• Imprimeix

La cultura de + aprop i + teva. Cicle Tastets de patrimoni. Activitats Primavera 2018

Dissabte 9 de juny de 2018: Sortida cultural a Deltebre

28/04/2018 17:04
Logo de Tastets de Patrimoni


Tastets de patrimoni
 té per objectiu donar a conèixer de primera mà, i posar en valor així, el patrimoni de les comarques de Tarragona a través de la presentació de xerrades, rutes i sortides culturals, preparades des dels centres d’estudis locals i comarcals, qui en són també autors o impulsors.

Els tastets s’organitzen des de l’any 2004 per la Biblioteca i l’ Institut Ramon Muntaner, Fundació Privada dels Centres d’Estudis de Parla Catalana, qui s’encarrega de prestar suport i difusió als projectes d’estudi del patrimoni i promoció cultural fets des dels centres i instituts d’estudis.


Es programen dos cicles a l’any. Aquesta primavera 2018 coneixerem el patrimoni de les Terres de l'Ebre.


PROGRAMACIÓ PRIMAVERA 2018
 

  • Primer Plat:

Dimecres 18 d'abril 2018 a les 19 h: Va, qui ve? Els mitjans de transport al Delta del segle XX a càrrec de Salomé Mulet, Salvador Fornós i Elena Fabra. 

A principis del segle XX les comunicacions amb el Delta de l’Ebre eren molt deficients. La principal via de transport de passatgers i mercaderies era el riu. Els llaüts, sobretot per al transport de mercaderies, i una línia de petits vapors fluvials unien les diferents poblacions. Entre ells, l’emblemàtic vapor Anita. Per remuntar el riu els llaüts empraven el sistema de la sirga i, per baixar acostumaven a emprar la vela o simplement deixar-se portar pel corrent. Podien transportar de 300 a 400 sacs d’arròs. El Vapor Anita podia portar 192 passatgers i uns 800 sacs d’arròs. Va funcionar entre el 1916 i el 1929. Els dos anys següents hi va haver un tall comunicatiu important, solucionat, en part, per la tartana del Corxero. Era un carruatge de quatre rodes de tracció animal que anava de La Cava a La Granadella (Camarles) per enllaçar amb el tren fins a Tortosa. De l’any 1924 tenim notícia d’un autobús de passatgers, l’autobús dels germans Esquerré, més conegut per l’autobús dels Bonos. La línia de ferrocarril de via estreta Tortosa-La Cava, Lo Carrilet, tenia 27 km.  La seva posada en funcionament el 1927 va contribuir a fer desaparèixer el tradicional aïllament de les poblacions del Delta de l’Ebre amb la resta del país i va permetre rebre noves influències de tot tipus.

Més informació: https://tirantlorall.wordpress.com/locarrilet/

  • Segon Plat:

Dimecres 9 de maig 2018 a les 19 h: El Festival 'Deltebre Dansa' i el seu impacte mediàtic a càrrec d'Elena Fabra i Vèrtex. 

El Festival Deltebre Dansa és un festival internacional de dansa i circ contemporanis organitzat per primera vegada el 2004 per Roberto Olivan, reconegut coreògraf català i Premi Nacional de Cultura 2014. El proper mes de juliol se celebrarà la 14a edició com un esdeveniment d'èxit, tot i que no sempre ha estat així. El que va començar com un petit taller de dansa professional s'ha convertit en un festival internacional de renom que aplega a més de 300 professionals de la dansa i circ contemporanis de més de 50 nacionalitats, així com 12.000 espectadors, edició rere edició.

Tot un exemple de creixement i arrelament al territori, on els habitants del municipi conviuen amb els participants durant 15 dies i en formen part de moltes formes gràcies a les múltiples activacions socials generades pel Festival: espectacles, tallers d'iniciació, la Creació Deltebre Dansa, etc. Una autèntica revolució recíproca, ja que no només el Festival s'ha posicionat com a un dels referents del panorama internacional de la dansa i el circ contemporanis, sinó que també, i molt important, s'ha aconseguit generar, fomentar i fidelitzar nous públics que ara inclouen les arts escèniques com a part de la seva quotidianitat.

Més informació: https://ca-es.facebook.com/deltebredansa

  • Postres

Dissabte 9 de juny 2018

Sortida cultural a Deltebre

Matí: visita al local de l'Associació d'Amics dels Carrilet i a l'exposició sobre barcasses
Tarda: visita a l'Obrador, espai de dansa contemporània.

Descarrega't la programació