Mazzucchelli, el d’un dels superherois més coneguts. La història, amb moltes connexions amb el gènere negre que remet a la creació inicial del personatge, està protagonitzada per un novell Bruce Wayne que no sap com complir la promesa feta als seus pares assassinats, i per James Gordon, un policia que ha arribat recentment a la ciutat de Gotham. Les seves vides s’enllaçaran per combatre el crim i la corrupció d’aquesta ciutat que també acollirà en aquestes pàgines l’origen d’altres personatges importants d’aquest univers de ficció.
Publicada inicialment l’any 1987 entre els números 404 i 407 de la sèrie mensual Batman, aquesta història de Frank Miller va redefinir els orígens del personatge tot explicant com Bruce Wayne es va convertir en el Cavaller Fosc i el paper que hi va jugar (el futur comissari) Gordon. L’obra ha estat seguida (i homenatjada) per autors diversos i ha influït en la translació del personatge a la gran pantalla.
ABRIL
Maria i jo. Guió i dibuix de Maria Gallardo i Miguel Gallardo. La Galera, 2008.
Maria i jo ens presenta la relació entre Miguel Gallardo i la seva filla Maria, que és autista. L’obra, signada conjuntament per tots dos, és, de fet, un quadern d’anotacions que Gallardo fa amb la seva filla ja que, per a ella, el moviment del llapis és màgia i és la manera que tenen de comunicar-se. Hi ha, en aquest sentit, una voluntat d’entendre el còmic com el resultat d’aquesta relació entre pare i filla.
Guardonat amb el Premi Nacional de Còmic de Catalunya l’any 2008, Maria i jo és l’obra que va catapultar a primera línia al seu autor i que va mostrar com el còmic és un mitjà perfectament vàlid per tractar qualsevol temàtica. L’any 2010 es va estrenar un documental amb el mateix títol, dirigit per Félix Fernández de Castro, que pren com a punt de partida el quadern d’anotacions. Amb la lectura de Maria i jo retrem un homenatge al seu autor, desaparegut recentment.
MAIG
El club de los libros prohibidos. Guió de Kim Hyun Sook i Ryan Estrada. Dibuix de Ko Hyung-Ju. Sapristi, 2021.
El club de los libros prohibidos retrata l’etapa d’adolescent de l’autora, Kim Hyun Sook, estudiant universitària a Corea del Sud als anys vuitanta amb moltes ganes d’aprendre i sense intenció de ficar-se en embolics polítics. Tot i això, l’ambient que trobarà al campus i la seva entrada a un club de lectura (on es comparteixen llibres censurats pel règim) farà que es replantegi el seu paper al món.
Publicat inicialment al mercat estatunidenc i coreà l’any 2020, aquest manhwa (còmic d’origen coreà) ha estat una autèntica descoberta i s’ha posicionat al primer lloc dels còmics més venuts en poc temps. La història, basada en la vida de l’activista sudcoreana Kim Hyun Sook, ens mostra l’afany de coneixement d’uns joves que viuen sota un règim autoritari i volen capgirar la situació.
JUNY
Ghost World. Món fantasmal. Guió i dibuix de Daniel Clowes. La Cúpula, 2008.
Ghost World ens presenta la història de dues adolescents, l’Enid i la Rebecca, camí del món adult, amb les seves contradiccions, una relació complicada i un futur incert, amb el rerefons d’elements propis de la cultura pop nord-americana. Les dues amigues ja no són nenes, però encara tampoc són dones.
Es tracta d’una de les obres més conegudes de Daniel Clowes que pretén estudiar, amb cert distanciament, la vida d’aquestes dues noies que tot just han acabat l’institut. L’any 2001 va guanyar el Premi a Millor Obra Estrangera del Saló del Còmic de Barcelona i aquell mateix any es va adaptar al cinema amb el mateix títol. La pel·lícula, dirigida per Terry Zwigoff, amb guió d’ell mateix i de Daniel Clowes, està protagonitzada per Thora Birch (en el paper d’Enid) i per Scarlett Johansson (en el de Rebecca) i compta amb la participació de Steve Buscemi (en el paper de Seymour, personatge que no apareix al còmic).
JULIOL
El príncipe y la modista. Guió i dibuix de Jen Wang. Sapristi, 2018.
El príncep Sebastian és l’hereu al tron i els seus pares, preocupats pel futur de la corona, li busquen parella. El que no saben és que els interessos del seu fill no són precisament aquests sinó uns altres: li agrada vestir-se de dona, ajudat en secret per la seva cosidora personal, Frances. A El príncipe y la modista ens trobem davant d’una història farcida d’embolics, d’interessos amorosos, dobles jocs i el descobriment de la pròpia identitat.
Reconegut per la crítica (Premi al millor còmic de l’any per l’Associació de llibreries de Madrid, Premi Eisner a la millor artista i a la millor publicació per a adolescents, Premi joves lectors del festival d’Angulema) i pel públic, aquest còmic de Jen Wang és una bona lectura per a qualsevol edat i ens presenta, amb una factura gràfica excel·lent, una mirada ben diferent als contes estereotipats.
AGOST
Dr. Slump 1. Guió i dibuix d’Akira Toriyama. Planeta Cómic, 2022.
Benvinguts a la Vila del Pingüí! En aquesta primera aventura assistirem al naixement de l’Arale, un robot en forma de noia creat per Senbei Norimaki, un geni incomprès i obsessionat que té la capacitat d’inventar els aparells més inversemblants. Les habilitats de l’Arale, combinades amb la seva innocència, faran que visqui rocambolesques aventures acompanyada dels seus amics i davant la mirada atònita del seu creador.
Publicat a principis dels vuitanta i conegut, sobretot, a partir de la seva adaptació per a televisió, aquest és, probablement, el manga més personal i esbojarrat d’Akira Toriyama, superat només en èxit per Bola de Drac. En aquesta obra, Toriyama deixa volar la imaginació i comparteix un món farcit de referències de tot tipus on, fins i tot, hi apareix ell mateix. La seva lectura és sinònim de passar una bona estona.
SETEMBRE
Túnels. Guió i dibuix de Rutu Modan. Editorial Finestres/Salamandra, 2022.
Nili Broixi recluta un equip per acabar una expedició arqueològica, iniciada dècades enrere, que busca un dels objectes més preuats per la humanitat: l’Arca de l’Aliança. Acompanyada d’un nacionalista religiós, el seu germà traïdor i el seu amic palestí de la infantesa, la protagonista pretén, amb aquesta excavació il·legal, reivindicar el llegat arqueològic del seu pare, que s’endinsa cada cop més en la demència.
Considerada l’obra més profunda i valenta de Rutu Modan, seleccionada al Festival d’Angulema 2022 i escollida dins dels millors còmics de 2021 segons el New York Times, aquesta aventura, potent i divertida, se situa al centre de la crisi política de l’Orient Mitjà, amb palestins i israelians cavant junts per aconseguir uns dels artefactes sagrats més buscats de la història.
OCTUBRE
Sisi. Emperatriz rebelde. Guió i dibuix de Giorgia Marras. Sapristi, 2020.
Elisabet de Baviera, l’emperadriu d’Àustria i reina d’Hongria i més coneguda com a Sissi, és un personatge fascinant. La seva vida ha estat traslladada a la gran pantalla, amb les pel·lícules protagonitzades per Romy Schneider i, fins i tot, en forma de musical. La imatge que tenim d’ella, però, no es correspon del tot amb la realitat precisament per la popularitat d’aquestes adaptacions que han eclipsat el personatge històric. A Sisi. Emperatriz rebelde seguirem la seva vida tenint en compte el context, la seva personalitat i els diversos conflictes que va haver d’afrontar.
Giorgia Marras ens presenta la biografia de Sissi centrada en el conflicte personal que va viure l’emperadriu: es pot compaginar la vida cortesana i les seves obligacions com a emperadriu amb el desig de ser una dona lliure i moderna? La seva lectura ens permetrà debatre sobre els conflictes femenins d’aquesta època i comparar-los amb l’actualitat.
