• Imprimeix

Vermut Poètic. Celebrem el Dia Mundial de la Poesia 2018. Homenatge a Montserrat Abelló (1918 - 2014)

Organitza: Ple pel Català al Camp de Tarragona

14/03/2018 09:03
21 de març dia Mundial de la Poesia

 

La UNESCO va declarar el dia 21 de març Dia Mundial de la Poesia. Per celebrar-ho, la Institució de les Lletres Catalanes, amb la col·laboració de diverses entitats públiques i privades, celebra una gran festa de la paraula i les lletres, i fomenta tot un seguit d’iniciatives, presencials i a través de la xarxa, arreu dels territoris de parla catalana. Es fa la tria d'un autor o autora, a qui s’encarrega un poema que és traduït a una vintena de llengües, que mostra la riquesa mundial de la poesia en tot el domini lingüístic català.

Enguany l’autor escollit és Marc Granell (València, 1953). Poeta i traductor, fou un dels fundadors de la revista literària Cairell (1979-1981), que emmarcà els primers passos de la generació poètica dels anys 70 a València. Des de l’obtenció del Premi Vicent Andrés Estellés dels Premis Octubre (1976) per Llarg camí llarg, ha compaginat la poesia, per a adults i infants i joves, amb la dedicació professional a la traducció i l’activitat com a editor i promotor d’activitats literàries. Després de ser guardonat amb el Premi Ausiàs March (1979), el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians (1991, 1992 i 2016), el Samaruc de l’Associació de Bibliotecaris Valencians (2010) i el Joan Roís de Corella a la trajectòria literària (2017), ha aplegat el conjunt de la seva obra a Poesia completa (1976-2016). Ha estat traduït al portuguès, l’italià, el gallec i el castellà.

Des de la Biblioteca de Pública de Tarragona, juntament amb el Centre de Normalització Lingüística de Tarragona, la Direcció General de Política Lingüística, Consell Comarcal del Tarragonès i l’Escola Oficial d’Idiomes, ens sumem a la iniciativa amb la celebració d’un vermut poètic que vol homenatjar Montserrat Abelló i que compta amb la complicitat d’altres entitats com l'ONCE, l’Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes (APELLC), l'Associació Síndrome de Down de Tarragona (el 21 de març també és el Dia Mundial de la Síndrome de Down), el Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili, l’Escola de Lletres i els clubs de lectura de la Biblioteca Pública. Persones molt diverses que formen part d'aquestes entitats llegiran poemes en aquesta ocasió que enguany sumaran un total de 14 llengües.

Tots junts volem fer un acte col·lectiu de divulgació de la poesia. És molt remarcable l’interès dels organismes, entitats i participants, que contribueixen d'aquesta manera a posar la poesia a l'abast de tothom.