del 7 al 28 de febrer a la Planta Primera de la Biblioteca. Entrada lliure.

El conjunt de llibres del Servei de Biblioteques del Front, conservats a la Biblioteca Pública de Tarragona, són avui un testimoni de la mobilització social i política que hi va haver en temps de conflicte per tal que els soldats tinguessin llibres i lectura al front. El referent d’aquesta experiència havia estat l’organització de biblioteques circulants amb servei de préstec per als combatents americans durant la Primera Guerra Mundial.
El Servei de Biblioteques del Front va ser creat, per decret de la Generalitat, el 17 de febrer de 1937. Des del començament de la Guerra civil espanyola l’Agrupació d’Escriptors Catalans i altres entitats havien organitzat la recollida i tramesa de llibres al front, però li mancava una organització al darrere; i és per això que la Conselleria de Cultura creà el Servei de Biblioteques del Front. El seu objectiu era regular-hi el trasllat de llibres, mitjançant una xarxa de biblioteques ambulants connectada amb la direcció tècnica de Biblioteques Populars de la Generalitat. Així mateix es considera indispensable portar lots de llibres als Hospitals de Sang, i als hospitals de convalescència o establiments de repòs.
El Servei tenia una seu a Barcelona i dues subcentrals, una a Cervera (front del Nord i del Centre) i una a Tarragona (front sud d’Aragó), des d’on els llibres eren distribuïts a Sarinyena i a Alcanyís. Una ordre del 17 d’agost del 1938 va ordenar la depuració dels llibres republicans, i entre aquests, els del Servei de Biblioteques del Front. Tot sembla indicar que hi va haver la voluntat d’esquivar aquesta ordre per part dels bibliotecaris durant el franquisme, i mercès a això s’ha conservat una bona part dels lots de llibres que havien estat destinats al front de guerra de l’Aragó i que s’hi enviaven des de Tarragona.
Una part dels llibres del Servei de Biblioteques del Front han arribat als nostres dies, i la Biblioteca Pública de Tarragona en conserva un dels millors conjunts: 411 títols diferents amb diversos exemplars (d’alguns n’hi pot haver entre 10 i 20). Dels títols que se’n conserven més exemplars són de l’obra d’ Antoni Rovira i Virgili Quinze articles, i de Josep Pous i Pagès Al marge de la revolució i la guerra.
Des de la Biblioteca l’any 2006, amb motiu del setanta-cinquè aniversari de la proclamació de la II República es va confeccionar el Catàleg dels llibres conservats a la Biblioteca Pública de Tarragona, que té una segona edició.
Article sobre la col·lecció de llibres del SBF conservada a la Biblioteca Pública de Tarragona
Barbé Aragonès, Cristina. “El Servei de Biblioteques del Front. La col·lecció conservada a la Biblioteca Pública de Tarragona”. A: “Item: Revista de biblioteconomia i documentació”, núm. 47 (set.- des. 2007)
Més informació:
- Allué, Vicenç. "El Servei de Biblioteques del Front, epopeia cultural del segle XX." Item: revista de biblioteconomia i documentació [en línia], 2006, Núm. 44 , p. 67-111.
- Rovira Soriano, Jordi. “Llibres de trinxera [en línia]” La Vanguardia, 21 d’abril de 2011 [en línia]
- Gudayol, Anna. El salvament de les biblioteques catalanes durant la Guerra Civil [en línia]: Les "Notes" de Jordi Rubió. Institut d'Estudis Catalans, 2007.