NOVEMBRE
Grito nocturno Guió i dibuix de Borja González. Reservoir Books, 2022.
Teresa és l’encarregada d’una llibreria especialitzada en fantasia, ocultisme i terror que rep sovint la visita de Matilde, una jove que busca noves lectures, tot i que no sempre se les pot permetre. Una nit, Teresa es vesteix de bruixa i fa un ritual al bosc que té com a resultat l’aparició de Laura, un dimoni que concedeix qualsevol desig. Què demanarà Teresa?.
Borja González ens presenta una història que beu de diversos gèneres amb un estil encisador i totalment adient que s’ha convertit ja en una marca personal. La lectura (i relectures) de Grito nocturno ens parla de somnis, d’esperances i de pors, però també de l’amistat.
DESEMBRE
Los enciclopedistas. Guió de José A. Pérez Ledo i dibuix d’Alex Orbe. Astiberri, 2018.
Som a París, a l’any 1750. Un grup d’intel·lectuals, entre els quals s’hi troben Diderot, Hume, D’Alembert i el baró d’Holbach, es reuneixen regularment per preparar la seva gran obra: L’Encyclopédie. La jove Marie, una talentosa il·lustradora, es sumarà al grup. El context, amb corrents antireligioses i antimonàrquiques, no és el més adequat i tot es complica amb el misteriós assassinat d’un dels intel·lectuals, que posa en perill l’aparició de la seva gran obra.
De la mà de José A. Pérez al guió i d’Alex Orbe al dibuix, Los enciclopedistas és una lectura de deliciosa estètica francobelga que ens presenta un relat d’aventures i misteri en una època històrica d’importants canvis i que ens fa reflexionar sobre la condició humana.
Idiomes. Alemany
GENER
Die Legende vom heiligen Trinker de Joseph Roth.
En aquesta narració, Roth, un dels grans escriptors centreeuropeus del segle XX, ens porta pels carrers de París de la mà d'Andreas, un vagabund a qui un estrany regala diners i a partir d'aquí canvia la seva vida. Potser fins i tot es produeix algun miracle.
FEBRER
Die Betrogene de Thomas Mann.
Kenner von Thomas Manns Prosawerk sehen in dieser 1953 publizierten Späterzählung eine Art Neuschöpfung des Tods in Venedig aus weiblicher Sicht. Die Geschichte spielt im Düsseldorf der 1920er Jahre, wo die fünfzigjährige Offizierswitwe Rosalie von Tümmler mit ihren beiden Kindern lebt und sich entegen aller Standesnormen in einen jungen amerikanischen Kriegsveteranen verliebt.
MARÇ
Demian de Hermann Hesse.
In dieser 1919 erschienenen Erzählung schildert der mit dem Nobelpreis ausgezeichnete Hesse die Kindheit und Jugend des Emil Sinclair aus der Perspektive der Hauptfigur. Die Geschichte der Entwicklung des Protagonisten vom Kind zum reifen Erwachsenen ist von mystischen Elementen durchdrungen und veranschaulicht somit des Autors äusserst kritische Kulturanalyse.
ABRIL
Der Prozess, Franz Kafka.
Llegirem la novel·la més "kafkiana" de l'autor, en la qual Josef K. és acusat no sap per qui i no sap per què. A partir d'aquí el veurem de ple en un malson laberíntic que posa de manifest la inaccessibilitat de les altes instàncies de la justícia i de l'Estat. Una de les obres mestres del segle XX que segueix sent actual.
Wir lesen einen der "kafkaesken" Romanen des Autors, in dem Josef K. eines Morgens verhaftet wird, ohne zu wissen, warum und von wem. Wir sehen ihn in einem Prozess oder eher in einem Albtraum, der die Unzulänglichkeit der Behörden und des Staats offenbart. Er gilt als Meisterwerk der Literatur des 20. Jahrhunderts, der fast nichts an Aktualität verloren hat.
MAIG
Das Versprechen, Friedrich Dürrenmatt.
Novel·la policíaca del dramaturg i autor suís (1921-1990) que narra l'interès personal que un comissari es pren per trobar l'assassí d'una nena a qui els seus pares havien enviat a visitar la seva àvia. Amb la seva profunditat i el seu enfocament psicològic, la novel·la trenca els tòpics del gènere policíac.
Kriminalroman des Schweizer Autors Friedrich Dürrenmatt (1921-1990), der die Ermittlung und das Versprechen erzählt, das ein Kommissar der Mutter eines getöteten Kindes gibt. Mit seiner psychologischen Tiefe ist der Roman ein Requiem auf den Kriminalroman, so lautet auch der Untertitel.
JUNY
Verbrechen, Ferdinand von Schirach.
Es tracta de la primera obra de l'autor i jurista alemany per a la qual va transformar les seves incomptables vivències com a advocat penalista en una sèrie de relats que el van situar al capdamunt de les llistes literàries. Perquè en parlar-nos de crims i de càstigs, l'autor ens parla també de la misèria i la grandesa humanes.
Wir lesen das erste literarische Werk (2009) des deutschen Schrifstellers und Jurist Ferdinand von Schirach. Es handelt sich um eine Kurzgeschichtensammlung, für die er die vielen Erfahrungen als Strafverteidiger literarisch verarbeitete. Nach diesem erfolgreichen literarischen Debüt wurde er weltweit bekannt, was nicht erstaunlich ist, denn indem er von Verbrechen und Strafen erzählt, spricht er auch über die Größe und Elend des Menschen.
SETEMBRE
Schweigeminute de Siegfried Lenz.
La novel·la narra la història d'amor secreta entre la jove professora Stella i el seu alumne Christian. Stella morirà en un accident de vela i durant l'acte commemoratiu de la seva mort, l'alumne recordarà el temps junts. Es tracta per tant d'una narració a partir de records en la que els silencis tenen també un paper important. L'obra, publicada el 2008, està ambientada als anys 70 en dues poblacions fictícies a la vora la mar Bàltica.
Die Novelle erzählt die heimliche Liebesgeschichte zwischen der jungen Lehrerin Stella Petersen und dem Abiturienten Christian. Stella ist beim Segeln tödlich verunglückt. Während der Gedenkfeier für sie blickt Christian auf die gemeinsame Zeit zurück. Die Handlung ist vom Ende her aufgebaut. Christian tritt als Ich-Erzähler auf; wiederholt wendet er sich auch in persönlicher Rede an seine verstorbene Geliebte. Orte der Handlung sind die fiktive Kleinstadt Hirtshafen an der Ostsee sowie das benachbarte Scharmünde in den 1970er Jahren. Das Werk wurde 2008 veröffentlicht.
OCTUBRE
Homo faber. Ein Bericht de Max Frisch.
En aquesta novel·la, l'enginyer Walter Faber fa un informe de la seva vida, que l'ha portat a diferents ciutats del món i de la relació amb una dona jove que és pràcticament una desconeguda. L'enginyer no porta bé les emocions i intenta mesurar la vida amb exactitud, però mentre s'enfronta al seu passat veurem com la fredor emocional i la racionalitat més pura no poden ser la base per a la vida i les relacions humanes.
Homo faber ist der Lebensbericht des erfolgreichen Ingenieurs Walter Faber, der ein mobiles Leben zwischen New York, Paris und seinen Einsatzorten in der Dritten Welt führt. Faber hat eine gefühlsarme Beziehung mit einer Frau, die er eigentlich kaum kennt. Emotionen irritieren ihn; er versucht das Leben auf Messbares zu reduzieren. Durch Zufall wird er mit seiner lange vergessenen Vergangenheit konfrontiert. Der Text belegt eindrucksvoll, wie emotionale Kälte zu fatalen Missverständnissen zwischen den Geschlechtern, zu Leid und Tod führt, und zeigt auf, dass die rein technische Ratio keine menschliche Lebensgrundlage sein kann.
NOVEMBRE
Am schwarzen Berg de Anna Katharina Hahn.
