En els incunables majorment es fa servir el paper, i les seves filigranes o marques d’aigua han estat un objecte d’estudi, el seu ús pels fabricants de paper va ser reconegut ja al segle XV, aquests a canvi del pagament d'una tassa rebien protecció. El seu origen però és anterior, a Catalunya de darreries del segle XIII.
Les filigranes o marques d’aigua, inicialment signes, inicials o noms que posteriorment van evolucionar cap a creus, estrelles, animals fantàstics i altres objectes, com estris. Es marquen al paper durant el procés de fabricació, quedaven integrades en el mateix full i es podien veure a contrallum.
José Sánchez Real (1918-2008), historiador i articulista, entre una extensa producció bibliogràfica, va treballar les filigranes del paper, i entre els seus estudis trobem els dedicats a les impressions dels incunables tarragonins i als colofons dels incunables coneguts dels tallers dels impressors instal·lats a Tarragona.
Sánchez Real, José. «Las filigranas de los incunables tarraconenses». Quaderns d’història tarraconense,1980, Núm. 2, p. 55-76.
Sánchez Real, José. «El papel en los incunables tarraconenses». Quaderns d'història tarraconense, 1977, Núm. 1, p. 91-112.
Sánchez Real, José. «Les filigranes de Camps i Carnicer, paperers de la Riba». Aplec de treballs, 2004, Núm. 22, p. 81-88. (segles XVIII-XIX)
Actualment a Catalunya, l’obra cabdal segueix éssent el llibre d’Oriol Valls i Subirà (1915-1991). El Papel y sus filigranas en Catalunya, Amsterdam, 1970.
Els darrers anys però les bases de dades sobre el paper i les seves filigranes han adquirit un gran impuls; el seu major exponent és Bernstein Consortium, La memòria del Paper, que compta amb una base de dades, en sis idiomes, amb més de cent mil registres de filigranes i que permet interrelacionar-los entre sí, a més d'oferir altres eines per a l’estudi del paper.
Sobre les filigranes espanyoles tenim la WIES (Watermarks in Incunabula printed in Spain), centrada en les filigranes d'incunables impresos a Espanya.