Creixement personal
GENER / JUNY
"El 2022 serà el meu any!" Fes realitat el teu somni d'avui a través del Coaching
Durant els propers mesos tens l'oportunitat de definir i planificar un somni personal, un objectiu, una meta. Sempre has volgut escriure un llibre i encara no t'hi has posat? Vols aprendre un idioma, una habilitat, a tocar un instrument musical, a ballar, i no saps per on començar? Què vols aconseguir aquest 2022?
Mitjançant les eines de la PNL, i amb el suport i acompanyament de tot el grup, en aquest taller protagonitzaràs el teu propi procés de Coaching personal i assoliràs els teus objectius.
JULIOL / SETEMBRE
"2022, el meu estiu intel·ligent"
Juliol: Ara que ha arribat l'estiu, quines coses del que portem d'any voldríem que fossin diferents? Què ens ha mancat a la nostra vida? Què voldríem deixar enrere?
Agost: De cara al futur, com volem que sigui la nostra vida? Què voldríem canviar? Quines coses noves voldríem fer, pensar, sentir, aprendre?
Setembre: Ara que ja sabem com de diferent volem que sigui la nostra vida en el futur, què podem fer per començar a acanviar-ho tot?
OCTUBRE / DESEMBRE
OCTUBRE
"Les meves relacions personals em frenen o m'impulsen?"
La familia, els amics, els companys de feina, els veïns...en definitiva, les persones del nostre entorn condicionen la realització dels nostres propòsits de vida. En aquest taller farem una revisió de la influència, positiva o negativa, de les nostres companyies per tal de tenir una vida més rica i satisfactòria.
NOVEMBRE
"Realitat i fantasia". Són realistes els meus somnis i objectius?"
Els límits entre la realitat i la fantasia són difusos. I de vegades no ens decidim a perseguir els nostres somnis de vida perquè creiem, equivocadament, que no són realistes. En aquest taller aprendrem a diferenciar allò possible d'allò impossible i, amb els peus a terra, farem els primers passos per fer realitat els nostres somnis.
Educació Emocional
Endinsant-nos al món de les emocions a través dels contes
ABRIL
Conèixer i compartir les nostres emocions
MAIG
Teixir el nostre autoconcepte per construir una autoestima saludable.
Reconèixer i expressar les emocions
OCTUBRE
Temor, ansietat i estrès.
NOVEMBRE
Regulació de la ira per prevenir la violència.
Poesia
Gabriel Ferrater Radio
GENER
Segurament In memoriam és una de les millors portes d’entrada a la poesia ferrateriana. La primera entrega del taller de poesia començarà amb una lectura d’aquest poema llarg, mític relat de la Guerra Civil vista des del punt de vista d’un adolescent que amb prou feines comença a conèixer la por dels grans. Però anirem més enllà i veurem d’altres Ferraters. Una visió panoràmica per celebrar el centenari del seu naixement.
FEBRER
Catul li va ensenyar a Ferrater que cal deixar les nous per als nens. Només un cop va haver arribat a la maduresa, Ferrater va considerar que podia escriure i donar per bons els seus poemes. No és estrany que s’estrenés amb una citació del poeta romà Gai Valeri Catul, que li va donar el títol del primer llibre de poemes, Da nuces pueris. En aquesta segona entrega del curs sobre el poeta de Reus llegirem alguns dels carmina més famosos del poema veronès, des dels versos d’amor més inspirats de la llengua llatina fins a les burles més àcides, característiques de la poesia grega que l’havia precedit.
MARÇ
Parlar de Robert Frost no és parlar només dels camins que no hem triat. És parlar també de la crueltat d’un paisatge nevat, de la revelació en un besllum que no tornarà. Poeta nacional, Robert Frost és alhora obscur i popular, un mirall perfecte per entendre alguns dels poemes més devastadors de Ferrater. Ens hi aproparem gràcies a una lectura de la històrica antologia de Frost en català, Gebre i gel, a cura del traductor Josep Maria Jaumà.
ABRIL
Jaime Gil de Biedma és un dels màxims exponents d'allò que hem anomenat poesia de l'experiència. Amic de Ferrater, tots dos comparteixen una visió del món que desemboca en poètiques diferents, però que s'encreuen ara i adés. Aquest abril llegirem el poeta barceloní en llengua castellana per trobar les afinitats electives entre els dos autors.
MAIG
W. H. Auden és un dels poetes i intel.lectuals més ben rebut a casa nostra, i això es deu en part a la influència de Ferrater. Deixebles del poeta reusenc com Narcís Comadira o Salvador Oliva ens han ofert les seves versions del poeta anglès, un dels més brillants del segle XX. Les llegirem i hi buscarem, novament, les traces de la poesia anglosaxona en l'obra de Gabriel Ferrater.
L’infern fa baixada. Tres viatges a l’inframón de la mà de Virgili, Dante i Louise Glück
OCTUBRE
Eurídice, Eurídice!
Virgili va fer baixar el seu heroi Eneas a l’inframón. Abans, però, ja havia fet una petita incursió al món de les ombres amb la seva versió del mite d’Orfeu i Eurídice. En aquesta primer part del curs revisem el mite virgilià i la seva fortuna posterior, que també ha fet fortuna en la poesia catalana gràcies a figures com, per exemple, el nord-català Josep Sebastià Pons.
NOVEMBRE
Incursions dantesques
Del Virgili autor al Virgili personatge, és el torn de mirar l’horror cara a cara i de fer-ho de la mà del primer gran poeta modern. Sense intenció de fer una lectura completa del gran clàssic de Dante Alighieri, en aquesta segona part del curs ens fixarem en alguns dels moments més brillants de l’Infern de la Commedia, plens d’una potència plàstica i cinematogràfica encara vigent avui dia.
