Divendres 13 de desembre a les 16 h i a les 18.30 h. Tallers L' alquímia de la paraula: taller de cal·ligrafia amb Ariadna Queralt, conservadora i restauradora. Darreres places.
PROGRAMA
Dilluns 9 de desembre a les 19 h
Conferència
La implantació de l'orde del Cister a la Catalunya Nova. Santes Creus, Poblet i Vallbona (segles XII-XIII)
a càrrec d’Antoni Virgili, historiador i professor de història medieval de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Amb la col·laboració de l’Arxiu Bibliogràfic de Santes Creus.
El Cister neix com un orde renovador del monaquisme benedictí. Es va comprometre amb les croades i va propagar un nou estil artístic internacional: el gòtic.
Es va implantar a la Catalunya Nova amb les fundacions de Santes Creus, Poblet i Vallbona de les Monges. Els tres centres van tenir un paper rellevant en els processos de colonització de les regions conquerides a al-Àndalus.Tots tres van esdevenir, també, panteons reials i van acumular grans patrimonis territorials, raó per la qual van generar títols de propietat que van custodiar en els seus arxius. Alhora, van esdevenir destacats centres culturals i intel·lectuals. L'escriptura hi va tenir un paper cabdal.
Dimecres 11 de desembre a les 19 h
Xerrada
Tinta: l'Scriptorium als monestirs de Tarragona
amb Ariadna Queralt, conservadora i restauradora.
Els murs dels monestirs han estat testimonis de mans que, amb paciència i devoció, van traçar paraules que encara avui ens parlen. Aquestes paraules, preservades en els manuscrits dels monestirs cistercencs de Tarragona, en són un tresor de saviesa, espiritualitat i art que ha sobreviscut al pas dels segles.
Us proposem una xerrada que ens endinsarà en el món de la tinta amb què es van escriure aquestes obres, explorant-ne els ingredients, les tècniques i els processos que es duien a terme als Scriptoria medievals, i en descobrirem com els monjos seleccionaven i mesclaven els materials —sovint de forma secreta i artesanal— per aconseguir tintes resistents, capaces de suportar el temps i mantenir la intensitat dels traços.
Aquesta sessió és una invitació a conèixer les tècniques artístiques i pràctiques dels copistes cistercencs, i a admirar el paper de la tinta com a fil conductor d’una història que, gràcies a la seva pervivència, podem continuar llegint i valorant avui.
Divendres 13 de desembre a les 16 h i a les 18.30 h
Tallers
L' alquímia de la paraula: taller de cal·ligrafia
amb Ariadna Queralt, conservadora i restauradora.
Places limitades. Inscripcions obertes al telèfon 977 240 331 o a bptarragona.cultura@gencat.cat
Aquest taller ofereix una combinació d'aprenentatge pràctic i reflexió històrica, transportant els participants en l’encant medieval de l’escriptura manuscrita. Inspirats en l’art dels antics *scriptorium*, aquest espai ens convida a descobrir el món dels monjos copistes, guardians del saber, que dedicaven la seva vida a la transcripció de textos amb devoció i precisió. Aquests escrivans utilitzaven la cal·ligrafia uncial, caracteritzada per formes arrodonides, senzillesa i elegància, un estil molt apreciat entre els segles IV i VIII.
Començarem introduint les característiques d’aquest estil cal·ligràfic i una explicació sobre l’ús del càlam, l’eina feta de canya amb la qual escriurem, tal com es feia en època medieval. A continuació, passarem a la pràctica amb guies i exemples de traços simples, familiaritzant-nos amb la tècnica. Amb la supervisió de l’instructor, avançarem en l’escriptura de l’alfabet complet i de frases curtes, recreant l’experiència dels antics copistes.