Olga Xirinacs

El projecte DE CAPÇALERA va ser impulsat pel Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, juntament amb la Institució de les Lletres Catalanes (ILC)  i amb la col·laboració de l’Institut Català de les Dones  amb l’objectiu d’enfortir el vincle entre els escriptors catalans i les biblioteques públiques del país. S’utilitza una fórmula ben senzilla: cada biblioteca participant acull de forma preferent un escriptor o una escriptora de trajectòria literària contrastada, que accepta convertir-se en autor de capçalera de la biblioteca amb la qual se sent vinculat.

En una primera edició una trentena de biblioteques de tot Catalunya han atorgat un lloc de privilegi a un bon nombre d’escriptors de referència dins del panorama literari català: Olga Xirinacs a la Biblioteca Pública de Tarragona; Blanca Busquets, a la Biblioteca de Lliçà de Vall; Toni Sala, a Sant Feliu de Guíxols o Maria Barbal, a la Biblioteca de Tremp, entre molts altres. El projecte es va anar anat ampliant i la tardor de 2014 es va publicar un recull de textos dels escriptors de capçalera, entre els que trobareu 'Beatriu ens guia', títol del text de la nostra escriptora de capçalera, Olga Xirinacs: "De Capçalera, petites històries entre escriptors catalans i les biblioteques públiques" 


Olga Xirinacs, nascuda a Tarragona és escriptora i ha obtingut al llarg de la seva sòlida trajectòria els premis més importants de la literatura catalana. Ha escrit novel·la, poesia, assaig, contes i narrativa infantil i juvenil. És l'única dona Mestra en Gai Saber pels Jocs de Barcelona després de Mercè Rodoreda. El 1990, la Generalitat de Catalunya li va concedir la Creu de Sant Jordi pel conjunt de la seva obra. Ben aviat va rebre els més importants reconeixements:  Interior amb difunts (Josep Pla, 1982); Al meu cap una llosa (Sant Jordi, 1984 i Crítica Serra d'Or de novel·la, 1986); Zona marítima (Ramon Llull, 1986); Llavis que dansen(Carles Riba, 1987); Marina (Critica Serra d'Or de literatura infantil i juvenil, 1987);Enterraments lleugers (Sant Joan, 1990); Sense malícia (Ciutat de Palma, 1994), entre molts altres.

Part de la seva obra s'ha traduït al castellà, rus, anglès, alemany, al francès i al basc. Entre les darreres obres destaquen La Inundació (2012) o Balneari del Nord(2014), aquest darrer de poesia.