Inscripció prèvia a partir del dilluns 3 de febrer. Organitza: Biblioteca i Escola de Lletres de Tarragona
L’obra publicada ens arriba amb fulls ben lligats que ens atrauen i conquisten. Travessem horitzons sense moure’ns de la llar, llegim per plaer, per aprendre, comprendre i sentir. Però, què s’amaga rere les paraules ben teixides? Personatges i narradors al servei d’un autor o autora que fa ballar els mots al seu gust.
Biòpsia és l’extracció i examen d’un òrgan o fragment de teixit d’un cos viu. Biblopsia és —perquè així volem que sigui— l’extracció i examen d’una obra o un fragment literari immortalitzat.
Per què aquell escenari i no un altre? Es llaura el terreny abans d’escriure o et llances a la pàgina en blanc com qui segueix un estel?
Des de l’Escola de Lletres i la Biblioteca Pública de Tarragona proposem descobrir el procés d’escriptura que duen a terme diferents autors i autores de literatura catalana per donar fruit a les seves obres.
El club de lectura té com a objectius encoratjar el diàleg sobre el procés creatiu d’elaboració d’una obra literària; apropar escriptors/es de literatura catalana, aprenents, lectors, entre ells i cap a les entitats organitzadores; promoure autors/es principalment del Camp de Tarragona. Conèixer i treballar diferents gèneres literaris i obrir-se a noves experiències lectores i a nous mètodes d’escriptura.
Les lectures dels llibres seran prèvies a les sessions de comentaris; els llibres es podran agafar en préstec, en cas de disposar d’exemplars o bé es podran comprar a les llibreries.
Organitzen: Biblioteca Pública de Tarragona i Escola de Lletres.
PROGRAMA
MARÇ
#Llegim Aquí baix / Laia Viñas. Barcelona : L'Altra Editorial, setembre del 2024.
Aquest cap de setmana també toca anar cap avall. Cal escollir la roba a consciència, preparar entrepans i llaunes de coca-cola per al camí, aprovisionar-se amb dos o tres paquets de cigarros per a tots, menys per a l’Úrsula, que ja està de cinc mesos. Les pastis per vendre van ben guardades a la butxaca dels pantalons. El Renault blau travessa els arrossars en direcció sud. Van tots apinyats a dins, abaixen les finestres, somriuen. Aterren al pàrquing de la primera discoteca, l’avantsala d’una nit infinita. Un cop a dins ja no importa res més, només hi ha el ritme, els batecs, la música, el ferro i el cautxú i el vapor de la sala, la pell de gallina. I quan tot acabi i tornin a travessar el llindar encararan l’endemà, el camí de tornada, la ressaca. El futur, potser. Amb una prosa deixada anar, natural i molt viva, Laia Viñas fotografia i homenatja en aquesta novel·la adrenalínica tota una generació, la que va esprémer la joventut a ritme de tecno a la mítica Ruta Destroy. Aquí baix ens parla de llaços d’amistat, d’incerteses i inseguretats, i del pes i les responsabilitats de la vida adulta.
Laia Viñas Abadie (Xerta, 1997) Escriptora i periodista catalana. Graduada en periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona, va completar els seus estudis a Radiofònics. Ha col·laborat amb mitjans com Ser Catalunya, COPE Barcelona i Ràdio Nacional d'Espanya. El novembre de 2020 va guanyar ex aequo el Premi Documenta 2020 de narrativa catalana amb la novel·la Les closques.
Trobada: Dimarts, 18 de març a les 18.30 h, a la Biblioteca. Dinamitza Ester Enrich Coma.
MAIG
#Llegim Mammalia / Elisenda Solsona. Barcelona : Males Herbes, setembre de 2024.
Durant unes vacances al sud de França, quan la Cora té vuit anys, es perd en una excursió en bicicleta. Quan esclata una tempesta, busca refugi en una cova on troba unes pintures que li resulten estranyament familiars, i que li desperten records amagats. Això posarà en marxa una recerca obsessiva dels seus orígens. Aquest és el detonant d’una història laberíntica, un thriller que combina la poètica i la reflexió, en què la Cora s’enfrontarà a un trencaclosques íntim on les peces del passat i del present encaixaran fins a desvetllar la seva identitat. Elisenda Solsona se’ns emporta pàgines endins en un misteri que té com a teló de fons la plaga social dels problemes de fertilitat i les relacions maternals que se’n deriven. Mammalia és una novel·la sobre les conseqüències devastadores del passat, i sobre com els secrets de família es poden convertir en malediccions.
Elisenda Solsona Margarit (Olesa de Montserrat, 1984) Escriptora i professora de secundària. És llicenciada en Humanitats i Comunicació Audiovisual. Té el Màster en Escriptura Cinematogràfica de la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha cursat diversos cursos a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès i a l'Obrador de la Sala Beckett. Amb el recull de relats Satèl·lits guanya el Premi Imperdibles de El Biblionauta i el Premi Ictineu a millor recull de relats i a millor conte amb Engrenatges, dins de Satèl·lits.
Trobada: Dimarts, 3 de juny a les 18.30 h, a la Biblioteca. Dinamitza Jordi Vinyals.
OCTUBRE
#Llegim Tsunami / Albert Pijuan. Barcelona : Angle, setembre de 2020.
Hi ha dies en què la vida és bella, bellíssima; n’hi ha d’altres, en canvi, que sembla un infern. Això ho descobreixen tres cosins, fills dels tres germans fundadors d’un grup turístic amb hotels arreu del món. Als divuit anys, gaudeixen com mai i com ningú durant la inauguració del nou hotel a Sri Lanka: festes, alcohol, submarinisme, paisatges exòtics, luxe asiàtic… Ebris de tota la inconsciència de la joventut i de les facilitats econòmiques al seu abast. Però les coses canviaran dràsticament quan una alerta de tsunami s’escampa per tots els racons de l’oceà Índic. En qüestió de minuts, hauran de deixar enrere l’illa i les bretolades que hi han perpetrat. Som al 2004 i aprendran que totes les accions tenen conseqüències —per a bé i per a mal— i que aquest, segurament, no serà el darrer tsunami de les seves vides.
Albert Pijuan i Hereu (Calafell, 1985) Llicenciat en Filologia Anglogermànica. És llicenciat en Ciències Polítiques i Filosofia, ha publicat tant poesia com teatre i novel·la. Ha publicat relats curts en diverses antologies (Nyiii i altres narracions, Arola, 2003; Blastoestimulina i altres narracions, Arola, 2005; Històries de l'Àfrica, Centre d'Estudis Africans, 2009). Ha representat l'obra dramàtica Nix tu, Simona, al Festival LOLA 2012 d'Esparreguera. El 2015 va traduir L'ésser estimat, d'Evelyn Waugh amb Labreu Edicions. La novel·la Tsunami, publicada a Angle editorial, li va valer els premis Pin i Soler (2020), Finestres (2021) i el Premi de la Crítica de narrativa catalana (2021).
Trobada: Dimarts 18 de novembre a les 18.30 h, a la Biblioteca. Dinamitza Ester Enrich Coma.