• Imprimeix

Exposició "Pompeu Fabra. Una llengua completa"

1a quinzena d’agost, en horari de biblioteca. Entrada lliure.

01/08/2018 09:08
Pompeu Fabra


Exposició "Pompeu Fabra. Una llengua completa"

És una exposició itinerant creada per la Direcció General de Política Lingüística i gestionada pels serveis territorials de Cultura i el Consorci per a la Normalització Lingüística.

El 2018 és l’Any Fabra, any en què commemorem els 150 anys del naixement de Pompeu Fabra i Poch (1868-1948) i els 100 anys de la publicació de la seva Gramàtica catalana. L’exposició presenta l’aportació de Fabra a la llengua catalana, el gran arrelament social de la seva figura i obra arreu de Catalunya i l’impuls a la llengua que va suposar el seu treball. D’esperit autodidacte d’aprenentatge, Fabra forja un mètode lingüístic propi, però ben contrastat amb les teories lingüístiques del moment. Uns criteris que s’enriqueixen quan es relaciona amb altres intel·lectuals, que l’acullen amb respecte i comencen a anomenar-lo "el gramàtic" i, més tard, "el Mestre".

Va ser al final del primer terç del segle xx, amb la gramàtica, el diccionari i les normes ortogràfiques de Fabra publicades, quan el català esdevé una llengua completa i de futur. Un estàndard apte per a tots els territoris de parla catalana i una llengua digna i preparada per encarar els reptes dels segles xx i xxi. Pompeu Fabra és el lingüista i gramàtic que codifica la llengua catalana i li dona la forma definitiva.