La novel·la està ambientada a Stuttgart, a Schwarzenberg, on viuen Emil Bub i la seva dona, bibliotecària. Quan una parella de metges s’instal·la a la casa del costat, els Bub, que no tenen fills, «adopten» ràpidament el fill petit de la parella, Peter. Anys després, quan Emil ja és a prop de la jubilació, observa com Peter torna a casa. La seva dona Mia ha desaparegut amb els seus fills. Així que Emil acompanyarà Peter a buscar-la per la ciutat, en plena calor estiuenca.
Der Roman spielt in Stuttgart, wo seit den siebziger Jahren Emil Bub und seine Frau, eine Bibliothekarin, am «Schwarzen Berg» leben.
Als ein Ärzteehepaar ins Nachbarhaus einzieht, wird schnell der kleine Sohn Peter von den kinderlosen Bubs »adoptiert«. Im Sommer 2010 beobachtet Emil, inzwischen kurz vor der Pensionierung, wie Peter in sein Elternhaus zurückkehrt. Seine Ehefrau Mia ist mit den Söhnen verschwunden. Auf der Suche nach Mia und den Kindern durchstreift Emil mit Peter die überhitzte Grossstadt.
DESEMBRE
Der Tag, an dem ich fliegen lernte de Stefanie Kremser.
Fergus salva la vida de Luisa, que surt volant d'una finestra essent un nadó. El salvador de la nena s'instal·larà a casa el pare, Paul, qui no pot entendre perquè Aza, la mare de Luisa l'ha abandonat. A mesura que es fa gran i Luisa s'interessa per la seva mare, farà amb el seu pare un viatge per cercar-la. Així és com comença la història de pare i filla que els portarà primer a un poble de Baviera i després al Brasil.
Luisa hat ihr Leben dem beherzten Einsatz des Engländers Fergus zu verdanken, der sie als Neugeborene rettet, als sie aus dem Fenster fliegt. Fergus zieht dann auch gleich mit Luisa in die WG ihres Vaters Paul, der nicht verstehen kann, dass Aza, Luisas Mutter, einfach so abgehauen ist. Ihr Name ist fortan in der WG tabu. Als sich jedoch die heranwachsende Luisa für die Geschichte ihrer verschwundenen Mutter zu interessieren beginnt und Paul merkt, dass er Azas Gründe verstehen muss, um mit ihr abschließen zu können, machen sich die beiden auf, um den Spuren Azas zu folgen. Die Reise führt zunächst nach Hinterdingen, einem kleinen bayerischen Dorf. Doch hier nimmt die Geschichte nur ihren Anfang, die Vater und Tochter bis nach Brasilien führen wird.
Idiomes. Anglès
GENER
The Book Thief, by Markus Zusak.
1939, Nazi Germany. By her brother's graveside, Liesel's life is changed when she picks up a single object, partially hidden in the snow. It is The Gravedigger's Handbook, left behind there by accident, and it is her first act of book thievery. So begins a love affair with books and words, as Liesel, with the help of her accordion-playing foster father, learns to read. Soon she is stealing books from Nazi book-burnings, the mayor's wife's library, wherever there are books to be found. But these are dangerous times. When Liesel's foster family hides a Jew in their basement, Liesel's world is both opened up, and closed down.
FEBRER
The Fall of The House of Usher, by Edgar A. Poe.
First published in 1839, The Fall of The House of Usher has been considered a gothic horror masterpiece and one of Poe's greatest works. The tale opens with an unnamed narrator arriving at the house of his friend, Roderick Usher, having received a letter from him in a distant part of the country complaining of an illness and asking for his comfort. Roderick’s fate is inextricably intertwined with that of his sister, Madeline, and that of their estate. As one falls, so do they all.
MARÇ
A Thousand Splendid Suns, by Khaled Hosseini.
A Thousand Splendid Suns is a haunting, heartbreaking, compelling story of an unforgiving time, an unlikely friendship, and an indestructible love. With heart-wrenching power and suspense, Hosseini shows how a woman's love for her family can move her to shocking and heroic acts of self-sacrifice, and that in the end it is love, or even the memory of love, that is often the key to survival.
ABRIL
The Tenant of Wildfell Hall by Anne Brontë.
The Tenant of Wildfell Hall is a novel written by Anne Brontë and published in 1848. This is the story of a woman's struggle for independence. Helen Huntington has returned to Wildfell Hall in flight from a disastrous marriage. Exiled to the desolate moorland mansion, she adopts an assumed name and earns her living as a painter.
MAIG
The Merchant of Venice by William Shakespeare.
One of Shakespeare’s darkest comedies, believed to have been written between 1596 and 1598. Bassanio, a noble but penniless Venetian, asks his wealthy merchant friend Antonio for a loan so that Bassanio can undertake a journey to woo the heiress Portia. Antonio, whose money is invested in foreign ventures, borrows the sum from Shylock, a Jewish moneylender, on the condition that, if the loan cannot be repaid in time, Antonio will forfeit a pound of flesh.
JUNY
Hamnet by Maggie O'Farell.
Hamnet, Maggie O'Farrell's eighth novel, tells us a story of grief and loss as a couple mourns their son's death. In a period focused on survival, a young William Shakespeare falls in love with Agnes Hathaway, an eccentric woman who outlives him by seven years. The trials in their marriage begin when Will goes to London in pursuit of his dreams whereas Agnes becomes the sole protector and caregiver of their children. The novel won the National Book Critics Circle Award as it instantly became a New York Times bestseller, a New York Public Library Best Book of the Year, and one of The New York Times’ 10 Best Books of the Year in 2020.
JULIOL
The Dispossessed by Ursula K. Le Guin.
Centuries ago, the moon Anarres was settled by utopian anarchists who left the Earthlike planet Urras in search of a better world, a new beginning. Now a brilliant physicist, Shevek, determines to reunite the two civilizations that have been separated by hatred since long before he was born. The Dispossessed is a penetrating examination of society and humanity - and one man's brave undertaking to question the unquestionable and ignite the fires of change.
AGOST
Grapes of Wrath by John Steinbeck.
Set against the background of dust bowl Oklahoma and Californian migrant life, it tells of the Joad family, who, like thousands of others, are forced to travel West in search of the promised land. Their story is one of false hopes, thwarted desires and broken dreams, yet out of their suffering Steinbeck created a drama that is intensely human yet majestic in its scale and moral vision; an eloquent tribute to the endurance and dignity of the human spirit.
SETEMBRE
The Picture of Dorian Gray by Oscar Wilde.
Dorian is a good-natured young man until he discovers the power of his own exceptional beauty. As he gradually sinks deep into a frivolous, glamorous world of selfish luxury, he apparently remains physically unchanged by the stresses of his corrupt lifestyle and untouched by age. But up in his attic, hidden behind a curtain, his portrait tells a different story...
OCTUBRE
Much ado about nothing by William Shakespeare.
Much Ado About Nothing is a comedy by William Shakespeare. First published in 1600, it is likely to have been first performed in the autumn or winter of 1598-1599 and it remains one of Shakespeare's most enduring and exhilarating plays on stage. Stylistically, it shares numerous characteristics with modern romantic comedies including the two pairs of lovers, in this case the romantic leads, Claudio and Hero, and their comic counterparts, Benedick and Beatrice.
NOVEMBRE
The adventures of Tom Sawyer by Mark Twain.
Mark Twain’s classic The Adventures of Tom Sawyer has been enjoyed by generations of readers across the world since its publication in 1876. With its humorous glimpses into life in nineteenth-century, small-town America, this novel has provided unique social opinions that keep on being discussed in classrooms today. Tom Sawyer, a mischievous boy growing up in the fictional town of St. Petersburg, Missouri, is constantly getting in and out of trouble with his friend Huckleberry Finn. Based on Twain’s own childhood, this novel not only gives profound insights into American life but also shows how children can develop moral codes based on friendship, loyalty, and respect.
DESEMBRE
The curious case of Benjamin Button by F. Scott Fitzgerald.
