Memòria Digital de Catalunya
Repositori cooperatiu des del qual es poden consultar, en accés obert, col·leccions digitalitzades relacionades amb Catalunya i el seu patrimoni o que formen part de col·leccions especials d’institucions científiques, culturals i/o erudites catalanes. Està impulsat per les universitats de Catalunya i la Biblioteca de Catalunya, coordinat pel Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC) i compta amb la participació d’altres institucions catalanes. Podeu consultar aquí la relació de fons. S’hi troben: cartells, fons personals de fotografies, adhesius, al·legacions jurídiques, banderins, la documentació per la confecció del cadastre de Josep Aparici (1774-1731), catecismes, catàlegs discogràfics, dibuixos, enquadernacions artístiques, epistolaris, partitures, etiquetes d’hotel, ex-libris, fons documentals d’entitats i personals, fullets, gravats, mapes, incunables, manuscrits, paper moneda, postals, plaques de vidre, premsa clandestina, programes de concert i altres.
Aquest repositori està obert a la col·laboració de biblioteques i arxius de Catalunya que desitgin difondre les seves col·leccions especials digitalitzades amb documents de caràcter predominantment gràfic. Es prioritza la incorporació dels documents més singulars i excepcionals, així com els susceptibles de ser consultats per un nombre més elevat d’usuaris.
Calaix Departament de Cultura
Calaix és el dipòsit digital dissenyat per emmagatzemar, preservar i facilitar l’accés a materials digitals (documents a text complet, imatges, plànols, àudios, …) del Departament de Cultura de la Generalitat. Les cerques es fan sobre 158.987 imatges, 16.456 documents o 7.180 planimetries. S’hi poden trobar memòries d’excavació o expedients de declaració de monuments, per exemple.
Centre d'Imatges de Tarragona
El Centre d’Imatges de Tarragona (CIT) gestiona, tracta i difon la documentació en imatge de la ciutat. El CIT disposa de prop de 800.000 fotografies procedents principalment de fotògrafs professionals, com les imatges dels fons Vallvé i Víctor, les generades pel mateix Ajuntament de Tarragona o bé de ciutadans afeccionats.
La documentació custodiada pel CIT es pot consultar a la sala de consulta o bé a la pàgina web de l’Arxiu Fotogràfic. El CIT també promou el projecte d’àlbum domèstic de fotografies dels tarragonins Capsa de Sabates 2.0.
Arquitectura Catalana.cat
Arquitectura Catalana.cat L’Espai Digital de l’Arquitectura Catalana Moderna i Contemporània ha estat impulsat enguany pel Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC) a partir de fonts d’origen com el catàleg de la Biblioteca del COAC, els inventaris de l’Arxiu Històric del COAC i materials provinents de BCN Arquitectura, mostres diverses d’arquitectura, Premis d’Arquitectura de Girona, Premis FAD (Foment de les Arts Decoratives), Fundació Docomomo i altres En total es referencien 2800 obres i intervencions arquitectòniques de 1484 autors.
La navegació per la base de dades, gestionada pel programa informàtic Coeli, mostra algunes imatges de l’obra – fotografies, plànols i dibuixos-, una breu – o més desenvolupada – memòria descriptiva, biografia dels autors, localització sobre el mapa, la constel·lació d’enllaços que permet relacionar informacions diverses i la cronologia. L’accés als continguts es pot fer per la denominació de l’obra, el nom dels arquitectes o de l’estudi professional o el municipi.
RECERCAT
RECERCAT (Dipòsit de la Recerca de Catalunya) és un repositori cooperatiu en què es pot consultar la literatura de recerca de les universitats i centres d’investigació de Catalunya, com ara articles, treballs d’investigació/fi de màster, treballs/projectes fi de carrera, ponències de congressos, informes, documents de treball, etc. Els documents poden ser introduïts directament a RECERCAT o bé a través dels repositoris de les institucions. En aquest últim cas, RECERCAT actua de recol·lector tot integrant i organitzant els documents en un espai comú independent. Està impulsat per les universitats de Catalunya i la Biblioteca de Catalunya, gestionat i coordinat pel Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC), patrocinat per la Generalitat de Catalunya i compta amb la participació d’altres institucions catalanes.
TINET
Tinet Biblioteca és un repositori digital ubicat al portal Tinet. Entre el miler llarg de documents, hi trobareu digitalitzats treballs d’història, ciències socials o cultura popular, a més, de poesies, relats curts, cròniques d’excursions, treballs de recerca i articles assagístics o d’investigació . Relacionats, tots, això sí, amb les comarques de Tarragona. Us hi podreu descarregar, per exemple, el volum primer de l’obra La ciutat de Tarragona de l’historiador Josep Maria Recasens Comes (1918-2013), alguns articles del també historiador Jordi Morant i Clanxet (1933-2019) o el llibre Tarraco de l’arqueòleg Adolf Schulten (1870-1960).