- Autors italians
- Àlbums il·lustrats
- Còmics
- Novel·les feministes per llegir el món
- Literatura infantil i juvenil
- Idiomes. Anglès
- Idiomes. Alemany
- Idiomes. Francès
- Idiomes. Italià
- Llegim clàssics
- Llegir el Teatre
- Novel·la Negra
- Lectura fantàstica
- Mirades a la infància i l'adolescència
- Premis Ciutat de Tarragona
Autors italians
La treva de Primo Levi.
Si això és un home és una obra escrita l'any 1947 per Primo Levi, supervivent dels camps d'extermini d'Auschwitz, amb la intenció de fer arribar a la humanitat un material de primer ordre per a l'estudi de l'ànima i el comportament humans, testimoni colpidor de la vida i la supervivència a l'infern dels lager polonesos durant els últims anys de l'ocupació nazi. La treva és la segona entrega de la trilogia memorial del Primo Levi, és el llibre del retorn. Un grup de supervivents italians d'Auschwitz finalitza un viatge absurd a través de mitja Europa, mentre el lector assisteix a la riquesa de la humanitat en el mercat clandestí de Cracòvia, els cuartels de l'exèrcit vermell, les embriagueses dels soldats i les enyorances dels italians camí de casa seva.
Gomorra de Roberto Saviano.
La camorra napolitana, el Sistema, és una organització empresarial amb ramificacions a tot el planeta, incloent-hi Catalunya i algunes ciutats espanyoles. S'ocupa de negocis molt diversos: de la indústria tèxtil al reciclatge de residus, passant per la droga o l'especulació urbanística. I passant també, naturalment, per uns crims que cada cop semblen més de cinema. De fet, es fa difícil distingir quanta riquesa prové directament de la sang i quanta de l'enginyeria financera. En aquest relat trepidant i revelador, que fa literatura de la bona sobre una sòlida base documental, Roberto Saviano reconstrueix la lògica del poder i l'expansió dels clans originaris de Nàpols. L'autor ha estat amenaçat de mort i viu amagat sota protecció policíaca.
El primer cas d’en Montalbano d'Andrea Camilleri.
Les tres narracions que conformen aquest volum de les aventures del comissari Montalbano no decebran al lector, ben al contrari: A El primer cas d'en Montalbano, el lector patirà una curiosa impressió, en descobrir el jove vice-comissari vivint una relació amorosa no amb Livia, sinó amb una tal Mery, i és clar, recentment traslladat, es veurà embolicat en un afer tèrbol que comença amb una bufetada originada per una disputa de trànsit. També a Set dilluns, el comissari haurà de pensar molt per resoldre l'endevinalla que li plantegen els assassinats d'uns curiosos animals. I a Retorn als orígens Montalbano investigarà el cas del segrest fingit d'una nena de tres anys, darrere del qual s'intueix tota una trama mafiosa. Amb el rerefons d'una Sicília plena de vida que amara tota la narració amb els seus paisatges i sabors, Camilleri regala als lectors un nou capítol de les aventures del comissari Montalbano, un personatge únic, especial i ordinari alhora, que encarna l'excepcionalitat de l'heroi i els dubtes, temors i emocions de l'home corrent.
La consciència de Zeno d’Italo Svevo.
Zeno Cosini, fill d'una família rica, és un home de negocis maldestre, trist, adúlter i addicte a la nicotina. El 1914, quan ja s'acosta a la seixantena, el psicoanalista que el té de pacient li recomana que escrigui les seves memòries, perquè això l'ajudarà a curar-lo. El resultat són les pàgines d'aquest llibre, publicades pel mateix psiquiatre com a venjança cap a ell per haver abandonat la teràpia.
El resultat és una gran comèdia psicològica, una novel·la immortal, un clàssic de la narrativa del segle XX.
El Gattopardo de Giuseppe Tomasi di Lampedusa.
Som a Sicília, l'any 1860, a l'època del Risorgimento. Garibaldi posa en marxa la unificació italiana, que ha d'escombrar un món de vells privilegis per donar pas a un nou ordre burgès. El Gattopardo (1958), clàssic per excel·lència de la novel·la europea contemporània, ens submergeix en les intimitats de la família Salina, una nissaga aristocràtica siciliana, i molt especialment en el món interior del príncep Fabrizio Salina, autèntic centre de la novel·la, que viu amb inquietud la caiguda d'un règim que ell mateix encarna.
Autor d'una única novel·la, que l'ha fet cèlebre mundialment, Tomasi di Lampedusa (1896-1957) va ser un aristòcrata solitari i incomprès, fins al punt que El Gattopardo es va haver de publicar pòstumament.
El colibrí de Sandro Veronesi.
El protagonista d’El colibrí és Marco Carrera, un oftalmòleg quarantí, resident a Roma, casat amb una eslovena gelosa i pare d’una nena de deu anys amb un trastorn psíquic. Marco supera tota mena de tribulacions a partir de la seva competència innata per equilibrar el dolor i la dissort amb l’esperança i l’optimisme. El record d’una germana morta ofegada a principis dels vuitanta, la relació epistolar que encara manté amb un amor platònic (mai consumat) de la seva joventut o tenir cura d’una nena sense mare li faran d’escull.
Som davant d’una història de positivitat i superació, un cant a la vida i a l’amor on l’art ajuda a revalorar el potencial de les coses.
Tú y yo. Niccolò Ammaniti Editorial Anagrama, 2012 (digital) Edició en català (paper).
Lorenzo Cuni, de catorze anys, explica als seus pares que uns companys d'institut l'han convidat a esquiar a Cortina d'Ampezzo durant la setmana blanca escolar. La realitat, però, és que vol amagar-se a Roma, al soterrani del mateix edifici on viuen, per passar aquella setmana jugant a videojocs, llegint còmics, menjant llaunes i dormint mandrosament, lliure d'obligacions. Lorenzo vol complir així el seu somni adolescent de llibertat, autoafirmació i solitud. Però l'aparició de la seva germanastra Olivia, de vint-i-tres anys, a qui feia anys que no veia, trencarà totes les seves expectatives i l'enfrontarà a responsabilitats inesperades. Niccolò Ammaniti, una autèntica estrella literària a Itàlia, és possiblement el millor autor de la seva generació. Amb Tu i jo ha sabut captar l'ànima fràgil dels adolescents, sacsejats per les pròpies inseguretats, l'angoixa de fer-se grans i la pèrdua irremissible de la innocència.
De puntetes per la poesia italiana (sense llibre).
La Divina Comèdia de Dante, el romanticisme de Leopardi, o la poesia més contemporània de Pier Paolo Pasolini, Dacia Maraini o Eugenio Montale, són una part fonamental de la literatura i de la cultura italiana. Farem un tast de la poesia d’aquests autors per conèixer una mica més la seva obra i la seva vida, obrirem noves portes perquè els participants al club, si ho desitgen, vagin a les profunditats dels mons que aquests grans autors van regalar.
*Es proposaran llibres per complementar les lectures, alguns dels quals es podran trobar a la eBiblio i en paper a les biblioteques, per si els participants volen ampliar la lectura. Títols: La Divina Comèdia, Dante. Cants, de Giacomo Leopardi
El tren de la última noche de Dacia Maraini. Galaxia Gutenberg, 2012 (digital); edició en català (paper)
A l'Europa desolada de 1956, dividida en dues pels vencedors de la Segona Guerra Mundial, Amara, jove periodista de Florència, decideix creuar el teló d'acer després de les petjades d'Emanuele, el seu amor d'adolescència. Tot el que queda d'ell és un grapat de cartes escrites durant els primers mesos de la seva separació i un quadern ocult en un mur del gueto de Lodz. Amara travessa en trens lentíssims, estació rere estació, una Europa marcada profundament per la guerra. En el trajecte d'Amara per trobar l'amor perdut i en els homes i dones amb els quals s'enllaça i desenllaça la seva vida, el mestratge de Dacia Maraini ens retrata la catàstrofe i l'abisme en què es va precipitar el segle XX i que van perdurar més enllà de la fi de la contesa.
Els capítols finals alberguen un desenllaç inesperat que deixa al lector sense alè, convençut que ha llegit un llibre que no oblidarà mai.
Flors sobre l'infern. Ilaria Tuti ; traducció d'Helena Aguilà Ruzola. Rosa del Vents, 2019
El debut de novel·la negra més impactant de l'any per a les grans editorials. El nou gran thriller europeu té nom de dona.
Es produeixen un seguit de fets aterridors a les muntanyes. Troben el primer cadàver. És un home que està despullat, li han desfigurat la cara i li han arrencat els ulls. Desapareix un nadó i una ombra misteriosa es mou pels boscos. El cas requereix tota l'habilitat de la Teresa Battaglia, comissària de policia especialitzada en perfils criminals que camina sobre l'infern cada dia.