Lectura, creació i escriptura
FEBRER
La pàgina en blanc, la nostra aliada
Tant si fa temps que escrius com si és la primera vegada que t’aventures en el món de la narrativa, aquest taller et donarà les eines per potenciar el creatiu que portes dins, per posar negre sobre blanc de manera orgànica.
MARÇ
Personatges originals i com posar-los en moviment
Aprenem a construir personatges interessants i originals, que resultin versemblants un cop es posin en escena i, a través de l’acció, la parla i el pensament, els caracteritzarem.
ABRIL
Els sentits i la força del detall
Mirem, toquem, sentim el carrer, la llibreta o el nostre rostre, com si fos la primera vegada que ho féssim. Trobar la mirada d’escriptor7a farà que la prosa esdevingui sensorial i atractiva.
MAIG
Microrelat, tot un univers en poques línies
Poques paraules i ben escollides, que convida a ser llegit diverses vegades, que obre tot un món de possibilitats. En aquest taller llegirem, escriurem i descobrirem la intensitat expressiva que poden arribar a tenir poques línies ben pensades.
JUNY
L’escriptura coma eina de creixement personal
Escriure la vida i viure l’escriptura. En aquest taller coneixerem l’escriptura coma eina de creixement personal. Una proposta per mirar cap endins, connectar amb un/a mateix/a, amb els qui ens envolten i amb l’entorn a través de les lletres.
JULIOL
L’escriptura com a eina de creixement personal
Escriure la vida i viure l'escriptura. En aquest taller coneixerem l’escriptura com a eina de creixement personal. Una proposta per mirar cap endins, connectar amb un/a mateix/a, amb els qui ens envolten i amb l'entorn a través de les lletres.
AGOST I SETEMBRE
Els relats de viatge
“Creus que faràs un viatge, però és el viatge que et fa, o et desfà.” Els camins del món, de Nicolas Bouvier. Aquest estiu omplim la maleta de literatura de viatges per a descobrir nous horitzons a la vegada que seguim recorrent els senders infinits del jo.
OCTUBRE
Què escric?
Et trobes davant la pàgina en blanc i no saps què et demana escriure primer, o bé no tens una idea clara o no n’hi ha ni una que t’acabi de convèncer. Potser has començat a escriure i al cap d’unes quantes línies deixes de trobar-hi el sentit.
Amb aquest taller anirem a caçar les idees al vol.
NOVEMBRE I DESEMBRE
Amb brúixola o mapa
Programes i després escrius o bé t’aboques al negre sobre blanc sense contemplacions? Ets arquitecte o jardiner? El més probable és que et trobis en un punt mitjà. Juguem a descobrir-ho i compartim diferents maneres de desenvolupar la creativitat.
Ciència
Veritats opinables en meteorologia
GENER
Costumari meteorològic.
- Introducció a la meteorologia popular
- Els refranys meteorològics més populars
- Càrrega científica de les dites populars
FEBRER
Temps i astrologia.
- Introducció històrica a la relació meteorologia-astronomia
- Influeix la Lluna en el temps? Com?
- Influeix el Sol en el temps? Com?
MARÇ
Temps i salut.
- Introducció històrica la relació entre el temps i la salut
- Els metges i el temps van de la mà. Per què?
- El temps que fa i com em trobo... Una relació directa?
Taller 10 km
ABRIL
Termodinàmica atmosfèrica
- Què vol dir termodinàmica?
- Temperatura i humitat.
- Atmosfera estable vs atmosfera inestable.
- Intercanvis energètics.
MAIG
Fenòmens atmosfèrics
- Identificació i classificació dels diversos fenòmens atmosfèrics.
JUNY
El temps en continu.
- Algunes eines de predicció del temps.
- Algunes eines d’observació del temps.
- Seguiment en continu de l’evolució de la predicció vs l’observació.
- Debat obert
JULIOL
Radiació ultraviolada.
- Radiació solar.
- Espectre electromagnètic del Sol.
- Característiques de la radiació ultraviolada.
- Índex UVI
AGOST
Informe IPCC ( The Intergovernmental Panel on Climate Change).
- Què és l’informe IPCC?
- Història i marc científic i legal.
- Conclusions de l’últim informe IPCC.
SETEMBRE
Cap on anem? Possibles (o probables) escenaris climàtics futurs.
- En quin punt ens trobem?
- Reversibilitat (o no) de la situació actual de Canvi Climàtic.
- Projeccions futures sobre la base dels diferents escenaris de reducció d’emissions.
Temps per l’art de temps
OCTUBRE
Paràmetres naturals del clima i del Canvi Climàtic.
El Sol, l’efecte hivernacle i els paràmetres orbitals de la Terra són elements que han determinat el clima i els seus canvis al llarg de milions d'anys. No són els únics, fenòmens com el vulcanisme i la caiguda de meteorits també poden acabar sent decisius en la seva dinàmica. Al llarg d’aquest mes, estudiarem el clima i el Canvi Climàtica des d’una perspectiva “natural”.
NOVEMBRE
Paràmetres “artificials” i indicadors de Canvi Climàtic d’origen antròpic.
Durant aquest mes veurem quina és la incidència de l’ésser humà en el clima i com s’ha vist alterada la seva variabilitat natural a partir de la seva activitat. Veurem com aquesta activitat ha potenciat alguns dels fenòmens naturals que porten a l’escalfament del planeta i estudiarem alguns dels indicadors de Canvi Climàtic.
Història i Patrimoni
El joc: creació i recreació. Memòria lúdica.
FEBRER
Memòria lúdica. A què recordem haver jugat?
MARÇ
Repertori de joc tradicional: com construir un repertori de jocs moderns i tradicionals.
ABRIL
Creació i recreació de jocs i joguines.