The Curious Case of Benjamin Button is a short story by F. Scott Fitzgerald. It follows Benjamin's life from his birth in 1860. However he is no ordinary child, as he has the appearance of a 70 year old man, already capable of speech. His family soon realizes that Benjamin is aging in reverse, becoming younger as the years go by. The fascinating story looks at his triumphs and struggles as he slowly gains his youth. Adding in themes of love and acceptance, F. Scott Fitzgerald details the difficulties and feelings of not fitting into one's designated age group in an entertaining and insightful way.
Idiomes. Francès
GENER
L'Impératrice Wu Zetian, Laurel A. Rockefeller.
Un livre de non-fiction basé sur la première et unique femme souveraine de la Dynastie Tang, la plus grande dynastie impériale de l'histoire chinoise ancienne (618-907 EC). Née Wu Zhao, cette femme légendaire était trop intelligente, trop éduquée et trop intéressée par la politique pour être une bonne épouse... Laurel A. Rockefeller est historienne biographique et auteure de plusieurs livres de personnages célèbres comme la Martiarche des Tudors, Catherine de Valois et bien d'autres.
FEBRER
Gargantua, François Rabelais.
Gargantua est un géant, personnage populaire et folklorique , source de comique et émanant de la tradition orale. Né de l'oreille de sa mère Gargamelle, il reçoit différentes méthodes d'enseignement caduques et son père l'envoie s'instruire à Paris auprès d'un percepteur qui va l'éduquer sur la réflexion et le savoir humaniste. Deuxième roman de Rabelais, écrit en 1534, les aventures de « Gargantua » est un incontournable de la littérature française du XVIe siècle , inclassable et très recommandable!. Rabelais invite les lecteurs à rire mais surtout à lire entre lignes....
MARÇ
Les Koumiassine, Henry Gréville.
Sous le nom de plume d'Henry Gréville, Alice Marie Céleste Durand (1842-1902),est en réalité, une romancière française à succès à son époque, auteur classique de nombreux romans, nouvelles, pièces de théâtre, poésies et collaboratrice de nombreuses revues littéraires. Laissez-vous attraper par cette histoire de famille au sein de cette famille de la société russe où interviennent Zénaïde et Vassilisse et où la comtesse Koumiatisse prend une place considérable et surprenante...
ABRIL
Seduction est destruction, Elena Lucet.
Léna réalise qu'elle a passé les trente-six premières années de sa vie en spectatrice et qu'en échappant à la bulle familiale de son enfance, elle a été harcelée, culpabilisée et a servi de bouc émissaire chez sa belle-famille aussi. Ignorée et mise à l'écart, elle a toujours cherché à plaire à son entourage mais son attitude effacée ne va que la nuire. Parviendra-t-elle un jour à se reconstruire?. Elena Lucet s'inspire d'une suite de fictions sur la vie de Léna pour écrire son premier essai.
MAIG
La Douche écossaise, Dan Blantyre.
L'auteur Dan Blantyre livre le récit de sa propre histoire et une belle réflexion sur l'amour et la haine. Il expose une réalité taboue et complexe que peut vire un homme, victime de violence conjugale."Il doit être bizarre pour que sa femme lui tape dessus(...)"il doit être faible pour laisser sa femme le taper comme ça"(...). La dégradation de sa relation de couple, les premières violences, le silence des proches, les démarches administratives, la détresse des enfants, leur inestabilité... Comment sortir d'un tel enfer huis clos et destructif?.
JUNY
Les femmes savantes, Molière.
Un des grands classiques de Molière représenté la première fois en mars 1672 sur la scène du Palais-Royal où nous pouvons apprécier son style humoristique et satirique qui critique le pédantisme qui n'est pas synonyme d'instruction. Armande, Bélise sont sous le charme des vers de Trissotin et éprises de sciences, de philosophie et de poésie. Régulièrement, elles le reçoivent dans leur salon et répètent comme des perroquets les vers de ce pédant poète, plus intéressé par l'argent qu'autre chose. Molière ridiculise la situation en faisant tenir des vers anodins à Trissotin qui éveillent pourtant une grande admiration de son auditoire...
JULIOL
Ourika, Claire de Durfort Duras.
Ourika est une des premières héroïne d'origine Africaine de la littérature occidentale, ainsi qu'une des premières héroïnes romantiques prise dans la dualité même de sa double origine. Claire de Durfort Duras jette une lumière des plus pures sur l'esclavage, l’éducation des filles, et le sentiment de rejet lié à l'origine. Ce best-seller connut un immense succès, et continue encore de nos jours de nous émouvoir et de nous interroger sur l'égalité.
AGOST
L'histoire d'amour d'Anna B, Anne-Marie Bougret.
Amour, amour, quand tu nous tiens, on peut bien dire que les histoires d'amour sont bien souvent passionnantes, n'est-ce pas?. Dans ce roman d'Anne-Marie Bougret après celui des Souvenirs d'Anna B, nous suivrons l'histoire d'amour d'une professeur de danse qui tombe amoureuse de son notaire à l'occasion de l'achat de la maison qu'elle envisage faire avec son couple... L'amour sera-t-il le plus fort?
SETEMBRE
Nouvelles, Théophile Gautier.
La passion amoureuse, l'horreur, le fantastique sont au rendez-vous pour cette rentrée! Prendre vie et séduire dans Omphale, fréquenter les dandys de Paris dans Fortunio, se détourner de la voie de Dieu dans La Morte Amoureuse ...neuf nouvelles où le lecteur se laissera entraîner dans une atmosphère de conte merveilleux, aux phénomènes étranges, aux explications rationnelles parfois ou surnaturelles. Ce recueil regroupe les neuf nouvelles qui ont fait de Théophile Gautier un des plus grands auteurs de la littérature française. Très recommandable!.
OCTUBRE
Le père Goriot, Honoré de Balzac.
Honoré de Balzac, écrivain majeur du XIX siècle et considéré l’un des pères du roman réaliste. Le Père Goriot est un de ses romans les plus célèbres. Ce personnage si émouvant est un vermicellier enrichi, pensionnaire de Mme Vauquer qui parvient à se ruiner pour ses deux filles. Malgré leur ingratitude, le vieux Goriot n’a aucune autre pensée que celle de faire leur bonheur...
NOVEMBRE
Le Grand Meaulnes, Alain Fournier.
Alain Fournier offre au lecteur une vision romanesque et romancée de sa vie où le rêve, la réalité et la quête d’absolu bercent le récit de son Grand Meaulnes, un classique de la littérature française qui ne laisse pas indifférent. François Seurel, le narrateur, est un adolescent qui vit paisiblement avec ses parents, instituteurs, dans le village français de Sainte-Agathe lorsque l’arrivée chez lui d’un jeune adolescent mystérieux vient bouleverser sa petite vie...
DESEMBRE
Pauline, Alexandre Dumas.
Alexandre Dumas(père) est un écrivain français, proche du romantisme et auteur d'oeuvres très populaires comme Le Comte de Monte-Cristo ou Les trois mousquetaires. Pauline est un de ses premiers romans à cheval entre un style romantique et gothique. Elle est son intrigant personnage principal autour duquel plane un horrible secret. Très recommandable!
Idiomes. Italià
FEBRER
Accabadora di Michela Murgia.
Romanzo vincitore del premio campiello 2010, Accabadora, ambientato in una Sardegna degli anni 50, tratta tematiche complesse, l’affidamento volontario da un lato e dall’altro l'eutanasia. Michela Murgia con estrema delicatezza, ma senza banalizzazioni, racconta la storia di Maria, fillus de anima della zia Bonaria, l’Accabadora. Quest’ultima figura, il cui nome viene dal verbo acabar è colei che finisce: agli occhi della comunità sarda il suo non è il gesto di un'assassina, ma quello amorevole e pietoso di chi aiuta il destino a compiersi.
MARÇ
L'arminuta di Donatella Di Pietrantonio.
Capolavoro editoriale e vincitore del Premio Campiello 2017, L’Arminuta, dal dialetto abruzzese la ritornata, è un romanzo intenso, che riflette sul rapporto tra madre e figlia, oltre che sull'importanza della famiglia. Una storia commovente, che vede la protagonista in bilico tra una realtà affettiva e un’altra. In questo turbinio di emozioni, l'autrice accompagna il lettore alla scoperta di realtà familiari toccanti, attraverso la voce narrante di una protagonista senza nome.