Café amargo. Simonetta Agnello Hornby ; traducción de Carlos Gumpert. Tusquets, 2017
Ulls grans i ametllats, cabell castany: la bellesa de la Maria sedueix el jove Pietro Sala (fins al punt que li demana matrimoni encara que ella no tingui cap dot), i també, de manera més subtil, al Giosuè, el jove a qui el pare de la Maria ha acollit i que ha estat per a ella com un germà gran. La Maria té només quinze anys, el Pietro trenta-quatre; Li encanten els viatges, el joc, les dones; ella prové d'una família socialista de grans ideals però de pocs recursos. I no obstant això el matrimoni resulta ser feliç: fora dels murs familiars, la Maria descobreix la llibertat i el dret al plaer. Durant un viatge a Trípoli, amb el desert com a còmplice, la Maria descobreix els llaços que sempre l'han lligat al Giosuè. Comença així una història d'amor que durarà més de vint anys.
Apunts d'un venedor de dones : novel·la. Giorgio Faletti ; traducció de Pau Sanchis Ferrer. Ara Llibres, 2012
Un dels autors italians més prestigiosos del moment, presenta una sòrdida novel·la de misteri en el context de la Milà dels anys setanta, el dels conflictes socials, els baixos fons, les Brigades Roges... però també el de la dolce vita i les festes opulentes. En Bo es dedica a vendre dones. La seva vida és una nit en blanc, envoltat de males companyies i d'amics desesperats. L'única persona amb qui té una relació normal és el seu veí, un guitarrista cec, apassionat dels criptogrames. La Carla apareix a la vida d'en Bo i desencadena una sèrie de fets que fan perillar la seva vida, i fan que la policia l'acusi injustament de terrorisme.
Àlbums il·lustrats
La noche estrellada de Jimmy Liao. Barbara Fiore, 2020.
"Dedicat als nens que no aconsegueixen sintonitzar amb el món".
Nostàlgia i tendresa, sempre amb un bri d'esperança. Una obra que ens porta pel camí de l'autoconeixement de dos nens cercant un lloc on encaixar, on fer realitat els nostres somnis, un lloc on viure.
Un gran dia de res de Beatrice Alemagna. Combel, 2016.
Entrar dins l'univers de Beatrice Alemagna (Bologna, 1973) és penetrar en un món on tot el que coneixem, tot allò baladí o quotidià, passa a convertir-se en un sèrie d'experiències excitants i reveladores gràcies a la seva capacitat per a sorprendre'ns, la seva mirada i el seu esperit infantil.
L'àlbum, segons l'autora, sorgeix de la necessitat d'explicar la manca d'essència, l'avorriment, la dificultat d'emergir del món tecnològic per a trobar la bellesa en el món que ens envolta. Una història on imatges i paraula flueixen en una convivència perfecta.
Travessia de Peter van den Ende. Libros del Zorro Rojo, 2020.
Un vaixell de paper navega enmig de l’oceà. Durant el seu llarg viatge es troba amb els éssers més estranys, passa entre manglars i s'enfronta a una tempesta devastadora...
Peter Van den Ende debuta com a autor amb aquest àlbum, un espectacle sense paraules, en què dona vida a un univers estrany i meravellós en blanc i negre. Aquest viatge mític és una meravellosa al·legoria de la vida.
El final del verano de Stian Hole. Kókinos, 2007.
Un àlbum poètic que ens capbussa des de la primera pàgina al món interior d'en Garmann, un nen noruec que té papallones a la panxa perquè l'estiu s'acaba i l'escola comença.
Stian Hole, artista gràfic i dissenyador noruec, sorprèn per la seva proposta visual, el seu estil literari, el disseny i la relació entre text i imatge.
Yokai de Carmen Chica i Manuel Marsol. Fulgencio Pimental, 2017.
La natura salvatge és un lloc ple de meravelles. Endinsar-s'hi és creuar una porta invisible. El món es transforma i la nostra identitat trontolla. Perdre's en una muntanya també comporta perdre alguna cosa de la nostra vida. Quan retornem, com si es tractés d'un somni, el món conegut ja no ho és tant i sentim que, durant un breu lapse de temps, hem estat un altre.
Amb aquest àlbum Manuel Marsol va guanyar l'any 2017 l'International Award for Illustration de la Fira del Llibre Infantil de Bologna.
Cançó de tela d'Ana Novesky i Isabelle Arsenault. Impedimenta, 2016.
Tal com les aranyes filen les seves teranyines, la mare de Louise Bourgeois teixia tapissos. Abans que la Louise esdevingués una artista contemporània de renom, havia estat aprenent al taller de tapissos de la seva família. Teixir va ser font d’inspiració per a les seves escultures més famoses.
Cançó de tela és una biografia il·lustrada en format d'àlbum il·lustrat que amb un llenguatge poètic ens acosta al món de l'art contemporani.
Els Ocells / text: Germano Zullo; il·lustracions: Albertine. Barcelona: Libros del Zorro Rojo, 2016
Un àlbum que es constitueix sobre un conjunt mínim d’elements (dos personatges, tres colors, un sol horitzó…) i que, tanmateix, transcendeix totes les expectatives del lector, infantil i adult, com una metàfora, deliciosament il·lustrada, de l’existència.
La parella Germano Zullo i Albertine van guanyar amb aquest àlbum el Premi Sorcières 2011 i el The New York Times Book Reviewel el va catalogar com un dels millors llibres del 2012.
Flotante / David Wiesner. Peu d'impremta México D.F.: Océano, ©2007.
Un dia a la platja és un trampolí cap a una exploració salvatge i imaginativa dels misteris de les profunditats que permeten al lector de presenciar meravelles i gaudir-ne.
Flotante és un àlbum sense mots, una història dins una història, un món dins un altre món, és l'essència de la narrativa. Amb el nord-americà David Wiesner l'estil està completament al servei de la imatge narrativa i deixant de banda el seu virtuosisme tècnic, amb l'ajuda de la fotografia i l'hiperrealisme, s'acosta a la transparència de la imatge.
Un àlbum que estimula la creativitat del lector i va ser mereixedor de la medalla Caldecott l'any 2007.
Lola: tooodo un día en el zoo / Imapla. Océano Travesía, 2012.
Imapla (Barcelona, 1964) prové del món del disseny i li agrada d'imaginar llibres on els elements materials juguin amb un llenguatge gràfic molt sintètic per a oferir propostes originals per als primers lectors. Format i joc amb senzilles arquitectures de paper ajuden a contar històries que situen als lectors en protagonistes.
Kitty Crowther, Theo y Dios. Corimbo, 2011.
Kitty Crowther (Brusel·les, 1970) de pare anglès i mare sueca la seva obra es mou entre la tradició intimista francòfona i la línia narrativa anglosaxona. L'any 2010 va ser guardonada amb premi Memorial Astrid Lindgren per la seva trajectòria professional.
Està considerada la mestra de la línia però també de l'atmosfera on color, traç i llum són els elements fonamentals. L'univers creat per l'autora conté temes considerats difícils en la literatura infantil impregnats d'humanisme i sensibilitat.
Grimm ; Pacovská, Caperucita roja. Kókinos, 2008.
És probable que el conte de 'La Capuxeta vermella' sigui una de les històries més contades, il·lustrades i versionades de tots els temps. En aquesta ocasió l'anomenada 'arquitecta de llibres' Kveta Pacovská (Praga, 1928) juga amb les imatges que li suggereix aquesta història universal i cerca un nou enfocament a través dels colors i les formes. Amb el vermell com a protagonista ens mostra la història clàssica dels germans Grimm.
Kveta Pacovská és una pintora, escultora i il·lustradora que ha rebut el Premi Hans Christian Andersen d’il·lustració (1992) i el guardó del món editorial ‘Letra de plata’ (1993) entre molts d’altres. Concep les seves obres perquè es llegeixin amb els cinc sentits, com a petits museus: obres d'art en paper.
Còmics
Lamia de Rayco Pulido. Astiberri, 2016.
Laia és feliç. Tot i ser orfe, té tot el que sempre havia somiat: un marit que l’estima, una bona feina escrivint per a un exitós programa radiofònic de consultes i està esperant un fill. Però aquesta felicitat amaga una mentida...
Sherlock Holmes i la conspiració de Barcelona de Sergio Colomino & Jordi Palomé. Norma, 2012.
Sherlock Holmes, el conegut detectiu, arriba a Barcelona l’any 1893 per investigar la reaparició d’una nau submarina desitjada per bona part de les potències europees d’aquest temps. La seva recerca el conduirà a explorar una ciutat dividida pels conflictes entre la classe obrera i la burgesia i que serà testimoni de l’atemptat amb bomba al teatre del Liceu.
Llibre de cavalleries de Julià Guillamon & Toni Benages i Gallard. Empúries, 2020.
