Accés al contingut Accés al menú de la secció

Dilluns, 18 de maig de 2015

Homenatge a Teresa M. Rovira Comas (1918-2014), bibliotecària. Tarragona, primavera 2015

Dimecres 27 de maig a les 19.30 h als ST Cultura (Major, 14). Taula rodona. Hi participen: Josep-Lluís Carod-Rovira, Montserrat Duch i Assumpció Estivill, i el conseller Ferran Mascarell.


Teresa Rovira

Organitzen:  Departament de  Cultura (ST a Tarragona, Central de biblioteques, Biblioteca Pública de Tarragona, Direcció General de Política lingüística). Òmnium Cultural del Tarragonès. Amb la col·laboració de: Diputació de Tarragona, Universitat Rovira i Virgili i Fet a Tarragona.

Amb motiu de la desaparició de Teresa Rovira al setembre de l’any passat, el Departament de Cultura de la Generalitat va decidir retre-li homenatge, donada la seva vinculació amb Tarragona. 

Teresa M. Rovira, bibliotecària per vocació, filla de l’escriptor, historiador i polític Antoni Rovira i Virgili, va viure la guerra, l’exili i contribuí a la reconstrucció cultural de Catalunya. 

La família Rovira Comas,  tarragonins,  residien a Barcelona. L’enyorança de Tarragona, va fer que l’any 1923 compressin un terreny a la platja de l’Arrabassada; el maset va ser  lloc d’estiueig, de trobada i de debat intel-lectual. De Tarragona,  Teresa Rovira recordava amb entusiasme  la descoberta de lectures ala Biblioteca Populari el seu lligam amb la ciutat continuarà al llarg de la seva vida.

Amb una sòlida formació (estudis superiors a Montpeller i a Barcelona), s’especialitzà en  literatura infantil i juvenil, i en l’obra del seu  pare.

Des de l’exili, el 1953 retornà a Catalunya, treballà  de bibliotecària a la Biblioteca Popular d'Esparreguera i a Barcelona on va exercir  també la docència. Entre 1981 i 1985 ocupà la direcció de la Xarxa de Biblioteques Populars.

L’any 2002 rebé la Creu de Sant Jordi a tota una trajectòria de servei a la cultura i el 2008 el Premi Aurora Díaz Plaja de Literatura Infantil i Juvenil. A partir de l’any 2013 la Generalitat de Catalunya convocà el premi anual a la innovació a les biblioteques públiques que porta el seu nom.

Pel que fa a les activitats previstes, en col·laboració amb la revista Fet a Tarragona, es publicaran una sèrie de tres articles sobre el personatge, el primer dels quals, escrit per Josep-Lluís Carod-Rovira (“Teresa Rovira i Tarragona”), ja ha estat publicat a l’edició en paper de març d’aquesta revista. Per a l’edició virtual del mes de maig, hi ha prevista la publicació d’un article de Núria Leon i Meritxell Talavera, centrat en les memòries inèdites de Teresa Rovira; i per a la del mes de juny, un d’Assumpta Estivill sobre la seva activitat com a bibliotecària.

Amb el suport de la Diputació de Tarragona s’han editat 8.000 exemplars d’un punt de llibre (v. annex 1) i 50 d’un cartell commemoratiu.

PROGRAMACIÓ 

27 de maig. 19.30 h Taula rodona

Lloc: Serveis Territorials de Cultura (c. Major, 14)

Hi participen: Josep-Lluís Carod-Rovira, Montserrat Duch, Assumpció Estivill i el conseller Ferran Mascarell

Mes de maig

Exposició virtual Els llibres de Teresa M Rovira

Biblioteca Popular de Tarragona i Biblioteca familiar

Guia de lectura Teresa M. Rovira i Tarragona

 

6 de juny Ruta literària a les 10 h (c. Major, 20)

Antoni i Teresa M. Rovira a Tarragona


Actualitat Dissabte, 23 de maig de 2015

 
1 | 2 | 3   Següent > Total pàgines: 15