ABRIL
Le otto montagne di Paolo Cognetti.
Premio Strega nel 2017 Le otto montagne racconta una storia potentissima che si svolge sul monte Rosa dove per i due amici protagonisti la montagna non è solo fatta di laghi, dirupi, creste e ime ma è intesa come modo di vivere la vita. Si tratta di una storia di amicizia tra due ragazzi così diversi da assomigliarsi, si tratta di un viaggio avventuroso e spirituale fatto di fughe e tentativi di ritorno, alla continua ricerca di una strada per riconoscersi.
MAIG
Oceano mare di Alessandro Baricco.
Forse il più poetico dei romanzi di Baricco, Oceano Mare racconta la storia di un naufragio e le storie che i superstiti incontreranno sul mare. Non c’è una trama lineare, c’è un continuo intreccio di storie e personaggi accomunati dalla ricerca di sé. Il mare qui diviene metafora esistenziale in un dipinto surrealista e sognante dove si alternano diversi registri stilistici.
JUNY
Io non ho paura di Niccolò Ammaniti.
Io non ho paura è l’opera più famosa dello scrittore Niccolò Ammaniti. È un romanzo di formazione, in cui il protagonista, il piccolo Michele, entra in contatto con il male, scoprendo che esso è più vicino di quello che sembra. La storia è ambientata nell'estate del 1978, nella campagna di un Sud dell'Italia evocato con rara forza descrittiva. In questo paesaggio si alternano, colpi di scena sapienti, la commedia, il mondo dei rapporti infantili, la lingua e la buffa saggezza dei bambini, la loro tenacia, la forza dell'amicizia e il dramma del tradimento.
JULIOL
Mal di Pietre di Milena Agus.
È il libro più conosciuto di Milena Agus e a 15 anni dalla sua uscita continua a sorprendere. Si tratta di un potente e delicato romanzo familiare, una sorta di viaggio nella storia di una donna, amata dalla voce narrante, sua nipote, che scrive con lo scopo di comprendere lei per comprendere dunque sé stessa.
AGOST
Margherita Dolcevita di Stefano Benni.
Lui è Stefano Benni, una delle voci più caratteristiche del panorama letterario italiano. Con la sua ironia ha incantato diverse generazioni di lettori e dagli anni '60 è il principale esponente italiano del genere umoristico, anche se nei suoi libri non mette solo semplici risate. Margherita Dolcevita è uno dei suoi capolavori, una favola ironica, frizzante e divertente, che spinge il lettore a riflettere sui contorni che assume piano piano la nostra società.
SETEMBRE
Piccole storie nere di Marcello Fois.
Piccole storie nere sono cinque brevi noir scritti dalla mano di un esperto giallista. Il filo conduttore è il loro protagonista, il commissario Cureli che ritorna anche in altri lavori dello stesso autore. Elementi geniali, fantastici e soprannaturali presentati da una scrittura scorrevole e piacevole sono i condimenti di quest’opera.
OCTUBRE
Le tre del mattino, Gianrico Carofiglio.
In questo romanzo di formazione Carofiglio narra il rapporto distante tra un padre e un figlio adolescente; i due si ritrovano grazie ad un viaggio a Marsiglia in cui sono costretti a passare insieme due giorni e due notti insonni nella città francese a causa di una terapia a cui si deve sottoporre il ragazzo. In questo tempo i due riusciranno a confidarsi segreti reciproci che li faranno riscoprire più affini di quanto pensassero. L’autore ci porterà a riflettere sull'importanza dei valori e sulla necessità di raccontarsi e di non perdersi nulla di chi ci è intorno. Le tre del mattino è un percorso a tappe sull'importanza e la bellezza della vita, la sua imprevedibilità e la forza dei legami.
NOVEMBRE
La Mennulara, Simonetta Agnello Hornby.
Romanzo di esordio di Simonetta Agnello Hornby, palermitana naturalizzata inglese e attualmente in attivo a Londra. Bestseller pluripremiato, ci racconta la vita della Mennulara, la raccoglitrice di mandorle; una pluralità di voci dipingono per noi un frammento della Sicilia del secondo dopoguerra: si tratta di un ritratto vivido di una società arretrata che non offre possibilità di riscatto e in cui chi nasce povero deve rimanere tale e la scala sociale non può essere ribaltata.
DESEMBRE
Piciocas, storie di ex bambine dell’isola che c’è.
L’isola che c’è è la Sardegna e le ex bambine sono le sei scrittrici che danno vita ai racconti di questa raccolta. Sei donne sarde, sei mondi di ironia e passione, sei voci femminili di indubbia personalità disegnano un viaggio in una Sardegna ricca di suggestioni, un mondo che ne racchiude un altro, quello dell’infanzia.
Llegir el teatre
GENER
La casa del dolor de Víctor Sánchez Rodríguez.
La inquietant vida rere la imatge d’una família perfecta.
Una família es reuneix per sopar en honor d'en Juli, el fill, que ha acabat la carrera de piano. Han preparat un festí. Però en Juli no es presenta. Davant d'aquesta desaparició, cada familiar afronta la situació de manera diferent: la mare buscarà consol i ajuda; el pare sortirà a la recerca dels llocs que freqüentava i la germana es tancarà a casa envoltada de melodrames i benzodiazepines. Els camins de cadascú entraran en un laberint oníric, còmic i sorprenent a través dels quals descobrirem els fantasmes d’una família que semblava modèlica.
FEBRER
El mar: Visió d’uns nens que no l’han vist mai de Xavier Bobés i Alberto Conejero.
Una delicada peça de teatre d’objectes basada en les redaccions d’uns nens que no han vist mai el mar.
Aquesta és la història d’una promesa que no es va poder complir, la que va fer un mestre als seus alumnes. El mestre era Antoni Benaiges. Els alumnes eren els nens i nenes de l’escola rural de Bañuelos de Bureba, un poble de la província de Burgos. La promesa la va fer un dia d’hivern de l’any 1936. Els va prometre el mar.
MARÇ
Macbett de Eugène Ionesco.
Ionesco despulla el poder i els seus mecanismes a través de l’humor, l’exageració i la paradoxa.
El Macbett de Ionesco converteix el Macbeth de Shakespeare en un relat còmic d’ambició, corrupció, covardia i excés, tot creant una farsa tràgica que porta la follia humana als seus extrems més salvatges. La confirmació dels innegables impulsos destructors d’una humanitat que es mou per l’enveja, la gelosia i la convicció que només qui té poder pot arribar a ser lliure.
ABRIL
Bodas de Sangre de Federico Garcia Lorca.
El mateix dia del seu casament, durant el banquet, la núvia decideix escapar-se a cavall amb el seu veritable amor, Leonardo. L'autor es basa en un fet real (el crim comès al Cortijo del Fraile de Níjar) per explicar una història tràgica sobre l'amor i el desig enfrontats al deure, l'honor i els interessos familiars. Lorca retrata una dona valenta que s'enfronta a la seva societat perseguint el seu desig, una reivindicació que encara avui continua sent necessària.
MAIG
Swimming pool de Juli Disla.
Dos germans. Les seves parelles. Una piscina buida. Tres elements que componen la vida d’una família, una vida que es veu condicionada per la influència dels pares, que sempre hi són encara que mai se’ls vegi. El fullatge caient de la tardor, el fred gelat de l’ hivern i el florir de la primavera, ajuden a definir les relacions amb aquells que més estimem.
JUNY
El pes d'un cos de Victoria Szpunberg.
Què et pot portar a desitjar la mort d’algú que estimes?
Una filla ha de cuidar del seu pare qui, després de patir un ictus, viu un procés de deteriorament físic i mental que el converteix en un ésser totalment dependent. La manca de recursos econòmics propis i la precarietat que viuen les administracions públiques farà que la situació entri en una mena d’espiral de caiguda lliure.