El jove Tomàs Safont viatja als temps gloriosos de la Companyia Catalana d’Orient al segle XIV per complir una missió. Aquest viatge transportarà el lector en l’espai i també en el temps, des de la Costa Blava dels anys seixanta fins a la Costa Brava, i a territoris exòtics com Egipte o els deserts d’Aràbia.
Epiléptico. El ascenso del Gran Mal de David B. Sinsentido, 2009 / Salamandra, 2019.
Publicat en francès per L’Association originalment en sis volums entre els anys 1996 i 2003, El ascenso del Gran Mal és un còmic autobiogràfic en el qual David B. narra de manera magistral la seva infantesa i joventut marcades per la presència del Gran Mal. Aquest no és altre que l’epilèpsia del seu germà que apareix reflectida en aquesta obra de manera metafòrica mitjançant l’ús de diversos elements de tipus fantàstic. Això fa que el còmic ofereixi al lector diverses lectures possibles, des del punt de vista de les teràpies per tractar l’epilèpsia fins a la lectura mitològica passant per la familiar o sociològica, entre d’altres.
Premiada diversos cops i reconeguda com una de les obres més importants (integrant llistes i rànquings variats), ha estat qualificada pel crític Álvaro Pons com la primera obra mestra del còmic europeu del segle XXI. La seva publicació va suposar, a més, un gran impuls en la visualització i difusió del còmic com a mitjà per poder expressar i tractar qualsevol tema, per difícil que fos. La influència del seu autor, David B., ha estat més que evident i reconeguda en autores posteriors, com Marjane Satrapi.
Alícia en un món real d'Isabel Franc & Susanna Martín. Norma, 2010 / Egales.
La protagonista de la història, l’Alícia, no viu precisament en cap terra de meravelles com el personatge creat per Lewis Carroll, sinó que s’obre al lector per explicar-li la seva experiència: li han diagnosticat un càncer de mama. Així, acompanyarem l’Alícia des de la diagnosi del tumor, passant pels tractaments rebuts i l’extirpació d’un pit, fins a la vida de després d’aquesta operació. Tot això no aconsegueix, però, robar-li el sentit de l’humor a la protagonista que ofereix en tot moment una mirada irònica davant la vida i els seus problemes.
El còmic parteix de l’experiència personal d’una de les autores, Isabel Franc, que vehicula les seves vivències a partir d’aquesta visió irònica que Susanna Martín reflecteix gràficament de manera esplèndida. Publicat per Norma l’any 2010, recentment se n’ha publicat una reedició a Egales, editorial especialitzada en literatura LGTBQ.
Como viaja el agua de Juan Díaz Canales. Astiberri, 2016.
Un grup d’homes de vuitanta anys es dediquen a mercadejar amb objectes robats pels carrers de Madrid. Entre ells es troba Niceto que als seus 83 anys, té pocs al·licients a la vida. Les coses es compliquen amb la seva desaparició. El seu fill (Roman) i el seu net (Álvaro) el buscaran pels racons més insospitats de Madrid amb l’esperança de trobar-lo sa i estalvi. El lector seguirà aquest camí resseguint l’aigua que flueix al llarg de la història, en una imatge recurrent i alhora metafòrica que ja anticipa el mateix títol de l’obra.
Como viaja el agua és el debut de Juan Díaz Canales com a autor complet. El conegut guionista de Blacksad i de les noves aventures del Corto Maltés retrata, en aquesta història amb tocs de thriller, els llocs més emblemàtics de Madrid, però, lluny d’oferir una mirada de postal, en aquestes vinyetes hi trobem un reflex de la vida de la gent que malviu al carrer i que ha de sobreviure en una gran ciutat.
Éramos el enemigo
Guió de George Takei, Justin Eisinger i Steven Scott
Dibuix d’Harmony Becker
Planeta Cómic, 2021
Després del bombardeig de Pearl Harbor, el govern dels Estats Units, per ordre del president Roosevelt, va tancar en camps de concentració (“centres de reubicació”) 120.000 americans d’ascendència japonesa que van estar-hi retinguts durant anys. Es tracta d’un dels episodis més vergonyosos de la història nord-americana fins al punt que presidents posteriors, com Ronald Reagan l’any 1988 o Barack Obama el 2008, han demanat perdó i han homenatjat els supervivents.
Un d’aquests supervivents és l’actor, autor i activista George Takei (conegut, sobretot, per la seva participació en la coneguda saga galàctica Star Trek) i és de la seva mà que recorrem aquests esdeveniments que va viure en primera persona durant la seva infantesa i ho fem precisament des de la seva mirada de nen. Amb Justin Eisinger i Steven Scott al guió i Harmony Becker a la part gràfica (dibuixant d’ascendència japonesa), descobrirem una mirada diferent del valor, la lleialtat i l’amor, i debatrem sobre el significat de ser estatunidenc.
La casa
Guió i dibuix de Paco Roca
Astiberri, 2015
Un any després de la mort del seu pare, tres germans tornen a la casa familiar on van créixer amb la intenció de vendre-la. Però cada racó i cada element que els envolta representa una tornada al passat i la recuperació de records, no només del seu pare sinó també d’ells mateixos. Si es desfan de la casa, vol dir que també s’oblidaran del seu pare i dels seus propis records? Publicat en format apaïsat aquest còmic és una nova mostra de la capacitat de Paco Roca d’arribar al lector d’una manera directa i d’implicar-lo en la història.
Guanyadora de nombrosos premis (entre ells, el Premi Eisner 2020 a la millor obra estrangera), La casa és un homenatge de Paco Roca al seu pare (la mort del qual va impulsar-lo a crear aquesta obra) i, al mateix temps, una reflexió sobre el pas del temps amb un estil natural, honest i sense artificis de cap mena. Segons Álvaro Pons, juntament amb Arrugues (publicada anteriorment) i Regreso al Edén (de publicació posterior), aquesta obra forma una trilogia de la memòria amb la reflexió sobre la pèrdua de la memòria i de la identitat (Arrugues) i la reconstrucció de les nostres arrels i de la memòria familiar (La casa i Regreso al Edén).
Civil War
Guió de Mark Millar
Dibuix de Steve McNiven
Panini, 2010
Publicada originalment l’any 2006, Civil War és un crossover que enfronta els personatges més icònics de Marvel amb el rerefons de la llibertat i dels seus límits. El govern dels Estats Units aprova una llei de registre de superherois per fer que aquests individus tan poderosos estiguin sota la regulació (i el control) oficials. Els superherois reaccionen (i s’agrupen) en dos bàndols enfrontats. D’una banda, Iron Man encapçala els defensors d’aquest registre (que cada cop es mostren més autoritaris), mentre que el Capità Amèrica lidera l’oposició a aquest control. I aquest enfrontament tindrà greus conseqüències en aquest univers de ficció.
Mark Millar i Steve McNiven van capgirar l’univers Marvel amb aquesta història que va posar en bàndols enfrontats personatges que havien lluitat fins al moment uns al costat dels altres per combatre enemics que provenien d’altres mons. I ho van fer posant sobre la taula el debat entre llibertat i seguretat, un tema que no és aliè al món real. Posteriorment, l’any 2016, es va estrenar una versió d’aquest enfrontament (adaptada al context i a la història propis de l’Univers Cinematogràfic de Marvel) protagonitzada per Chris Evans i Robert Downey Jr. i dirigida pels germans Russo (Captain America: Civil War).
Una posibilidad (edición integral). Guió i dibuix de Cristina Durán i Miguel Á. Giner. Astiberri, 2017
Diuen que hi ha una possibilitat entre mil que les coses surtin bé. I Cristina i Miguel s’aferren a aquesta possibilitat quan la seva primera filla, Laia, neix amb paràlisi cerebral infantil. Amb força i també amb una actitud positiva el matrimoni recorre hospitals, centres de rehabilitació i metges en la seva nova rutina. Passats uns anys, i amb la mateixa determinació, comencen el llarg (i feixuc) camí d’adopció de la seva segona filla, Selam.
Una posibilidad recull dues obres publicades anteriorment per separat: Una posibilidad entre mil i La máquina de Efren, en les quals els autors expliquen en primera persona com es converteixen en pares. Cada obra està dedicada a una de les seves dues filles, però mantenen un lligam, fet que ha permès la recopilació en un únic volum. Aquesta edició integral inclou, a més, material nou, des d’un epíleg a esbossos i notes de guió i de viatge.
La muerte de Guernica de Paul Preston. Guió i dibuix de José Pablo García. Base, 2017
Un dels episodis de la Guerra Civil que ha quedat gravat a la memòria és la completa destrucció de Guernica (retratada per Picasso) el 26 d’abril de 1937, ja que es tractava del primer cop que una ciutat civil (que no suposava cap amenaça militar) era arrasada durant un bombardeig. Avions alemanys i italians al servei de l’exèrcit franquista, van bombardejar i metrallar durant tres hores i en un dia de mercat, aquesta localitat allunyada del front. A les conseqüències personals i materials d’aquest fet cal sumar-hi la posterior campanya de manipulació duta a terme pel govern.
