Manipulus curatorum (1484)
És el primer llibre imprès a Tarragona; datat el 1484 i obra de l'impressor Nicolau Spindeler que es va traslladar a la ciutat des de Barcelona a causa de l’epidèmia de la pesta. Va ser escrita l’any 1313 per Guiu de Monroquer, clergue de Terol, a imitació d'altres Sumes medievals, per ensenyar als rectors novells i per la cura de les ànimes.
El llibre constitueix un recorregut de normes pastorals al llarg de tots els sagraments, amb especial atenció a la confessió, l'eucaristia i el matrimoni. Està dividit en tres parts, a més de la dedicatòria i el pròleg. A la primera part aborda els aspectes generals dels sagraments; a la segona, presta especial atenció a la penitència; i a la tercera, analitza els articles de fe i els manaments, realitzant una bella exposició del Paradís.
Durant el segle XV va tenir més de seixanta edicions incunables.
Més informació:
Allueva, A. P. El Manipulus Curatorum," Summa" de moral pastoral del siglo XIV. Revista española de filosofía medieval, 1996, (3), pàgines 101-108.
Missale tarraconense (1499)
Joan Rosembach va arribar a Tarragona cridat pel capítol de la Catedral el 1498 amb l’objectiu d’imprimir llibres litúrgics. El mateix any va elaborar una Expositio aurea himnorum i un Breviarium Tarraconense. L'any següent (1499), va imprimir el Missale Tarraconense i el Diurnalis Tarraconense als que va contribuir econòmicament el comerciant, M. Sitges. El darrer quart del segle XV es va iniciar la impressió de llibres litúrgics arreu però dels missals incunables més complets o menys no passen d’una dotzena.
Aquests missals impresos abans del Concili de Trento segueixen l’estructura del Missal Romà de Cúria, s’ajusten a les línies generals de la litúrgia romana, hi afegeixen els sants i costums de cada diòcesi i els propis dels ordes i les congregacions religioses. Es tracta de llibres amb impressions acurades, a dues tintes (negra i vermella), amb perfilats tipus gòtics, freqüents gravats de fusta i paper excel·lent o pergamí.
Els dos exemplars de la Biblioteca Pública de Tarragona son incomplets; altres coneguts del Missale Tarraconense són el The Hispànic Society of America (complet), el que va pertànyer a la col·lecció del bibliòfil Pau Font de Rubinat (gairebé complet), i dos folis corresponents a un altre exemplar, de l'Arxiu de la Catedral de Tarragona.
Més informació:
Estudi: Usuarium A Digital Library and Database for the Study of Latin Liturgical History in the Middle Ages and Early Modern Period