Quin sentit té mantenir en vida el cos d’algú que ha perdut totes les facultats que ens fan humans? El pes d'un cos s'inspira en la relació́ amb el meu pare malalt, les diferents etapes de la seva malaltia, la transformació́ del vincle afectiu i, especialment, el que ha suposat acceptar la seva dependència i el seu deteriorament físic i mental.
Ara que el meu pare ja no hi és, vull escenificar aquest text com una mena de celebració, compartir amb l'espectador una experiència que esdevé íntima i alhora social.
Un espectacle multidisciplinari que combina text, música en directe i projeccions, on el realisme més cru i actual dialoga amb el joc teatral, l’humor i la imaginació.
JULIOL
Purificats i Ànsia de Sarah Kane.
Purificats: Grace ha anat a buscar el cos del seu difunt germà Graham, allà on va morir. Un lloc que bé podria ser un recinte universitari, un camp de presoners, un paratge post apocalíptic… On diferents personatges busquen formes d’estimar i ser estimats sota l’atenta mirada de Tinker, que bé podria ser la d’un sàdic amb vocació d’àngel de la guarda o la d’un àngel de la guarda sàdic.
Ànsia: Parla de la bogeria, el dolor, l’amor, l’obsessió i la mort. És un text poètic i hermètic. Funciona com una presó on la condemna sembla consistir en parlar o morir.
La dramaturga Sarah Kane va néixer a Essex, Regne Unit, al 1971. Es va suïcidar al febrer de 1999, als 28 anys. És una autora de culte a escala internacional, una figura clau de l’anomenat teatre de la crueltat. Les seves obres tracten, sense hipocresia, temes com l’ amor, el dolor o la tortura.
AGOST
Bosc boig de Caryl Churchill.
Bosc boig és una obra en tres actes que succeeixen respectivament abans, durant i desprès de la revolució romanesa de 1989. El títol té a veure amb un passatge de l’obra A Concise History of Romania d’Andrei Oţetea i Andrew MacKenzie que diu que Bucarest es troba en un terreny que abans era un bosc impenetrable “impenetrable per l’estranger que no coneixia els camins” coneguts pels genets de l’estepa.
Caryl Churchill (Londres, 1938) és una de les dramaturgues britàniques més representades a tot el món. Fins la maduresa no es dedica al teatre vinculant-se amb grups com The Joint Stock Theatre i el Monstruous Regiment o en teatres com el Royal Court.
La seva màxima ha estat sempre no repetir-se en contingut i jugar a l’experimentació formal. Però Churchill no ataca mai frontalment la temàtica (que va des del feminisme al comunisme, passant per la desconstrucció del nucli familiar, l’imperialisme, la revolució sexual, la guerra o el capitalisme) sinó que ho aborda des d’un punt de vista teatral innovador.
SETEMBRE
Les nenes mortes no creixen de Beth Escudé.
Les nenes mortes no creixen, però poden aprendre. Una nena morta s’apareix regularment al seu pare. Aprofitant l’avinentesa i la circumstància, l’home continua l’educació de la criatura, amb l’avantatge que pot inventar un món millor, sense pors, sense temps i sense angoixes que ella mai no podrà contrastar. O potser sí.
Beth Escudé (Barcelona, 1963). Dramaturga i directora escènica. La major part de la seva obra escrita ha estat estrenada i publicada al nostre país i també traduïda, editada a d’altres idiomes i representada a diferents ciutats europees i americanes. Sovint dirigides per ella mateixa. L’obra que llegirem el mes de setembre, va guanyar al 2001 el premi Literari Baix Camp - Joaquim Batrina de teatre.
OCTUBRE
Zona inundable de Marta Barceló.
Sant Llis, octubre del 2018. Després de quatre hores de pluja intensa, un torrent es desborda, inunda un petit poble de Mallorca i causa onze morts, diversos ferits i molts danys materials. Ben aviat es desencadena una onada de reaccions: una explosió de solidaritat sense precedents i una cobertura mediàtica que cada vegada planteja més dubtes. Es podria haver evitat la tragèdia? Van funcionar els protocols d’emergència? Per què es continua edificant als llindars dels torrents?
NOVEMBRE
Moriu-vos. Creació de Cultura i conflicte. Dramatúrgia Ana Maria Ricart.
Un crit a la vellesa que ens parla de nosaltres mateixos.
La Verge Maria pensa que l’espècie humana col·lapsarà aviat si no fem res emocionalment intel·ligent. L’Imma xarrupa la sopa amb fruïció; és a punt de rebre una visita inesperada. L’Oriol no sap que avui és l’últim dia que podrà mirar les obres com un jubilat qualsevol. La Montse ja no pot ballar des que viu sota l’aigua. I la Mochi...ai la Mochi! Volem arribar als cent anys però, qui hi haurà que ens cuidi i ens doni un tracte digne, respectant la nostra llibertat? Era això, el progrés?
DESEMBRE
Uppgivenhet de Daniel J. Meyer.
Viure és no perdre l'esperança.
L’Ivan i en Petar arriben a Estocolm il·lusionats, buscant una ciutat que els aculli.
L’Inge treballa en un «centre d’inclusió » suec on rep els nouvinguts amb la convicció que així construeix una societat més multicultural. En Tarik fa anys que gaudeix de la generositat i el benestar nòrdic i col·labora amb l’Inge animant els qui acaben d’arribar a crear una nova història. Aquests quatre joves lluitaran perquè aquest canvi sigui una realitat. Però quant de temps es pot mantenir una esperança? Definitivament viure és no perdre l'esperança.
Novel·la negra
GENER
Rebecca de Daphne du Maurier ; traducció de Marta Pera Cucurell. Edicions 62, 2008.
És un thriller psicològic. La protagonista és una jove de caràcter insegur que se sent atrapada pel record de Rebecca, la primera muller de Maxim de Winter, que va morir ofegada a Manderley. Rebecca era una dona fascinant i aparentment perfecta. La governanta, la senyora Danvers, l’adorava i prova de fer la vida impossible a la “nova”. De mica en mica, en aquell indret magnífic i inquietant, penetrem en una història escabrosa que Hitchcock va convertir en un film igualment pertorbador i magistral.
Una 2a lectura de relats de Daphne du Maurier: La pomera i altres contes (Ed. Males Herbes). Un dels relats del llibre és “Els ocells”. Aquest relat també va ser portat a la pantalla per Alfred Hitchcock i es va convertir en una de les seves millors produccions.
FEBRER
Mort al Seminari o Muerte en el seminario (Adam Dalgliesh 11) de Phyllis Dorothy James.
Un cas del comandant Adam Dalgliesh, investigador de Scotland Yard que dedica les seves hores de lleure a la creació poètica i a la música barroca. Aquí investiga la mort del jove ordenand Roland Treeves, el cos del qual apareix en una platja a prop de l’apartat seminari anglicà de St. Anselm. En un primer moment s’havia parlat de suïcidi, però passen algunes coses misterioses que en fan dubtar.
Una 2a lectura de la mateixa autora: A gust amb la mort. Un altre cas d’Adam Dalgliesh. Un vagabund i un baró de l'alta aristocràcia britànica apareixen morts a l'església de Saint Matthew.
MARÇ
La Pedra lunar de Wilkie Collins. La Magrana, 2013 o La piedra lunar.
Es considera que aquesta és la primera novel·la detectivesca de la literatura anglesa. Un diamant groc robat per un oficial anglès a una deïtat índia, la maledicció de la joia, els indis que volen recuperar-la, un gran casalot anglès del segle XIX i un clima de suspens teixit amb mà de mestre són els ingredients d’aquesta obra clàssica.
Una segona lectura del mateix autor: La dama de blanc (Proa, 2018), La dama de blanco. Els personatges de La dama de blanc s’han convertit en figures de la literatura universal. Walter Hartright va a Limmeridge per fer classes de dibuix a Laura, una jove rica hereva, neboda del baró Frederick Fairlie. I aquí comença tot.
ABRIL
Estudi en lila de Maria Antònia Oliver.