José Pablo García adapta al còmic l’assaig del mateix títol del prestigiós hispanista Paul Preston en un intent de rescatar i de presentar gràficament els fets succeïts abans i després de l’atac i, sobretot, els que s’han amagat durant anys. L’historiador va col·laborar amb el dibuixant en l’elaboració del còmic i amb la resolució de dubtes concrets així com amb l’ampliació de determinats aspectes només apuntats en l’assaig publicat prèviament.
From Hell. Guió d’Alan Moore. Dibuix d’Eddie Campbell. Planeta, 2014
Considerada una de les millors obres d’Alan Moore (per a molts, el millor escriptor de còmics), From Hell presenta i dissecciona la història de Jack l’Esbudellador, el conegudíssim assassí de Whitechapel i que ha suscitat controvèrsia, misteri i també la creació de moltes obres artístiques en diversos camps. En aquesta extensa i densa obra, de lectura no sempre fàcil, el guionista anglès presenta i retrata de manera crítica la societat victoriana, fent un tàndem excel·lent amb el dibuixant Eddie Campbell.
Publicada inicialment com a sèrie limitada a finals dels noranta, l’obra ha estat premiada diversos cops amb guardons tan importants com l’Eisner o el Harvey. El títol prové d’una de les cartes suposadament enviades per l’assassí. L’any 2001 va ser (lliurement) adaptada a la gran pantalla de la mà dels germans Albert i Allen Hughes i amb l’actor Johnny Depp com a protagonista (Desde el infierno).
Novel·les feministes per llegir el món
Apunts personals, Emilie Pine, traducció d’Ester Capdevila, Barcelona: L’Altra Editorial, 2020 (paper) i Todo lo que no puedo decir Literatura Random House, 2020 (digital)
En la seva primera obra Emilie Pine fa una mirada enrere i reflexiona sobre què ha significat per a ella ser una dona al llarg de la seva vida. La infertilitat, l’avortament, la relació amb el seu pare i l’alcoholisme, són tan sols alguns dels molts aspectes que aquesta autora ens presenta des d'una perspectiva autobiogràfica.
Els homes m’expliquen coses, Rebecca Solnit, traducció de Marina Espasa, Barcelona: Angle Editorial: Barcelona, 2016 (paper) i Los hombres me explican cosas Capitán Swing Libros, 2018 (digital).
Encara és vigent el feminisme? Rebecca Solnit no en té cap dubte i ens demostra que el feminisme continua sent necessari a través d'aquest recull de breus assajos. Els homes m’expliquen coses és una reflexió sobre com s'ha construït al llarg de la història la diferència entre homes i dones, i sobre com les dones encara avui ho tenim més difícil.
Luisa Carnés, Tea Rooms. Mujeres Obreras, Madrid: Hoja de lata, 2016.
Amb aquesta novel·la recuperem una autora oblidada de la generació del 27. Luisa Carnés, autora del grup de Las SinSombrero, ens transporta a la ciutat de Madrid dels anys 30 del segle passat. Tres dones molt diferents es veuen obligades a treballar per tal de mantenir la seva família. Luisa Carnés ens obliga a reflexionar sobre el feminisme també com una qüestió de classe.
Pauline Harmange, Jo, els homes, els detesto, traducció de Mercè Ubach, Barcelona: Edicions destino, 2020.
Pauline Harmange és una jove feminista francesa que, recentment, ha irromput amb força en el debat feminista. Després de publicar el seu manifest Jo, els homes, els detesto, el govern francès va intentar censurar-lo, sense èxit. L’autora ens proposa reflexionar sobre la misogínia i el seu impacte en la vida d’una dona lliure que ja no es fia dels homes.
Sylvia Plath, La campana de vidre, traducció de Marta Pera Cucurell, Barcelona: Periscopi, 2019.
Sylvia Plath és una de les millors escriptores del segle XX. Poetessa de professió, La Campana de vidre és la seva primera i única novel·la. De caire autobiogràfic, aquesta obra ens ajuda a comprendre millor l’univers personal d’una artista avançada al seu temps.
Mary Beard, La veu i el poder de les dones, Barcelona: Arcàdia, 2017.
També està disponible en castellà: Mujeres y poder: un manifiesto, traducció de Silvia Furió, Barcelona: Crítica, 2018.
La veu i el poder de les dones és un dels molts assajos de la historiadora feminista Mary Beard. En aquest llibre l’autora fa un recorregut en el temps, des de la literatura clàssica fins als nostres dies per analitzar quin és i quin ha estat el paper de les dones en la vida política.
Literatura infantil i juvenil
Cicle "Res és el que sembla" (7 a 9 anys)
Descobrim en aquestes històries que res és el que sembla i que és molt millor “ser” que “semblar”.
La bèstia del senyor Racine de Tomi Ungerer; traducció: Jordi Martín Lloret. Ed. Blackie Books, 2019.
Burro : el origen de Juan Arjona ; il. Luciano Lozano. A Buen Paso, 2014.
Però jo sóc un ós! de Frank Tashlin; traducció d'Enric Larreula. Viena, 2013.
Cicle “Trens, trapezistes i mandonguilles: històries meravellosamentbocabadants” (9 a 11 anys)
Descobrim 3 llibres sensacionals i esbojarrats on jugarem amb les històries (per terra, mar i aire) i veurem com passar pàgines és com descobrir un nou món.
Ennuvolat amb risc de mandonguilles de Judi Barrett ; il·lustracions: Ron Barrett ; traducció: Margarida Trias. Ed. Corimbo, 2012.
El contador de contes de Saki , il·lustracions: Alba Marina Rivera ; traducció: Juan Gabriel López Guix. . Ed. Ekaré, 2009.
Contes Puça de Riki Blanco. Ed. Thule, 2006.
Cicle "Art en família. Pensant i creant amb els cincs sentits" (famílies amb infants de 5 a 7 anys)
Juguem amb totes les arts, siguin plàstiques, musicals, literàries, dramàtiques o cinètiques i la filosofia ens acompanyarà en el nostre joc.
La història més divertida de Mozart nen de Victoria Bermejo i Miguel Gallardo. La Galera, 2006
Crominyó de Michel Gay. Corimbo, 2001
La gran nit dels gossos de Meredith Hooper i il. Allan Curless. Serres, 2000
Cicle “Aventures de la canalla. Aquells temps en que jugar volia dir sortir al carrer” (9 a 11 anys)
Descobrim tres llibres de tres èpoques ben allunyades però que tenen comú nois i noies amb moltes ganes de jugar i passar-s’ho bé.
Les aventures de Tom Sawyer de Mark Twain ; adaptació: Lourdes Iñiguez Barrena. Barcanova, 2012
La colla dels deu de Joaquim Carbó. La Galera, 2019
Els cinc a l'illa del tresor d'Enid Blyton; Joventut, 2017.
Cicle "Joves atrapats al 25è Premi Protagonista Jove" (12 a 14 anys)
Thornhill: orfenat de noies de Pam Smy ; traducció: Marina Espasa. Blackie Books, 2019.
Magus (el mag) de Jesús Cortés. Bromera, 2019.
La guerra dels botons : un relat de la gran guerra d’Avi. Bambú, 2019.
Cicle "Temps era temps en què les bèsties parlaven, les escombres volaven i els ogres ploraven…" (7 a 9 anys)
Gola de llop de Fabián Negrín. Thule, 2005.
La escoba de la viuda de Chris van Allsburg. Fondo de Cultura Económica, 1995.
Cicle "Joves atrapats a la lectura" (12 a 14 anys)
En la vida real de Cory Doctorow, Jen Wang. Sapristi, 2015
Una cançó de molt lluny d'A.F. Harrold ; il·lustrador: Levi Pinfold. Blackie Books, 2018.
Club de lectura infantil 8 a 10 anys (3r a 4t de Primària)
Sou un malvat, senyor Gum! d’Andy Stanton; il. David Tazzyman. Ed. Cruïlla, 2008
La Meravellosa medecina d'en Jordi de Roald Dahl; il·lustracions de Quentin Blake. Empúries, 2008
El misteri del paper de vàter volador d’Anna Cabeza; il·lustracions: Tony Batllori. Bambú, 2021
Club de lectura infantil 10 a 12 anys (5è a 6è de Primària)
L’arbre de les històries d’Eulàlia Canal; il. Bartomeu Seguí. Ed. Animallibres, 2009
Crim als fiords de Sir Steve Stevenson; il·lustracions de Stefano Turconi. La Galera 50, 2013
Charlie i la fàbrica de xocolata de Roald Dahl; il·lustracions: Quentin Blake. La Magrana, 1998
Club de lectura juvenil 12 a 14 anys (1r a 3r d'ESO)
Els éssers sense ombra de Daniel Hernández Chambers; il. Antonio Lorente. Baula, 2020
La Veritable confessió de Charlotte Doyle; Avi. Bambú, 2010
L'impostor de Viena de Pol Castellanos. Estrella Polar, 2019
Idiomes. Anglès
Tender is the night by F. Scott Fitzgerald.
