• Imprimeix

La cultura de + aprop i + teva. Cicle Tastets de patrimoni. Activitats Tardor 2017

Postres de Tastets de Patrimoni, dissabte 2 de desembre de 2017: Sortida cultural. Places limitades. Inscripció prèvia.

03/11/2017 19:11
Logo de Tastets de Patrimoni

Tastets de patrimoni té per objectiu donar a conèixer de primera mà, i posar en valor així, el patrimoni de les comarques de Tarragona a través de la presentació de xerrades, rutes i sortides culturals, preparades des dels centres d’estudis locals i comarcals, qui en són també autors o impulsors.

Els tastets s’organitzen des de l’any 2004 per la Biblioteca i l’ Institut Ramon Muntaner, Fundació Privada dels Centres d’Estudis de Parla Catalana, qui s’encarrega de prestar suport i difusió als projectes d’estudi del patrimoni i promoció cultural fets des dels centres i instituts d’estudis.

Es programen dos cicles a l’any. Aquesta tardor 2017 coneixerem el patrimoni del Montsià.

PROGRAMACIÓ TARDOR 2017 

  • Primer Plat:

Dimecres 22 de novembre 2017 a les 19 h: Un Passeig per la Història. El Conjunt Rupestre de la Serra de Godall”.  Agustí Vericat, tècnic de Turisme de l’Ajuntament d’Ulldecona.

El Conjunt d’Art Rupestre “Abrics de l’Ermita” forma part de la Ruta de l’Art Rupestre, creada al 2005 pel Museu d’Arqueologia de Catalunya.  D’una qualitat exepcional son testimoni dels pobladors que hi van viure ara fa entre 4.000 i 5.000 anys i que tenien com a lloc d’hàbitat el que es coneix avui en dia com la Foia d’Ulldecona.

Agustí Vericat, llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona, és tècnic de turisme i  a l’actualitat és també el Director del Centre d'Interpretació d'Art Rupestre Abrics de l'Ermita. Es defineix com un apassionat tot terreny de l'activisme cultural, en lluita continua envers l'expansió d'horitzons i els lligams entre el passat i el futur des del present, on la Història, el Patrimoni i la música són els motors d'un projecte transversal. Compta amb una llarga trajectòria d’activisme cultural on la música i el patrimoni han sigut les seves dues grans passions. L’any 2005 creà el cicle Jornades Musicals a l'Ermita de la Pietat: que a l’actualitat s’ha consolidat com un dels referents musicals arreu de les Terres de l’Ebre i del nord del País Valencià.

Més informació aquí.

  • Segon Plat:

Dimecres 29 de novembre de 2017 a les 19 h: “El camp d’aviació de La Sénia”. Victòria Almuni. Centre d’Estudis Seniencs

L'any 1937 el govern de la República va fer construir un aeròdrom militar a la Sénia per tal d'instal·lar una dotació aèria. L'estada de l'exèrcit republicà va ser breu per les circumstàncies del desenvolupament de la guerra. L'abril de 1838 va passar a estar controlat per l'exèrcit franquista i es va convertir en base d'operacions de la Legió Cóndor alemanya. Avui, l'equipament de l'antiga caserna de comandament és un centre d'interpretació que permet explicar el paper de l'aviació en la guerra i l'impacte que aquestes instal·lacions van tenir sobre la població civil. El recentment inaugurat Centre d'Aviació Històrica mostra reproduccions de naus a mida real i permet viure'n el procés de confecció. Al nucli de població de la Sénia diferents emplaçament permeten recrear escenes quotidianes del moment del conflicte.

Victòria Almuni i Balada, doctora en Història de l'Art i catedràtica de Geografia i Història a l'ensenyament secundari.  Presidenta del Centre d'Estudis Seniencs i membre de l'Associació del Camp d'Aviació de la Sénia. Ha centrat la seva recerca en l'estudi de diversos monuments i edificis rellevants de les comarques compreses a la diòcesi de Tortosa. Des de ben jove ha estat membre del Centre d’Estudis Seniencs des d’on ha desplegat un important activisme cultural. Entre la seva bibliografia destaca la dedicada a la Catedral de Tortosa

Més informació aquí / aquí

  • Postres

Dissabte 2 de desembre 2017

Matí: Visita guiada  al Camp d’aviació de La Sénia a càrrec de Victòria Almuni, Centre d’Estudis Seniencs.

Tarda: Visita a la pintures rupestres a càrrec d’Agustí Vericat.

 

 

Descarrega't la programació