Primera novel·la de la sèrie Lònia Guiu, precursora de la novel·la negra a Espanya amb detectiva femenina. Una adolescent embarassada que ha desaparegut, una marxant d’antiguitats estafada, la Barcelona dels anys vuitanta i una detectiva mallorquina vegetariana, feminista i col·leccionista de pintallavis, i ja ho tenim. Només ens falta el cas. I el cas es presenta. I quin cas!.
Una segona lectura de la mateixa autora: Joana E. A la manera (i en homenatge a Jane Eyre) de Charlotte Brontë, Oliver escriu aquesta història crua basada en un fet real en què la protagonista ha de lluitar amb ungles i dents contra els prejudicis de la seva família.
MAIG
L’arqueòloga va somriure abans de morir d'Antoni Serra.
Sèrie Celso Mosqueiro. Un tòrrid matí d’agost, la tranquillitat de la petita vila de Ferreries (Menorca) es veu regirada per la mort d’una arqueòloga que treballa en una excavació. No és l’única mort. Les autoritats, però, tanquen el cas. Dies després, a Mallorca, algú proposa al detectiu Celso Mosqueiro aclarir les causes de la mort de l’arqueòloga.
Una segona lectura del mateix autor: RIP, senyor Mosqueiro. Celso Mosqueiro està avesat a rebre encàrrecs atípics. Però mai fins ara no s’havia trobat amb l’estranya tessitura d’aclarir qüestions tan insòlites com esbrinar el color de la pell de la Beata Catalina Thomàs (pels mallorquins, Sor Tomasseta), o saber com d’atractiu era Ramon Llull.
JUNY
La Biblia valenciana de Rafael Tasis.
Amb aquesta novel·la, Tasis encetà el gènere negre a la literatura catalana. La trama gira al voltant de la trobada d'un llibre mític (la desapareguda traducció de la Bíblia feta per Bonifaci Ferrer) i ens submergeix en la Barcelona republicana en una vertiginosa cursa d'assassinats, quan llibreters de vell i bibliòmans lluiten per apoderar-se’n.
Altres "Biblies" que en pengen i que també podem llegir:
La corona valenciana de Jaume Fuster. Un bon dia, la tranquil·la ciutat d’Elx es desperta amb un sotrac: algú ha furtat les joies de la Mare de Déu. Però l’Enric Vidal no es podia resignar a compartir el botí amb aquells cràpules. I llavors, mentre posa benzina, apareix una noia i comença una cursa vertiginosa per bona part de les comarques del País Valencià.
La Biblia andorrana d'Albert Villaró. A l’Andreu Boix, oficial de la policia andorrana, li han matat un banquer. Hi ha molts nervis. Hi ha un mar de rumors, i no n’hi ha cap que sigui bo. El Principat, a contracor, s’ha convertit en l’escenari d’una sorda batalla entre serveis d’intel·ligència rivals (o potser no tan rivals) que compren, venen, inventen o roben informacions sensibles. La supervivència del petit país pirinenc, que sense buscar-ho s’ha trobat amb una difícil relació amb els estats veïns, penja d’un fil. Ningú no és qui diu que és.
SETEMBRE
L’Aleman de Jordi Santasusagna.
Basat en una cas real. En Raymond Bauer, l'Aleman, és un que, acabada la Segona Guerra Mundial, arriba a una pròspera explotació minera catalana. Aquí és rebut amb honors per les autoritats franquistes i els directius de Unión Española de Explosivos, que no dubten en oferir-li un lloc entre els seus. En Vicenç Santacreu és un noi de quinze anys, malaltís i instal·lat en la misèria de la seva família, que el 1948 aconsegueix la primera feina a La Companyia, la fàbrica de la mina de Cardona.
OCTUBRE
Morts, qui us ha mort? d'Iñaki Rubio.
Basat en una cas real. L'any 1943, Andorra entomava com podia els embats del polvorí europeu. Espanya estava immersa en la pitjor postguerra, amb l'èxode republicà en marxa i el feixisme imperant orgullosament; França patia l'ocupació dels nazis, que estaven especialment interessats en les muntanyes andorranes. En aquest context, a cal Gastó, va tronar una escopetada. Mesos després, el germà que quedava viu era condemnat a mort i humiliat a la plaça pública. Quina mort va ser més injusta? Aquesta crònica intenta donar-hi resposta.
NOVEMBRE
Magret i els anarquistes de Francesc Puigpelat.
Homenatge al policia Maigret, de Simenon. Resum: Barcelona, finals de 1936, hivern. El comissari de la policia judicial del Quai des Orfèvres Jules Magret (que no Maigret, encara que s'hi acosta molt), fumador empedreït de pipa i amb el seu peculiar bombí, arriba a Barcelona amb un objectiu ben clar: capturar l'anarquista Llibert Tarrés, un estafador especialista en falsificació de signatures i documents acusat d'homicidi. Sota aquest pretext, les intencions del policia són encara més enrevessades: enxampar el Genovès, l'autèntica obsessió de Magret, un dels criminals més buscats, indescriptibles i fugissers.
DESEMBRE
Roseanna de Maj Sjöwall i Per Wahlöö.
Maj Sjöwall i Per Wahlöö són els pares de la novel·la negra sueca (i nòrdica, en general). Aquesta és la primera de les deu novel·les de la sèrie Martin Beck. Resum: Martin Beck és inspector cap de la Policia Nacional assignat a l'oficina d'homicidis, i se li encarrega la investigació de la mort d'una dona desconeguda trobada nua en un canal que la policia local no aconsegueix aclarir.
Novel·les feministes per llegir el món
GENER
Jo, que no he conegut els homes, de Jacqueline Harpman. Barcelona: Periscopi, 2020.
Jacqueline Harpman ens endinsa en una distopia inquietant: des de fa anys, no saben quants, un grup de dones es troben tancades en una habitació subterrània. A través de la perspectiva de la més jove d'elles, la protagonista intentarà comprendre què ha passat, com era el temps amb els homes fora d’aquell espai i per què hi ha guàrdies que les vigilen a totes hores.
FEBRER
Tothom hauria de ser feminista, de Chimamanda Ngozi Adichie. Barcelona: Fanbooks, 2016.
Un llibre que recull el transcendental discurs que va oferir l’autora a TEDTalk sobre el significat de ser feminista en ple segle XXI. Un breu assaig que té el poder que les seves paraules ressonin dins el cap de qui les llegeix. Aquest és el poder que tenen els grans assajos per canviar la societat.
MARÇ
Matar el marit de Li Ang. Barcelona: Males Herbes, 2020.
Li Ang ens transporta a un poble petit de la Xina rural on hi habiten les grans desconegudes. La nostra protagonista es veurà obligada a contraure matrimoni amb un home que no estima i que gaudeix matant porcs per a l’escorxador. A partir d’una història real, l’autora elabora una història de terror feminista i de supervivència.
ABRIL
Una cambra pròpia de Virginia Woolf.
Una cambra pròpia és una obra clàssica del feminisme i de la teoria literària contemporània, sorgida arran de dues conferències que celebrà l’autora a dos col·legis de dones de la Universitat de Cambridge l’any 1928. Amb un gran sentit de l’humor l’autora ens convida a reflexionar sobre l’escriptura femenina i la independència simbòlica de les dones.
MAIG
El secret del meu turbant de Nadia Ghulam.
El secret del meu turbant explica la història real de Nàdia Ghulam, una noia afganesa que amb només vuit anys va patir greus ferides a causa d'una bomba. En sortir de l'hospital dos anys després, el règim talibà s'havia instaurat a Afganistan i ella va prendre una decisió radical: es va vestir de noi i durant deu anys es va fer passar per home per poder portar un sou a casa, ja que el nou govern va prohibir que les dones treballessin fora de casa.
JUNY
Mirar-nos de cara de Vivian Gornick.