Set on the French riviera during the late 1920s, Tender is The Night is the tragic romance of the young actress Rosemary Hoyt and the handsome American psychologist Dick Diver. Scott Fitzgerald’s most autobiographical novel and a bestseller of its time.
The waves by Virginia Woolf.
Six characters are drawn from the inside, their thoughts and inner monologues, blending their narrative voices with perfect harmony. It portrays their lives as if they were waves, from early childhood to death. One of Woolf's most important and introspective novels.
Frankenstein by Mary Shelley.
Deeply rooted to a profound humanism, with allusions to John Milton's Paradise Lost and the Prometheus myth, it is probably one of the most unforgettable narratives of all times, blending both Gothic and Romantic genres. In an attempt to create life, young and gifted scientific Victor Frankenstein unleashes forces beyond his control that lead him to reject his creation. A story about downfall, love and friendship.
The Call of the Wild by Jack London.
One of Jack London's masterpiece and a classic of the American literature. The story follows the life of Buck, a Saint Bernard mix family dog living in California that is stolen and sent off to work to the Yukon territory as a sled dog. Out of his domestic element, he has to adapt to the territory pulling a heavy sled through miles and miles of frozen ice. Set on the 19th century Klondike Gold Rush period, this is a narrative which connects the reader to the struggle of surviving in the most hostile and beautiful Alaskan territories.
The Hound of the Baskervilles by Sir Arthur Conan Doyle.
Dartmoor, south-west of England, an easy place to get lost which holds many secrets that only a master solver of criminal riddles and the greatest detective of all time can unravel. Published in 1902, this the third and probably the most popular narrative of Sherlock Holmes adventures written by Sir Arthur Conan Doyle.
The Importance of Being Earnest by Oscar Wilde.
Oscar Wilde was a master at turning language into satire. Marriage, class, social expectations, and lifestyles of the Victorian upper class are some of the topics he deals with in this comic play where he presents two couples, Jack and Gwendolen and Algernon and Cecily and the emphasis on such a trivial matter as a name.
The Road, by Cormac McCarthy
The Road is a post-apocalyptic novel published in 2006 and Cormac McCarthy’s masterpiece. It narrates the story of a father and son having nothing but their own destiny on a lawless land while walking alone through burned America. It is the adventure of a journey, sustained by love and tenderness when hope seems to be inexistent.
“You forget what you want to remember, and you remember what you want to forget”. – The Road, by Cormac McCarthy
Things fall apart, by Chinua Achebe
Published in 1958 and written by the proclaimed father of African literature, Chinua Achebe, Things Fall Apart depicts the life of Okonkwo, a natural born leader whose life is dominated by fear and anger. The juxtaposition created by traditional tribe values, colonialism and hierarchy, being some of the main themes, make of this narration a timeless and universal masterpiece.
“There is no story that is not true [...] The world has no end, and what is good among one people is an abomination with others.”
Angela's Ashes, by Frank McCourt
Angela’s Ashes are the beautifully written memoirs of Frank McCourt and a well awarded Pulitzer Biography Prize in 1997. Through humor and compassion, the reader discovers anecdotes, stories and the boy’s struggle of growing up in poverty in the slums of Limerick yet he lives his life to tell it with eloquence and forgiveness.
“You might be poor, your shoes might be broken, but your mind is a palace”. – Angela’s Ashes, by Frank McCourt
Idiomes. Alemany
Novellen de Stefan Zweig.
Stefan Zweig (Viena, 1881- Petrópolis, Brasil, 1942) va escriure poemes, narracions, drames, assaig i biografies que van ser objecte de la crema de llibres el 1933 per part dels nazis. Va ser un dels autors de parla alemanya més coneguts arreu del món durant els anys vint i trenta del segle passat i encara avui, ja que moltes de les seves narracions es consideren obres mestres. Aquí en llegirem tres, d'aquestes Novellen, entre d'altres: l'Episode am Genfer See.
Der Spaziergang de Robert Walser.
A La passejada, un poeta surt de casa per vagarejar i observar, però més que paisatges, el que acabem veient és l'ànima de l'autor, una ànima fràgil que passeja com escriu i escriu com passeja. El malaurat autor suís Robert Walser està considerat un dels grans de la literatura europea.
An einem Tag wie diesem de Peter Stamm.
Un dia qualsevol ─podria ser avui─ un professor d’alemany afincat a París es planteja què passaria si s’hagués de morir pròximament. Hauria fet tot el que volia fer a la vida? Potser caldria deixar-ho tot enrere per començar de nou, no sigui cas que després es penedeixi de no haver viscut prou intensament…
Der Fall Collini de Ferdinand von Schirach
Der Fall Collini, la primera novel·la de l’advocat penalista Ferdinand von Schirach (que ja havia publicat diversos relats sobre crims i culpa) podria tractar un assassinat aparentment sense motiu, a càrrec d’una persona normal i corrent. Però hi ha alguna cosa més que haurà d’esbrinar el jove advocat inexpert que es fa càrrec del cas.
Corpus delicti de Juli Zeh
Corpus delicti és una novel·la de ficció situada en un futur distòpic on l’Estat vetlla per la salut pública fins al totalitarisme. Es podria considerar una novel·la de ciència-ficció, només que si pensem que la seva autora, Juli Zeh, combina la seva faceta literària amb la feina de jutgessa en un poblet de Brandenburg, potser la línia que separa realitat i ficció no està tan marcada.
Der Amokläufer: Erzählungen de Stefan S. Zweig
Llegim novament una narració de Stefan Zweig que porta per títol "Amok". L’exploració de les emocions fins al límit, un tema recurrent de l’autor, ens porta aquesta vegada a un lloc remot d’Indonèsia on un metge perd el control...
Olga de Bernhard Schlink
L'autor d'El Lector retrata en la seva última novel·la una dona, Olga, que viu a cavall entre dos segles, sobreviu a dues guerres mundials i ha de viure un amor impossible. És també un retrat d'una època, a Alemanya i més enllà, ja que a través d'algun personatge viatjarem gairebé per tot el món.
Robert Seethaler, Der Trafikant.
Un jove tirolès ha de deixar les muntanyes per anar a Viena a vendre tabac cap a finals dels anys 30. Aquest viatge i l'experiència d'adaptar-se al nou entorn durant uns anys convulsos suposaran tota una sèrie de descobriments, entre ells, la persona mateixa de Sigmund Freud...
Uwe Timm, Die Entdeckung der Currywurst.
Amb l'excusa de descobrir qui va inventar la salsitxa al curri alemanya, l'autor ens endinsa en una història d'amor ambientada a Hamburg el 1945, en els últims dies de la guerra.
Idiomes. Francès
Ma femme de Anton Tchekhov SAGA Egmont.
Le club Je lis en français virtuel entame l'année avec un des Grands Maîtres de la Littérature russe.
La première nouvelle est celle de Ma femme du grand dramaturge Anton Tchekhov, devenu célèbre à la fin de sa vie avec ses pièces de théâtre La Mouette (1896), Oncle Vania(1897), La Cerisaie (1904).
Que va-t-il se passer au village de Pestrôvo lorsque les paysans tentent d'émigrer dans le gouvernement de Tomsk? Quel rôle jouera la femme de Monsieur Pâvel Andrëiévitch dans cette histoire?...
Candide ou l'Optimiste de Voltaire (format audiollibre en francès).
Un grand plaisir pour le lectorat celui de lire de nos jours Candide ou l'Optimiste et capter l'ironie mordante de Voltaire. Ce conte philosophique appartient au mouvement littéraire des Lumières et narre en trente chapitres les aventures d'un jeune homme naïf, élevé en Westphalie, dévot des leçons du philosophe Panglos qui proclame les thèses optimistes "notre univers est le meilleur des mondes possibles".
La Vie de Lazarillo de Tormes. Anonyme SAGA Egmont.
Qui de vous, lecteur/lectrice n'a jamais entendu parler de cette histoire?
La Vie de Lazarillo de Tormes est un roman épistolaire espagnol publié anonymement en 1554 et qui est généralement considéré comme étant le premier roman picaresque. Il raconte l'histoire de Lazaro, surnommé Lazarillo, un jeune garçon issu d'une famille modeste...
Êtes-vous prêts à l'écouter?
L'Envers du Music-hall de Colette.
Dans ce recueil, Colette, écrivaine, journaliste et scénariste française, considérée trop de temps comme marginale, incarne la liberté et la revendication de l'indépendance de la femme de son époque. Elle décrit le monde du Music-Hall et toutes les difficultés qui se cachent dans les coulisses au début du XXe siècle.
