• Imprimeix

Celebrem l’Any Pompeu Fabra a la Biblioteca

Activitats ben diverses per conèixer la vida i l’obra del filòleg català. Desembre 2018.

23/11/2018 13:11
Any Pompeu Fabra


L'any 2018 està dedicat a commemorar la figura i l'obra de Pompeu Fabra. Així ho va acordar el Govern de Catalunya a l'agost passat per celebrar els 150 anys del naixement del lingüista i gramàtic català més il·lustre i els 100 de la publicació de la Gramàtica catalana.  

Durant l'any s'organitzen diverses activitats en memòria i reconeixement de qui fou un científic brillant, que va codificar i modernitzar la llengua i la va fer apta per als diversos estils i funcions. La celebració fa especial incidència en la seva aportació a la llengua, i també posa en valor el gran arrelament social de la seva figura i obra arreu de Catalunya. 


Calendari d'activitats:

 • Dilluns 3 de desembre a les 17.30 h a la Sala Infantil. Mestre Fabra, caçador de paraules. Per Taleia Teatre. Recomanat a partir de 6 anys.

  La Carola viu en una casa plena de llibres que amaguen coses màgiques i inimaginables. Tota aquesta biblioteca és del seu pare; un home ben especial que és tot un savi i un gran mestre de les paraules: es diu Pompeu Fabra. El Mestre Fabra estima les paraules, les adorm, les riu i les somia; les pesca, les planta i les cull; les caça! Sí, és tot un caçador de paraules que s’ha proposat posar fil a l’agulla, fer neteja i ordenar-les com cal.

  Mestre Fabra, caçador de paraules és un espectacle per a tots els públics emmarcat en la commemoració del 150è aniversari del naixement de Pompeu Fabra (1868-1948) i dels 100 anys de la publicació de la Gramàtica Catalana normativa.

 • Dilluns 10 de desembre a les 19 h a Secció Local. Conferència “Dibuixant Fabra”, a càrrec d’Oriol Garcia Quera, il·lustrador de la novel·la gràfica Pompeu Fabra. L’aventura de la llengua, amb textos de Gemma Pauné Xuriguera i publicada per Rafael Dalmau, Editor.

  Oriol Garcia Quera explica el procés de creació del llibre, projectant esbossos i fotografies que l’han ajudat a documentar l’obra. Així, d’una banda, es dona a conèixer la figura de Pompeu Fabra; i, de l’altra, el procés d’elaboració d’una obra d’il·lustració històrica. L’acte és obert al públic general però s’adreça especialment als participants al club de lectura fàcil del llibre Tant de gust, senyor Fabra. En acabar, el públic podrà demanar aclariments i explicacions complementàries a l’il·lustrador.
  També se’n sortejaran 5 exemplars i l’autor dedicarà el llibre a les persones que ho vulguin, amb dibuix inclòs.
 • Dimarts 18 de desembre a les 19 h a Secció Local. Espectacle “Mestre Fabra”, amb Rosa Cadafalch

  Una dona explica que va trobar a les golfes de casa els seus avis una maleta vella en la que hi havia el petit tresor que la seva àvia s’havia emportat cap a l’exili: Retalls de diaris i revistes, articles, poemes, una pipa i un llibre, el DICCIONARI GENERAL DE LA LLENGUA CATALANA.  Diu:
  “Un punt, fet amb un bitllet de tramvia, marcava una pàgina i els meus ulls van topar amb una paraula subratllada: “Enyor”. Aquesta paraula em va transportar de cop a la infantesa recordant els ulls dels avis enyorant la seva terra.
  No ho havia fet mai però, de sobte, em vaig mirar el diccionari d’una altra manera i els meus ulls van anar passant per un munt de paraules que no tan sols eren descrites amb exactitud sino que s’hi podien llegir frases fetes o expressions que jo havia sentit i que  havia oblidat. Qui era el geni que havia pogut fer definicions tan precises i recollir unes expressions tan riques i planeres alhora? Aquest home era: POMPEU FABRA”.
  Amb un llenguatge directe i planer es van desgranant anècdotes i vivències de Pompeu Fabra al llarg de la seva vida.