Vivian Gornick publicà als anys noranta aquesta col·lecció d’assajos en la qual explora la seva lluita diària i incansable per encarar-se a la seva solitud creixent i al difícil equilibri per mantenir una vida independent i, alhora, establir una profunda connexió amb els altres. Des d’una perspectiva feminista l’autora ens posa davant del mirall i ens convida a qüestionar-nos les nostres tries, opcions i renúncies vitals per arribar a entendre’ns i conèixer-nos de la millor manera possible.
JULIOL
Filla d'octubre de Linda Boström.
Entre el 2013 i el 2017 Linda Boström va ser ingressada recurrentment en una institució psiquiàtrica on va ser sotmesa a teràpia electroconvulsiva. Aquesta novel·la autobiogràfica és la història de la lluita d'una dona contra la malaltia mental i l'aïllament. Un testimoni directe sobre com l’escriptura pot reconfortar i curar.
AGOST
El fruto prohibido de Liv Strömquist.
El fruto prohibido és una història cultural i feminista de la vulva, des de la Biblia fins a Freud, passant pels pares de l'Església, pedagogs, sexòlegs i fins i tot per anuncis de tampons que, a través de segles i segles d’opressió patriarcal, han seguit influenciant el nostre pensament amb concepcions falses sobre el plaer de les dones i els genitals femenins.
SETEMBRE
Jo, Tituba, la bruixa negra de Salem de Marysé Condé.
Filla de l’esclava Abena, violada per un mariner anglès a bord d'un vaixell negrer, la Tituba, nascuda a Barbados, és iniciada als poders sobrenaturals per Man Yaya, sanadora i endevina. El seu casament amb en John Indien la porta a Boston, i més endavant al poble de Salem, al servei del pastor Parris. En l’atmosfera histèrica d’aquesta petita comunitat puritana és on tenen lloc els famosos judicis de les bruixes de Salem el 1692.
OCTUBRE
Autobiografia de la meva mare de Jamaica Kincaid. 2020.
Aquest llibre ens ofereix un retrat atípic d'una dona que es rebel·la davant de totes les facetes de l’existència, però sobretot davant del paper que la societat i la família assignen a la dona. És, alhora, una denúncia de les condicions de submissió del poble caribeny enfront del poder colonial anglès.
NOVEMBRE
Sensación térmica de Mayte López. 2021.
Sensación térmica ens parla de l'amistat femenina i de la violència íntima, aquella que s'amaga disfressada d’amor i que explota a porta tancada en una casa qualsevol. Una violència que habita a les lletres de les cançons, a les llegendes i als contes infantils.
DESEMBRE
El acontecimiento d’Annie Ernaux. 2019.
L’octubre de 1962 mentre l’autora vivia a Ruan estudiant filologia descobreix que està embarassada. Des del primer moment té clar que no vol tenir aquella criatura no desitjada. En una societat en la qual es penalitza l'avortament amb presó i multa, se sent molt sola i, fins i tot, la seva parella es desentén de la situació.
Llegim Clàssics
MAIG / JULIOL
La Ilíada d'Homer.
La Ilíada és l’obra més antiga de les lletres europees. Un poema cabdal i imprescindible que gira al voltant de l’honor, l’orgull i la còlera. La dinamització diària del grup, a través de la plataforma Tellfy, es durà a terme per l’equip de La Casa dels Clàssics i comptarà amb tres conferències a càrrec de Raül Garrigasait -escriptor, traductor i president de la Casa dels Clàssics-, Marina Picazo -arqueòloga i professora titular d'Història Antiga a l’UPF- i de Pau Sabaté -filòleg clàssic i traductor de la Ilíada en vers de La Casa dels Clàssics-.
El cicle oferirà també amb la representació de fragments de la Ilíada a càrrec de Teclasmit Teatre.
OCTUBRE / DESEMBRE
Tragèdies de Sòfocles: Antígona, Èdip rei i Èdip a Colonos
En aquesta nova edició del club de lectura de clàssics, ens endinsem en un nou gènere per llegir les tres tragèdies tebanes de Sòfocles: l’Antígona, l’Èdip rei i l’Èdip a Colonos, que giren al voltant d’un dels personatges mítics més coneguts i influents del món grec. Antígona aborda el conflicte que sorgeix entre Creont i la seva neboda, la protagonista del drama, per si cal enterrar o no Polinicies, el germà d’Antígona que ha mort lluitant contra la seva ciutat natal. Èdip rei se centra en el moment en què l’home que ha vessat la sang del seu pare i ha entrat al llit de la seva mare pren consciència de la seva situació. I Èdip a Colonos ens porta al punt en què el protagonista, vell i cec, ha de decidir si es queda al lloc de l’Àtica que finalment l’ha acollit o si retorna a Tebes, la ciutat de la qual va bandejar-lo el seu destí tràgic.
Sòfocles ens acosta també a dilemes morals ben vigents avui en dia, com ara el debat entre la llibertat individual i l'obediència a les lleis civils present a Antígona.
El sentit profund de les biblioteques
NOVEMBRE / DESEMBRE
Contra Amazon. Les biblioteques i les llibreries –reals o de ficció, recorregudes o llegides– són escenaris fonamentals de la nostra educació sentimental i intel·lectual. En aquest llibre de cròniques que assagen i d'assajos narratius, Jorge Carrión viatja a les biblioteques i llibreries innovadores de Seül; investiga a Nàpols i a Capri la història de la mítica casa de Curzio Malaparte; entrevista a llibreters i a escriptors de Miami; conversa sobre llibres i ciutats amb Alberto Manguel, Iain Sinclair, Luigi Amara o Han Kang; interpreta les biblioteques del Quixot i del Capità Nemo, i ret homenatge a algunes de les llibreries i de les biblioteques més fascinants del món –i de la seva pròpia vida.
Mentre Amazon continua conquerint espais físics i virtuals, l'autor de Llibreries –el llibre de referència internacional sobre el tema, traduït a les llengües més importants del món– i de “Contra Amazon. Set raons / Un manifest” –que ha estat un autèntic fenomen al món cultural anglosaxó– defensa la figura del llibreter i la llibreria d'autor, alhora que ens convida a viatjar i, sobretot, a llegir amb esperit crític.
Literatura infantil i juvenil
GENER i FEBRER
Club de lectura infantil de 8 a 10 anys:
El misteri del paper de vàter volador d’Anna Cabeza; Tony Batllori. Bambú, 2021
Pippi Calcesllargues d’Astrid Lindgren. Kókinos
Club de lectura infantil de 10 a 12 anys:
Charlie i la fàbrica de xocolata de Roald Dahl; Quentin Blake. La Magrana, 2016
Charlie i el gran ascensor de vidre de Roald Dahl; Quentin Blake. La Magrana, 2012
Club de lectura juvenil de 12 a 14 anys:
L'impostor de Viena de Pol Castellanos. Estrella Polar, 2019
El + NOU; comentem novetats juvenils.
MARÇ:
Club de lectura infantil de 8 a 10 anys:
El bandido Saltodemata d'Ottfried Preussler.Maeva Young, 2017
Club de lectura infantil 10 a 12 anys:
Mandràgora de Laura Gallego. Bromera, 2007
Club de lectura juvenil de 12 a 14 anys:
El + NOU; comentem novetats juvenils.
ABRIL:
Club de lectura infantil de 8 a 10 anys:
El petit vampir d'Angela Sommer-Bodenburg.Maeva Young, 2017
Club de lectura infantil 10 a 12 anys:
El sobrino del mago (Las crónicas de Narnia) de C.S.Lewis. Editorial Destino.
Vol 714 a Sidney (Les aventures de Tintín) d'Hergé. Editorial Joventut.
Club de lectura juvenil de 12 a 14 anys:
El + NOU; comentem novetats juvenils.
MAIG:
Club de lectura infantil de 8 a 10 anys
El zoo d’en Pitus de Sebastià Sorribas. La Galera
Club de lectura infantil 10 a 12 anys
Les vacances del petit Nicolàs de Sempé i Goscinny. La Galera
Les aventures de Tintín. El temple del sol d’Hergé. Joventut
Club de lectura Juvenil 12 a 14 anys (1r a 3r d’ESO)
COMENTEM NOVETATS JUVENILS!