• Imprimeix

Celebrem l’Any Maria Aurèlia Capmany a la Biblioteca

Activitats ben diverses per conèixer la vida i l’obra de l’escriptora. Desembre 2018.

23/11/2018 13:11
Imatge Any Maria Aurèlia Capmany

El Govern de la Generalitat ha aprovat el centenari del naixement de Maria Aurèlia Capmany com a commemoració oficial de l’any 2018, coincidint amb el cent cinquantè aniversari del naixement del seu pare, el folklorista Aureli Capmany.

Maria Aurèlia Capmany i Farnés (Barcelona, 1918-1991), escriptora, pedagoga i política. Col·laboradora habitual a la premsa, a la ràdio i a la televisió, va destacar, també, pel seu activisme cultural i polític, per la seva lluita incansable a favor de la llibertat i la igualtat de la dona, àmbit en què va esdevenir pionera a Catalunya i referent per a les generacions posteriors.


Calendari d'activitats:

 • Del 3 al 31 de desembre (en horari de biblioteca). Exposició: "Això era i no era: Maria Aurèlia Capmany entre nosaltres".

  L’exposició "Això era i no era: Maria Aurèlia Capmany entre nosaltres" és, sobretot, una aproximació a la personalitat de l’autora per tal que aquells que no la coneixien es puguin fer una idea de qui era i, alhora, aquells que la coneixien en alguna de les seves facetes, en coneguin les altres. Així, l’exposició ens permet un acostament a l’escriptora i a la feminista, però també a l’actriu, directora de teatre, polemista, militant política i social, gestora pública, etc.

 • Dimecres 12 de desembre a les 19 h a la Secció Local. Conferència: “Maria Aurèlia Capmany. L’època d’una dona”, a càrrec del periodista i escriptor Agustí Pons.

  Als cent anys del seu naixement, perquè segueix resultant interessant la vida i l’obra de Maria Aurèlia Capmany? Quina part de la seva activitat podem considerar  més vigent? Les seves novel.les, el seus llibres d’assaig, els seus articles periodístics?  O potser són més importants les seves aportacions a la lluita  pels drets de la dona, o la seva visió del catalanisme? Agustí Pons, el seu biògraf, ens parlarà de Maria Aurèlia Capmany i dels seu llegat literari i social.

 • Divendres 14 de desembre a les 19 h a la Secció Local. Espectacle CAROLA: Lectura dramatitzada del monòleg teatral. Adaptació de la novel·la de Maria Aurèlia Capmany: Feliçment, jo sóc una dona. Amb Anna Güell

  L’espectacle comptarà amb una introducció al feminisme de Maria Aurèlia Capmany a càrrec de Marta Nadal, comissària de l’Any Capmany, i un col·loqui posterior amb els assistents.

 • Dissabte 15 de desembre de les 11 h a les 13 h. Ruta literària Maria Aurèlia Capmany. Lloc de trobada. Portal del Roser. Organitza: APELLC. Col·labora: Escola de Lletres, Biblioteca Pública de Tarragona, Fundació Privada Mútua Catalana.

  Ruta literària seguint les passes de Capmany per la ciutat de Tarragona, on va viure amb el seu company Jaume Vidal Alcover, però també una ciutat que ja formava part del seu imaginari literari des de la publicació de la novel·la, L'altra ciutat (1954).
  Selecció de textos i guió: Magí Sunyer.
  Guia i narrador: Jesús Figueres Jové.
  Preu: 5 euros.
  Inscripcions: apellc@tinet.org