Un repas prévu de longue date de Céline Saint-Charle.
Après la publication des recueils de nouvelles Après tout ça arrive tous les jours et Pause Cigarette, Céline Saint-Charle, une autrice actuelle , de sa plume sensible et simple, nous plonge dans treize histoires où nous pourrons y découvrir d'autres personnages tour à tour risibles, détestables, émouvants et absurdes .
Un repas prévu de longue date est le titre de la cinquième nouvelle de ce recueil aux sujets variés et quotidiens qui assurent la distraction et le débat.
Vingt-quatre heures de la vie d'une femme de Stefan Zweig.
Stefan Zweig, écrivain intellectuel engagé, dramaturge, journaliste et biographe autrichien, évoque dans cette nouvelle un évènement qui bouleverse la vie de Mme Henriette.
Cette nouvelle appartient au genre du roman psychologique dont Zweig s'impose pour la finesse de l'analyse de ses personnages.
Lettres de mon moulin, Alphonse Daude. Saga Egmont, 2019
Les lettres de mon moulin est l'oeuvre la plus connue d'Alphonse Daudet. Composé de dix-neuf lettres, ce recueil constitue une cantique de la Provence où il a grandit qui illustre le vrai fantastique, celui du quotidien, de la poésie.
Un berger provençal qui sait parler aux étoiles, la chèvre de Monsieur Seguin qui rêve de liberté, la Mule du Pape, celle qui garde sept ans son coup de pied...
Indispensable et belle lecture bien variée et très recommandable!
L’atelier de Marie-Claire. Marguerite Audoux. Classica Libris, 2018
Marguerite Audoux est connue pour son roman autobiographique Marie-Claire, qui reçoit le prix Fémina en 1910 et qui donne son nom au magazine féminin Marie Claire créé en 1937.
Dans ce livre l'auteur dépeint le milieu social des ouvrières et leur entourage .
Que se passera t-il après la mort des patrons dans l'atelier où Marie-Claire a trouvé du travail?
Quelques pas vers l'enfer. Jean-Pierre Andrevon. SAGA Egmont, 2020
Humour et sarcasme hanteront peut-être les esprits de ceux qui écouteront ces six nouvelles de Jean-Pierre Andrevon, écrivain de science-fiction. Du vertige de la mort annoncée à la découverte de ce qu'il y a au bout du tunel s'y verront-ils entrainer?
À se tordre. Alphonse Allais.
Alphonse Allais, écrivain comique, plein de fantaisie et spécialiste de l'absurde, a distribué de la joie à des milliers de lecteurs sous sa plume satirique et son humour noir .
S'en donner à coeur joie avec ce premier recueil d'anecdotes est assuré...
Émile Gaboriau, L'affaire Lerouge.
Premier roman « judiciaire » français et oeuvre célèbre d' Émile Gaboriau, père du roman policier, et auteur français qui influencera Conan Doyle à la création du mythique Sherlock ...
Gaboriau excelle à dérouter son lecteur, utilise les renseignements que lui a fournis un de ses amis,Tirauclair,inspecteur de la Sûreté, et mêle dans les recherches une histoire amoureuse , le tout, tenant en haleine les lecteurs qui veulent savoir la vérité à propos de Célestine Lerouge, retrouvée chez elle brutalement assassinée...
Rosny Aîné, La guerre du feu.
La guerre du feu est un roman de référence sur la Préhistoire, paru en 1909 et écrit par J.-H. ROSNY aîné un des écrivains fondateurs de la science-fiction moderne,. Dans ce récit, il nous transporte dans un passé bien lointain et passionnant dans la vie des tribus et de leurs disputes.
C'est laquelle qui combattra le mieux et rapportera le feu au clan?
Idiomes. Italià
La coscienza di Zeno, Italo Svevo
Obra mestra de la literatura italiana del Novecento, La coscienza di Zeno és una novel·la psicoanalítica d’Italo Svevo que és, de fet, l’anàlisi de la psique de Zeno, un individu que se sent malalt e inepte i que està contínuament cercant la recuperació del seu malestar a través de múltiples intents, a vegades absurds o contraproduents.
Il fu Mattia Pascal, Luigi Pirandello
Una altra joia de la literatura del Novecento italià. Il Fu Mattia Pascal constitueix el primer gran èxit de Pirandello, en què, per primera vegada, tracta un dels seus temes que seran la base de la seva obra, la identitat.
Llegim clàssics
Les Metamorfosis d’Ovidi, obra cabdal de la literatura llatina, pou inesgotable d’històries que han deixat una gran empremta en la cultura occidental.
Coneixes la història de Dèdal i Ícar? Et sonen els noms de Narcís, Perseu, Andròmeda… Les Metamorfosis d’Ovidi continuen inspirant avui en dia i ens acosten els mites grecollatins que han trenat la imaginació i la iconografia del nostre món i que encara avui dia perviuen en la nostra cultura i tradició, des de l’art plàstic al cinema passant pel món del còmic.
Ovidi va viure el final de la República romana i els inicis de l’Imperi i la seva obra reflecteix els temps que va presenciar. Enllestida poc abans de ser desterrat, es divideix en quinze llibres on hi descriu la creació i la història del món, fent servir com a fonts les tradicions mitològiques de Grècia i Roma. Hi podem llegir uns dos-cents cinquanta relats que dibuixen un món en constant transformació, des del caos originari de la creació de l’univers a l’estat de “pau i ordre” de la pax Augusta.
Moderarà el grup La Casa dels Clàssics, espai que reivindica la vigència dels clàssics de tots els temps i els divulga en tots els llenguatges i formats possibles, entre un públic ampli, divers i transversal buscant ser font d’inspiració a l’hora de construir el món que volem.
Llegir el Teatre
El Servei de Biblioteques, el Teatre Nacional de Catalunya i Arola Editors col·laboren per dur a terme el foment de la lectura de textos teatrals, millorar la mirada crítica de l'espectador i afavorir l'assistència al teatre.
Encara hi ha algú al bosc d’Anna Maria Ricart.
No és només una part d’un gran projecte (obra de teatre, documental i instal·lació fotogràfica) de l’equip de Cultura i Conflicte. Un minuciós treball de recerca i de creació escènica a partir de diversos viatges a Bòsnia i Hercegovina per donar veu a les dones víctimes d’aquest conflicte, i als fills i filles nascuts de les violacions que van patir. Una obra de teatre que també parla de la doble realitat del 1992: mentre l’horror ocorria a la mateixa Europa, Barcelona celebrava els Jocs Olímpics.
La nit de la iguana de Tennessee Williams. Traducció i direcció Carlota Subirós.
Anys quaranta, en un racó perdut de la costa del Pacífic a Mèxic. Mentre grups de turistes alemanys celebren en banyador els bombardejos de la Luftwaffe sobre Londres, l’antic reverend Lawrence T. Shannon, reconvertit en guia turístic després d’haver estat expulsat de la seva església i haver passat una temporada en una clínica psiquiàtrica, es retroba amb una antiga amant que regeix un petit hotel costaner.
Família de Sergi Xirinacs.
Assumir el llegat, davant la imminent mort del pare, provoca forta dissensió familiar, tot mostrant el tarannà divers dels components del clan, i fent previsible un trencament. Al capdavall, però, la saba de la FAMÍLIA burgesa, tradicionalment estructurada, com cal, on cadascú regna en un segment amb la seva projecció social, s'imposa i fa possible que del caos aparent sorgeixi un nucli compacte capaç de continuar tallant el pastís del País.
Galatea de Josep Maria de Sagarra.
Galatea és una història de supervivència d'una dona forta a qui la vida no li ha donat gaires coses. El circ on treballa Galatea com a domadora de foques desapareix desprès la guerra i llavors decideix anar−se'n amb un pallasso del circ, en Jeremies.
Degut a que no té diners, Galatea haurà de vendre les seves foques a Samsó, que és un carnisser que com a conseqüència de la guerra s'aprofita de la ocasió i es fa ric venent els productes que no es troben al mercat a un preu molt més alt del normal.
La parella formada per Galatea, la domadora de foques i Jeremies, el pallasso, vénen d'un món ple d’il·lusió un tant irreal, i s'hauran d'enfrontar a tot un món diferent. Viatjaran per una Europa plena de dolor després de passar una guerra on viuran l'experiència de relacionar−se amb el món dels negocis on la doble moral i la manca d’escrúpols seran habituals.
L'Emperadriu del Paral·lel de Lluïsa Cunillé.
Pocs mesos abans que es proclami la Segona República, Barcelona plora la seva artista més estimada i aclamada: Palmira Picard, «L’Emperadriu del Paral·lel». Mentre la gran avinguda de l’oci barceloní es troba de dol, l’efervescència nocturna ha convocat al bar La Tranquil·litat tota mena d’artesans de l’escenari, pensadors llibertaris, escriptors bohemis i altres agitadors heterodoxos, que s’embriagaran a la salut i memòria de la gran celebritat.
