Còmics amb Emili Samper Prunera. Hivern 2025
Accedeix al club
Emili Samper Prunera és investigador i professor a la Universitat Rovira i Virgili. Ha centrat la seva activitat investigadora en la literatura oral i popular i també en l'estudi del còmic. Ha guanyat premis de prestigi com el 29è Premi Valerí Serra i Boldú, considerat el guardó més important de cultura popular catalana, amb el treball Les rondalles de Cels Gomis: edició, catalogació i estudi.
#Llegim
:: Gener
Corto Maltés. La balada de la mar salada. Guió i dibuix d’Hugo Pratt. Norma, 2011.
Creat per Hugo Pratt, Corto Maltés és un aventurer d’esperit lliure protagonista de mil i una aventures. La seva primera aparició data de 1967 a la revista italiana Sgt. Kirk amb el títol Una ballata del Mare Salato. Aquesta història transcorre a la Melanèsia entre els mesos de novembre de 1913 i gener de 1915 i ens explica un relat iniciàtic protagonitzat pels cosins Groovesnore (Caïm i Pandora) amb la presència de Corto Maltès i Rasputin.
Les històries de pirateria, el descobriment de costums indígenes (estranys als ulls dels europeus) i l’esclat de la Primera Guerra Mundial són els elements que apareixen en aquesta primera aventura protagonitzada per un dels personatge més icònics del món del còmic.
Trobada: Dijous, 30 de gener de 2025 a les 18 h
:: Febrer
Mecanoscrit del segon origen. Guió i dibuix de Martín Pardo. Edicions 62, 2024.
Publicada l’any 1974 i constantment reeditada, Mecanoscrit del segon origen, de Manuel de Pedrolo, és una de les novel·les catalanes més llegides de tots els temps. Narra la història d’Alba i Dídac, dos joves que sobreviuen a una catàstrofe apocalíptica que destrueix gairebé tota la humanitat. A mesura que recorren un món devastat, s’enfronten a reptes per sobreviure mentre intenten preservar la cultura i el coneixement humà. Aquesta novel·la de ciència-ficció combina elements de reflexió filosòfica, ecologia i esperança.
La història ha captivat lectors durant generacions. Isidre Monés la va adaptar en còmic a mitjans dels anys vuitanta i ara, cinquanta després de l’aparició de l’obra original, l’il·lustrador Martín Pardo en presenta una nova adaptació que condensa en poques imatges la fascinant història d’Alba i Dídac.
Trobada: Dijous, 27 de febrer de 2025 a les 18 h
:: Març
Perpendicular al sol. Guió i dibuix de Valentine Cuny-Le Callet. Salamandra Graphic/Finestres, 2024.
Basat en la correspondència real entre Valentine Cuny-Le Callet i Renaldo McGirth, un jove condemnat a mort als Estats Units, Perpendicular al sol explora, a través de dibuixos i cartes, la seva relació epistolar, mostrant la quotidianitat, els pensaments i les emocions d’en Renaldo des de la seva cel·la al corredor de la mort.
Amb un estil artístic íntim i reflexiu, el còmic reflexiona sobre la injustícia, la humanitat en situacions extremes i la connexió entre persones malgrat les barreres físiques i culturals. Les il·lustracions, realitzades a llapis i bolígraf, retraten un univers singular i ambivalent, on la bellesa emergeix de les situacions més extremes. Més enllà de ser un testimoni autobiogràfic, aquesta història aprofundeix en la brutalitat del sistema penitenciari i en la resiliència dels condemnats que lluiten per construir una vida dins els límits d’una cel·la de cinc metres quadrats.
Trobada: Dijous 27 de març de 2025 a les 18 h