• Imprimeix

Visita guiada: Els espais de la memòria de la Guerra Civil i la repressió franquista a Tarragona

Dissabte 3 de febrer a les 11 del matí a l'Ajuntament de Tarragona --PLACES COBERTES--

12/01/2018 09:01
Final Guerra Civil a Tarragona

Commemoració de la fi de la Guerra Civil

El 15 de gener es commemoren els 79 anys de la fi de la guerra civil a Tarragona, per aquest motiu el Servei d’Arxiu i Documentació Municipal de l’Ajuntament coordina amb diferents  institucions i entitats culturals un programa d’actes per donar a conèixer els antecedents, el desenvolupament i els efectes posteriors del conflicte bèl·lic a la ciutat.

Del 16 de gener al 20 de febrer s’han programat tres conferències, dues exposicions, quatre presentacions de llibres i tres visites guiades gratuïtes amb inscripció prèvia.


La visita guiada "Els espais de la memòria de la Guerra Civil i la repressió franquista a Tarragona", està organitzada per l'Arxiu de l'Ajuntament de Tarragona i el Fòrum de Tarragona per la Memòria, amb la col·laboració de la Biblioteca Pública de Tarragona. L’activitat està integrada en el cicle de difusió històrica que com cada any, al voltant de la data del final de la Guerra Civil a Tarragona, el 15 de gener de 1939, diferents institucions i entitats culturals programen per ajudar a conèixer què va succeir abans i després del conflicte bèl·lic a la nostra ciutat

Durant unes dues hores, ens submergirem en una història que ens és pròxima, bé pel temps, només en fa vuitanta d’anys, o bé per l'espai, la ciutat per la qual ens movem, plena d'edificis, cases i llocs impregnats d'història.

Visitarem en primer lloc el Palau Municipal a la Plaça de la Font, en concret  el refugi antiaeri  per adonar-nos del que van significar els bombardejos sobre la població civil.

Posteriorment, la ruta va fins a l'edifici de l'Antiga Audiència, l'espai on es realitzaven els consells de guerra sumaríssims de la repressió franquista. La visita segueix fins a la Torre del Pretori de la Plaça del Rei, és a dir, l'antiga presó de Pilats, lloc en el qual es van amuntegar milers de reclusos entre 1939 i 1945 i des d'on sortiren els condemnats a mort per a ser executats. Les explicacions de cada indret, amb suport audiovisual, aniran a càrrec dels historiadors Ester Ferré, Jordi Piqué i Francesc X. Tolosana.