L'huracà de Carme Montoriol.
L’estrena de L’huracà al Teatre Poliorama, l’any 1935, va causar un cert rebombori. Alguns la van elogiar fervorosament, mentre d’altres es van escandalitzar que algú, i sobretot una dona, s’atrevís a tractar certs temes damunt d’un escenari. L’obra és el retrat d’una mare que, en quedar-se vídua, renuncia a refer la seva pròpia vida per dedicar-se en exclusiva al seu fill. Però Montoriol capgira aquest suposat ideal de la mare abnegada, quan el fill comença a desenvolupar uns sentiments cap a ella que van molt més enllà del que la societat espera d’un fill.
UNA VELLA, CONEGUDA OLOR de Josep M. Benet i Jornet
Les primeres obres en català de la dècada dels seixanta presenten una realitat immediata. Així, l'escena d'Una vella, coneguda olor (1963), obra influenciada per Tennessee Williams i Eugène Ionesco, se situa en un conjunt de cases del barri vell de Barcelona, durant l'estiu de 1962. En aquest escenari transcorre la història de Maria, la qual se sent anorreada per les circumstàncies de la seva existència. El barri i la seva feina de peixatera són un jou que l'ofega. Quan corre la brama de la imminent demolició de les cases del barri per obrir-hi una avinguda, Maria creu haver trobat un camí de sortida. Però les obres no són tan ràpides com semblava i busca una altra possibilitat de fugida en els braços del seu veí, un pseudointel·lectual a qui havia rebutjat anteriorment, que només vol aprofitar-se'n.
CÚBIT
Autor: Josep M. Miró
Dins del llibre TEATRE REUNIT. JOSEP M. MIRÓ
AROLA EDITORS.
En Lluc i en Bernat tornen a casa per passar-hi un parell de dies, sense saber que coincidiran, i es troben amb una altra sorpresa: la Paula, la seva mare, hi té instal·lat un noi de la seva edat. El noi l’ajuda en la tasca d’escriptura d’un llibre commemoratiu de l’aniversari de la Fundació que van posar en marxa els pares d’uns i altres fa vint-i-cinc anys. Els dos germans viuen amb recel i perplexitat que hagi escollit com ajudant el fill d’algú amb qui els pares van tenir tibantors i que ara convisqui amb la seva vida i records. Aquest encontre evidenciarà els conflictes d’uns i altres i posarà en dubte des d’on configurem els relats oficials.
Cúbit tracta sobre aquell lloc on configurem la memòria i les fronteres entre allò que és la veritat, la reconstrucció o la destrucció d’aquesta.
VIMBODÍ vs PRAGA
Autora: Cristina Clemente
AROLA EDITORS
Per a la festa major d’un dels barris més emblemàtics de la ciutat se celebra un concurs d’engalanar carrers. Dos grups articulats entorn de dos líders, es disputen el guardó principal. Aquests dos líders (i els seus grups respectius) representen dues maneres diferents, dues filosofies gairebé oposades, i s’enfrontaran en una lluita ferotge i apassionada per obtenir la glòria.
LA VÍCTOR C. d’Anna Maria Ricart Codina a partir de Víctor Català.
Víctor Català. Caterina Albert. Obligada a camuflar-se sota un pseudònim masculí per evitar els escàndols, els judicis i els prejudicis, Català va ser una autora revolucionària. L’escriptora va passar els últims 10 anys al llit, on rebia fins i tot les visites. Tota una declaració de principis.
Qui s’amagava realment rere l’àlies? La Víctor C. és una aproximació a l’enigmàtica autora empordanesa a través dels seus contes i escrits.
NOSALTRES (A nosotros nos daba igual) d’Helena Tornero.
Una distòpia no gaire allunyada de la realitat.
Cinc fills d’immigrants viatgen al país d’origen dels seus pares, un país que en realitat tampoc és el seu. Un viatge a la memòria, als orígens, un viatge d’aprenentatge i de pèrdua de la innocència narrat en primera persona. El viatge de l’aprenentatge sobre els orígens dels qui han nascut en un país del qual se senten fills, però que mai no els ha acceptat com a tals.
PROSTITUCIÓN de Andrés Lima i Albert Boronat
A Prostitución, l’espectador viu el desig, la necessitat, el secret, la violència, la tendresa, el dolor, el plaer. Pagar per sexe. Cobrar per sexe. Posar-se al lloc de les prostitutes, córrer el risc i comprendre.
Novel·la Negra
Per commemorar el centenari de Patricia Highsmith (Fort Worth, Texas, 19 de gener de 1921 - Locarno, Suïssa, 4 de febrer de 1995), proposem una marató de 4 lectures de la mestra del gènere negre i el suspens, una cada setmana.
El crit de l’òliba (Trobada virtual dilluns 11 de gener).
Carol (Trobada virtual dilluns 18 de gener).
L’enginyós senyor Ripley (Trobada virtual dilluns 25 de gener).
L’amic americà (Trobada virtual dilluns 1 de febrer).
Crims del Quebec glaçat
L’espectacularitat i bellesa dels espais nòrdics del continent americà ha donat lloc també a relats criminals que poden tenir punts de contacte amb els nòrdics europeus. Ho explorarem.
Un destello de luz de Louise Penny.
El pes de la neu de Christian Guay-Poliquin (2a lectura optativa).
Crims del nord glaçat
Tornem a terres sueques per llegir la primera de les històries de la sèrie del psiquiatra Criminal Sebastian Bergman, un personatge tan inquietant com els crims del Nord glaçat que estudia.
Secrets imperfectes de Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt.
Operación masacre de Rodolfo Walsh.
Publicada el 1957, nou anys abans que In Cold Blood de Truman Capote, és la primera obra de No-ficció periodística en què es relaten crims reals. Basada en entrevistes a supervivents, famílies i autoritats governamentals, exposa una investigació detallada sobre els assassinats de presoners el 9 de juliol de 1956 a l’Argentina de la Revolución Libertadora que va derrocar Perón, coneguts com els «fusilamientos de José León Suárez»
A sangre fría o A sang freda de Truman Capote.
El 1959 els quatre membres d'una família d'Holcomb, Kansas, són assassinats brutalment. És una família treballadora, sense enemics aparents, en un poble tranquil i apacible. La sang freda dels dos assassins va trasbalsar la societat nord-americana. Truman Capote investiga el crim i descriu el perfil psicològic de l’assassí. L’obra el converteix en el pare del gènere literari del True Crime.
Li deien pare de Carles Porta.
Un centre d’acollida de nens orfes a Castelldans, un “pare”, David Bonet, que abusa d’ells durant més de 17 anys i ho grava en vídeo, i una frase de Facebook que ho destapa tot. Aquest llibre explica els fets des de quatre punts de vista diferents.
Dos taüts negres i dos de blancs de Pep Coll.
La matança d’una família de masovers a Carreu l’any 1943 va commocionar les masies i els pobles veïns d’aquest racó del Pallars Jussà. Setanta anys després, Pep Coll investiga els secrets d’aquest fet esfereïdor que va marcar la seva infantesa a Pessonada.
Sense cadàver de Fàtima Llambrich.
Sense confessió, sense testimonis, sense cadàvers, sense restes biològiques. Amb condemna. Una investigació periodística d’un cas de doble homicidi convertida en relat policial.
Mis rincones oscuros o Els meus racons foscos de James Ellroy.
James Ellroy va néixer a Los Angeles el 1948. Quan els seus pares es van divorciar el 1954, es va mudar amb la seva mare a El Monte, un barri deprimit de Los Angeles en el qual, poc després, la mare seria assassinada. Després d'anys de delinqüència, alcohol i drogues, Ellroy va decidir refer la seva vida i retratar en les seves novel·les el món fosc dels baixos fons. Consolidat com un dels mestres de la novel·la negra més crua, va abordar literàriament els casos reals de la seva mare i el de la Dàlia Negra, un cas ben semblant al que va afectar-lo a ell.
Foc verd de Jordi Manuel. Alrevés, 2016.
Sèrie Marc Sergiot. En plena canícula estival, i després d’un episodi de pressió extrema, l’inspector Marc Sergiot decideix fugir de la calor sufocant de Barcelona i acceptar la invitació del seu col·lega Xulio Coirós d’anar a passar dues setmanes de vacances a una petita aldea a pocs quilòmetres d’A Coruña. Només d’arribar-hi, l’inspector Coirós li parla d’una mort succeïda en un riu vint-i-tres anys enrere…
Cap llàgrima sobre la tomba de Sílvia Mayans Gómez. Pagès, 2014.
