Filosofia
:: GENER
El naixement de la filosofia
Descobrirem que la filosofia va néixer fent-se les mateixes preguntes que nosaltres ens fem quan som infants i que ens seguim fent quan som adults davant de les situacions del dia a dia.
:: FEBRER
Sòcrates i els sofistes
Aquest mes posarem, de la mà de Sòcrates i els sofistes, la nostra mirada cap a nosaltres mateixes i cap a la nostra idea de justícia, bondat i convivència. És l’ésser humà la mesura de totes les coses que existeixen?
:: MARÇ
Plató
En aquest taller analitzarem la importància que les idees de Plató tenen a dia d’avui en el nostre dia a dia, amb especial atenció a la idea d’amor i amistat.
:: ABRIL
Aristòtil
En aquest taller analitzarem la importància que les idees d’Artistòtil tenen a dia d’avui en el nostre dia a dia, amb especial atenció a la idea d’amor i amistat.
Poesia
:: GENER
El Viatge
El viatge és sens dubte un dels temes més tractats per la poesia. En aquesta primera sessió viatjarem a llocs remots de la mà de grans poetes viatgers, però també ens plantejarem, com Bernardo Soares al Llibre del desassossec de Fernando Pessoa, si no val més quedar-se a l’oficina i no complir mai els nostres somnis.
:: FEBRER
L’Evasió
L’evasió a través del vi o d’altres drogues —legals o no— és un altre dels temes més suggerents de la poesia. Omar Khayam ens empeny, amb els lírics grecs, a buidar la copa de vi; Baudelaire ens portarà a terrenys més perillosos; en l’era contemporània, Ginsberg crida el seu udol per la generació perduda a la recerca d’això: la gran evasió.
:: MARÇ
La Vellesa
La vellesa i la decadència del cos han omplert pàgines i pàgines de llibres de poemes. Començant per la figura d’Anacreont, intentarem resseguir el fil dels poetes que, a qualsevol edat, s’han obsessionat amb aquesta inevitable espasa de Damocles, sovint empenyent-nos a aprofitar el temps abans que la neu cobreixi els nostres cabells.
:: ABRIL
Els Robaiat d’Omar Khayyam
Els robaiat del poeta i matemàtic persa Omar Khayyam (1048-1131) són un fascinant recull de quartetes on se’ns commina a gaudir de la vida i a no deixar passar el temps en va. Els nostres cossos seran pols, apressa’t a beure una copa de vi, diu el poeta en repetides ocasions. Una obra sorprenent, de ressons clàssics, que compta amb dues versions en llengua catalana. Aquest abril llegirem Khayyam i tot seguit ens llançarem a l’aventura de compondre els nostres propis robaiat.
Lectura, creació i escriptura
:: GENER
En primera persona
Us ha passat mai que un mateix fet, segons qui l’expliqui, sembla una història diferent? El punt de vista del narrador afecta com transmetem i com fem arribar les històries, les reals i les fictícies.
:: FEBRER
En segona persona
Ei, tu, qui llegeix aquestes línies: és la primera vegada que t’interesses per un taller d’escriptura? O potser ja ens coneixem d’abans? Vine que treballarem la segona persona per captar l’atenció del lector.
:: MARÇ
En tercera persona
El narrador en tercera persona pot ser un omniscient que tot ho sap i tot ho veu, pot ser un càmera que es limita al món extern o pot ser un quasi omniscient que ho sap tot del personatge o personatges en els quals focalitza. Treballarem aquest darrer, encara que els coneixerem tots tres.
:: ABRIL
Terror còsmic
En paraules de Lovecraft: Aquella concepció terrible del cervell humà, una maligna i particular suspensió d'aquelles lleis fixes de la natura que són les nostres úniques salvaguardes contra les agressions del caos i els dimonis de l'espai inexplorat". Explorem el terror còsmic.
Ciència
:: GENER - La sequera
El terme sequera es va fent progressivament més rellevant en les nostres vides. La manca de precipitació conjuntament amb el descens del nivell dels embassaments ens porta a un futur hídric immediat com a mínim, preocupant. Durant aquest mes de gener parlarem de sequera des d’una perspectiva climàtica i en caracteritzarem l’actual. Veurem la sequera en el context de clima mediterrani, les sequeres històriques i la sequera actual i la seva caracterització.
:: FEBRER - El canvi climàtic (situació actual)
Els termes meteorologia i climatologia sovint es confonen. En aquest taller deixarem clar on comencen i acaben les connotacions meteorològiques i climàtiques de cadascun dels dos termes. A més, veurem quins paràmetres naturals defineixen el clima i com la variació d’aquests ens porten a parlar de canvi climàtic. Estudiarem en quins termes, a aquest canvi climàtic natural se li afegeix la component antropològica de la qual tant es parla. Analitzarem en quin estat es troba ara com ara. Treballarem elements com el temps i el clima, els paràmetres naturals i no naturals de canvi climàtic, el canvi a 2024, les seves evidències, tendències i esperances.
:: MARÇ - La radiació ultraviolada
Si metres llegeixes aquestes línies el Sol desapareix, el continuaràs veient durant uns vuit minuts, temps que tarda la llum a recórrer els 150 milions de quilòmetres que el separen de la Terra. Durant el mes de març coneixerem el Sol, la seva relació amb la Terra i aprofundirem en una franja concreta del seu espectre electromagnètic i que pren especial rellevància a la primavera i estiu, la radiació ultraviolada o UV. Veurem elements com la caracterització astronòmica i com funciona el Sol; les bondats i perills de la radiació ultraviolada.
:: ABRIL - La predicció meteorològica
Durant aquest mes d’abril veurem quina és la màgia, en forma de ciència, que hi ha darrere d’una predicció meteorològica. Veurem com es fa i quines eines tenim a l’abast per fer-ho. Analitzarem les eines d’observació, la història de la predicció meteorològica, la predicció meteorològica moderna i com poder fer una predicció completa.