Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > La línia contínua de la ...
 
Dissabte, 04 de març de 2017

La línia contínua de la història: cicle escènic sobre textos essencials. Gener / maig 2017

Organitzen TeclaSmit Teatre, Casa de les Lletres i Biblioteca Pública de Tarragona. Divendres, 24 de març de 2017 a les 20.00 h Representació escènica: La fi de l’home roig d’Svetlana Aleksièvitx.


Linia
Afganistan

És el viatge sense final d’un tren pervers que ve de lluny, seguint un convuls itinerari. L’agafem a Àuschwitz, durant la segona guerra mundial. En quatre etapes, passant per Stalingrad, continuem pel que fou la Unió Soviètica fins l’Orient Mitjà, on ara ens hi hem encallat.

El cicle Línia contínua s’endinsa en la confrontació humana que marca el tràgic darrer acte de la nostra Història. Violència, domini, extermini, refugiats. Invasió nazi, repartiment del món en blocs, imperi soviètic i ensulsida, Afganistan, Txetxènia, Síria, gihad, polvorí d’orient.

Línia contínua és un cicle escènic en què un col·lectiu d’actors inter­pretaran a l’escenari textos literaris temàtics essencials, testimonials, com els de Vasili Grossman i la premi Nobel Svetlana Aleksièvitx. Es­cena complementada amb cinema, xerrades col·loqui i activitats literàries a la Biblioteca Pública de Tarragona. 

En aquesta segona part, març-abril, fixarem l’objectiu, d’una banda en el desmembrament de la Unió Soviètica, tot un drama, i de l’altra en el seu calvari ocupant l’Afganistan (1979-88), tota una tragèdia.
Aquesta darrera acció va donar, sens dubte, el tret de sortida de l’actual jihadisme islàmic violent (d’un brou, àrab, massa rescalfat).
No oblidem que gran part de l’URSS, les seves repúbliques orientals, revoltades i ara independents, és en territori asiàtic i d’arrel musulmana.

Aquesta segona part ens donarà peu a entrar en la tercera (abril-maig): el polvorí actual d’Orient. L’Afganistan, i després Iraq, i Síria, i…

Mitjançant aquest Cicle escènic, sobre textos essencials, pretenem fer una mica de llum en aquest conflicte que ens toca de ben a prop (refugiats), facilitar-ne la visió i l’anàlisi (que no és fàcil).

El col·loqui arran de les lectures recomanades (Club de Lectura BPT) i el cinema ens hi ajudaran força.

‘TRONTOLLEN LES FRONTERES’ MARÇ-ABRIL 2017. PROGRAMACIÓ

Dimarts 14 de març a les 18.30 h a la Biblioteca Pública.
Cinema: La Guerra de Charlie Wilson, dirigida per Mike Nichols.
Ocupació soviètica d’Afganistan (1979-88). Qui va ajudar els talibans a fer fora els “russos” ? Vet aquí una de les claus per a entendre l’eclosió de l’actual jihadisme violent.
Amb Tom Hanks, Julia Roberts i Philip Seymour Hoffman. Veieu el tràiler!

Divendres 24 de març a les  20.00h a la Biblioteca Pública.
Representació escènica: La fi de l’home roig.
Text de la premi Nobel Svetlana Aleksièvitx. A càrrec del col·lectiu teatral TeclaSmit.

Dimarts 4 d'abril a les 18.30 h a la Biblioteca Pública.
Col·loqui sobre els llibres Els nois de zinc i La fi de l’home roig, d’Svetlana Aleksièvitx.
Conductor del comentari: Sergi Xirinacs. (Inscripció prèvia a la Biblioteca)

Divendres 7 d'abril a les 20.00 h a l'Antiga Audiència. 
Representació escènica: Els nois de zinc.
Text d’ Svetlana Aleksièvitx. A càrrec del col·lectiu teatral TeclaSmit.


Podeu consultar el bloc de TeclaSmit  Teatre aquí.

Consulta el díptic