Any 1975. L’Elíades Bel, un barceloní amb arrels a la Terra Alta, se’n va a viure a Arnes amb l'esperança d'envoltar-se de pau i tranquil·litat. Però la seva vida es capgirarà amb la trobada casual del cadàver del Severino Gil, que l'involucrarà en una trama que ve d’enrere…
Ombres en la nit de Ferran Torrent. Columna, 2011.
Any 1945. «Sóc gitano, he perdut una guerra, he passat cinc anys en un camp de concentració. No hi ha dia que no recorde una brutalitat. Em sembla que no estic preparat per una vida plàcida», diu Santiago Cortés. La venjança i l’odi són les úniques vies d’escapament? Podem arribar a justificar un assassí d’assassins?
Maldita verdad d'Empar Fernández. Versátil, 2016.
De vegades, saber la veritat és una veritable maledicció. Olga Bernabé, divorciada, té un fill de 17 anys amb qui a penes parla fins al punt que quasi se li ha convertit en un desconegut. Una nit, després d’una jornada esgotadora, en tornar a casa s’adona que el seu fill no ha sopat i s’ha adormit amb els auriculars posats. L’endemà, veient que les coses no rutllen, decideix que ho vol saber tot del seu fill.
El rei de la Cerdanya de Sebastià Bennasar. Capital Books, 2020.
Martí Cots, conegut com a Rambo, ha portat de corcoll la policia d’una banda i altra de la frontera durant tres dècades. S'ha guanyat la fama de ser invisible, de viure a la intempèrie superant les nits hivernals dels Pirineus, amagat en muntanyes inhòspites, mentre feia robatoris de poca volada, perquè la Cerdanya era el seu reialme natural.
Dones sense nom. Silvestre Vilaplan. Alrevés, setembre de 2020.
En un descampat de l'extraradi de València apareix el cadàver d'una jove sense identificar amb les falanges dels dits de les mans tallades i evidents senyals de violació. La investigació és a càrrec de la inspectora Araceli Lavila…
Curvas peligrosas. Susana Hernández. Odisea, 2010.
Apareix un cadàver en un contenidor del Parc d’Atraccions del Tibidabo… Aquest és el primer cas de la subinspectora Rebeca Santana, que combina magistralment la investigació d’un crim esgarrifós amb la complicada relació de la protagonista amb la seva companya, la inspectora Míriam Vázquez.
Pandora al Congo. Albert Sánchez Piñol. La Campana, 2008.
Aquesta és una novel·la d’intriga. Marcus Garvey, empresonat a Londres, pot ser condemnat a mort. L’acusen d’haver assassinat dos germans, William i Richard, aristòcrates anglesos, en una expedició per trobar diamants a la selva del Congo. Per salvar Garvey, el seu advocat encarrega a un escriptor anònim que l’entrevisti a la presó i escrigui el relat de què va passar de debò a l’Àfrica, amb l’esperança que el llibre pugui ser útil per a la seva defensa.
Lectura fantàstica
Ritos Iguales. (Mundo disco 3) de Terry Pratchett.
Igualtat de Ritus. (Mon disc 3) de Terry Pratchett.
Humor i aventures. Un mag moribund cedeix el seu bastó, i per tant el seu poder, a Eskarina, una recent nascuda que, segons els rituals admesos, no pot ser maga sinó bruixa. Amb el pas del temps, el ritus d’iniciació es complementa amb un aprenentatge més formal a la universitat, centre d’estudis esotèrics on el mag Simó exhibeix els seus increïbles poders, i junts EsKarina i Simó hauran de fer front a una invasió d’estranyes criatures.
La larga marcha de Stephen King.
La gran caminada de Stephen King (amb el pseudònim de Richard Bachman).
Una inquietant novel·la futurista on la realitat supera la fantasia més terrorífica. L’escenari és una societat ultraconservadora dominada per un estat policial. Un esdeveniment, la més extraordinària competició esportiva, una esgotadora marxa a peu, on una relliscada pot ser el darrer. Els competidors, cent adolescents escollits que han de passar per damunt dels cadàvers dels seus companys per arribar a la meta; i només pot haver-hi u guanyador, i la resta, els 99 moriran.
Sempre hem viscut al castell de Shirley Jackson. Traducció Martí Sales. L'Altra editorial.
La Merricat Blackwood és una nena solitària i amb molta fantasia que viu al casalot familiar amb la seva germana gran, la Constance, i el seu oncle Julian, un home vell i minusvàlid que es mou en cadira de rodes. La Merricat passa les hores vagant pel jardí, enterrant tresors, jugant amb el seu gat Jonàs i somiant amb viatjar a la lluna i començar una vida nova. I, des que fa sis anys va morir la resta de la seva família, una de les seves obsessions és protegir la seva germana, i la casa, de la xafarderia, l'hostilitat i el rebuig agressiu de la gent del poble. Els dies transcorren tranquil·lament enmig d'una alegria plàcida i solitària fins que una visita inesperada es planta al bell mig del jardí i s'instal·la al casalot. Aterrida, només la Merricat aconsegueix veure-hi el perill; aquesta visita, i la presència constant i abassegadora del passat que no se'n va mai, capgirarà les seves vides definitivament.
Mirades a la infància i l'adolescència
Cicle. Noies, joves i dones protagonistes
Sense fe ni llei de Marion Brunet. Traducció d'Oriol Sánchez Vaqué. Fanbooks.
L’Ab Stevenson no és una dona com les altres. Ella és una dona lliure de debò... I per això haurà de pagar un preu molt alt. Perseguida per tots, l’Ab no tem enfrontar-se als homes que s’interposen entre ella i els seus objectius Acorralada, fins i tot arriba a segrestar un adolescent per mantenir-lo com a ostatge mentre emprèn la fugida per un delicte de què se l’acusa. El noi, en Garrett, serà el seu company en un periple èpic a través de l’Oest americà, vist des d’una perspectiva totalment nova.
La filla que no existia de Natalie C. Anderson. Traducció d'Aida García Pons. Fanbooks.
Congo i Kènia. Assassinat. Venjança. Un thriller salvatge i commovedor amb una heroïna que t’arrossega a la muntanya russa dels seus sentiments i al vertigen de les seves perilloses decisions en un entorn exòtic, violent i esglaiador. Els quatre últims anys, la Tina ha sobreviscut amb penes i treballs als carrers com a membre d’una colla de lladres. Una idea fixa guia les seves passes: venja la mort de la seva mare costi el que costi. El que no s’espera és la cascada d’esdeveniments que esclata i com l’amor per un nou blan, guapo i ric s’esmuny.
Creix un arbre a Brooklyn de Betty Smith. Traducció de Josep Alemany. L’Altra editorial.
Som a principis del segle XX i trobem la petita Francie Nolan llegint a l’escala d’incendis de casa seva, a l’ombra d’un arbre salvatge que només creix als barris més pobres de les grans ciutats. Quan la càmera s’allunya, anem descobrint les peculiaritats i extravagàncies de la seva família, immigrants alemanys que han viatjat a la recerca d’un món millor i també el barri que la va veure créixer, Brooklyn. Així, seguirem la jove Francie mentre es va fent gran acompanyada sempre de llibres, vencent els anys de la gana i la pobresa i exigint de la vida alguna cosa més que una existència mediocre. D’aquestes ganes meravelloses i tossudes per aprendre neix Un arbre a Brooklyn, una novel·la sublim i commovedora en la qual els personatges són tan propers que quasi els podries tocar amb els dits, i la seva petita lluita de cada dia per tirar endavant esdevé tan punyent com inspiradora. La novel·la és un homenatge a la infantesa, als lligams familiars, a la llibertat per triar el propi camí i a les petites batalles de cada dia.
Cicle Records d’infantesa
La sal de la vida, Anna Gavalda. Traducció Isabel González. Seix Barral, 2012
Simone, Garance i Lola, tres germans que ja s’han fet grans, s’escapen d’una boda familiar que promet ser molt avorrida per anar a trobar-se a un vell castell amb Vincent, el germà petit. Oblidant marits i esposes, fills, divorcis, preocupacions i tristeses, viuran un darrer dia d’infància robat a la seva vida d’adults.
La sal de la vida és un homenatge als germans, companys inesborrables de la nostra infantesa.
Premis Ciutat de Tarragona
Premis Pin i Soler
Tot el que hauries de saber abans d’estimar-me (Premi de l'any 2010) de Gerard Guix.
Premis de traducció Vidal Alcover
Els Virreis de Federico De Roberto. Traduït de l'italià per Pau Vidal. Edicions 1984, 2021.
I viceré, de Federico De Roberto, publicada el 1894, repassa la història d'una família noble de Catània (la ciutat on l'autor va viure pràcticament tota la vida): els Uzeda de Francalanza, descendents de virreis espanyols de l'època de Carles V. En el pas cabdal del Risorgimento a la unificació del país (dels 50 als 60 del XIX), els Uzeda representen totes les misèries de l'antiga classe dominant que s'aferra desesperadament al poder.