• Imprimeix

“Eugenio" DOCS Barcelona DEL MES. Octubre 2018

Divendres 26 d’octubre a les 18.30 hores a la Secció Local de la Biblioteca. Versió original en català i castellà. Entrada lliure. Aforament limitat.

24/10/2018 09:10
Eugenio

Eugenio.  
Catalunya (2018). 93 minuts.

La història

"No faràs res en aquesta vida!", li deia sovint el seu pare. Eugeni Jofra, conegut posteriorment com a “Eugenio” va créixer en un ambient molt allunyat del món de l’espectacle. La seva vida va fer un tomb quan va conèixer a la que seria la seva primera dona, Conchita Alcaide, qui realment el va convertir en artista. Van formar un grup anomenat "Els dos", ella cantava i ell tocava la guitarra. Després d’actuar per diferents locals i, fins i tot, estar a punt d’actuar a Eurovisió, l’Eugenio va fer el salt als escenaris com a còmic, explicant els acudits que abans introduïa entre cançó i cançó.

 

A partir de llavors, Eugenio omplia els escenaris amb la seva presència i el seu particular sentit de l’humor. Sempre impassible, vestit de negre, amagat rere unes grans ulleres fosques i el fum d’una cigarreta eterna. Sens dubte, ha deixat una empremta molt important a diverses generacions que encara avui riuen i expliquen els seus acudits. A partir dels anys 80, i fins a mitjans dels 90, va estar present a totes les llars del país gràcies, sobretot, a la televisió. A més, va fer gires per tot Espanya i part d’Amèrica Llatina. Però l’èxit professional amagava el que passava lluny dels focus, a la intimitat. Després d’un succés que sacsejaria la seva vida es va apoderar d’ell una tristesa profunda que el faria caure en un pou de foscor, del que mai va ser capaç de sortir-ne del tot.

 

Eugenio és el retrat de la cara més desconeguda del gran humorista. La seva vida va ser un tsunami de sensacions, responsabilitats i emocions que no va saber gestionar. Malgrat això, però, pujava a l’escenari i complia com a còmic. Ha deixat una petjada inesborrable a diverses generacions que encara avui continuen rient dels seus acudits, tot i saber-ne el final. I és que tots sabem de qui parlem quan una frase comença amb "El saben aquel que diu...?".

Els directors

Jordi Rovira és director i guionista. Periodista freelance des de 1998 i llicenciat en Ciències de la Informació (UAB), Ciències Polítiques i Sociologia (UAB) i Geografia i Història (UNED). Ha realitzat reportatges de caràcter social en una trentena de països com Kosovo, Iraq, Sierra Leone o Irlanda del Nord, publicats a molts diaris espanyols. Des de 2005 combina aquesta feina amb la direcció de Capçalera, la revista del Col·legi de Periodistes de Catalunya. L’any 2015, juntament amb Òscar Moreno, va codirigir el documental Joana Biarnés, una entre tots.

Xavier Baig és director de fotografia i productor. El 2007 funda, juntament amb Òscar Moreno, la productora Rec Videoproduccions, SCP, des de la qual produeixen i realitzen documentals propis i per encàrrec per a cadenes com TVE, TV3, Antena 3 i Discovery Channel, i entre els quals destaca el documental Joana Biarnés, una entre tots.

 

Premis i Festivals

Secció Latitud. DocsBarcelona. Espanya, 2018
Cerdanya Film Festival. Espanya, 2018
SomCinema. Espanya, 2018
Semana Internacional de Cine de Autor de Lugo. Espanya, 2018

 

DOCS Barcelona DEL MES

És la prolongació del Docs Barcelona Festival  llarg de l’any i el territori. Va néixer el 2005 amb l’objectiu d’apropar els documentals als espectadors més enllà de les ocasions puntuals que ens brinden els festivals. Aquesta és una activitat que promou el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya i s’emmarca dins el Ple pel Català al Camp de Tarragona.